ΠΑΟΚ Vs Ουκρανία

Η Ολιμπίκ Ντόνετσκ γίνεται η έκτη ομάδα από την Ουκρανία που συναντά ο ΠΑΟΚ. Το paokfc.gr θυμάται τις μάχες του Δικεφάλου με ουκρανικούς συλλόγους στην ευρωπαϊκή του ιστορία.
ΠΑΟΚ Vs Ουκρανία

    1976-77

Ντιναμό Κιέβου-ΠΑΟΚ 4-0

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Ομόνοιας στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά στην συνέχεια της διοργάνωσης η κληρωτίδα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Δικέφαλο και τον έφερε αντιμέτωπο με την πανίσχυρη Ντιναμό Κιέβου του Όλεγκ Μπλαχίν.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν φουριόζοι στον αγωνιστικό χώρο και στο πρώτο ημίωρο του αγώνα είχαν πάρει ήδη κεφάλι στο σκορ με 3-0, με τον Μπούριακ να σκοράρει δις στο 13′ και το 22′ και τον Κολατόφ στο 26′. Ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρει με τον Κερμανίδη και ο Σλομπότιαν στο 54′ ουσιαστικά σφράγισε την πρόκριση για την ομάδα του κάνοντας το 4-0.

Η σύνθεση του Δικεφάλου:

Φούρτουλα, Γούναρης, Αποστολίδης (56′ Δαμανάκης), Ιωσηφίδης, Πέλλιος (46′ Καπουσούζης), Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Γκουερίνο, Σαράφης, Κούδας, Ορφανός.

ΠΑΟΚ-Ντιναμό Κιέβου 0-2

Μετά το βαρύ σκορ στην Ουκρανία,η ρεβάνς της Τούμπας είχε τυπικό χαρακτήρα. Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο με στόχο να πάρει έστω μία νίκη γοήτρου, αλλά η Ντιναμό ήταν σε μία ακόμα αναμέτρηση εξαιρετική και έφυγε από την Τούμπα με το διπλό, επικρατώντας με 0-2.

Το σκορ άνοιξε στο 72′ ο Κολατόφ και στο ο Μπλαχίν διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με τους:

Φούρτουλα, Γούναρη, Καπουσούζη, Ιωσηφίδη, Πέλλιο, Δαμανάκη, Αναστασιάδη, Κερμανίδη, Γκουερίνο (77′ Ορφανός), Σαράφη και Κούδα.

    2005-06

ΠΑΟΚ-Μέταλουρκ Ντόνετσκ 1-1

Τον Σεπτέμβριο του 2005 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Μέταλουρκ Ντόνετσκ με στόχο το εισιτήριο στους υβριδικούς ομίλους του νεοσύστατου Europa League. Ο ΠΑΟΚ ήταν το φαβορί στις αναμετρήσεις με τους Ουκρανούς και προσπάθησε να πάρει ισχυρό προβάδισμα από τον πρώτο αγώνα.

Ο Σαλπιγγίδης στο 25′ άνοιξε το σκορ, αλλά στο 66′ ο Σιστσένκο ισοφάρισε για την Μέταλουρκ με το σκορ να μην αλλάζει μέχρι το τελικό σφύριγμα και τους φιλοξενούμενους να αποκτούν πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς.

Η σύνθεση του Δικεφάλου:

Τοχούρογλου, Ακιέλ (74′ Σικαμπάλα), Καρυπίδης, Ζαγοράκης, Σαλπιγγίδης, Βαγκελής (55′ Μαλαδένης), Μίετσελ, Ουντέζε, Εγκωμίτης (53′ Φουτσίνι), Χαραλάμπους, Μέγκαχεντ.

