Κάτι περισσότερο από δύο ημιτελικοί…

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έχει αποκλειστεί ποτέ σε νοκ-άουτ Κυπέλλου ως προπονητής του ΠΑΟΚ, ενώ ο Φατίχ Τερίμ ορέγεται τον 18ο τίτλο στην προπονητική καριέρα του.
Πηγή: sdna.gr
Κάτι περισσότερο από δύο ημιτελικοί…
Photo Credits: @SDNA

Ο διαιτητής έχει δώσει 6 λεπτά καθυστέρησης, όμως το ρολόι ήδη δείχνει 97:10. Ο αγώνας για την φάση των 32 του τουρκικού κυπέλλου οδεύει προς την λήξη του, η Γαλατά προηγείται με 3-2, μα όλος της ο πάγκος είναι ανήσυχος. Με φωνές, χειρονομίες, λένε στον διαιτητή ότι το ματς έχει τελειώσει.

Εντούτοις, εκείνος θέλει να κρατήσει τη… φάση. Η Ντενίζλισπορ έχει μία τελευταία ζαριά με ένα κόρνερ, το μισοάδειο γήπεδο, σφυρίζει όσο μπορεί. Η εκτέλεση είναι πονηρή, όμως ο τερματοφύλακας διώχνει σε νέο κόρνερ. Το ρολόι πια δείχνει το 98:00. Ένα πλάνο στον πάγκο, δείχνει τον Φατίχ Τερίμ έξαλλο. 

Η δεύτερη εκτέλεση είναι ακόμα πιο πονηρή, η μπάλα πάει απευθείας μέσα. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια του, ένας αμυντικός με τάκλιν πάει να σώσει την ισοφάριση, όμως η μπάλα χτυπάει στην πλάτη του Νέλσον και με μία απίθανη τρίσπονητ καραμπόλα πάει μέσα για το 3-3!

Στην παράταση το σκορ δεν αλλάζει και στα πέναλτι οι Κούρδοι της Ντενίζλι κάνουν μία ιστορική πρόκριση μέσα στην Πόλη, δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2021. Είναι μία σοκαριστική εξέλιξη, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Μερικές ημέρες μετά μία ακόμα απρόσμενη ήττα από την Γκιρεσούνσπορ στο πρωτάθλημα φέρνει ένα κύμα οργής, που οδηγεί τον Φατίχ Τερίμ στην σοκαριστική παραίτηση της 10ης Ιανουαρίου του 2022 και στο τέλος της τέταρτης και τελευταίας του θητείας στην τζιμ μπομ.

Μέχρι να έρθει στον Παναθηναϊκό, έμεινε μακριά από τους πάγκους...

«Όσο υπάρχει ένα τρόπαιο, που μπορούμε να πάρουμε, τότε θα το διεκδικήσουμε», ήταν μία από τις πρώτες του ατάκες, όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό, όμως γενικά ο θεσμός του κυπέλλου δεν ήταν ο αγαπημένος του «αυτοκράτορα». 

Στις 13 σεζόν που κάθισε στον πάγκο της Γαλατά, το κατέκτησε μόλις τρεις (έναντι 8 πρωταθλημάτων για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης) και μόλις μία από το 2000 και μετά.

Μία χρονιά, πριν την Ντενίζλι, έπεσε θύμα ηχηρής έκπληξης στα προημιτελικά πάλι εντός έδρας από την Αλάνιασπορ του Τζαβέλλα και του Σιώπη (2-3).

Ακόμα μία χρονιά πίσω (2019-20) πάλι η Αλάνιασπορ ήταν αυτή που πέταξε εκτός την Γαλατά, ξανά στα προημιτελικά, αυτή τη φορά σε διπλά παιχνίδια, με τον Τάσο Μπακασέτα να σκοράρει μάλιστα στο πρώτο και καθοριστικό παιχνίδι που έληξε με 2-0.

