Ο ΠΑΟΚ και τα Play Offs του Europa League

Ο Δικέφαλος μπαίνει στην μάχη των Play Offs του Europa League για 7η φορά στην ιστορία του
Ο ΠΑΟΚ και τα Play Offs του Europa League

και το paokfc.gr θυμάται τις προσπάθειες του Δικεφάλου για μία θέση στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

 Έξι μεγάλες μάχες.

Έξι διπλές αναμετρήσεις που έχουν το δικό τους κομμάτι στην ευρωπαϊκή ιστορία του Δικεφάλου. Χαρές, προκρίσεις, λύπες αποκλεισμοί. Από το ναυάγιο με τις «καρδούλες» της Χέρενφεν μέχρι την άνετη επικράτηση επί της Μπρόντμπι, με ενδιάμεσους σταθμούς την Κωνσταντινούπολη, το Κισινάου, την Βιένη και το Λβιβ.Ο Δικέφαλος είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Europa League, που θα συμμετάσχει για 7η φορά στα Play Offs και το paokfc.gr κάνει μία αναδρομή στις προηγούμενες έξι διπλές αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ στην συγκεκριμένη φάση του θεσμού.

Δεν τα κατάφερε την πρώτη φορά

Καλοκαίρι 2009. Το UEFA Cup αποτελεί παρελθόν και το νεοσύστατο Europa League ανοίγει τις πόρτες του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να λείπει. Ξεκινάει τις υποχρεώσεις του στον 2ο προκριματικό γύρο κόντρα στην νορβηγική Βαλερένγκα. Στο πρώτο παιχνίδι στην Νορβηγία παίρνει την νίκη με 2-1, έχοντας σκόρερ τους Λίνο και Μουσλίμοβιτς και βάζει τις βάσεις για την πρόκριση, που έρχεται παρά την ανώδυνη ήττα στην Τούμπα με 0-1. Η κληρωτίδα φέρνει στον δρόμο του Δικεφάλου την Χέρενφεν. Οι Ολλανδοί φαντάζουν σαν ένας βατός αντίπαλος, σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους, αλλά στο γήπεδο τα πράγματα αποδεικνύονται τελείως διαφορετικά. Στην Τούμπα οι «Καρδούλες» καταφέρνουν να πάρουν το προβάδισμα στο πρώτο μέρος με γκολ του Πάολο Ενρίκε. Ο νυν προπονητής της ομάδας, Βλάνταν Ίβιτς καταφέρνει να ισοφαρίσει για τον ΠΑΟΚ στο 54′, ο Δικέφαλος ψάχνει το γκολ αλλά αυτό δεν έρχεται ποτέ. Στον επαναληπτικό της Ολλανδίας, η λευκή ισοπαλία χαρίζει την πρόκριση στους Ολλανδούς.

Το έπος της Πόλης

Το καλοκαίρι του 2010 ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται στον 3ο προκριματικό του Champions League κόντρα στον Άγιαξ. Μετά από δύο συγκλονιστικά παιχνίδια (1-1 στην Ολλανδία, 3-3 στην Τούμπα), ο Αίαντας παίρνει την πρόκριση και στέλνει τον ΠΑΟΚ στα Play Offs του Europa League, στο γκρουπ των αδυνάτων. Η τύχη δεν είναι με τον ΠΑΟΚ, που κληρώνεται να παίξει με την Φενέρμπαξε. Με ιλιγγιώδες μπάτζετ και παίκτες παγκόσμιας κλάσης, οι Τούρκοι έρχονται στην Τούμπα για να καθαρίσουν την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι, αλλά πέφτουν πάνω σε έναν εκπληκτικό ΠΑΟΚ. Ο Βιεϊρίνια με εξαιρετικό γκολ στο πρώτο μέρος χαρίζει την νίκη και το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ, τον οποίο αδικεί το τελικό 1-0, καθώς χάνει πολλές κλασσικές ευκαιρίες για να διευρύνει το προβάδισμά του. Στο Σουκρού Σαράτσογλου έμελλε να γραφτεί ιστορία. Η Φενέρ με τον Εμρέ ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα και στέλνει το παιχνίδι στην παράταση. Στο 102′ ο Μουσλίμοβιτς παίρνει την μπάλα από κεφαλιά του Βιεϊρίνια, κερδίζει στο σπριντ τον Λουγκάνο και εκτελεί τον Βολκάν Ντεμιρέλ για να χαρίσει την ιστορική πρόκριση στον Δικέφαλο.

