Η ιστορική πρώτη ομιλία του προέδρου Ιβάν

Ο Ιβάν Σαββίδης μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΟΚ μίλησε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κάνοντας έναν απολογισμό της προηγούμενης τετραετίας και μιλώντας για τα όνειρά του για την επόμενη μέρα του συλλόγου.
Η ιστορική πρώτη ομιλία του προέδρου Ιβάν

«Από αυτήν τη στιγμή μού επιτρέπεται να απευθύνομαι σε εσάς λέγοντας τη λέξη συνάδελφοι. Έτσι λοιπόν αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να σας απευθυνθώ σήμερα με την ιδιότητα ως πρόεδρου του ПАОК. Και πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την απόφαση που έχουν λάβει. Και πιστέψτε με όχι επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρχει άλλη απόφαση. Εμείς είχαμε πορεία προς αυτήν την απόφαση και είναι πολύ σημαντικό ότι τα μέλη του Δ.Σ. εγκρίνουν μέσα από την καρδιά και την ψυχή τους αυτήν την απόφαση. Εγώ ποτέ δεν είχα παρόμοια ομιλία στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ετοιμάσουμε τη θεμελιώδη στρατηγική του συλλόγου μας για 3, 5 και 10 χρόνια και για αυτόν τον σκοπό θα καλέσουμε τις καλύτερες ομάδες επιστημόνων, ειδικών από την Ευρώπη για να μπορέσουν να μας βοηθήσουν στην προετοιμασία αυτής της στρατηγικής. Βεβαίως θα προετοιμάζεται αυτή η στρατηγική στα πλαίσια της τεχνικής εντολής που θα τους δώσουμε εμείς. Πρέπει επίσης να εισάγουμε καινούριο τύπο στον τρόπο εισδοχής προσώπων στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Εμείς θα παρακαλέσουμε να αναλάβουν αυτό το θέμα ο εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη μαζί με τον κ. Κούδα. Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι σε αυτό το πεδίο έχουμε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και πολλές φορές κατηγορούμε ανθρώπους ότι δεν σέβονται και δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ΠΑΟΚ και το κάνουμε εμείς όχι αντικειμενικά, χωρίς να τους εξηγήσουμε και να τους δώσουμε να καταλάβουν τι σημαίνει ΠΑΟΚ.

Και δεν μιλάμε για συγκεκριμένα πρόσωπα όπως για ποδοσφαιριστές ή διευθυντές, αλλά γενικά. Εμένα μου πήρε δύο χρόνια να εξηγήσω στον κ. Μίχελ τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Όταν λοιπόν πείστηκα ότι έχει μπει στο DNA του ΠΑΟΚ, τότε βεβαίως του έκανα την πρόταση. Νομίζω πως πολλοί ξέρουν την ιστορία της εμφάνισης μου στον ПАОК, της συναισθηματικής μου συμμετοχής στη ζωή του συλλόγου που απορρόφησε την ιστορία του λαού μου, της οικογένειάς μου, τον ίδιο τον εαυτό μου. Είχα ένα όνειρο .... Και ήρθα στην Τούμπα για μη φύγω ποτέ από δω. Τουλάχιστον εγώ το θέλω. Το ασπρόμαυρο DNA μπήκε στο αίμα μου και ελπίζω μέχρι το τέλος της ζωής μου. Τι σημαίνει ΠΑΟΚ στην αντίληψή μου. Θέλω να σας εξηγήσω πως βλέπω τον ПАОК.

Ο ПАОК είναι θρύλος.

Ο ПАОК είναι ιδεολογία.

Ο ΠΑΟΚ είναι ένα ακραίο μείγμα της τραγωδίας και της αναγέννησης μετά την καταστροφή, μείγμα από τις αναμνήσεις και τις ελπίδες του αγώνα για την ανεξαρτησία και σταθερή επιθυμία για τη δημιουργία.

Ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα είναι άνθρωποι: Οι πρόσφυγες που έχουν βρει τη δύναμη να χτίσουν το νέο μας κοινό σπίτι, οι θρυλικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη μοναδική ιστορία και την ιδεολογία μας, είναι όλοι όσοι για 90 χρόνια φυλάνε και φύλαγαν την πίστη στο σύλλογο μας χωρίς να απωλέσουν τον ιστορικό δεσμό με την Κωνσταντινούπολη και τη σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη στο επίπεδο της νοοτροπίας.

Ο ΠΑΟΚ 100% αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα μου ως Έλληνα – οι πρόγονοι του οποίου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους – ως μέλους της οικογένειας το οποίο βρήκε τη στέγη στη νέα χώρα, ως επιχειρηματία που έφτασε στην επιτυχία από το μηδέν, και βεβαίως ως πατριώτη του λαού του.

