Who is who: Carlos Miguel Ribeiro Dias "Cafu"

O Cafu είναι πολύ κοντά στο να ντυθεί στα ασπρόμαυρα και το paokmania σάς τον συστήνει ...
Who is who: Carlos Miguel Ribeiro Dias "Cafu"

Ο Πορτογάλος Carlos Miguel Ribeiro Dias ή εν συντομία ''Cafu'' γεννήθηκε στην πόλη Γκιμαράες στις 26 Φεβρουαρίου του 1993 και είναι 24 χρονών. Έχει ύψος 1,85 και αγωνίζεται στο χώρο του κέντρου. Σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει φορέσει τις φανέλες των Benfica B, Guimaraes και Lorient

Η ακτινογραφία του Cafu

Όπως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές, έτσι και ο Cafu ασχολήθηκε από μικρός με το ποδόσφαιρο, όμως με μία μικρή διαφορά. Ξεκίνησε να αγωνίζεται σαν παίκτης του futsal ή αλλιώς ποδόσφαιρο σάλας, εκεί όπου ξεχώρισε. Αργότερα δοκιμάστηκε στις ακαδημίες της τοπικής Cacadores Taipas και στη συνέχεια μεταπήδησε στα τμήματα υποδομής της μεγάλης ομάδας της πόλης του, δηλαδή στη Vitoria Guimaraes. Εκεί θα κάνει με το καλημέρα τη διαφορά και θα χαρακτηριστεί σαν ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα wonderkid και σύντομα η Benfica θα αποφασίσει να τον αποκτήσει. Στο ξεκίνημα της καριέρας του θα αγωνιστεί κυρίως σαν επιθετικό χαφ, αλλά με τον καιρό θα μετατοπιστεί σε μία πιο αμυντικογενή θέση.

Η καριέρα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο θα του το προσφέρει η Benfica. Στη ομάδα της Λισαβόνας θα ενταχθεί το 2008 σε ηλικία 15 χρονών, ενώ το ντεμπούτο του με την ομάδα των ''αετών'' θα το πραγματοποιήσει τη σεζόν 2012/2013 όντας παίκτης της Benfica B. Αγωνιζόμενος στη δεύτερη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, θα καταγράψει 24 συμμετοχές με 1 γκολ και 2 ασίστ στη παρθενική του χρονιά ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Ο Cafu βλέπει όμως πως οι φιλοδοξίες του δεν πραγματοποιούνται, καθώς με την πάροδο των χρόνων χάνει την αίγλη του σαν wonderkid. Έτσι το καλοκαίρι του 2013 και πλέον στην ηλικία των 20 ετών, ο Cafu θα γυρίσει με ελεύθερη μεταγραφή στην ομάδα της γενέτειράς του προσπαθώντας από την αρχή να αναδειχθεί. Η σεζόν 2013/2014 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ονειρική για τον νεαρό Cafu, αφού δεν θα καταγράψει κάποια συμμετοχή, αφού στα περισσότερα παιχνίδια της Guimaraes δεν θα βρίσκεται καν στην αποστολή, ενώ βρέθηκε μόλις 5 φορές στον πάγκο της πορτογαλικής ομάδας.

Παρ' όλα αυτά ο Cafu έχει ξεχωρίσει με το ταλέντο του και την πολλή δουλεία στις προπονήσεις και έτσι τη σεζόν 2014/2015 ο προπονητής Rui Vitoria θα τον κατατάξει σαν βασικό και αναντικατάστατο, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του 21χρονου Πορτογάλου παίκτη. Η συγκεκριμένη σεζόν κλείνει με τον καλύτερο τρόπο έχοντας αγωνιστεί συνολικά σε 33 αγώνες στη θέση του αμυντικού χαφ, χωρίς ωστόσο να σημειώσει κάποιο γκολ ή να μοιράσει κάποια ασίστ. Η παρουσία του μάλιστα ήταν καταλυτική ώστε να πάρει η Guimaraes στο τέλος της σεζόν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Europa League της επόμενης χρονιάς.

