Οι διασημότεροι “θεατές” τελικών

Μια στιγμή αρκεί. Για την υπέρτατη αγαλλίαση, για την θλίψη της απώλειας. Στο ποδόσφαιρο οι στιγμές είναι τόσες πολλές και τόσο συγκεχυμένες, που τα αντικρουόμενα συναισθήματα μπορούν να γίνουν βασανιστικά.
Οι διασημότεροι “θεατές” τελικών

Τη στιγμή που ο Στέφανος Αθανασιάδης βίωνε την ευτυχία της πρόκρισης στον τελικό, ήξερε ότι εκείνος θα είναι θεατής. Σε ένα ματς που ονειρευόταν από μικρό παιδί. Με αφορμή την απουσία του από τον τελικό Κυπέλλου, αλλά και εκείνες των Μπίμπρας Νάτχο, Κώστα Κατσουράνη το paokfc.gr θυμάται ορισμένος από τους ποδοσφαιριστές που οδήγησαν την ομάδα τους σε τελικό, μα που δεν ήταν εκεί για να τον γευτούν.

 Αντόνιο Μασέντα – Ραφαέλ Γκορντίγιο

Τα δύο μεγάλα αστέρια της Ισπανίας στο EURO 1984, ο Αντόνιο Μασέντα και ο Ράφαελ Γκορντίγιο, ήταν τιμωρημένοι στον μεγάλο τελικό απέναντι στην Γαλλία του Πλατινί. Ο Μασέντα αν και αμυντικός με δικά του γκολ είχε βοηθήσει τους Φούριας Ρόχας να περάσουν στον τελικό της διοργάνωσης. Στον προημιτελικό σκόραρε στο 89’ κόντρα στη Δυτική Γερμανία διαμορφώνοντας το 0-1 και στον ημιτελικό βρήκε πάλι δίχτυα κόντρα στη Δανία. Ο παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης είδε τον τελικό από τις εξέδρες.

Αλεσάντρο Κοστακούρτα

Ο Αλεσάντρο Κοστακούρτα δεν συμμετείχε στον τελικό του Champions League του 1994 στην Αθήνα, τότε που η Μίλαν συνέτριψε την Μπαρτσελόνα, καθότι ήταν τιμωρημένος. Ο Ιταλός αμυντικός γεύτηκε την ίδια πίκρα, λίγους μήνες αργότερα όταν έχασε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Βραζιλία για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αξέχαστη η κραυγή του μετά την κίτρινη κάρτα που δέχτηκε στα ημιτελικά. Πρόκειται για τον τελικό του 1994 με το χαμένο πέναλτι του απόλυτου ηγέτη των Ιταλών Ρομπέρτο Μπάτζο.

Αντρέας Μέλερ

Ο Γερμανός ήταν μάλλον προκλητικός στο ματς με την Αγγλία, στον ημιτελικό του EURO 1996. Εξ ου και αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, κάτι που σήμαινε ότι χάνει τον τελικό. Τον Αντρέας Μέλερ αντικατέστησε στον τελικό, κόντρα στην Τσεχία, ο Ολιβερ Μπίρχοφ. Κι ήταν αυτός που πέτυχε το χρυσό γκολ στην παράταση της αναμέτρησης.

Λοράν Μπλαν

Ευθυτενής, εμβληματικός και πάντα …καθαρός, ο Λοράν Μπλαν δικαιούται να ομιλεί για μία από τις μεγαλύτερες αδικίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 οι τρικολόρ σάρωναν. Στον ημιτελικό με την Κροατία είχε μια αψιμαχία με τον Σλάβεν Μπίλιτς. Ο Κροάτης έπεσε στο έδαφος προσποιούμενος ότι έχει χτυπηθεί, κι ο Ισπανός διαιτητής Χοσέ Μαρία Γκαρσία Αράντα έβγαλε την κόκκινη κάρτα από το τσεπάκι. Ηταν η μοναδική κόκκινη κάρτα στην καριέρα του μεγάλου Λοράν Μπλαν. Στον σπουδαίο τελικό του Παρκ ντε Πρενς κόντρα στην Ιταλία, ο Μπλαν δεν έπαιξε. Ηταν ο πρώτος όμως, που σήκωσε την κούπα.