Εγώ πορευόμουν προς τον ΠΑΟΚ από το 2006. Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να βρω το σωστό δρόμο. Το 2012 έχει γίνει χρονιά ορόσημο για εμένα και ήταν το σημείο καμπής στη ζωή μου και είμαι σίγουρος και για την τύχη του συλλόγου. Δεν θα σπαταλήσω το χρόνο σας μιλώντας για το πώς διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις και για τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν. Έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ έχοντας γίνει τελευταία πραγματικοί συνεργάτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τόσο για την προώθηση του ΠΑΟΚ στα ύψη του ποδοσφαιρικού Ολύμπου, όσο και στον αγώνα για κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όποιος με αισθάνεται και με γνωρίζει, ξέρει ότι είμαι μαξιμαλιστής, ο οποίος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τη συνήθη πραγματικότητα και γι' αυτό το λόγο ακριβώς θα επιτύχουμε τους στόχους τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είμαστε υποχρεωμένοι ν' αλλάξουμε την κατάσταση του συλλόγου μας και – σας παρακαλώ μην εκλάβετε ως αλαζονεία – να πετύχουμε αυτό που η οικογένεια του ΠΑΟΚ διεκδικεί εδώ και 90 χρόνια. Τελειώνοντας μια και καλή με την αντίληψη ότι εάν δεν υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να τα δημιουργήσουμε.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλά μια εταιρεία, ωστόσο, και οι μέτοχοι του συλλόγου δεν είναι μόνο οι κάτοχοι των μετοχών του. Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διοίκηση ΠΑΟΚ είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της διαχείρισης της μεγάλης μας οικογένειας, η οποία έχει ένα κοινό όραμα, αυτό της στρατηγικής ανάπτυξης, έχει ευρείες αρμοδιότητες και μια τεράστια ευθύνη για το μέλλον του συλλόγου.

Θα ήθελα την ομιλία μου να την αντιλαμβάνεστε με τρόπο σωστό. Αυτή η ομιλία δεν έχει ως στόχο να ξοδέψω το δικό μου χρόνο και να αφαιρέσω το δικό σας. Ο καθένας σας πρέπει να αναγνωρίσει το ρόλο του στην ομιλία μου. Και κατά κάποιο τρόπο είναι κατεύθυνση του προγράμματος και όταν μιλάμε για ανώτατο όργανο, θα ήθελα να προσέξετε για την έννοια της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, για την έννοια της ευρείας αρμοδιότητας και για την έννοια της τεράστιας ευθύνης. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει εσείς να τα κατέχετε. Δεν μπορούμε να μην αλλάξουμε τον εαυτό μας και να πιστεύουμε ότι χωρίς να αλλάξουμε το εαυτό μας μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα της ομάδας μας. Οι αλλαγές του ΠΑΟΚ πρέπει να ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή και σε αυτήν την αίθουσα στο μυαλό μας. Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε αυτές τις ιδέες προς τα έξω.

Γι' αυτό λοιπόν σας καλώ να είστε δραστήριοι, να ακούτε και να αφουγκράζεστε, να εμπνέετε και να απαιτείτε, να εξελίσσεστε και να δίνετε τα πάντα για την ευημερία του Συλλόγου! Έτσι ώστε να πετύχετε στο όνομα του ΠΑΟΚ και για τον ΠΑΟΚ. Εμάς εδώ δεν μας ενώνει τίποτα εκτός από τον ΠΑΟΚ. Κάποιος το αντιλαμβάνεται καθαρά σαν εργασία, κάποιος μπορεί να το αντιμετωπίζει σαν εργοδότης, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία ενώνονται για τον ΠΑΟΚ και στο όνομα του ΠΑΟΚ.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα λάθη μας. Και πιστεύω ότι πολλές φορές έχετε δει πόσα λάθη κάνουμε. Εγώ δεν τα φοβάμαι. Πρέπει να μελετάμε, να παίρνουμε μαθήματα από αυτά, να αναλύουμε, να παίρνουμε αποφάσεις και να πράττουμε. Κάνει λάθος εκείνος ο οποίος νομίζει ότι κάνοντας κάτι μεγάλο, δεν μπορεί να κάνεις λάθος. Εκείνος που για να μην κάνει λάθος, προτιμά να μην κάνει τίποτα. Στη δική μου αντίληψη αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Αν στον ΠΑΟΚ υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες ιδέες, πρέπει να φύγουν. Δεν χρειάζεται εγώ σαν κηπουρός να λέω ότι αυτό το κλαδί είναι ξερό και το άλλο χλωρό. Δεν θέλουμε εσωτερικές συγκρούσεις, έχουμε ήδη πνιγεί σε αυτές. Και όταν λέω ότι στον ΠΑΟΚ έχουμε μια ιδεολογία και όταν δεν υπάρχουν προβλήματα τα δημιουργούμε μόνοι μας, εννοούσα ακριβώς αυτές τις εσωτερικές μας συγκρούσεις. Όταν έχουμε εσωτερικές συγκρούσεις, δηλαδή είτε μέσα στα γραφεία είτε στο αγωνιστικό τμήμα και σαφώς στη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ συμπεριλαμβανομένων και των οπαδών, δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στο να γίνουμε μια ισχυρή ομάδα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση.

Παραδοσιακά η αρχή του ΠΑΟΚ ήταν «Νίκη ή Θάνατος στην προσπάθεια για νίκη». Και είμαι σίγουρος ότι το κάθε μέλος της μεγάλης οικογένειας του ΠΑΟΚ είναι έτοιμο να πει ότι έχω αυτή την αρχή ως οδηγό και είναι πρόθυμος να θυσιάσει τη ζωή του για τα μέγιστα και ευγενέστερα ιδανικά. Σήμερα, όμως, σας καλώ όλους και σας λέω ότι πρέπει να ζήσουμε για τον ΠΑΟΚ. Ήρθε η ώρα της δημιουργίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για τα ιδεώδη του ΠΑΟΚ. Η περίοδος για τη δημιουργία σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουμε για τα σημαντικότερα ιδεώδη.

 

Σύντομη ανασκόπηση στο παρελθόν

Οικονομική πειθαρχεία

Ακόμα το 2006 είδα ότι ο ΠΑΟΚ είναι γεμάτος τόσο συναισθήματα και ελπίδες, όσο και χρέη και υποχρεώσεις. Δηλαδή, ο σύλλογος είχε πτωχεύσει – ελάχιστα έσοδα, τεράστια έξοδα και βαρύ φορτίο των προηγούμενων ανεξόφλητων οφειλών. Μπορούμε να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ μέχρι το 2012 στην ουσία είχε καταστραφεί και πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Είναι πολύ ανώδυνο όταν ουσιαστικά λέμε ότι η ομάδα είχε καταστραφεί. Απλά μάλλον δεν θα μπορέσω να βρω μια άλλη λέξη για να το περιγράψω.

