Οι ευρωπαϊκές «ασπρόμαυρες» ανατροπές

Ο Δικέφαλος το βράδυ της Πέμπτης (23.07) καλείται να ανατρέψει το εις βάρος του 2-1 του πρώτου αγώνα κόντρα στην Λοκομοτίβα στο Ζάγκρεμπ για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League και το paokfc.gr θυμάται όλες τις ανατροπές της ομάδας μας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Οι ευρωπαϊκές «ασπρόμαυρες» ανατροπές

«Υποταγή» της Ουντινέζε στην Τούμπα

Η κλήρωση χαρακτηρίστηκε ως υπερβολικά δύσκολη. Το όνομα του αντιπάλου δεν τρόμαζε βάσει «βάρους» φανέλας αλλά η βαθμολογία του Campionato έκοβε κάθε όρεξη για όνειρα πρόκρισης. Η επικεφαλής της Serie A, Ουντινέζε, θα φιλοξενούσε τον Δικέφαλο του Βορρά στο πρώτο παιχνίδι του δευτέρου γύρου του Κυπέλλου Uefa της περιόδου 2000-2001. O ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο ιστορικό Φρίουλι με την ταμπέλα του αουτσάιντερ αλλά στο χορτάρι τα πράγματα αποδείχθηκαν εντελώς διαφορετικά.

Η ομάδα μας μπήκε στο γήπεδο και έπαιξε στα ίσια τους Ιταλούς οι οποίοι κατάφεραν μετά από μία σκληρή μάχη επί 95 λεπτά να πετύχουν με την λήξη το πολυπόθητο τέρμα, με τον Μαρτζιότα, το οποίο τους έδινε ισχνό προβάδισμα πρόκρισης αλλά αποτελούσε και τρομερό ψυχολογικό πλήγμα στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο.

Ο ΠΑΟΚ όμως κατάφερε να διαψεύσει τους πάντες για ακόμη μία φορά και να πανηγυρίσει στο σπίτι του μία μεγάλη και ιστορική πρόκριση. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρέταξε άμυνα ανάγκης με Κουλακιώτη και Χασιώτη, καθώς δεν είχε στην διάθεση του τους Κατσιαμπή και Αμπονσά, με τους αντικαταστάτες να πραγματοποιούν εμφάνιση καριέρας και να...κόβουν τα πάντα. Το 0-0 της ανάπαυλας ήταν αποτέλεσμα της διπλής άμυνας ζώνης των Ιταλών που δεν επέτρεπαν στον Δικέφαλο που είχε την υπεροχή να δημιουργήσει ευκαιρίες.

Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος. Έχασε μερικές μεγάλες ευκαιρίες με κορυφαία αυτή του Οκκά στο 57′, ο οποίος μετά από κόρνερ του Βενετίδη σημάδεψε το δοκάρι της εστίας της Ουντινέζε. Η στιγμή που έμελλε να αλλάξει τον ρου της αναμέτρησης ήταν το 64′ λεπτό. Ο προπονητής της ομάδας πέρασε στο γήπεδο τον Πατρίσιο Καμπς. Εννιά λεπτά με την είσοδο του ο Αργεντινός άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, έπειτα από κεφαλιά πάσα του Οκκά σε κόρνερ του Βενετίδη.

Το γκολ έβαλε φωτιά στις εξέδρες της κατάμεστης Τούμπας με τον κόσμο να σπρώχνει την ομάδα προς την πρόκριση. Το τελικό 1-0 έστειλε τον αγώνα στην παράταση, καθώς οι Μπορμπόκης και Φρούσος δεν κατάφεραν εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες τους στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας. Στο 102′ η λύτρωση ήρθε και πάλι από το κεφάλι του Καμπς, ο οποίος τρύπωσε ανάμεσα στα μεγαλόσωμα μπακ της ιταλικής άμυνας και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να δώσει στην ομάδα μας προβάδισμα πρόκρισης.

Οι Ιταλοί δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να απειλήσουν με αξιώσεις την εστία του Τοχούρογλου και ο Φρούσος στο 108′ τους έδωσε την χαριστική «βολή». Μετά από εντυπωσιακή ατομική ενέργεια και άπιαστο σουτ εκτέλε τον Τούρτσι και σφράγισε την πρόκριση προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς του ΠΑΟΚ μέσα και έξω από το γήπεδο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Βεντίδης, Χασιώτης, Κουλακιώτης, Μπράτιτς (64′ Καμπς), Κωvσταντινίδης, Ουντέζε, Τετράτζε, Οκκάς (74′ Φρούσος), Ναλιτζής (114′ Καφές)

Ουντινέζε: Τούρτσι, Μπερτότο, Σοτίλ, Σόζα, Φιόρε, Πιντσι, Τζιανικέντα (70′ Μαρτζότα), Γιόργκενσεν, Τζαμπόνι Αλμπέρτο(77′ Ελγκέρα), Ντίαζ (103′ Εσπόζιτο)

«Ξέπλυνε» την ντροπή του πρώτου αγώνα στην Μολδαβία

O ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη ταξίδεψε στο Κισινάου της Μολδαβίας για να αντιμετωπίσει την τοπική Ζίμπρου στα πλαίσια των Play Off του Europa League της περιόδου 2014-15. Η δυναμικότητα του αντιπάλου προμήνυε ένα εύκολο απόγευμα και τα θεμέλια για πρόκριση στην επόμενη φάση. Στο βροχερό όμως Μπορίσοφ Αρίνα το γκολ του Μποργκιού στο 79′ της αναμέτρησης έθεσε υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο ο Δικέφαλος θα κέρδιζε την πρόκριση-είσοδο στους ομίλους του Europa League. Μάλιστα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν το σουτ του Αλεξέεφ κατέληγε στα δίχτυα αντί για το δοκάρι στο 90′ της αναμέτρησης.

