Ο Μιγκέλ Βίτορ σας ξεναγεί στη Λισαβόνα [εικόνες]

Για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ, οι αναμετρήσεις με την πρώην ομάδα του και η επιστροφή στην πατρίδα του έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ο Μιγκέλ Βίτορ γίνεται … ξεναγός για τους φίλους του ΠΑΟΚ που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και τους οδηγεί σε γνωστές και άγνωστες γειτονιές της Λισαβόνας.
Ο Μιγκέλ Βίτορ σας ξεναγεί στη Λισαβόνα [εικόνες]

“Είναι πολύ όμορφη πόλη η Λισαβόνα. Στην πραγματικότητα τη γνώρισα στα 17 μου, όταν άφησα το Ποντ ντο Ρολ, το χωριό μου, για να εγκατασταθώ εκεί, στο προπονητικό κέντρο της Μπενφίκα για ένα χρόνο. Μου φάνηκε τεράστια η διαφορά και σπάνια έβγαινα από τα σύνορα του προπονητικού και των ξενώνων.

Το δεύτερο χρόνο αγόρασα το σπίτι μου, στην καινούρια περιοχή του Parque das Nacoes, μια εντελώς νεόκτιστη περιοχή που παλιά στέγαζε την διεθνή έκθεση στην πόλη. Στη θέση αυτού του εκθεσιακού κέντρου, έχει γίνει μια νέα πολιτεία, με σύγχρονες οικοδομές, μεγάλα πάρκα για βόλτες, μαγαζιά για ψώνια ή καφέ. Εκεί έμεινα με την μετέπειτα σύζυγό μου…

Οι πρώτες μου βόλτες και το αγαπημένο μου μέρος στην πόλη, ήταν το Baixa ή Chiado, περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας, λίγο υπερυψωμένο, με καταπληκτική θέα και διαδρομές για περπάτημα. Ακριβώς δίπλα είναι το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, στην περιοχή Alfama, που στην κορυφή της μπορεί κάποιος να θαυμάσει την πόλη και τη θάλασσα και που προσελκύει πολλούς τουρίστες.

Γαστριμαργικές απολαύσεις

Όταν ήμουν μικρός, αισθανόμουν λίγο περίεργα στο Docas, στο μικρό δρόμο στο λιμάνι που έχει διαμορφωθεί σαν μαρίνα, με τα ωραία εστιατόρια και καφέ… Ο κόσμος μου φαινόταν περίεργος, όπως φαντάζομαι σε όλες τις αποβάθρες του κόσμου! Όμως περνώντας από εκεί κατέληγες στο Belem, για να απολαύσεις το παραδοσιακό γλυκό Pasteis de Belem, είναι σαν τάρτα και σίγουρα αξίζει όλη τη διαδρομή!

Άλλες φορές πάλι μπορούσες να καταλήξεις στο Cristo Rei, μια μικρογραφία του μνημείου του Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο… Και εκεί δίπλα στο κύμα να απολαύσεις σε μια από τις ταβέρνες τον μπακαλιάρο σε κρούστα αλατιού, παραδοσιακό πιάτο της Πορτογαλίας, το υγρό τυρί Queijo da serra και την κλασική πιατέλα με τα θαλασσινά στον πάγο και το αλάτι, μια μίξη όστρακων, γαρίδων και καβουριών. Η Πορτογαλία φημίζεται για την κουζίνα της, με κύριο συστατικό τα προϊόντα τουAτλαντικού, αλλά και την κτηνοτροφία.

pasteis de belem

Μουσικές περιπλανήσεις

Φημίζεται όμως και για τη μουσική της! Το παραδοσιακό είδος…καντάδας, το Fado, προσελκύει ντόπιους αλλά και τουρίστες στα πολλά μικρά μαγαζιά, όπου συναντά κανείς καταπληκτικούς τραγουδιστές που τραγουδούν τα ερωτικά αυτά τραγούδια με τη συνοδεία κιθάρας. Αγαπημένη μου είναι η Marisa. Τα καλύτερα μαγαζιά του είδους είναι στο Bairro Alto, έναν λόφο με πολλά μικρά μαγαζιά και κίνηση από ενδιαφέροντες ανθρώπους, λίγο μποέμ! Ακούς Fado ακόμη και στους δρόμους, από περιπλανώμενους καλλιτέχνες και σερβίρεσαι τη σούπα Caldo Verde, που παραδοσιακά ακολουθεί αυτού του είδους τη διασκέδαση.

Θα συνιστούσα σε όλους να επισκεφθούν κάποια στιγμή τη Λισαβόνα, μια πόλη με χρώμα και με δική της κουλτούρα. Μια πόλη με ζεστούς ανθρώπους που προσφέρεται για βόλτες και περιπλανήσεις. Όπως έχω προσκαλέσει όλους τους φίλους μου να έρθουν στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, έτσι προσκαλώ και τους Ελληνες στην πατρίδα μου. Πιστεύω ότι είμαστε δυο λαοί που ταιριάζουν και που μοιράζονται κοινές εικόνες, αρώματα και γεύσεις. Δυο λαοί ζεστοί και «ψημένοι» από τον ήλιο και τη θάλασσα! Ανυπομονώ για τα ματς ΠΑΟΚ – Μπενφίκα και την μίξη των δύο αγαπημένων μου πολιτισμών, πέρα από το αθλητικό κομμάτι»!

docas

Bairo alto

parque-das-nacoes-lisbon

baixa1

LISBON_SAO_JORSE

Διαβάστε ακόμη...