Στο πόρισμα της Διεθνούς Εταιρείας Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ERNST & YOUNG, τη γνωμάτευση της οποίας ζητήσαμε στην αρχή της υπόθεσης, οι υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ απέναντι στους παίκτες, το κράτος και τα τρίτα πρόσωπα αναφέρονται πάνω από 50 εκατ. ευρώ, χωρίς τις τρέχουσες δαπάνες που υπερέβαιναν κατά πολύ τα έσοδα του Συλλόγου.

Ως αποτέλεσμα, η Εταιρεία αυτή δεν συνιστούσε να δεσμευτώ με ασήκωτες υποχρεώσεις, ενώ οι σύμβουλοι και μερικά μέλη της οικογένειας του ΠΑΟΚ με συμβούλευαν να κάνω ένα διάλειμμα και να περιμένω μέχρι ο ΠΑΟΚ, ακολουθώντας τη φυσική του πορεία, να πέσει στη Γ' Εθνική και αυτομάτως να απαλλαγεί από τα χρέη του. Και μου έλεγαν ότι εσύ Σαββίδη θα γίνεις σωτήρας και θα μείνεις στην Ιστορία του ΠΑΟΚ, ως ο άνθρωπος ο οποίος ήρθε και ανέβασε τον ΠΑΟΚ από τη Γ' κατηγορία στις κορυφές και με αυτόν τον τρόπο θα σε θυμούνται για πάντα.

Και σε αυτό το σημείο θα μπορούσα να πω ότι είμαι ευτυχισμένος επειδή ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα αυτό το σενάριο, δεν μπόρεσα να το δεχθώ. Δεν έχει σημασία για το αν θα μπω στην Ιστορία ή κάποτε θα εκδιωχθώ από την Ιστορία. Ας το αξιολογήσουν αυτό εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι θα κάνουν ανάλυση της Ιστορίας. Δεν ήθελα τότε αλλά και σήμερα να γίνω μάρτυρας της κατάρρευσης του ΠΑΟΚ και πήρα μια σταθερή απόφαση – να δώσω μάχη για να σωθεί μια ομάδα, ένας θρύλος. Τότε είχα ανακοινώσει ότι όλες οι οφειλές του ΠΑΟΚ, και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω και να δώσετε την προσοχή ότι δεν μιλάω μόνο για τα χρηματικά- υλικά χρέη αλλά όλες τις οφειλές, ότι είναι όλα δικά μου χρέη. Τότε δεν αξιολόγησαν σωστά τη φιλοσοφία μου, αυτοί σκέφτονταν ότι μιλάω μόνο για τα χρήματα. Εγώ εννοούσα ότι τα παράπονα και οι πληγές των 90 χρόνων του ΠΑΟΚ είναι δικές μου οφειλές και πρέπει να τις επιστρέψω και για αυτό τις επιστρέφω. Εκείνη τη στιγμή όμως δεν μπορούσα να φανταστώ τι σημαίνει η λέξη «παραπάνω» από 50 εκατομμύρια και τι σημαίνει η λέξη μη χρηματικό-υλικό, από την οποία χαρακτηριζόταν το μέγεθος του χρέους. Σημαίνει κάτι πολύ πιο πάνω απ' ό,τι είχαμε βρει στην προκαταρκτική οικονομική ανάλυση, παρόλο που την διεξήγαγε μια από τρεις καλύτερες εταιρίες στον κόσμο.

Τότε αντιλαμβανόμουν ότι παίρνοντας την απόφαση, ο χρόνος θα ήταν εναντίον μου. Ο πεινασμένος ΠΑΟΚ, θα θερίσει αμέσως και τότε εγώ προειδοποίησα με την έκφρασή μου ότι όταν εγώ αναγκαστώ να βρίσκομαι στην Τούμπα με την ασφάλεια ή αν δεν θα μπορώ να έρχομαι στον ΠΑΟΚ, τότε δεν θα συνεχίσω στον ΠΑΟΚ. Τότε άρχισα να δηλώνω ότι για εμένα το πιο προστατευμένο μέρος είναι και θα είναι η Τούμπα. Και ανεξαρτήτως αν θα φωνάζουν κάποιοι, το μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας πρέπει να το νιώθουμε εδώ.

Οι διαδικασίες μεταρρύθμισης ξεκίνησαν με την αύξηση του κεφαλαίου ως το μοναδικό σωστό εργαλείο για τη διατήρηση και την ενίσχυση του DNA της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Έπειτα εφαρμόσαμε τις αρχές της βέλτιστης δημοσιονομικής διαχείρισης με σκοπό να εκκαθαρίσουμε τα παλιά χρέη, να βελτιστοποιήσουμε τις τρέχουσες δαπάνες και να υλοποιήσουμε τις αποτελεσματικές διαδικασίες προϋπολογισμού και δημοσιονομικού ελέγχου. Θέλω σαφώς να αντιλαμβάνεστε ότι η καλή οικονομική διαχείριση είναι η βάση και το πιο σημαντικό. Για αυτό το λόγο έχουμε δώσει σε αυτό τη μεγαλύτερη σημασία. Βεβαίως δεν ήταν όλοι εκείνοι οι υπάλληλοι που ανταποκρίθηκαν θετικά στις μεταρρυθμίσεις μας. Ξέρετε υπήρχαν μέτοχοι, ας πούμε συνιδιοκτήτες, οι οποίοι περίμεναν από εμένα 12-18.000.000 για τις μετοχές τους και μετά όταν είδαν ότι εγώ μπορώ να μπω στον ΠΑΟΚ μόνο από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς είναι αυτός ο πιο σωστός τρόπος, τότε μου πρότειναν αστεία πράγματα. Τουλάχιστον 200.000-300.000 μπορείς να μας δώσεις; Με ρώτησαν!

