Το προφίλ της Σπαρτάκ Μόσχας

Η Σπαρτάκ Μόσχας αποτελεί το εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο Δικέφαλος στον δρόμο του για τους ομίλους του Champions League. To paokfc.gr παρουσιάζει το προφίλ των Μοσχοβιτών λίγο πριν την σέντρα του πρώτου αγώνα στο γήπεδο της Τούμπας.
Το προφίλ της Σπαρτάκ Μόσχας

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες ομάδες της Ρωσίας, έχοντας μάλιστα το ρεκόρ τίτλων με 12 πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης, 10 πρωταθλήματα Ρωσίας, 10 Σοβιετικά Κύπελλα και τρία Κύπελλα Ρωσίας, ενώ έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε ημιτελικούς και στις τρεις κορυφαίες διοργανώσεις της UEFA, στο Champions League, στο Κύπελλο UEFA και στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου του 1922 από τον σύλλογο γυμναστών της Μόσχας και το όνομά της προέρχεται από το βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι, Σπάρτακο, μία ιταλική νουβέλα. Μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν σταθερά στην ελίτ των κορυφαίων ομάδων της, ενώ στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ρώσικου ποδοσφαίρου κατάφερε να κυριαρχήσει και να σαρώσει τους τίτλους.

Από το 2001 και έπειτα έκαναν την εμφάνισή τους διάφορε διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τα τελευταία 16 χρόνια η Σπαρτάκ να έχει πανηγυρίσει μόλις ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο, ενώ στην Ευρώπη έχει αρκεστεί σε συμμετοχή ομίλων σε Champions League και κάποιες καλές πορείες στο Europa League.Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται μία αναδιοργάνωση της ομάδας με στόχο την επιστροφή στους τίτλους.

Η περσινή πορεία

Η περσινή σεζόν άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στους ανθρώπους της ρώσικης ομάδας, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτυχημένη. Ξεκίνησε ιδανικά με την κατάκτηση του Super Cup νικώντας την Λοκομοτίβ Μόσχας με 2-1.Στο πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική έχασε την δεύτερη θέση και την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στον θεσμό του Κυπέλλου Ρωσίας έπεσε θύμα μίας μεγάλης έκπληξης. Αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την νεοφώτιστη Τονσό, που στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο.Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπήκε απευθείας στους ομίλους του Champions League, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν. Αντιμετώπισε τις Σεβίλλη, Μάριμπορ και Λίβερπουλ και παρά το γεγονός ότι γνώρισε μία βαριά ήττα από τους Άγγλους με 7-0, την μεγαλύτερη στην ιστορία της, τερμάτισε στην τρίτη θέση και υποβιβάστηκε στους 32 του Europa League.Εκεί με δύο νίκες άφησε εκτός συνέχειας την Νις αλλά στην συνέχεια έπεσε πάνω στην μετέπειτα νικητή του τροπάιου Ατλέτικο Μαδρίτης και με συνολικό σκορ 8-1 έμεινε εκτός συνέχειας.

Ο προπονητής

Ο Μάσιμο Καρέρα βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2016 στον πάγκο της Σπαρτάκ. Ο παλαίμαχος αμυντικός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στις Ακαδημίες της Γιουβέντους, ενώ δούλεψε από το 2012 μέχρι το 2016 στο πλευρό του Αντόνιο Κόντε στη Γηραιά Κυρία και στην Εθνική Ιταλίας.Το 2016 μετακόμισε στην Μόσχα, αρχικά ως βοηθός του Αλένιτσεφ, αλλά μετά την απόλυσή του ανέλαβε το ηνία του Συλλόγου και από την πρώτη σεζόν την οδήγησε στην κορυφή του πρωταθλήματος μετά από 16 χρόνια.

Το ρόστερ

Η αντίπαλος του Δικεφάλου διαθέτει ένα πλήρες, ποιοτικό και ακριβό ρόστερ που συνδυάζει νέους και πιο έμπειρους παίκτες. Ο Καρέρα το τελευταίο διάστημα στερείται των υπηρεσιών του βασικού τερματοφύλακα Σελίνκοβ και έχει δώσει την ευκαιρία στον κίπερ της δεύτερης ομάδας, Μαξιμένκο. Στην άμυνα το βασικό κεντρικό δίδυμο αποτελούν οι Γκιγκό και Μποκέτι, με τον Ρώσο διεθνή Κουτέποβ να είναι μία ακόμα εξαιρετική λύση, ενώ στα πλάγια της άμυνας αγωνίζονται οι έμπειροι Κουμπάροβ και Εσένκο.

Στην μεσαία γραμμή δεσπόζει ο Βραζιλιάνος Φερνάντο, που έχει το ρόλο του εξαριού, αλλά είναι ένας box to box μέσος με μεγάλη συμμετοχή στο επιθετικό κομμάτι και έχει δίπλα τον... μουντιαλικό Ζόμπνιν και τον αρχηγό Γκλουσακόφ, ενώ πολύτιμες λύσεις προσφέρουν και ο έμπειρος Σαμέντοβ, όσο και Χάνι και Ανανίτζε, ο οποίος είναι εκτός λόγω τραυματισμού.

Το μεγάλο όπλο των Ρώσων είναι η επιθετική τους γραμμή η οποία αποτελείται από τον Ολλανδό Προμς και τους Βραζιλιάνους Ζε Λουίς και Λουίς Αντριάνο, ενώ από τον πάγκο έρχεται και ο νεοφερμένος Τασάεφ.

Το αστέρι

Κουίνσι Προμς. Αυτό είναι το όνομα που ακούγεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στις τάξεις των φίλων της Σπαρτάκ Μόσχας. Ο Ολλανδός ξεκίνησε την καριέρα του από την Τβέντε έχοντας αγωνιστεί και μία σεζόν ως δανεικός στην Γκόου Αχέτν Ιγκλς.Το 2014 η Σπαρτάκ Μόσχας κέρδισε τον ανταγωνισμό και ενέταξε τον Προμς στο δυναμικό της και μέχρι σήμερα ο ταχύτατος εξτρέμ έχει πετύχει 64 γκολ και δώσει 33 ασίστ σε 130 παιχνίδια, όντας το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχεία της ομάδας.

Η περσινή σεζόν ήταν μακράν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας, σκοράροντας 21 φορές και έχοντας 10 ασίστ σε 38 συμμετοχές, ενώ από το 2014 είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής Ολλανδίας.Τα μεταγραφικά σενάρια για το πρόσωπό του είναι έντονα, αλλά ο ίδιος με πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως το μέλλον του είναι στη Μόσχα.

Τα τελευταία νέα

Το καλοκαίρι των Ρώσων στο μεταγραφικό κομμάτι είναι ιδιαίτερα ήσυχο. Δεν έχουν χάσει κάποια από τις σημαντικές του μονάδες, ενώ οι μεταγραφές των Γκιγκό και Τασάεφ ήταν κομβικές και οι δύο παίκτες βρήκαν ρόλο απευθείας από τον Καρέρα.Η Σπαρτάκ ήρθε στην Θεσσαλονίκη χωρίς τον Σαμέντοβ, που κρίθηκε ανέτοιμος λόγω και της συμμετοχής του στο Mundial με την Εθνική Ρωσίας, ενώ εκτός βρίσκονται και οι τραυματίες Ανανίτζε, Σελίνκοβ και Μελγκαρέχο.

Διαβάστε ακόμη...