Οι αριθμοί του τελικού...

Λίγο πριν την σέντρα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου, το paokfc.gr σας παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την προϊστορία του Δικεφάλου κόντρα στην ΑΕΚ στον θεσμό, την πορεία
Οι αριθμοί του τελικού...

της ομάδας στην φετινή διοργάνωση και τους τελικούς που έχει δώσει η ομάδα μας στην ιστορία της.

#18η φορά θα βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ο ΠΑΟΚ, με την πρώτη του παρουσία να είναι το 1939 με αντίπαλο την ΑΕΚ, όπου ηττήθηκε με 2-1. Ακολούθησαν ακόμη τέσσερις τελικοί για να έρθει το 1972 η πρώτη κατάκτηση με νίκη 2-1 επί του Παναθηναϊκού. Το 1973 ηττήθηκε με 1-0 από τον Ολυμπιακό, αλλά την επόμενη σεζόν πήρε το τρόπαιο πάλι με αντίπαλο την ομάδα του Πειραιά στην διαδικασία των πέναλτι (4-3) μετά το 2-2 της κανονικής διάρκειας.

#6 ακόμη συμμετοχές σε τελικούς από το 1977 μέχρι το 2001 που έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου τροπαίου, πάλι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας χάρη σε νίκη με 4-2. Δεύτερη διαδοχική επιτυχία σε τελικό το 2003 με τον Άρη αυτή τη φορά στην Θεσσαλονίκη και τελευταία συμμετοχή ως φιναλίστ το 2014 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και ήττα 4-1.

#9 συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος έχει ο Γιώργος Κούδας με τον ΠΑΟΚ, όντας ο κορυφαίος του Δικεφάλου στην σχετική λίστα. Σε αυτές τις παρουσίες έχει δύο τρόπαια και επτά ακόμη μετάλλια συμμετοχής. Ακολουθεί ο Σταύρος Σαράφης με επτά παρουσίες και δύο τρόπαια.

#3 φορές έχει αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος και έχει φύγει ηττημένος και τις τρεις. Η πρώτη ήταν το 1939, στην πρώτη του παρουσία σε τελικό, όπου ηττήθηκε με 2-1 παρότι προηγήθηκε στο σκορ με γκολ του Καλογιάννη. Επόμενη συνάντηση τους ήταν το 1978 όπου ο ΠΑΟΚ έχασε με 2-0, όπως και το 1983 με το ίδιο σκορ.

#15 φορές έχουν συναντηθεί πριν τον τελικό ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ και ο Δικέφαλος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, αφού έχει προκριθεί στις εννέα και η ομάδα της Αθήνας τις έξι. Μάλιστα αν υπολογίσει κανείς πως οι τέσσερις πρώτες προκρίσεις ήταν για την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ την έχει αφήσει έξω εννέα στις τελευταίες 11 φορές που βρέθηκαν πριν από τον τελικό της διοργάνωσης. Συνολικά έχουν δώσει 22 αγώνες σε αυτές τις κόντρες τους και ο ΠΑΟΚ μετά 10 νίκες, 5 ισοπαλίες και 7 ήττες.

#5 φορές οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί για τα ημιτελικά του θεσμού και άλλες τόσες για τα προημιτελικά. Τέσσερις από τις κόντρες τους ήταν για τους "16" και μόλις μια βρέθηκαν αντιμέτωποι για την δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

#21 γκολ έχει σημειώσει ο ΠΑΟΚ στις δέκα αναμετρήσεις που έχει δώσει στο φετινό θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος. Τα περισσότερα τέρματα από αυτά ανήκουν στον Δημήτρη Πέλκα που έχει βρει δίχτυα μέχρι τώρα τέσσερις φορές. Ακολουθούν με τρία οι Πρίγιοβιτς , Μυστακίδης , Σάκχοφ , ενώ από δύο έχουν οι Αθανασιάδης , Περέιρα. Μια φορά έχουν σκοράρει οι Δεληγιαννίδης ,, Μπίσεσβαρ , Λέο Μάτος και Κίτσιου .

#7 από τα 21 τέρματα στον φετινό θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος έχουν επιτευχθεί στο τελευταίο τέταρτο των αναμετρήσεων, ενώ η δεύτερη πιο παραγωγική περίοδος είναι η έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου με πέντε γκολ. Στο άλλο άκρο η έναρξη των αγώνων, με ένα μόλις τέρμα στο πρώτο τέταρτο.

Διαβάστε ακόμη...