Τότε εγώ τους είπα ότι αυτό που μπορώ να σας δώσω είναι η ελευθερία. Τότε είχα πει ότι δέχομαι όχι μόνο τα χρέη, αλλά και τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία του Συλλόγου. Οι ένοχοι για την επικρατούσα κατάσταση δεν θα καταδικαστούν ποινικά, αλλά θα διωχθούν από την οικογένειά μας. Πάρα πολλοί σκέφτηκαν ότι αυτή είναι η αδυναμία μου, αλλά πιστέψτε με θα ήταν η πιο αδύναμη απόφαση να βάλουμε όσους από αυτούς ήταν εν ζωή στη φυλακή, μιλάω για μετόχους, προέδρους, ιδιοκτήτες.

Αγωνιστήκαμε και κάναμε τεράστια δουλειά με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 

  • Τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη του Συλλόγου επενδύθηκαν συνολικά κεφάλαια 90 εκατ. ευρώ.
  • Αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού, χάρη μεταξύ άλλων και στην επιτυχή πολιτική των μεταγραφών. Πολλοί γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι για να είναι μεγάλη μια ομάδα, δεν αρκεί μόνο να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει αλλά και να μπορεί να πουλήσει και πάντα εξέφραζα την ανησυχία μου για ποιο λόγο αγοράζουμε ποδοσφαιριστές με πιο υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ αυτοί στον ΠΑΟΚ πέφτουν πιο χαμηλά και χάνουν την αξία τους εδώ. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέπει στον εαυτό της μια ομάδα, η οποία έχει αξίωση να είναι ψηλά. Έτσι λοιπόν πρέπει να αγοράζουμε ποδοσφαιριστές με χαμηλή αξία και στη συνέχεια να πολλαπλασιάζουμε την αξία τους.
  • Βελτιστοποιήθηκαν οι μη αποδοτικές δαπάνες και αυξήθηκαν οι δαπάνες σε στρατηγικά σημαντικά πεδία: Βελτιώθηκαν ουσιαστικά οι όροι τις μετακίνησης, αναψυχής, προπόνησης και αποκατάστασης των αθλητών μας, ενώ η αύξηση των εξόδων για τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι διπλάσια.
  • Εξοφλήθηκαν όλες οι προηγούμενες οφειλές απέναντι σε όλους, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, το δημόσιο, στους παίκτες, τους προπονητές και το κράτος.

Δεν θέλω να σας κουράσω με την αφήγηση όλης της ιστορίας της εξόφλησης των οφειλών, την οποία παρακολουθούσε όλη η χώρα. Εγώ μάλιστα πίστευα ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα μου, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών κομμάτων τα οποία έχουν πάνω από 200.000.000 οφειλές. Το μόνο που θέλω να αναφέρω ότι μετά την εξόφληση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, της τελευταίας οφειλής προηγούμενων προϊσταμένων του Συλλόγου (και το μόνο επίθετο το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι του προηγούμενου ιδιοκτήτη της ομάδας, εννοώ τον Γιάννη Γούμενο, ο οποίος είναι άνθρωπος ο οποίος δημιούργησε προβλήματα στην οικογένεια του ΠΑΟΚ και μετέφερε τα δικά του προβλήματα και τις προσωπικές του οφειλές στον ΠΑΟΚ, έλαβε λοιπόν τη δικαστική απόφαση, δείχνοντας ότι αυτός δεν κατέχει κανένα προσωπικό περιουσιακό στοιχείο και αυτοί που με καταλαβαίνουν μπορούν να αντιληφθούν και πολύ περισσότερο οι νομικοί, δηλαδή ότι σε αυτές τις περιπτώσεις όταν το φυσικό πρόσωπο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει τις οφειλές της εταιρείας που εκπροσωπούσε, τότε το νομικό πρόσωπο είναι υποχρεωμένο να καλύψει τις οφειλές του που είχε δημιουργήσει).

Δεν μπορούμε να μιλάμε για την καθαρότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και το μεγαλείο του ΠΑΟΚ, ενώ ταυτόχρονα να μην δίνουμε σημασία στις αποφάσεις του δικαστηρίου και να βάλουμε το δικό μας προσωπικό ενδιαφέρον πάνω από τον ΠΑΟΚ.Και για αυτόν ακριβώς το λόγο εμείς εκτελέσαμε την απόφαση του δικαστηρίου, ήταν οφειλή ύψους 830.000 ευρώ, και από εκείνη τη στιγμή μπορούμε να πούμε δημόσια και με κάθε τιμή και καμάρι ότι πλέον δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν! Δεν ξέρω αν ενδεχομένως σε κάποια περίοδο όταν ήταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν δημιουργηθεί κάποιες υποχρεώσεις στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τις οποίες δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη, για σήμερα πάντως και από αυτά που γνωρίζουμε -και εμείς θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τον ΠΑΟΚ- έχουμε καλύψει όλες τις υποχρεώσεις!