Ρόι Κιν – Πολ Σκόουλς

Το 1999, τη χρονιά του συναρπαστικότερου τελικού στην ιστορία του Champions League, ο Ρόι Κιν και ο Πολ Σκόουλς, τη θυμούνται και με κάποια πικρία. Αυτοί που έδωσαν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την πρόκριση στον τελικό του Καμπ Νου κόντρα στην Μπάγερν, αυτοί που έδωσαν τα πάντα στο χόρτο του Τορίνο στον ημιτελικό με την Γιουβέντους, ήταν θεατές του τελικού.

Ο Κιν αντίκρισε την κίτρινη κάρτα για ένα μαρκάρισμα πάνω στον Ζιντάν, την ώρα που η Μάντσεστερ ήταν πίσω στο σκορ με 2-0 και στη συνέχεια έδωσε τα πάντα για να γίνει η ανατροπή και να πάρουν οι «κόκκινοι διάβολοι» την πρόκριση στον τελικό. Την ίδια ώρα ο Σκόουλς έμπαινε ως αλλαγή και ένα άσχημο τάκλιν ήταν αρκετό για να του στερήσει το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Καμπ Νου.

Μίκαελ Μπάλακ

Το 2002 η Γερμανία έφτασε, μάλλον απρόσμενα, μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ απέναντι στην Βραζιλία στα γήπεδα της Άπω Ανατολής. Ο Όλιβερ Καν και ο Μίκαελ Μπάλακ ήταν αυτοί που οδήγησαν την Νασιοναλμάνσαφτ στον τελικό. Στον ημιτελικό με την Κορέα, ωστόσο, ο Μπάλακ έκανε ένα «επαγγελματικό» φάουλ στο 70′, αρκετό για να τον… κιτρινίσει. Η ιστορία θα τον καταγράψει ως έναν από τους μεγαλύτερους απόντες σε τελικούς. Την προηγούμενη σεζόν είχε χάσει δύο τελικούς (Κύπελλο Γερμανίας και Champions League), αλλά και το γερμανικό πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική. Εχασε και το Μουντιάλ.

Πάβελ Νέντβεντ

Ο μεγάλος Τσέχος Πάβελ Νέτβεντ έχασε τον τελικό του Champions League το 2003 στο Old Trafford κόντρα στη Μίλαν, διότι στις καθυστερήσεις του ημιτελικού με τη Ρεάλ, έκανε ένα ανούσιο φάουλ στον ΜακΜάναμαν. Ο διαιτητής έδειξε την κίτρινη κάρτα, οι κάμερες έδειχναν τα δάκρυα στο πρόσωπο του Τσέχου, βασικότατος λόγος για τον οποίο η Γιουβέντους έφτασε στον τελικό. Ο Νέντβεντ, μεταξύ άλλων, είχε πετύχει το κρίσιμο γκολ στον προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα και το τρίτο γκολ στον ημιτελικό με τη Ρεάλ. Ο τελικός χάθηκε στα πέναλτι, μα εκείνη τη σεζόν ο Πάβελ Νέντβεντ κατέκτησε δικαίως την «Χρυσή Μπάλα».

Γιώργος Καραγκούνης

Κανείς, παρά μόνον ο ίδιος ξέρει τι ένιωσε όταν στον ημιτελικό με την Τσεχία αντίκρισε την κίτρινη κάρτα. Ο Γιώργος Καραγκούνης δεν θα έπαιζε στον τελικό του EURO 2004, στη νύχτα της πιο μεγάλης, της πιο ατόφιας, της πλέον ανέλπιστης χαράς. Ηταν αυτός που ξεσήκωσε για πρώτη φορά τους Ελληνες στις 12 Ιουνίου στο πρώτο ματς με την Πορτογαλία, ήταν αυτός που στον τελικό με την Πορτογαλία ήταν θεατής. Μα πρωταθλητής Ευρώπης, τελικά.

Τζον Τέρι

Στις 19 Μαϊου του 2012 ο ηγέτης της Τσέλσι Τζον Τέρι δεν πάτησε στο χόρτο του Allianz Arena για τον τελικό του Champions League κόντρα στην Μπάγερν. Η ανόητη αποβολή του, επειδή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του στο Καμπ Νου στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (χτύπησε …πισώπλατα τον Αλέξις Σάντσες) του κόστισε μια βραδιά που ονειρευόταν σε όλη του τη ζωή. Ωστόσο, η UEFA τού επέτρεψε να σηκώσει την κούπα.

Διαβάστε ακόμη...