Στον επαναληπτικό της Τούμπας μπροστά σε πάνω από 15.000 θεατές ο ΠΑΟΚ φρόντισε να σβήσει την μουντζούρα του πρώτου αγώνα και με το εμφατικό 4-0 πέρασε δια περιπάτου στους ομίλους του Europa League. Μόλις στο 11′ ο Περέιρα άνοιξε το σκορ με προβολή έπειτα από ασίστ του Κλάους με ψαλιδάκι και έφερε στα ίσια το συνολικό σκορ. Η αποβολή του Αμανί στο 42′ ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στους μαχητικούς Μολδαβούς, οι οποίοι παραδόθηκαν στις επιθετικές ορέξεις του ΠΑΟΚ. Το γκολ του Αθανασιάδη λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου έβαλε τον Δικέφαλο στην θέση του οδηγού και οι Μακ και Μάρτενς στο 79′ και το 84′ με πανέμορφα τέρματα έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην νίκη της ομάδας μας.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ: Γλύκος , Σκόνδρας , Τζαβέλλας , Κίτσιου , Ρατς , Μαντούρο ( Κάτσε 52′), Τζιόλης , Σαλπιγγίδης ( Μάρτενς 62′), Μακ ( Πόζογλου 82′), Περέιρα , Αθανασιάδης

Ζίμπρου Κισινάου: Ρούσου, Μπούργκιου, Ερχάν, Ντεντόφ, Κλίμοβιτς, Πάβλιουτσεκ, Αμανί, Βρεμέα, Γκροσού, Σεπτίν (Κισνάκοφ 46′), Ζαρντάν (Σπατάρου 80′)

Θυμηθείτε μέσα από το αποκλειστικό βίντεο του PAOK TV τα γκολ αλλά και το παρασκήνιο της αναμέτρησης κόντρα στην Ζίμπρου στην Τούμπα.

Όταν ξαναγύρισε από το 2-1

Στην 50χρονη ευρωπαϊκή ιστορία του Συλλόγου υπάρχει άλλη μια φορά, που στις βαλίτσες της επιστροφής του στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ «κουβαλούσε», όπως και τώρα από το Ζάγκρεμπ, το εις βάρος του 2-1 από τον πρώτο αγώνα.

Τότε, τον Οκτώβριο του 2003, η πρόκριση απέναντι στη Leixões SC αποδείχθηκε τελικά μία εύκολη υπόθεση στη ρεβάνς της Τούμπας, αλλά στον πρώτο αγώνα στο «γήπεδο της θάλασσας» (stádio do Mar) είχαν συμβεί πολλά. Ας τα θυμηθούμε...

Ο ΠΑΟΚ του Αγγελου Αναστασιάδη ταξίδεψε στο Οπόρτο με στόχο να αντιμετωπίσει την άγνωστη Λεϊσόες, ομάδα Β' κατηγορίας που είχε εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του κυπέλλου, με την ταμπέλα του φαβορί να τον συνοδεύει από την ημέρα της κλήρωσης μέχρι και τον πρώτο αγώνα.
inblog1Ο Κουκιέλκα δέχεται τα συγχαρητήρια των συμπαικτών του για το γκολ που πέτυχε μέσα στην Πορτογαλία

Η Λεϊσόες αποτελούσε και αποτελεί μια από τις συνεργαζόμενες ομάδες της Πόρτο. Ελάχιστοι θα έδιναν τότε σημασία σε αυτό το γεγονός παρότι στις κερκίδες των επισήμων δίπλα στον πρόεδρο της Λεϊσόες, Χοσέ Μανουέλ Τεξέιρα, καθόταν ο Πίντο ντα Κόστα, πρόεδρος της Πόρτο. Στον ΠΑΟΚ θα μάθαιναν καλά αυτή την σχέση των δύο ομάδων και το ποιος είναι ο Πίντο ντα Κόστα όταν έξι – επτά χρόνια ξεκίνησε να συζητάει για την αγορά του Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος πριν έρθει στην Τούμπα είχε περάσει κι αυτός, ως δανεικός από την Πόρτο, από τη Λεϊσόες.

Το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου 2002 ο ΠΑΟΚ αιφνιδιάστηκε από τους Πορτογάλους «ψαράδες» και η ήττα με 2-1 έκανε έξαλλο τον Αναστασιάδη. Στην συνέντευξη Τύπου οι Πορτογάλοι πανηγύριζαν για την ανέλπιστη επιτυχία τους, αλλά ο Ελληνας προπονητής ήταν πυρ και μανία με την εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του. Το γκολ ωστόσο του Πολωνού Μάριους Κουκιέλκα κράτησε την ομάδα για τα καλά «μέσα στο παιχνίδι» της πρόκρισης.

Εκείνο το γκολ του Κουκιέλκα ήταν το 99ο στην ευρωπαϊκή ιστορία (συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων στο κύπελλο Εκθέσεων) του ΠΑΟΚ και στη ρεβάνς της 3ης Οκτωβρίου 2002 στην Τούμπα το 100ο γκολ από τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη άνοιξε το δρόμο για μια εύκολη επικράτηση με 4-1 και την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα υπόλοιπα τέρματα του Δικεφάλου σημείωσαν οι Οκκάς (2) και Κουτσόπουλος.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Πουρλιοτόπουλος (25' Τοχούρογλου), Καφές, Κουτσόπουλος, Μάρκος, Σαλπιγγίδης (69' Φρούσος), Οκκάς (86' Γιασεμάκης), Γεωργιάδης, Αμπονσά, Φουτσίνι, Ουντέζε, Κουκιέλκα.

Διαβάστε ακόμη...