Δεν χρωστάμε απολύτως τίποτα σε κανέναν! Σε ηθικό επίπεδο μας οφείλουν πάρα πολλά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν την τιμή και την αξία της ελευθερίας τους. Εγώ πιστεύω ότι θα έρθει αυτή η στιγμή που θα μπορέσω να δώσω κάποια αξιολόγηση σε αυτό το πράγμα. Και το έχω ονομάσει αυτό ως πρώτο και μεγάλο σημαντικό στάδιο, το στάδιο στο οποίο δεν θα χρωστάμε σε κανέναν τίποτα.Έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συμβολίζουν την αρχή μιας οικονομικής βεβαιότητας και οικονομικής εξυγίανσης του ΠΑΟΚ. Παρακάτω τι θα γίνει; Σήμερα ο στόχος μας είναι η πλήρης ανεξαρτησία και η οικονομική αυτάρκεια του Συλλόγου. Και θέλω να δώσετε σημασία στην έννοια της ανεξαρτησίας, εννοώ ότι πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνη την κατάσταση, στην οποία ο ΠΑΟΚ να μπορεί να ζήσει και να αναπτύσσεται, να πετυχαίνει τους στόχους του. Να είναι ομάδα η οποία να μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της να παράγει ένα προϊόν πρώτης κλάσης, το οποίο να είναι σύγχρονο και άκρως επαγγελματικό και υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο.

Τι εννοώ όταν λέω ότι πρέπει να αυτοϊκανοποιεί τις ανάγκες του ο ΠΑΟΚ; Τι εννοώ όταν λέω ανεξαρτησία; Θέλω να έρθει εκείνη η ημέρα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ πλέον δεν έχει την εξάρτηση από την καλή διάθεση του μεγαλομετόχου, ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να ζήσει με τα οικονομικά μέσα τα οποία κερδίζει και τα κέρδη του ΠΑΟΚ να είναι μεγαλύτερα από τα έσοδά του. Τότε εγώ θα μπορέσω να πω ότι ο γενικός ρόλος μου έχει εκπληρωθεί. Εμείς δεν θα ζήσουμε αιώνια και δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε καν ότι πάντα οι οικονομικές μας δυνατότητες θα είναι αντίστοιχες με τις σημερινές και ότι θα είναι καλύτερες. Και το πιο σημαντικό είναι να αντιλαμβανόμαστε και να δημιουργούμε συνθήκες και να εμποροποιούμε τις διαδικασίες μας με τον εξής τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική αυτάρκεια της ομάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, η ομάδα θα έχει μέλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και μπορώ να σας πω ότι έχουμε κάποιες μικρές επιτυχίες πάνω σε αυτό. Είναι μικρές αλλά έχουμε.

Μάρκετινγκ, επικοινωνίες κοινωνική ευθύνη

Συνεχίζοντας την αναλογία με την εταιρική διαχείριση θα ήθελα να σημειώσω ότι σήμερα καμία εταιρεία δεν μπορεί να πετύχει χωρίς να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο μάρκετινγκ και τις επικοινωνίες.Μάλιστα σε αυτές τις κατευθύνσεις ο ΠΑΟΚ είχε τεράστιο πρόβλημα. Ήταν πίσω από τις σύγχρονες πραγματικότητες και πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας ότι ακόμη και σήμερα δεν είμαστε τέλειοι. Αυτά ήταν τα πεδία όπου ο ΠΑΟΚ καθυστερούσε καταστροφικά από την πραγματικότητα και εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες του, παραμένει ατελής.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς της ομάδας μάρκετινγκ του Συλλόγου μας, και θέλω να σας πω ότι σε αυτό το τμήμα θα δώσω τον ίδιο χρόνο και όχι λιγότερο από αυτόν του αγωνιστικού τμήματος, είναι η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.Πρέπει να δουλέψουν στο image της ομάδας, στο όνομα της ομάδας, και εμείς σε τελική ανάλυση πρέπει να μπούμε σε πρώτη φάση στις 20 καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες με το αντίστοιχο image και με τις αντίστοιχες δυνατότητες! Σαν πολιτικό κόμμα, το οποίο δημιουργείται και βάζει μπροστά τον στόχο να καταλάβει την εξουσία. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μαξιμαλιστές, γιατί όμως κάποιος να δημιουργήσει το κόμμα χωρίς να έχει στόχο να καταλάβει την εξουσία;Έτσι και ο ΠΑΟΚ πρέπει πάντα να θέτει τους στόχους του στο maximum.

Και για αυτό το λόγο σε πρώτη φάση πρέπει να μπούμε στις 20 καλύτερες ομάδες και για αυτό δίνω ιδιαίτερη σημασία στο image, στο θέμα της δημιουργίας οργανογράμματος, στο θέμα της λειτουργίας. Το ότι πρέπει να γίνουμε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα δεν το συζητάμε καν, αλλά πρέπει να γίνουμε και η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι πρέπει να αλλάξουμε και εμείς προσωπικά. Και όταν λέω εμείς, εννοώ όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ μέχρι όλους τους υπόλοιπους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου.