Μέταλουρκ Ντόνετσκ-ΠΑΟΚ 2-2

Δύο εβδομάδες μετά, και με τον Γιώργο Κωστίκο πλέον στον πάγκο του, καθώς ο Νίκος Καραγεωργίου είχε δει νωρίτερα την πόρτα της εξόδου, ο Δικέφαλος αν και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο 39′, όταν ο Κοσίριν έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους, ανέτρεψε την κατάσταση και με δύο γκολ σε τέσσερα λέπτά και πήγε στα αποδυτήρια σε ρόλο του οδηγού. Ο Σαλπιγγίδης στο 42′ και ο Κωνσταντινίδης στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων έδωσαν το προβάδισμα στον Δικέφαλο, αλλά τίποτα δεν είχε τελειώσει.

Ο Σιστσένκο στο 57′ ισοφάρισε για την Μέταλουρκ, η οποία στην συνέχεια πολιόρκησε την περιοχή του ΠΑΟΚ ψάχνοντας το γκολ της πρόκρισης. Ο Δικέφαλος κατάφερε να αντέξει αν και στο τελευταία λεπτά αγωνίστηκε με εννιά παίκτες λόγω αποβολών του Καρυπίδη στο 82′ και του Γιασεμάκη στο 85′.

Η σύνθεση του Δικεφάλου:

Φερνάντες, Ουντέζε, Καρυπίδης, Μπαλάφας, Κωνσταντινίδης, Φουτσίνι, Ηλιάδης (55′ Ζωγραφάκης), Ζαγοράκης, Χαραλάμπους, Σαλπιγγίδης (71′ Χασιώτης), Μίετσελ (81′ Γιασεμάκης)

Σαχτάρ Ντόνετσκ-ΠΑΟΚ 1-0

Στην φάση των ομίλων ο Δικέφαλος συνάντησε μία ακόμα ομάδα από την Ουκρανία. Η Σαχτάρ Ντόνετσκ των πολλών βραζιλιάνων αποτελούσε μία ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ στάθηκε εξαιρετικά στο γήπεδο, θα μπορούσε να πανηγυρίσει το τρίποντο, αλλά ένα πέναλτι του Ελάνο στο 66′, μετά από αμφισβητούμενο μαρκάρισμα του Χασιώτη, υποχρέωσε τον Δικέφαλο σε ήττα, που κόστισε στην οικονομία του ομίλου και άφησε την ομάδα εκτός συνέχειας.

    2011-12

ΠΑΟΚ-Καρπάτι Λβιβ 2-0

Ο ΠΑΟΚ μετά την πρόκριση επί της Βαλερένγκα στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, βρήκε μπροστά του την Καρπάτι Λβιβ στα Play Offs της διοργάνωσης. Η ουκρανική ομάδα ήταν η έκπληξη του πρωταθλήματος την προηγούμενη σεζόν και ήθελε να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους. Ο Δικέφαλος όμως ήταν καλύτερος και στα δύο παιχνίδια και κατάφερε να πανηγυρίσει στο φινάλε.

Οι βάσεις μπήκαν στο παιχνίδι της Τούμπας. Ο Λάζλο Μπόλονι παρέταξε με επιθετική φιλοσοφία την ομάδα και μόλις στο 15′ ο Αθανασιάδης έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Στο 56′ ο Λίνο έκανε το 2-0 για τον ΠΑΟΚ, σκορ το οποίο δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε και έβαλε τα θεμέλια για την πρόκριση.

H σύνθεση του Δικεφάλου:

Κρέσιτς, Ετο, Τσιρίλο, Κοντρέρας (46′ Μαλεζάς ), Λίνο, Αρίας (86′ Μπαλάφας), Γκαρσία, Λαζάρ (72′ Γεωργιάδης), Φωτάκης, Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης .

Καρπάτι Λβιβ-ΠΑΟΚ 1-1

Στο Λβιβ ο ΠΑΟΚ ήθελε να τελειώσει την δουλειά όσο πιο εύκολα γινόταν, αλλά οι Ουκρανοί αποδείχθηκαν πολύ σκληροί για να… πεθάνουν. Πήραν τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, χωρίς όμως να καταφέρουν να απειλήσουν με αξιώσεις την εστία του Κρέσιτς. Στο 22′ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χάθηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες, μία για κάθε ομάδα, με τον Μαλεζά να σώζει αρχικά πάνω στην γραμμή και στην αντεπίθεση τον Γεωργιάδη να μην μπορεί να τελειώσει τετ α τετ.