Υπέταξε την Καρπάτι

Το ταξίδι ξεκινάει και πάλι από την Νορβηγία. Δύο χρόνια μετά ο ΠΑΟΚ συναντά και πάλι στον τρίτο προκριματικό γύρο την Βαλερένγκα, μόνο που αυτή την φορά ο Δικέφαλος είναι πιο επιβλητικός. Αρχικά νίκη με 2-0 εκτός έδρας με γκολ των Βιεϊρίνια και Γκαρσία και στην συνέχεια επικύρωση εισιτηρίου στην Τούμπα με 3-0 και ωραίο ποδόσφαιρο, χάρις στα γκολ των Βιεϊρίνια, Φωτάκη και Αθανασιάδη . Επόμενο και τελευταίο εμπόδιο για την είσοδο στους ομίλους η Καρπάτι Λβιβ. Δυνατή και σκληροτράχηλη ομάδα από την Ουκρανία, με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές από την μέση και μπροστά, έχοντας ως αστέρι εκείνη την εποχή τον Λούκας, τον οποίο ο Δικέφαλος απέκτησε αργότερα. Πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα και ο ΠΑΟΚ με εξαιρετική εμφάνιση κερδίζει με 2-0, με σκόρερ τους Αθανασιάδη και Λίνο. Λίγες μέρες μετά στο Λβιβ ο Δικέφαλος θα βρεθεί στο ημίχρονο πίσω στο σκορ με πέναλτι του Λούκας αλλά ο Μπαλάφας στο 55′ θα καθαρίσει για τον ΠΑΟΚ και θα του δώσει την πρόκριση.

Μπλακ άουτ στην Βιέννη

Ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Δώνη το καλοκαίρι του 2012 ξεκινά το ευρωπαϊκό του ταξίδι κόντρα στην Μπνέι Γιεχούντα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Ο Δικέφαλος σκορπίζει ενθουσιασμό με τις δύο εμφανίσεις του και καταφέρνει να αποκλείσει τους Ισραηλινούς με δύο νίκες. Αρχικά εκτός έδρας με γκολ των Γεωργιάδη και Κλάους και στην Τούμπα, παρά το γρήγορο γκολ που δέχθηκε, με 4-1 χάρις σε τέρματα των Αθανασιάδη (x2), Ρομπέρ και Πέλκα . Επόμενος αντίπαλος η Ραπίντ Βιέννης. Τα προγνωστικά βλέπουν ένα ιδιαίτερα αμφίρροπο ζευγάρι κάτι που εν μέρει αποδεικνύεται και στο γήπεδο. Στο πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ είναι ανώτερος και κερδίζει με 2-1. Στο 25′ οι Αυστριακοί παίρνουν κεφάλι στο σκορ αλλά στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ με τον Αθανασιάδη και τον Κατσικά πετυχαίνει την ανατροπή, σε μία αναμέτρηση που στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια. Στον επαναληπτικό ο Δικέφαλος μπλοκάρει στο επιθετικό κομμάτι, δεν καταφέρνει να βρει γκολ και η αποτελεσματική Ραπίντ παίρνει την νίκη με 3-0 και το εισιτήριο της πρόκρισης στους ομίλους.