Σήμερα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της επίμονης δουλειάς μας:

 

  • Παρά την οικονομική κρίση που μαστιγώνει όλη τη χώρα και συνεπώς μειώνεται ο αριθμός των διαφημίσεων, τα έσοδα του ΠΑΟΚ από τους χορηγούς για τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκαν κατά 34%. Είναι πολύ ή λίγο; Ανάλογα πως θα το κρίνει κανείς. Εμείς βαδίσαμε στον δρόμο της δημιουργίας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι κακή δυναμική και η κατεύθυνση που έχουμε επιλέξει αντιστοιχεί σε γενική στρατηγική.
  • Ενισχύσαμε το εμπορικό σήμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, διατηρώντας τους βασικούς χορηγούς και προσελκύοντας νέες εταιρείες. Αλλά, όπως είχα πει και προηγουμένως, είμαι μαξιμαλιστής και ενδεχομένως λίγο παιδικά, έτσι είναι η αντίληψή μου για τον κόσμο και μη νομίζετε ότι και εσείς δεν διατηρείτε αυτή την παιδικότητα στην ψυχή σας, (οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εξάλλου χαρακτήριζαν τους Έλληνες ως ανθρώπους που χαίρονται τη ζωή σαν μικρά παιδιά) και σε εμάς τους μεγάλους, ώριμους, επιτυχημένους ανθρώπους υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να τα ζούμε σαν μικρά παιδιά. Πρόσφατα έμαθα τα πρωτοφανή συμβόλαια χορηγίας των Nike και Adidas με τις Chelsea και Manchester United, πάνω από 1 δισεκατομμύριο για 10 χρόνια! 88 εκατομμύρια το χρόνο για τη Μάντσεστερ και η Τσέλσι πάνω από 70 εκατομμύρια περίπου το χρόνο. Είναι τεράστια ποσά χρηματικά. Και βεβαίως θέλουμε να ζήσουμε τη στιγμή όταν οι μεγαλύτεροι παίκτες της διαφήμισης θα θέλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον ΠΑΟΚ και να συζητήσουν ποσά. Αυτό εννοώ όταν λέω για παιδικό όνειρο.
  • Κάναμε μια πλήρη ανακατασκευή του επίσημου καταστήματος στο γήπεδο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξε μια νέα μπουτίκ του ΠΑΟΚ και ενιαία κοινή μας εργασία ήταν η ενίσχυση του brand και η αντιμετώπιση από τους φιλάθλους βελτιώθηκε. Τα έσοδα από την πώληση των επωνύμων προϊόντων αυξήθηκαν από 450 χιλ. ευρώ στο και 1,5 εκατ. ευρώ. Είναι λίγο ή πολύ; Είναι πολύ λίγο αλλά καλό το ότι αυξάνεται η δυναμική πώλησης προϊόντων.
  • Αλλάζει ποιοτικά και το κοινό του ΠΑΟΚ. Χάρη σε διάφορες προσφορές και αναδιοργάνωση των εγκαταστάσεων του γηπέδου, μετά από πολλά χρόνια επέστρεψαν στην Τούμπα οι οικογένειες με παιδιά. Και δε θα σταματήσουμε εδώ, θα είναι μόνιμες αυτές οι προσπάθειες. Κανένας δεν πρέπει να φοβάται όταν έρχεται στο γήπεδο, αυτός είναι ο στόχος μας.
  • Η πιο στενή αλληλεπίδραση με τους οπαδούς και η έμφαση στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους μας επέτρεψαν να αυξήσουμε σημαντικά την πώληση των εισιτηρίων διαρκείας κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Γι' αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά πρώτα απ' όλα όλους τους φιλάθλους. Κι όχι επειδή αυτό είναι σημαντικό στα έσοδα του προϋπολογισμού μας, αλλά επειδή αυτή η καταγραφή είναι σημαντική για το μέλλον του ΠΑΟΚ. Χωρίς αυτή την κατηγορία, ακόμη κι αν το έσοδο είναι μόλις 1.000 ευρώ, εμείς δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε ως οργανισμός.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των προστίμων που καταβλήθηκαν μετά από την παραβίαση των κανόνων συμπεριφοράς στο γήπεδο και άλλα δυσάρεστα περιστατικά ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Είναι ενθαρρυντικό ότι τον τελευταίο καιρό το ποσό αυτό τείνει να μειώνεται. Και σ' αυτή την κατεύθυνση γίνεται πολλή δουλειά και αλλάζει η υπευθυνότητα των φιλάθλων. Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Αλλάζει ο φίλαθλός μας. Βεβαίως κι εμείς δεν στεκόμαστε στον ίδιον τόπο αλλά και 5 και 10 χρόνια πριν δεν ήταν στο ίδιο μέρος η διοίκηση και ο κόσμος. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε με τον κόσμο μας, δείχνοντάς τους ότι είμαστε συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς μας. Οι σκεπτικιστές μου πρότειναν 4 χρόνια πριν να χρησιμοποιήσουμε οποιεσδήποτε άλλες μεθόδους, κατά τη γνώμη τους πιο αποτελεσματικές. Τους είπα ότι ο δρόμος που θα βαδίσω εγώ, είναι οι μεταβολές αναπτυξιακού χαρακτήρα και είμαι πολύ χαρούμενος που τα βλέπω αυτά.Κατά τη γνώμη μου, στον τομέα των επικοινωνιών και ΜΜΕ έλαβε χώρα ένα μεγάλο άλμα, το οποίο δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε, παρότι δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι.

Ξεκινώντας από το γενικό rebranding, η βάση του οποίου αποτελούταν από τις αξίες «κλειδιά» του ΠΑΟΚ, συνεχίσαμε την ανάπτυξη, επενδύοντας στη δημιουργία των στρατηγικών μέσων επικοινωνίας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη ζωή του Συλλόγου, τη διαμόρφωση της εικόνας του, την ενίσχυση των θέσεών μας στον μιντιακό χώρο και την προστασία των συμφερόντων του Συλλόγου.Σήμερα σ' αυτόν τον τομέα ο ΠΑΟΚ είναι πρωτοπόρος ανάμεσα στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Η δημοφιλία της ιστοσελίδας μας, των κινητών εφαρμογών, των social media και του περιοδικού, το συνολικό κοινό των οποίων ανέρχεται σε πάνω από 1 εκατ. ενεργούς χρήστες, κατατάσσει τον ΠΑΟΚ στο ίδιο επίπεδο με τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη.

