Λες να έχει κέφια η κληρωτίδα;

Μία από τις πέντε ομάδες που είναι πιθανόν να βρει στο δρόμο του ο ΠΑΟΚ στη σημερινή κλήρωση, είναι και η ρωσική ΦΚ Ροστόφ...
Λες να έχει κέφια η κληρωτίδα;

Μια ομάδα που συνδέεται με τον ΠΑΟΚ λόγω ... Ιβάν Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ιδιοκτήτης της.  Στην πόλη που εδρεύει η ομάδα, έχει άλλωστε την έδρα των επιχειρήσεών του. Πρόκειται για ένα club με φανατικούς οπαδούς, που πήρε τελευταία στιγμή το δικαίωμα να συμμετάσχει στο Europal League, καθώς είχε σοβαρό πρόβλημα με την αδειοδότησή της. Αγωνιστικά είναι πιο έτοιμη από τον ΠΑΟΚ, αφού το πρωτάθλημα της Ρωσίας έχει ήδη ξεκινήσει.

Ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1930 και αρχικώς ονομαζόταν Σελμάστροϊ. Μετονομάστηκε σε Σελμάς το 1936 και Τράκτορ το 1941. Το 1950 συμμετείχε στη Νότια Ζώνη της περιφερειακής λίγκας Αζόφ-Ντον της Ε.Σ.Σ.Δ. Την επόμενη χρονιά τοποθετήθηκε στη Β' Κατηγορία του σοβιετικού ποδοσφαίρου. Το 1953 μετονομάστηκε σε Τορπέντο και το 1958 σε Ροστσελμάς.

Το 1964 κέρδισε το πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας (τρίτη κατηγορία της Ε.Σ.Σ.Δ.). Στα πλέι-οφ της Ρωσικής Ζώνης της Β' Κατηγορίας, τερμάτισε δεύτερη στον πρώτο γύρο και στην κορυφή με τη λήξη του δεύτερου γύρου, μετά τη νίκη με 2-0 επί της Τέρεκ Γκρόζνυ στο αποφασιστικό ματς, κερδίζοντας την άνοδο στην Α' Κατηγορία. Την επόμενη χρονιά τερμάτισε τελευταία στη βαθμολογία, αλλά δεν υποβιβάστηκε γιατί ο αριθμός των ομάδων στην Α' Κατηγορία αυξήθηκε.

Το 1975 υποβιβάστηκε στη Β' Κατηγορία. Το 1985, κι αφού είχε αποτύχει για λίγο να κερδίσει την άνοδο τις προηγούμενες χρονιές, κέρδισε το πρωτάθλημα της Ζώνης της στη Β' Κατηγορία. Συνέχισε με νίκες στα πλέι-οφ της Κατηγορίας με τους νικητές των άλλων Ζωνών, κερδίζοντας την επιστροφή στην Α' Κατηγορία.

Το 1991 τερμάτισε 4η στην τελευταία χρονιά του σοβιετικού ποδοσφαίρου, λόγω της διάλυσης της Ε.Σ.Σ.Δ. που ακολούθησε. Η θέση αυτή αρκούσε για να εντάξει την ομάδα στη νέα ρωσική Τοπ Λιγκ (την κορυφαία κατηγορία της Ρωσίας). Μετά από την 8η θέση της σεζόν 1991-92, τερμάτισε την επόμενη χρονιά (1992-93) προτελευταία και υποβιβάστηκε στην Α' Κατηγορία. Επέστρεψε όμως αμέσως στην Τοπ Λιγκ κατακτώντας τη 2η θέση τη σεζόν 1993-94.

Το 2003 απέκτησε το σημερινό της όνομα, ΦΚ Ροστόφ, και την ίδια χρονιά έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ρωσίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, χάνοντας με 1-0 από τη Σπαρτάκ Μόσχας. Το 2007 τερμάτισε τελευταία στην Πρέμιερ Λιγκ (πρώην Τοπ Λιγκ) της Ρωσίας και υποβιβάστηκε στην Α' Κατηγορία. Παρόλα αυτά, επέστρεψε άμεσα στην κορυφαία ρωσική κατηγορία ως πρωταθλήτρια της Α' Κατηγορίας, όπου και αγωνίζεται έως σήμερα.

Αγωνίζεται στο στάδιο Olimp, χωρητικότητας 15.842 θεατών. Αρχηγός της ομάδας είναι ο γνωστός Κροάτης τερματοφύλακας Πλετίκοσα και προπονητής είναι ο Μαυροβούνιος Μίοντραγκ Μπόζοβιτς. Η "φίρμα" της ομάδας είναι ο Ντιμίτρι Τορμπίνσκι, ο οποίος αγωνίζεται στα αριστερά (μεσοεπιθετικός)... (πηγή: wikipedia)

H Ροστόφ τερμάτισε πέρσι 7η στο πρωτάθλημα, πήρε όμως το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω ... κυπέλλου το οποίο κατέκτησε επικρατώντας στον τελικό -στα πέναλτι- της Κράσνονταρ. Φέτος έχει δώσει δύο επίσημα παιχνίδια εντός των συνόρων: Στις 26 Ιουλίου ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 3-1 στο Super Cup Ρωσίας, ενώ στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, γνώρισε πολύ βαριά εκτός έδρας ήττα από τη Ντιναμό Μόσχας με 7-3!

Στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού έχασε βασικούς παίκτες, όπως οι Αρτέμ Ντζιουμπά, Ανανίντζε, Λογκάσοφ και Κουντόμπιακ. Ουσιαστικά πρόκειται για ομάδα με διαφοροποιημένο αγωνιστικό προφίλ σε σχέση με αυτό που είχε τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη...