Μπανγκουρά: Who is who...

O Σαμί Μπανγκουρά θα είναι όπως όλα δείχνουν η δεύτερη φετινή μεταγραφή του Δικεφάλου. Γνωρίστε πτυχές της ζωής του επιθετικού από τη Γουινέα στο κείμενο που ακολουθεί...
Μπανγκουρά: Who is who...

Ο Μπανγκούρα γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1982 στο Κόνακρυ της Γουινέας. Το 2000 και σε ηλικία 18 ετών μεταπήδησε στο Βέλγιο και τη Λόκερεν, ομάδα η οποία φημίζεται ιδιαίτερα για το τμήμα σκάουτινγκ της στη συγκεκριμένη χώρα και από την πρώτη κιόλας σαιζόν πραγματοποίησε 30 συμμετοχές και σημείωσε 13 γκολ. Τις δύο επόμενες σαιζόν κινήθηκε στα ίδια επίπεδα καθώς την αγωνιστική περίοδο 2001/2002 πέτυχε 12 τέρματα σε 27 συμμετοχές και το 2002/2003 με ίδιο αριθμό συμμετοχών σημείωσε 16 γκολ.

Οι εκπληκτικές αυτές επιδόσεις του, του εξασφάλισαν τη μεταγραφή του στη Σταντάρ Λιέγης όπου παρέμεινε για δυόμιση σαιζόν έχοντας συνολικά 53 συμμετοχές και 21 γκολ στο ενεργητικό του. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να πάρει ακόμη μία μεταγραφή αυτή τη φορά στην Αγγλία και την Στόουκ (Stoke City) έναντι του ποσού των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Την πρώτη σαιζόν κατόρθωσε να πετύχει 9 γκολ σε 24 συμμετοχές ωστόσο ήταν τότε που άρχισε να χάνει την επαγγελματικότητά του. Μετά το Παναφρικανικό Κύπελλο του 2006 ο Μπανγκούρα αργοπόρησε χαρακτηριστικά να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του με τους «Πόττερς» υποστηρίζοντας πως κάποια οικογενειακά προβλήματα τον ανάγκασαν να παραμείνει στη χώρα του. Η διοίκηση της αγγλικής ομάδας αποφάσισε να τιμωρήσει τον Μπανγκούρα με χρηματικό πρόστιμο ίσο με δύο εβδομαδιαίους μισθούς, ωστόσο ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό και κατόρθωσε να πετύχει μόλις ένα γκολ.

Το καλοκαίρι του 2006 ο Μπανγκούρα κατόρθωσε για ακόμη μία φορά να γίνει το κέντρο της προσοχής. Άργησε να εμφανιστεί για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Επέστρεψε στις 4 Αυγούστου (!), μία μέρα πριν τον πρώτο επίσημο αγώνα της ομάδας απέναντι στη Σάουθεντ, ισχυριζόμενος πως η βίζα της κόρης του είχε πρόβλημα και έπρεπε να παραμείνει στη Γουινέα! Προπονητής και διοίκηση αποφάσισαν να του δώσουν ακόμη μια ευκαιρία, ωστόσο ο Αφρικανός ποδοσφαιριστής είχε μείνει πολύ πίσω από άποψη φυσικής κατάστασης και στα πρώτα 90 λεπτά που αγωνίστηκε υπέστη τραυματισμό.

Με την ελπίδα πως θα βρει τον καλό του εαυτό και έχοντας συνολικά μόλις 4 συμμετοχές και κανένα γκολ στο ενεργτικό του, δέχθηκε να μεταπηδήσει στην ομάδα των Βρυξελλών τον Ιανουάριο. Τα προβλήματα ωστόσο τα οποία είχε στην Αγγλία συνεχίστηκαν και στο Βέλγιο και κατόρθωσε να πετύχει 3 γκολ σε 11 μόλις συμμετοχές. Μετά από αυτή την τραγική χρονιά, ο Μπανγκούρα αποφάσισε για μία ακόμη φορά να μην επιστρέψει στην Αγγλία, γεγονός που υπέγραψε την αποπομπή του από τον αγγλικό σύλλογο θέτοντάς τον στη λίστα με τους υπό παραχώρηση παίκτες.

Η Πορτογαλική Μποαβίστα ήταν διατεθειμένη να δαπανήσει αρκετά χρήματα για τη μεταγραφή του επιθετικού από τη Γουινέα, βγάζοντας από τα ταμεία της συνολικά 400 χιλιάδες ευρώ, 150 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση που ο ποδοσφαιριστής σκοράρει ένα συγκεκριμένο αριθμό γκολ, ενώ η Στόουκ κρατούσε και ποσοστό μεταπώλησης της τάξεως του 20%. Ο Μπανγκούρα δεν βρήκε και πάλι τον καλό του εαυτό και τον Γενάρη μεταπήδησε στην Ισπανική Κάντιθ ως δανεικός. Επέστρεψε στην Πορτογαλία το καλοκαίρι, ωστόσο λόγω τον δυσχερέστατων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Μποαβίστα, γεγονός που την οδήγησε και στον υποβιβασμό στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί είτε ως δανεικός είτε με κανονική μεταγραφή.

Ο «Σάμμυ» υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας τον Αύγουστο του 2008 στον Πανσερραϊκό, τη χρονιά που τα λιοντάρια επέστρεφαν στα μεγάλα σαλόνια μετά από 16 χρόνια και έχοντας τον Γιάννη Παπακώστα στον πάγκο του.

Ο Μπανγκούρα βλέπει ταινίες δράσης, αθλητικές και... ρομαντικές ενώ δηλώνει πως φοβάται τις... αράχνες και... να αργήσει σε προπόνηση ή σε μέρα αγώνα!!!

Όλα όμως τα παραπάνω είναι απλά το βιογραφικό του Αφρικανού παίκτη. Τα σημαντικότερα για αυτόν και όσα εμείς γνωρίζουμε, δεν καταγράφονται επίσημα πουθενά για εκείνον. Στον Πανσερραϊκό κάθε Σερραίος φίλαθλος μπορεί εύκολα να θυμηθεί τα «καμώματα» του Σάμι. Αμέτρητες είναι οι «κοπάνες» του από προπονήσεις και φυσικά οι «εξαφανίσεις» του κατά καιρούς. Όλα αυτά τα χρόνια κάθε άδεια του παίκτη σήμαινε αυτομάτως από μια καθυστέρηση λίγων ημερών, μέχρι και τη μη επιστροφή τους έως το τέλος της σεζόν.

Με όλα τα παραπάνω δεν θα θέλαμε να μειώσουμε σε καμιά περίπτωση την ποδοσφαιρική αξία του παίκτη. Ο Σαμπέγκου Μπανγκουρά ήταν και πιθανόν παραμένει ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο που αν εξαιρέσουμε τις «αυτοκαταστροφικές» τάσεις που έχει, αποτελούσε μεγάλη πολυτέλεια για τον Πανσερραϊκό. Οι φίλαθλοι των Σερρών δεν μπορούν να ξεχάσουν τη συνεισφορά του στην ομάδα, έστω αυτές τις φορές που ήταν εκεί.

Πηγή: panserraikos-net.gr

Διαβάστε ακόμη...