Και να σας εξηγήσω γιατί δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Εννοώ τη δουλειά μας μέσω ΜΜΕ που βρίσκονται και στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα. Πάρα πολλοί χωρίς να έχουν το δικαίωμα, χωρίς να έχουν καθαρά χέρια και καθαρές σκέψεις, αντιμετωπίζουν την απόλυτη καλοσύνη μου και μη επιθυμία μου να λερώσω τα χέρια μου, ως αδυναμία. Αλλά αυτή είναι η δύναμή μου! Ότι εμείς θα προχωρήσουμε κι εκείνοι θα εξαφανιστούν.Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της δραστηριότητας του συλλόγου είναι η κοινωνική ευθύνη η οποία είναι και η δική μου αρχή στη ζωή. Ο ΠΑΟΚ σέβεται και θυμάται τις παραδόσεις και άπλωσε και θα συνεχίσει να απλώνει χέρι βοήθειας σε αυτούς που έχουν ανάγκη: άρρωστα παιδιά, φτωχούς, πρόσφυγες. Και ιδιαίτερα χαίρομαι που αντιμετωπίζουμε με μεγάλη συγκίνηση και σημασία τους σύγχρονους πρόσφυγες γιατί κι εμείς έχουμε ως βάση αυτή την παράδοση. Ένα από τα φιλανθρωπικά μας έργα συμπεριλήφθηκε στα δέκα καλύτερα προγράμματα Κοινωνικής Ευθύνης στην Ευρώπη σε επίπεδο συλλόγων του European Club Association (ECA) μαζί με τις παρόμοιες δραστηριότητες άλλων συλλόγων, όπως οι Μίλαν, Σάλκε, Παρί Σεν Ζερμέν.

Βελτίωση των υποδομών

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την ανάπτυξη του ποδοσφαιρικού συλλόγου είναι το επίπεδο των υποδομών του. Και για τον ΠΑΟΚ αυτό είναι ένα πρόβλημα. Από τη μία πλευρά η υποδομή απαιτεί ριζική, επαναστατική αλλαγή, από την άλλη άμεσες διορθωτικές λύσεις με βάση την ευκολία και την ασφάλεια. Στην πρώτη φάση έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας για την δεύτερη κατεύθυνση.Σοβαρή δουλειά έχει πραγματοποιηθεί και στην Τούμπα. Από τα αποδυτήρια μέχρι και τους VIP χώρους, τα γραφεία, την αίθουσα Τύπου και την αίθουσα συνεδριάσεων, οι χώροι είναι τώρα υψηλότατου επιπέδου και καλύπτουν τα μέγιστα στάνταρ της UEFA. Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ασφάλεια στους αγώνες και να παρέχει ο Σύλλογος ένα πιο άνετο περιβάλλον για τους οπαδούς, ο Σύλλογος έχει επενδύσει στα πιο σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, έκδοσης εισιτηρίων, με barcode readers, εγκατάσταση τουρνικέ και άλλα.

Ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας μελέτη σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της Τούμπας και τις τεχνικές δυνατότητες για την ανακατασκευή του γηπέδου. Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη χρήση της έκτασης γύρω από το γήπεδο και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην Τούμπα.Πάντα λαμβάνω τις αποφάσεις όταν είμαι πεπεισμένος ότι είναι σωστές. Δεν μπόρεσα να πείσω ακόμη τον εαυτό μου ότι ένα νέο γήπεδο αλλού μπορεί να έχει το ίδιο χάρισμα με την Τούμπα.

Πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη γκάμα έργων για την ανακατασκευή του αθλητικού κέντρου στη Νέα Μεσημβρία. Έχει επαναπρογραμματιστεί η τοποθεσία των γηπέδων, δημιουργήθηκαν νέα γήπεδα σε υπερυψωμένη θέση, ανακαινίστηκαν τα αποδυτήρια και ο χώρος αποκατάστασης και αποθεραπείας, ολοκληρώνεται ο χώρος αναψυχής, σπα, πισίνας, υδροθεραπείας και εστιατορίου. Υπάρχουν σχέδια για την περαιτέρω επέκταση και τους ξενώνες και διοικητικά γραφεία.

Αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο μιλάω για ξενώνα και γραφεία. Έχουμε αρκετά προβλήματα επειδή μετά τις προπονήσεις και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στο προπονητικό κέντρο για κάποιες ώρες οι παίκτες, η κίνηση από τη Μεσήμβρια στην πόλη δημιουργεί προβλήματα στη φυσική αντοχή των παικτών. Γι' αυτό το λόγο έχουμε αρκετά προβλήματα τραυματισμών και πειθαρχίας.Γνωρίζετε ότι ένα από τα στρατηγικά συστατικά για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ είναι τα νέα ταλέντα. Προσελκύοντας τους νέους στο σύλλογο είμαστε υποχρεωμένοι να τους παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης. Για το σκοπό αυτό, νοικιάσαμε ένα επταώροφο κτίριο, την «Εύξεινο Λέσχη», η οποία μετά την αναδιαμόρφωση και την επισκευή έγινε το σπίτι των παικτών της Ακαδημίας.