Στο 44′ ο διαιτητής Φότρε υπέδειξε λανθασμένα το σημείο του πέναλτι, και ο Λούκας πλήγωσε την μετέπειτα ομάδα του, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο δεύτερο μέρος του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο σοβαρός στην επανάληψη και στο 55′ έβαλε τέλος στα όνειρα των Ουκρανών. Ο Λίνο εκτέλεσε φάουλ και ο Μπαλάφας με προβολή έκανε το 1-1, τελειώνοντας την υπόθεση πρόκριση.

Η σύνθεση του Δικεφάλου:

Κρέσιτς, Έτο, Μπαλάφας, Μαλεζάς , Λίνο, Αρίας, Λάζαρ (87′ Λάζαρ), Φωτάκης, Γεωργιάδης, Βιεϊρίνια (82′ Σαλπιγγίδης), Αθανασιάδης (88′ Ρομπέρ).

    2013-14

ΠΑΟΚ-Μέταλιστ Κάρκιβ 0-2

Ο Δικέφαλος επέστρεψε στα προκριματικά του Champions League, τρία χρόνια μετά τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ και στο άκουσμα της κλήρωσης κόντρα στην Μέταλιστ Κάρκιβ, πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως μπορεί το βήμα παραπάνω. Η αλήθεια όμως ήταν ότι η ουκρανική ομάδα διέθετε ένα εξαιρετικό ρόστερ με πολλούς, ποιοτικούς παίκτες σε κάθε γραμμή, κάτι που αποδείχθηκε και στο γήπεδο.

Στην πρώτη αναμέτρηση στην άδεια, λόγω τιμωρίας Τούμπα, ο ΠΑΟΚ μπήκε καλύτερα και έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να πάρει το προβάδισμα. Στο 41′ μετά από φάση διαρκείας έπειτα από κόρνερ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Βίτορ και ο Ντέβιτς με πέναλτι έκανε το 0-1. Στο δεύτερο μέρος οι Ουκρανοί κλείστηκαν σωστά και προσπάθησαν να απειλήσουν με αντεπιθέσεις. Σε μία τέτοια στο 72′ ο Ντέβιτς πέρασε και τον Χακόμπο για να κάνει το 0-2, ενώ στις καθυστερήσεις ο Κριστάλντο είχε δοκάρι για την Μέταλιστ.

Η σύνθεση του Δικεφάλου:

Χακόμπο, Βίτορ, Λίνο, Τζιόλης, Γεωργιάδης (66′ Βούκιτς), Λάζαρ, Κατσουράνης, Κίτσιου, Λούκας (55′ Ολίσε), Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης (77′ Νέτσιντ).

Μέταλιστ Κάρκιβ-ΠΑΟΚ 1-1

Ο Δικέφαλος πήγε στο Χάρκοβο με στόχο να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί στο πρώτο παιχνίδι. Η ομάδα του Χουμπ Στέφενς είχε την κατοχή αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες. Στο 72′ οι γηπεδούχοι με μακρινό σουτ του Μπλάνκο έκαναν το 1-0. Ο Νέτσιντ ισοφάρισε σε 1-1 στο 83′. Το τελικό σκορ άφηνε εκτός συνέχειας τον ΠΑΟΚ, αλλά η UEFA τιμώρησε την Μέταλιστ για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια κι έτσι ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο για τα Play Offs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την Σάλκε.

Η σύνθεση του Δικεφάλου:

Χακόμπο, Λίνο, Κίτσιου, Βίτορ, Κατσουράνης, Λάζαρ, Τζιόλης, Ολίσε, Γεωργιάδης (75’ Λόρενς), Λούκας, Σαλπιγγίδης (67’ Αθανασιάδης )

Διαβάστε ακόμη...