Ο μέντορας του Cafu, όπως ο ίδιος τον έχει χαρακτηρίσει, θα αποχωρήσει από τον πάγκο του της Guimaraes στο τέλος της σεζόν, όμως παρά την αλλαγή προπονητή ο Cafu θα αποτελέσει και τη σεζόν 2015/2016 τον ακρογωνιαίο λίθο του κέντρου της ομάδας του. Τόσο Armando Evangelista, όσο και ο γνώριμός μας Sergio Conceicao θα τον υπολογίζουν σαν βασικό, ενώ σε αρκετά ματς φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Η σεζόν κλείνει ιδανικά αφού θα μετρήσει 37 συμμετοχές (οι μισές σαν αμυντικό χαφ και οι άλλες μισές σαν κεντρικό χαφ) πετυχαίνοντας μάλιστα 3 γκολ και δίνοντας 2 ασίστ.

Ο Cafu αρχίζει και δικαιώνει τον τίτλο του υπερταλαντούχου νεαρού ποδοσφαιριστή και έτσι θα τραβήξει τα βλέμματα πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων. Η ομάδα που θα καταφέρει να αποσπάσει την υπογραφή του θα είναι η γαλλική Lorient, η οποία στην 1 Ιουλίου του 2016 θα βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 2 εκατομμυρίων για να τον κάνει δικό της. Η σεζόν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, όντας βασικός στην ομάδα της Βρετάνης, όμως η συνέχεια δεν θα ήταν ανάλογη.

Σταδιακά άρχισε να χάνει τη θέση του στο βασικό σχήμα, ενώ αργότερα, σε πολλούς αγώνες, δεν θα βρεθεί ούτε στην αποστολή της νέας του ομάδας. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αφού στο τέλος της σεζόν 2016/2017 η Lorient θα υποβιβαστεί στη Ligue 2. Έτσι πέρυσι, ο Cafu θα καταγράψει μόλις 23 συμμετοχές πετυχαίνοντας 2 γκολ και μοιράζοντας 3 ασίστ.

Η διεθνής καριέρα

Όπως τονίσαμε και προηγουμένως ο Cafu είχε πάντα τον τίτλο του wonderkid κάτι που του επέτρεψε να αγωνιστεί σε όλες τα κλιμάκια των ''μικρών'' εθνικών της Πορτογαλίας. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την Πορτογαλία U19 είχε 13 συμμετοχές με 5 γκολ, ενώ στον προθάλαμο της κύριας εθνικής, δηλαδή στην U20 έπαιξε 6 αγώνες.

Αναλυτικά οι διεθνείς συμμετοχές του:

Το προφίλ

Αν κάποιο στοιχείο διακρίνει τον Cafu, σίγουρα αυτό είναι η σωματοδομή του. Ο Πορτογάλος με το παρουσιαστικό του δεσπόζει στο κέντρο και αποτελεί έναν πραγματικό ογκόλιθο στο κέντρο του άξονα. Δεν είναι ο πιο ''aggressive'' κεντρικός μέσος, αλλά είναι αρκετά δυνατός και στιβαρός. Επίσης δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος, αλλά παίζει κυρίως με το μυαλό του έχοντας πολύ καλές τοποθετήσεις.

Μοιράζει καλά το παιχνίδι, ενώ λειτουργεί αρκετά συχνά σαν box-to-box μέσος, πατώντας αρκετές φορές την αντίπαλη περιοχή, προσπαθώντας να έρθει στο γκολ. Επίσης εξ αιτίας του ύψους του είναι πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί ένα ολοκληρωμένο χαφ, όντας συνεπής τόσο στο αμυντικό, όσο και στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Τα συνολικά στατιστικά του...

Διαβάστε ακόμη...