Φλωρεντία, μια πόλη εμπειρία ζωής

Ο,τι δεν έχει ειπωθεί για τη Φλωρεντία είναι αυτό το καθαρά βιωματικό που αφορά τον κάθε επισκέπτη της.
Φλωρεντία, μια πόλη εμπειρία ζωής

Συχνά ούτε τα λόγια, ούτε οι εικόνες αποτυπώνουν την ψυχή μιας πόλης, πόσω μάλλον αυτής της σαγηνευτικής πρωτεύουσας της Τοσκάνης.

 Λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης, αυτή η πόλη καλλιτεχνικός θησαυρός, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι ίσως πολλά περισσότερα από την γενέτειρα του Μποτιτσέλι, την «έδρα» του Μιχαήλ Άγγελου, την εμπνεύστρια του Δάντη, την πόλη του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Γαλιλαίου, του Μακιαβέλι του Αμέρικο Βεσπούτσι, της δυναστείας των Μεδίκων. Είναι εμπειρία ζωής.

Η Φλωρεντία είναι η πόλη που όταν τα συμμαχικά στρατεύματα προήλαυναν στην Τοσκάνη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσαν ότι ολόκληρη πρέπει να θεωρηθεί έργο τέχνης πρωτίστης σημασίας και συνεπώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προστατευθεί από τυχόν ζημίες. Προειδοποίηση, βέβαια, που δεν πτόησε τους Ναζί, οι οποίοι προκάλεσαν καταστροφές και βλάβες σε ανεκτίμητα ιστορικά και καλλιτεχνικά μνημεία με αλλεπάλληλες ανατινάξεις κατά την αποχώρησή τους. «Σεβάστηκαν» μόνο την απερίγραπτη ομορφιά της Ponte Vechhio, της μοναδικής γέφυρας που δεν ανατίναξαν.

Η πόλη βρίσκεται επί του ποταμού Άρνου και αριθμεί περίπου 400.000 κατοίκους που ονομάζονται Φλωρεντίνοι.

Είναι τόσο πλούσια και πυκνή σε γεγονότα η ιστορία της που ίσως θα ήταν προτιμότερη μια αναδρομή σε χρονολογίες σταθμούς.
200 π.Χ. Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε η πόλη.

774 Ο Καρλομάγνος την κατακτά.
1252 Κόβεται το φλωρίνιο χρυσό νόμισμα που έγινε αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη.
1348 Η Φλωρεντία πλήττεται από μεγάλη επιδημία που την ερημώνει με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
1405 Η Φλωρεντία εξαγοράζει την Πίζα προκειμένου να έχει έξοδο προς τη θάλασσα.
1436 Ολοκληρώνεται ο θόλος του Καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας (Duomo).
1439 Μεταφέρεται στη Φλωρεντία από τη Φεράρα η σύνοδος για την Ενωση των Εκκλησιών.
1452 Γεννιέται ο καλλιτέχνης, επιστήμονας και εφευρέτης Λεονάρντο ντα Βίντσι.
1469 Έναρξη της κυριαρχίας του Λαυρέντιου των Μεδίκων.
1485 Ο Σάντρο Μποτιτσέλι ολοκληρώνει το έργο του «Η Γέννηση της Αφροδίτης».
1494 Εξέγερση των Φλωρεντίνων κατά των Μεδίκων. Ο Κάρολος Η' της Γαλλίας εισβάλλει στην Ιταλία και κατακτά την Φλωρεντία. Έναρξη των πολέμων της Ιταλίας.
1512 Οι Αψβούργοι επαναφέρουν στην εξουσία τους Μεδίκους.
1737 Η εξουσία περνάει από τον οίκο των Μεδίκων στον Φραγκίσκο Στέφανο, δούκα της Λωραίνης και σύζυγο της Μαρίας Θηρεσίας.
1864 Η Φλωρεντία ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας.
1940 28 Οκτωβρίου Στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης συναντώνται ο Χίτλερ με τον Μουσολίνι.
1944 Μεγάλη περιοχή της πόλης με ανεκτίμητους θησαυρούς ανατινάσσεται από τους Γερμανούς. Εκτεταμένες καταστροφές.
1966 4 Νοεμβρίου Μεγάλη πλημμύρα του Αρνου καταστρέφει, μεταξύ άλλων, πολλά έργα τέχνης.

Tourist Guide

Τι θα δείτε:

– Την Piazza del Duomo, όπου εδρεύει ο καθεδρικός (Duomo) -σημείο αναφοράς της Φλωρεντίας – με το 82 μ. καμπαναριό και το Βαπτιστήριο, ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης που χρονολογείται στον 5ο μ.Χ. αι. (Piazza del Duomo, tel. +39 055 215380, duomofirenze.it).

