«Να έρθει το Κύπελλο στην Θεσσαλονίκη»

Ο Χρήστος Τερζανίδης διηγήθηκε ανέφερε απίστευτες ιστορίες για τα δύο Κύπελλα που κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ την δεκαετία του '70, μίλησε για τον φετινό τελικό, τις απουσίες, αλλά και τον Κάκο.
«Να έρθει το Κύπελλο στην Θεσσαλονίκη»

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, αλλά και του Παναθηναϊκού και ίσως ένα από τα καλύτερα χαφ που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα την δεκαετία του '70 μίλησε στο gazzetta.gr αρχικά για τους δύο τελικούς με Παναθηναϊκό το 1972 και τον Ολυμπιακό το 1974.

Το πρώτο Κύπελλο κατακτήθηκε το 1972 απέναντι στον Παναθηναϊκό του Γουέμπλει.

«Ήταν το πρώτο τρόπαιο που κατακτήσαμε απέναντι σε μια ομάδα που ήρθε από το Γουέμπλει. Το παιχνίδι έγινε στο Καραϊσκάκη και έληξε 2-1 με δύο γκολ του Κούδα. Κάναμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι και δεν αφήσαμε τον Παναθηναϊκό να δείξει το καλό του πρόσωπο. Θυμάμαι τον διαιτητή τον κ. Μίχα να ακυρώνει κανονικό γκολ του Ματζουράκη, με τον Ασλανίδη στη συνέχεια να τιμωρεί με τρεις μήνες των Λαρισαίο διαιτητή. Ήταν το πρώτο τρόπαιο και καταλαβαίνεται πως γιορτάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είχαν κατέβει χιλιάδες φίλαθλοι μας στο Καραϊσκάκη και το γιορτάσαμε με την ψυχή μας».

Το δεύτερο τρόπαιο ήρθε το 1974 απέναντι στον Ολυμπιακό και μάλιστα από την διαδικασία των πέναλτι.

«Ο ΠΑΟΚ είχε την καλύτερη ομάδα, δεν το λέω εγώ άλλα όλοι οι φίλαθλοι εκείνης της εποχής. Για τρίτη φορά παίζαμε με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και οι παράγοντες μας «ξύπνησαν» και ζήτησαν ο τελικός να μην γίνει στο Καραϊσκάκη, αλλά σε ουδέτερη έδρα γιατί δεν θα κατεβαίναμε. Το αίτημα έγινε δεκτό και το παιχνίδι έγινε στη Ν. Φιλαδέλφεια. Αισθανόμασταν ότι και ο Ολυμπιακός έπαιζε εκτός έδρας και όχι στο σπίτι του. Η ψυχολογία ήταν διαφορετική. Το παιχνίδι στην κανονική του διάρκεια ήρθε 2-2 πήγαμε στην παράταση και όλα κρίθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι 4-3 υπέρ μας. Απίστευτο παιχνίδι δύο φορές είχαμε ανατροπή του σκορ. Το γήπεδο ήταν γεμάτο και οι εκδηλώσεις του κόσμου ήταν εντυπωσιακές όταν σηκώσαμε το Κύπελλο. Ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα, δεν ξεχνιούνται αυτές οι στιγμές».

Από το παρελθόν στο παρόν με τον ΠΑΟΚ να έχει έναν ακόμα τελικό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. To σχόλιο σας;

«Μετά από 38χρόνια οι δύο ομάδες ξανά συναντιούνται σ' έναν τελικό που θα γίνει και πάλι στην Αθήνα, αλλά όχι στην έδρα του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει άγχος γιατί πήχης ήταν πολύ χαμηλά με τον κόσμο του από το ξεκίνημα της χρονιάς να έχει αποδεχθεί την κατάσταση που επικρατεί στο σωματείο. Παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, ενώ μετά την νίκη του επί του Ολυμπιακού ο παίκτες του παίζουν με αυτοπεποίθηση. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη έχει ένα ιδιοκτήτη πολύ δυνατό οικονομικά τον κ. Σαββίδη που διέθεσε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο πήχης ήταν ψηλά, όμως εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα τα οποία επηρέασαν την ομάδα. Τον Γενάρη έγιναν μεταγραφικές κινήσεις όμως μόλις ένας από τους νέους θα παίξει τελικό. Στον ΠΑΟΚ θέλουν το Κύπελλο όσο τίποτα άλλο και θα παλέψουν για να το φέρουν στη Θεσσαλονίκη. Προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν είναι 50-50. Σ' ένα παιχνίδι δεν ξέρεις τι θα βγει».

Ο ΠΑΟΚ θα 'έχει σημαντικές απουσίες όπως οι Αθανασιάδης, Κατσουράνης και Νάτχο. Αυτό είναι ένα μείον για τα πλάνα του Γεωργιάδη;

«Είναι πολύ σημαντικές απουσίες. Η απειθαρχία φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Μετά το γκολ του Αθανασιάδη στην Τούμπα στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό το ματς είχε τελειώσει. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις. Αριθμητικά μπορούν να καλυφθούν τα κενά, παικτικά όχι όμως. Ο Αθανασιάδης ήταν φορμαρισμένος και σκόραρε συνεχώς, ενώ οι Νάτχο και Κατσουράνης με την εμπειρία τους θα μπορούσαν να «κουβαλήσουν» τον ΠΑΟΚ στην πλάτη τους. Εύχομαι ο Γεωργιάδης να βρει τις καλύτερες λύσεις».

Τι παιχνίδι πιστεύεται ότι θα δούμε το Σάββατο το βράδυ;

«Δεν θα είναι ανοιχτό και οι δύο ομάδες θα έχουν κλειστές άμυνες με πολυφωνία στο κέντρο. Θα κριθεί στο γκολ και όποιος το πετύχει θα κατακτήσει το Κύπελλο. Χρειάζεται να γίνει καλή διαχείριση του αγώνα και όποιος το κάνει θα είναι το φαβορί». Διαιτητής ορίστηκε ο Τάσος Κάκος «Ο Κάκος είναι καλός διαιτητής. Θα πρέπει να παίξει 50-50 και να μην αδικήσει καμία ομάδα για να γίνει ένας τελικός χωρίς νεύρα και ένταση. Γιατί αν μια ομάδα αδικείται τότε έρχονται τα νεύρα και μετά το ένα φέρνει το άλλο».

Ποια είναι η ευχή σας για τον τελικό;

«Να έρθει το Κύπελλο στην Θεσσαλονίκη. Το χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Οι παίκτες να δείξουν το πάθος που είχαν στο ματς με τον Ολυμπιακό, αν το κάνουν τότε η Θεσσαλονίκη θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου. Είμαι βέβαιος πως δεν θα υπάρξουν επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα».

Διαβάστε ακόμη...