Διορθώθηκε στην Τούμπα και προκρίθηκε

Τον Αύγουστο του 2014, ο ΠΑΟΚ μπαίνει χωρίς να δώσει άλλες αναμετρήσεις, απευθείας στα Play Offs του Europa League. Ως ισχυρός βρίσκει στον δρόμο του την Ζίμπρου Κισινάου από την Μολδαβία. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη στο πρώτο παιχνίδι στην Μολδαβία παρουσιάζεται χωρίς συγκέντρωση και σοβαρότητα και γνωρίζει απρόσμενη ήττα με 1-0, με γκολ του Μπουργκιού. Μία εβδομάδα αργότερα, ο Δικέφαλος καταφέρνει μέσα στην Τούμπα να διορθώσει τα λάθη του και να πάρει την πρόκριση. Μόλις στο 11′ ο Φακούντο Περέιρα ανοίγει το σκορ, ο Κλάους λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου κάνει το 2-0, ο Μακ στο 79′ σφραγίζει την πρόκριση και ο Μάρτενς πέντε λεπτά μετά με απίθανο γκολ δίνει πανηγυρικό τόνο στην αναμέτρηση.

Καθάρισε από το πρώτο παιχνίδι

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του 2015-16 ξεκινά από πολύ νωρίς. Η τελευταία θέση στα Play Offs της Super League την προηγούμενη σεζόν υποχρεώνει τον Δικέφαλο να δώσει τρεις προκριματικούς για να βρεθεί στους ομίλους του Europa League. Στον 2ο προκριματικό ξεπερνά το εμπόδιο της Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ. Οι Κροάτες βάζουν δύσκολα στην ομάδα του Ίγκορ Τούντορ, κερδίζοντας στο πρώτο παιχνίδι με 2-1, με τον Μακ να σκοράρει στις καθυστερήσεις για τον ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα όμως ο Δικέφαλος κάνει επίδειξη δύναμης και με το εμφατικό 6-0 (Λούκας, Μακ x2, Πέλκας , Κίτσιου και αυτογκόλ Αντριασέβιτς) βρέθηκε στην επόμενη φάση. Εκεί η Σπαρτάκ Τρνάβα αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο εμπόδιο. Ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα μένει με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Βίτορ από το δεύτερο λεπτό αλλά καταφέρνει στο 82′ με τον Λούκας να πάρει την νίκη. Στην Σλοβακία η Σπαρτάκ με πέναλτι του Σάμπο ανοίγει το σκορ, αλλά ο Κωνσταντινίδης στο 48′ δίνει την πρόκριση στον ΠΑΟΚ. Στα Play Offs η κλήρωση δείχνει, Μπρόντμπι!

Οι Δανοί ταξιδεύουν στην Τούμπα με ψυχολογία και υψηλές προσδοκίες αλλά ο ονειρικός ΠΑΟΚ τους χαλάει τα σχέδια. Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μακ, ο οποίος πετυχαίνει τρία γκολ και σέρβιρει από ένα στους Πέλκα και Ροντρίγκες , ο Δικέφαλος συνθλίβει με 5-0 την Μπρόντμπι και μετατρέπει την ρεβάνς σε τυπική διαδικασία. Στην Δανία ο ΠΑΟΚ μπαίνει καλά στο ματς, παίρνει το προβάδισμα με τον Ρικάρντο Κόστα και το μόνο που καταφέρνουν οι γηπεδούχοι είναι να ισοφαρίσουν σε 1-1, το οποίο είναι και το τελικό σκορ. *Την σεζόν 2013-14 ο ΠΑΟΚ παίζει με την Μέταλιστ Κάρκιβ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, γνωρίζει τον αποκλεισμό και υποβιβάζεται στα Play Offs του Europa League. Η κλήρωση γίνεται και φέρνει αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά η UEFA τιμωρεί την Μέταλιστ και ο ΠΑΟΚ παίζει στα Play Offs του Champions League κόντρα στην Σάλκε, από την οποία εν τέλει αποκλείεται σε δύο συγκλονιστικά παιχνίδια (1-1 στην Γερμανία και 2-3 στην Τούμπα).

Διαβάστε ακόμη...