Την Ponte Vechhio(Παλιά Γέφυρα), που περνάει πάνω από τον ποταμό Arno και ενώνει τα δύο τμήματα της πόλης. Τη σημερινή της μορφή πήρε τον 14ο αι., ενώ φιλοξενούσε κατά κύριο λόγο κοσμηματοπωλεία και καταστήματα καλλυντικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και οι Ναζί σεβάστηκαν την ομορφιά της, καθώς είναι η μόνη γέφυρα που δεν ανατίναξαν φεύγοντας από τη Φλωρεντία.

Το Palazzo Pitti, στην περιοχή Oltrarno (πέρα από τον Arno), που αποτέλεσε βασιλική κατοικία από το 1560 έως και το 1860. Άξια θαυμασμού τα μουσεία που φιλοξενούνται στο χώρο, με κορυφαία την Παλατινή Πινακοθήκη. Το μάτι σου θα χαθεί στην ομορφιά των περίφημων κήπων Μπόμπολι (Giardino di Boboli (tel. 055 2654 321, palazzopitti.it).

Την Uffizi Gallery, που στεγάζεται στο Palazzo degli Uffizi, ακριβώς δίπλα στο Palazzo Pitti και φιλοξενεί έργα των Μποτιτσέλι, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου, Τιτσιάνο Πρόκειται για την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας των Μεδίκων (Via della Ninna 5, τηλ. +39 055 23885, uffizi.firenze.it).
Το Palazzo Vecchio(Παλιό Παλάτι), στην Piazza della Signoria (Πλατεία της Γερουσίας), που με τον 94 μ. ύψους Πύργο του Arnolfo, αποτελεί ένα ακόμη σήμα κατατεθέν την πόλης. Σήμερα, εδώ φιλοξενείται το Δημαρχείο. Εξαιρετικής γλυπτικής είναι και το σιντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana di Neptuno), δίπλα στο παλάτι.

ΤηνAccademia Gallery, στη Via Ricasoli. Ο περίφημος Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου και οι Σκλάβοι του ιδίου, καθώς και οι πίνακες των Μποτιτσέλι, Περουτζίνο, Ορκάνια κ.ά. έλκουν σαν μαγνήτες τους τουρίστες της πόλης, αφήνοντάς τους άφωνους με την ομορφιά και την εξαιρετική τεχνοτροπία τους (Via Ricasoli 58, τηλ. +39 055 2388 609).

Τη Santa Croce, το μεγαλύτερο ναό του τάγματος των Φραγκισκανών, χτισμένη το 1294, στην ομώνυμη πλατεία. Πρόκειται για ένα κτίριο γοτθικής αρχιτεκτονικής που περιέχει τους τάφους των Μιχαήλ Άγγελου, Μακιαβέλι, Γαλιλαίου και Ροσίνι, νωπογραφίες του Τζιότο, το Μυστικό Δείπνο του Γκάντι και τον Εσταυρωμένο του Τσιμαμπούε (Piazza Santa Croce 16, τηλ. +39 055 2466105, santacroce.firenze.it).

Που να φάτε

Μα στην Cantinetta Antinori, φυσικά, (Piazza Antinori 3, τηλ. +39 055 23595), στο δημοφιλές La Giostra (Via Borgo Pinti 12, τηλ. 39 055 241341) ή στο Cibreo, που φημίζεται για την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα του (San Ambrogio Market, τηλ. +39 055 234 1100).

Που να πιείτε

Στο Capocaccia, αγαπημένο της ελίτ της πόλης (Lungarno Corsini 12-14, τηλ. +39 055 210 751), στο καλλιτεχνικό στέκι Dolce Vita (Piazza del Carmine, τηλ. +39 055 284 595, www.dolcevitaflorence.com) ή στο Rex Cafe, για εξωτικά cocktails, καλή μουσική και elegant design (Via Fiesolana 25, Piazza del Duomo).

Το στολίδι της πόλης

Ο Καθεδρικός της Φλωρεντίας στέκει αγέρωχος στο χρόνο. Δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία από το 1420 με τον γιγάντιο τρούλο του Μπρουμελέσκι διαμέτρου 41,5 μ. και βάρος 27.000 τόνων. Η τεράστια τοιχογραφία στο εσωτερικό του θόλου, διακοσμημένη από τους Vasari και Zuccari, αναπαριστά τη Δευτέρα Παρουσία. Το πανύψηλο καμπαναριό, σε σχέδια του Giotto, άρχισε να κατασκευάζεται το 1334. Κι όταν πατήσει κανείς το τελευταίο των 414 σκαλοπατιών του δεν μπορεί παρά να ρυθμίσει τις ανάσες του στη θέα αυτής της σαγηνευτικής πόλης

.Η Φλωρεντία από ψηλά

Ένα από τα καλύτερα σημεία για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, είναι η πλατεία Michelangelo. Οδηγηθείτε μέσω της Ponte Vecchio ή της Ponte alle Grazie στην Piazzale Michelangelo, που βρίσκεται σε έναν από τους λόφους της πόλης και προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στην Φλωρεντία. Η πλατεία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Michelangelo, ενώ στο κέντρο της φιλοξενείται ένα μπρούτζινο αντίγραφο του έργου Δαβίδ.

Διαβάστε ακόμη...