Ή ταν ή επί τας

Απόψε το βράδυ, η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσσα της Μακεδονίας φοράει τα καλά της...
Ή ταν ή επί τας
Στην Αρχαία Σπάρτη, όταν κάποιος πολεμιστής άφηνε το σπίτι του για να ακολουθήσει τον Σπαρτιάτικο στρατό σε κάποια μάχη, οι μάνα του δεν έκλαιγε, δεν έδειχνε τα συναισθήματα της, λησμονούσε... παρά μόνο μια φράση... Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ... προτρέποντας τον να επστρέψει είτε με την ασπίδα του, ζωντανός, είτε πάνω σε αυτή... Νεκρός και τιμημένος.

Σε κάποια απόστροφή του λόγου του, ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο, είχε χαρακτηρίσει τους Αρχαίους Μακεδόνες "...προεκτάσεις των ψυχών των Σπαρτιατών" μόνο έτσι μπορούμε, ελεγε να διαπιστώσουμε την ορμή όλων όσων κατέκτησαν οι Μακεδόνες στον πόλεμο κατά των Περσών.

Καρδιά, ψυχή και κρύο αίμα.........

Απόψε το βράδυ, η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσσα της Μακεδονίας φοράει τα καλά της, υποδέχεται χιλιάδες λαού από απανταχού της υφηλίου, για να τιμήσει το καμάρι της, τον ΠΑΟΚ. Το μέρος εδώ και χρόνια γνωστό, τόσο γνωστό που έχει γίνει όλη την εβδομάδα προσκύνημα για όλο τον τύπο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ένας λαός που για πλάκα εξαφάνισε τα εισιτήρια του αγώνα, ένας λαός που για πλάκα σταματαει διακοπές όπου κι αν είναι αυτές, ένας λαός που διψα για διάκριση και ένας λαός που η προσδοκία του θα γίνει ποτάμι και θα παρασύρει όποιον βρεθεί στο διάβα του προς την διάκριση.

Η θρυλική Τούμπα φοραει τα γιορτινά της, και υποδέχεται μια από τις ιστορικότερες ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Γιατί μονάχα τετοιες ομάδες αξίζουν να πατούν το χορτάρι του γηπέδου αυτού, γιατί τεράστιοι ποδοσφαιριστές το μούσκεψαν όπως ο Κροιφ, ο Μαραντόνα ή ο Πάμπλο Γκαρσία. Η μεγάλη αυτή φυσιοσγνωμία θα πάρει από το χέρι τους συμπαίκτες του, με καρδιά με ψυχή και κρύο αίμα, όπως οι αρχαίοι Μακεδόνες, και θα δώσουν ένα μάθημα στους υπερόπτες Ολλανδούς που θα το θυμούνται μια ζωή.

Διαβάστε ακόμη...