Όταν ο ΠΑΟΚ κάνει ανατροπές…

Απέναντι στην Καλλιθέα το βράδυ της Πέμπτης ο ΠΑΟΚ καλείται να κάνει αυτό που έκανε άλλες έξι φορές στο παρελθόν. Να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ από τον πρώτο αγώνα και να πάρει την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του Κυπέλλου.
Όταν ο ΠΑΟΚ κάνει ανατροπές…

Ο «Δικέφαλος» βρίσκεται στην ίδια θέση –να κυνηγάει την ανατροπή- όπως συνέβη και τις έξι προηγούμενες φορές, όπου ως γηπεδούχος κατόρθωσε να φέρει τα «πάνω κάτω». Το 2-0 του πρώτου αγώνα στην Καλλιθέα είναι ένα σκορ που στην ιστορία της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ το έχει ανατρέψει τέσσερις φορές και ευχή όλων είναι να το πραγματοποιήσει την Πέμπτη για άλλη μια φορά... Άλλωστε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός (σεζόν 1984-85), ο Ολυμπιακός (σεζόν 1990-91), η ΑΕΚ (σεζόν 1991-92) κατάλαβαν καλά, ότι στην Τούμπα των ανατροπών όλα γίνονται...

Η πρώτη πρόκριση με ανατροπή, πάντως, δεν ήρθε στην Τούμπα, αλλά στο Καυτανζόγλειο. Στον προημιτελικό της 30ης Απριλίου 1980 κόντρα στον Άρη, που είχε κερδίσει το πρώτο παιχνίδι με 1-0, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε με σκορ 2-0, έστω κι αν χρειάστηκε το ματς να πάει στην παράταση. Οι φίλοι του «Δικεφάλου» είχαν βάλει το... χεράκι τους δημιουργώντας εκκωφαντικό θόρυβο με δεκάδες τενεκέδες γεμάτους με πέτρες κάθε φορά που οι αντίπαλοι ήταν στην επίθεση, ο Σταύρος Σαράφης στο 60' ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και στην παράταση ο Βασίλης Βασιλάκος χάρισε τη νίκη-πρόκριση.

Οδεύοντας προς το δεύτερο πρωτάθλημα, τη σεζόν 1984-85, ο ΠΑΟΚ θα πετύχει μια ιστορική ανατροπή απέναντι στον Παναθηναϊκό για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Το 2-0 του πρώτου αγώνα στο ΟΑΚΑ έδινε το προβάδισμα στους «πράσινους», αλλά στη ρεβάνς της 5ης Ιουνίου 1985 οι παίκτες του Βάλτερ Σκότσικ είχαν άλλη γνώμη. Μέσα σε τέσσερα λεπτά (39-43') ο «Δικέφαλος» πέτυχε δύο γκολ με τους Σίγγα και Κωστίκο και στο β' μέρος σημείωσε άλλα δύο γκολ με τους Αλεξανδρίδη και Καρασαββίδη φτάνοντας στο εντυπωσιακό 4-0.

Την σεζόν 1990-91 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε για τη β' φάση του Κυπέλλου τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο παιχνίδι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει 2-0, αλλά τα πάντα ανατράπηκαν στις 9 Ιανουαρίου 1991, όταν οι ασπρόμαυροι με γκολ των Καραγεωργίου (7'), Στ. Μπορμπόκη (43') και Χοσάμ Χασάν (52') έφτασαν στη νίκη-πρόκριση με σκορ 3-0. Για την ίδια διοργάνωση η ήττα με 2-1 από την Ξάνθη στον πρώτο αγώνα της επόμενης φάσης, ανατράπηκε εύκολα με σκορ 2-0 στη ρεβάνς της Τούμπας.

Οι ανατροπές είχαν γίνει... συνήθεια για τον ΠΑΟΚ που την αμέσως επόμενη χρονιά για να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης χρειάστηκε να ανατρέψει δύο φορές το εις βάρος του σκορ. Αρχικά απέναντι στην Δόξα Δράμας (είχε κερδίσει 2-0 τον πρώτο αγώνα) την οποία κέρδισε στην Τούμπα με 4-0, κάτι που επανέλαβε και με αντίπαλο την ΑΕΚ στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τον Απρίλιο του 1992 με πρωταγωνιστή και σκόρερ δύο τερμάτων, τον Αλέξη Αλεξίου, ο ΠΑΟΚ φέρνει τα «πάνω κάτω» και παίρνει την πρόκριση στην παράταση με σκορ 3-0. Ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς είχε ανοίξει το σκορ στο 16' και στο 57' ο Αλεξίου ισοφάρισε το ματς του πρώτου αγώνα (2-0) και στο 104΄ της παράτασης σκόραρε για δεύτερη φορά χαρίζοντας στον «Δικέφαλο» την πρόκριση στον τελικό του 1992.

Πηγή: paokfc.gr

Διαβάστε ακόμη...