Ο τελευταίος τελικός του Τερίμ ήταν τον Μάιο του 2019 και το 3-1 επί της Ακίσασπορ, έκτοτε το Κύπελλο Τουρκίας ήταν μία συνεχής πηγή προβλημάτων και εσωστρέφειας για τον Τερίμ, ο οποίος χρησιμοποιούσε αυτή τη διοργάνωση για να δίνει χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που δεν έπαιζαν πολύ.

Ο Φατίχ Τερίμ με φόντο τα τρόπαια της Γαλατασαράι
Photo Credits: @SDNA

Απέναντι του θα βρει στους φετινούς ημιτελικούς του Κυπέλλου έναν αληθινό μετρ των νοκ-άουτ. Έναν άνθρωπο που έχει παίξει 9 τελικούς Κυπέλλου στην προπονητική του καριέρα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (τρεις με την Ραπίντ Βουκουρεστίου, έναν με την Ελ-Τζάις, έναν με την Ξάνθη και τέσσερις με τον ΠΑΟΚ). και πέντε τρόπαια 

Έναν τύπο που μετρά 15 στις 15 προκρίσεις σε νοκ-άουτ του Κυπέλλου ως προπονητής του Δικέφαλου!

Έναν προπονητή, που στην θητεία του στην Ελλάδα έχει αποκλειστεί μόνο μία φορά σε νοκ-άουτ ως τεχνικός της Ξάνθης κι αυτή από την μετέπειτα ομάδα του, την οποία μάλιστα κέρδισε στον επαναληπτικό στην Τούμπα!

Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου το Κύπελλο ήταν το… οξυγόνο του. Ο συντομότερος δρόμος προς μία επιτυχία, προς την καταξίωση. Μόλις στην δεύτερη του χρονιά στους πάγκους  έκανε το… ακατόρθωτο.

Έφτασε με την Ραπίντ Βουκουρεστίου ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (με ιστορικές προκρίσεις απέναντι σε ομάδες όπως η Φέγενορντ, η Χέρτα, το Αμβούργο) και κατέκτησε το Κύπελλο Ρουμανίας, επικρατώντας με 1-0 της Νασιονάλ, κάτι που επανέλαβε και την επόμενη χρονιά με «θύμα» την Πόλι Τιμισοάρα.

παίχτες πανηγυρίζουν σηκώνοντας ψηλά τον Ραζβάν Λουτσέσκου
Photo Credits: @SDNA

Στην πρώτη του χρονιά στο Κατάρ κατέκτησε το Stars Cup με την Ελ-Τζάις (2012-13) και στην πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα με την Ξάνθη (2014-15) έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (3-1 από τον Ολυμπιακό) αποκλείοντας διαδοχικά Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και Ηρακλή!

Από τότε που κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ δεν έχει αποκλειστεί ποτέ σε νοκ-άουτ της διοργάνωσης, μετρά τέσσερις τελικούς και 15 στις 15 προκρίσεις, κάτι ασύλληπτο!

Η μοναδική φορά στην θητεία του στην Ελλάδα που αποκλείστηκε στο Κύπελλο Ελλάδας σε διπλούς αγώνες νοκ-άουτ (μετρά συνολικά 19 στις 20 προκρίσεις) ήταν στα προημιτελικά της σεζόν 2016-17, κατά σατανική σύμπτωση από την μετέπειτα ομάδα του.

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-2 στα Πηγάδια χάρη σε γκολ από Μυστακίδη και Πρίγιοβιτς, όμως στην ρεβάνς της Τούμπας η Ξάνθη αποδείχθηκε σκληρό καρύδι.

Επικράτησε με 0-1 χάρη σε γκολ του Γιουνές (64’) και λίγο έλειψε να φτάσει σε μία ιστορική πρόκριση, που θα άλλαζε την ποδοσφαιρική ιστορία του τόπου, αφού εκείνη την σεζόν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο (Κύπελλο Ελλάδας) επί θητείας Ιβάν Σαββίδη στην ηγεσία του.

Διαβάστε ακόμη...