Όταν η Ριζούπολη ήταν στοιχειωμένη έδρα!

Στοιχειωμένη έδρα ήταν η Ριζούπολη για τον Δικέφαλο, στα πρώτα χρόνια από την καθιέρωση της Εθνικής Κατηγορίας!
Όταν η Ριζούπολη ήταν στοιχειωμένη έδρα!

Πιο συγκεκριμένα στα πρώτα πέντε παιχνίδια που δώσαμε εκεί, σε ισάριθμες περιόδους, από το πρωτάθλημα της περιόδου 1959-1960 ως αυτό της περιόδου 1963-1964, γνωρίσαμε πέντε διαδοχικές ήττες (!), με τις δύο από αυτές να έρχονται σαν σήμερα στις 15/4.

Στις 15/4/1962, για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ με τον Αυστριακό Καρλ Ντούσμπεργκ στον πάγκο του, έχασε από τον Απόλλωνα με 2-0, σε μια αναμέτρηση η οποία στο πρώτο μισό της είχε ελάχιστες καλές φάσεις, με την ομάδα μας να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους γρήγορους Λέανδρο και Γιακουμή που είχαν τους χώρους για να κινηθούν, καθώς οι γηπεδούχοι έπαιζαν ψηλά.

Το σκορ άνοιξε στο 62΄ο Φράγκου με γωνιακό σουτ μετά από ανεπιτυχή έξοδο του Μιχαηλίδη σε σέντρα του Δερμάτη, για να γίνει στο 73' το τελικό 2-0 από τον ίδιο, με κεφαλιά μετά από σέντρα του Σκόρδα.    

Κορυφαίοι του Δικεφάλου σε εκείνο το ματς οι Μιχαηλίδης, Νικολαΐδης και Λέανδρος κατά διαστήματα...

Οι συνθέσεις:

Απόλλων Αθηνών: Δούκας, Μπεχράκης, Ρούσσης, Βασιλείου, Βερτσώνης, Δερμάτης, Φράγκου, Μπεθάνης, Σαββίδης, Σιμιγδαλάς, Σκόρδας

ΠΑΟΚ: Μιχαηλίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Απαλάκης, Κεμενίδης, Νικολαΐδης, Μηλίτσης, Μουρατίδης, Γιακουμής, Λέανδρος, Τασσόπουλος

* Τη σεζόν 1961-1962 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 6η θέση με 12 νίκες, 6 ισοπαλίες, 12 ήττες. Συγκέντρωσε 60 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας) με τέρματα 31-43!

* Ο Δικέφαλος είχε τον Αυστριακό Κάρλ Ντούρσμπεκτ στον πάγκο του από την αρχή της χρονιάς (όπως και ολόκληρη της επόμενη, πράγμα σπάνιο για ΠΑΟΚ!)

Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο Μιχαηλίδης να μπλοκάρει την μπάλα, με τους Σκόρδα - Δερμάτη να τη διεκδικούν. Τη φάση παρακολουθούν οι Νικολαΐδης, Κεμενίδης, Μουρατίδης, Χασιώτης

Στις 15/4/1964, για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Δικέφαλος έχασε και πάλι από το κακό του δαίμονα με 2-1. Εκείνο το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο να γίνει κανονικά στις 1/12/1963, όμως ο ΠΑΟΚ είχε αποχωρήσει προσωρινά από το πρωτάθλημα μετά τη σφαγή στη Νέα Φιλαδέλφεια στο ματς με τον γάβρο στις 27/11/1963 και γι' αυτόν λόγο έγινε σαν σήμερα στις 15/4/1964. Οι γηπεδούχοι πάντως πριν το ματς υπέβαλαν τρεις (!) ενστάσεις, θέλοντας να πάρουν το παιχνίδι στα χαρτιά, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν.

Στο 17ο λεπτό ο Δικέφαλος προηγήθηκε στο σκορ με γκολ ενός νεαρού, ονόματι Γιώργος Κούδας, που μετά από δυνατό σουτ του Μαρδάκη και ασθενή απόκρουση του Κενάνογλου, χωρίς καθυστέρηση με πολύ ευθύβολο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της "Ελαφράς Ταξιαρχίας".

Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 27' με πέναλτι που εκτέλεσε ο Σκόρδας και στο οποίο υπέπεσε αδικαιολόγητα ο Μαμόπουλος κάνοντας χέρι μέσα στην περιοχή μας! Έξι λεπτά αργότερα ο Βούλγαρος διαιτητής Στάβρεφ δίνει νέο πέναλτι σε βάρος μας, σε ανατροπή του Βερτσώνη, με τον Σκόρδα και πάλι να εκτελεί και να σημειώνει το 2-1.

Η ομάδα μας προσπάθησε φιλότιμα και αντέδρασε στα λεπτά που ακολούθησαν μήπως και καταφάρει να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας, χωρίς όμως να το πετύχει, παρά το γεγονός ότι είχε την υπεροχή και σε γενικές γραμμές ήταν αισθητά καλύτερη των γηπεδούχων! 

Νικολαΐδης, Ραπτόπουλος, Κούδας οι κορυφαίοι, χωρίς να υστερήσουν και οι υπόλοιποι! Να σημειωθεί πως το παιχνίδι του 2ου γύρου, έγινε λίγες μέρες νωρίτερα στις 5/4/1964 και σε αυτό ο ΠΑΟΚ είχε χάσει με 0-2 στην Τούμπα...

Οι συνθέσεις:

Απόλλων Αθηνών: Κενάνογλου, Γκιζώρης, Μπεθάνης, Γκότσης, Βερτσώνης, Μπεχράκης, Μαστρακούλης, Σαββίδης, Σκόρδας, Τακτικό, Σιμιγδαλάς

ΠΑΟΚ: Μιχαηλίδης, Μαμόπουλος, Ραπτόπουλος, Στεργιάδης, Δούκας, Μουρατίδης, Μαχαιρίδης, Κούδας, Νικολαΐδης, Κοντογιώργος, Μαρδάκης

* Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τη σεζόν καταλαμβάνοντας την 8η θέση με 56 βαθμούς (και έναν μηδενισμό), έχοντας 10 νίκες, 7 ισοπαλίες, 13 ήττες και τέρματα 22-30.

* Περί μηδενισμού, για τον οποίον γράψαμε πιο πάνω: Η χρονιά σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του ΠΑΟΚ στις 27/11/1963 στο ματς με τον γάβρο, όταν ο Βούλγαρος διαιτητής Ρομάντσε δεν κατακύρωσε γκολ σε απόκρουση του Σημαντήρη με το χέρι μέσα από γραμμή, αλλά δεν έδωσε και τουλάχιστον το οφθαλμοφανέστατο πέναλτι για να ικανοποιήσει τα κόκκινα αφεντικά του από Πειραιά μεριά, που και τότε έλεγχαν απόλυτα την αμαρτωλή ΕΠΟ! Το γεγονός προκάλεσε έκρηξη των παικτών μας και με επικεφαλής τον Λέανδρο έφυγαν από το γήπεδο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΟΚ!

* Ο Ούγγρος Γκεόργκι Μπαμπολτσάι παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη χρονιά 1964-1965, με τον Δικέφαλο να τερματίζει και πάλι 8ος!

Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 7/3/1965 για να φύγει ο ΠΑΟΚ με διπλό από τη Ριζούπολη, όπως μπορείτε να θυμηθείτε στο σχετικό αφιέρωμα των "Ασπρόμαυρων Ιστοριών", ΕΔΩ 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...