Αυτό το βήμα μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειες τους και να εμπνεύσουμε τους νέους παίκτες να μορφωθούν και να σπουδάσουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε όλες τις συνιστώσες της εκπαιδευτικής διαδικασίας για να κάνουμε τους νεαρούς όχι μόνο πολύ καλούς παίκτες, αλλά και άξια μέλη της κοινωνίας.Έχουμε αρκετά παραδείγματα, αρκετά νέα παιδιά, τα οποία χάνονται εξαιτίας της έλλειψης ενός άξονα. Βρίσκουν εύκολα τη νυχτερινή ζωή μετά τα πρώτα χρήματα κι εκεί τελειώνουν οι ελπίδες. Μπορώ να μιλήσω στα 4 χρόνια για νέους που έδιναν αρκετές ελπίδες αλλά καταστράφηκαν επειδή ακριβώς έλειπε αυτός ο άξονας, της κατανόησης και της αντίληψης ότι τα πρώτα χρήματα, δεν είναι αυτά στα οποία πρέπει να υπολογίζουν, αλλά το παράβολο συμμετοχής στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Γι' αυτό κι εμείς θα δουλεύουμε πιο ενεργά για να δημιουργούμε τις καλύτερες συνθήκες εργασίας για τα νέα παιδιά. Είναι κρίμα να χάνουμε ταλέντα. Δεν θα μπω σε παραδείγματα.

Η ασφάλεια και η σχέση με τους οπαδούς

Όπως έχω ήδη αναφέρει, οι αντικειμενικές συνθήκες και ο υψηλός βαθμός της επιθετικότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάνουν τη φροντίδα για την ασφάλεια σε αγώνες την προτεραιότητα του συλλόγου. Υπάρχουν σημαντικές και ορατές βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα, αλλά δεν έχουμε την πρόθεση να αποδυναμώσουμε τον έλεγχο και την επαγρύπνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.Εκτός από την εισαγωγή των τεχνολογιών – παρακολούθησης βίντεο, την περίφραξη γύρω από το γήπεδο και άλλες τέτοιες ενέργειες, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια σαφή και ειλικρινή σχέση με τους οπαδούς και τους οργανωμένους οπαδούς, όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 60 ενεργές λέσχες οπαδών στην Ελλάδα και ακόμη 20 εκτός της χώρας – από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Γερμανία.Και ξέρετε ότι από την επόμενη χρονιά, για την ασφάλεια του γηπέδου της Τούμπας θα ασχολείται μια νέα εταιρία. Γιατί εγώ πρώτα απ΄ όλα είμαι ακραία μη ικανοποιημένος από τον τρόπο παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.Και κάτι ακόμα. Ήμουν πάντα εχθρός των δράσεων που εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για αυτό πήραμε απόφαση για θεμελιώδεις αλλαγές στην είσοδο της θύρας 4.

Μπορούμε να ξεφύγουμε από τα μεταλλικά πλέγματα και άλλα παρόμοια μέτρα και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την ασφάλεια της θύρας. Κι εγώ θα ήθελα οι υπεύθυνοι για αυτόν τον τομέα, να μου ετοιμάσουν τις σκέψεις τους. Αυτό που έχουμε τώρα στη θύρα 4 εξευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ποδοσφαιρικό τμήμα

Κάποιος που θα μας άκουγε, δεν θα είχε καταλάβει ότι ο Σαββίδης μιλάει τόση ώρα για θέματα ενός ποδοσφαιρικού Συλλόγου. Δυστυχώς το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν είναι ένας προπονητής και 15 παίκτες. Είναι ένας οργανισμός, μια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας κι αν δεν υπάρχουν νεωτερισμοί και κατανόηση της υψηλής τεχνολογίας, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να φτάσουμε στις τοπ ευρωπαϊκές ομάδες.Προχωρώντας λοιπόν στο ποδόσφαιρο και το αγωνιστικό κομμάτι, θέλω να σημειώσω ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι η βιτρίνα του συλλόγου.

Και θα ήθελα όλους όσοι εμπλέκονται στο αγωνιστικό τμήμα, με αρχηγό τον κ. Μίχελ και όλους όσους εμπλέκονται, να δημιουργήσουν την στρατηγική μας, που είναι να συνδυάσουμε τις μακροπρόθεσμες δημιουργικές διαδικασίες με την επίτευξη των επιχειρησιακών αποτελεσμάτων και την αύξηση της αξίας των παικτών του ΠΑΟΚ, ατομικά και συνολικά.Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι υπηρεσίες υποστήριξης γύρω από την ομάδα. Η διοίκηση, το ιατρικό προσωπικό, ο εξοπλισμός, ο τρόπος μετακίνησης και διαμονής και γενικότερα οι παροχές. Έχουμε χτίσει ένα σύγχρονο σύστημα scouting το οποίο λειτουργεί για το παρόν και το μέλλον.

Από νωρίς σχηματίζουμε τους σκοπούς και τους στόχους του συλλόγου για τη σεζόν, έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους παίκτες, τηρούμε χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.Πριν από αυτό υπήρχε μια έλλειψη ελέγχου, πότε ξεκινάει ένα συμβόλαιο και πότε τελειώνει, ποιος μένει ελεύθερος και πότε. Ουσιαστικά ήμασταν υποχείριο των μάνατζερ. Είναι από τις πιο βαριές αρρώστιες, αλλά εμείς πρέπει να το αλλάξουμε. Την αθλητική επιτυχία του συλλόγου την συνδέουμε άμεσα με την επιτυχία σε αυτόν τον τομέα.Παρ' όλα αυτά, όλοι μας «ζούμε ή πεθαίνουμε» στο γήπεδο ανάλογα με το αποτέλεσμα του αγώνα. Και δυστυχώς, δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί η σωστή «χημεία».

Πιστέψτε με δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά και της σωστής οργανωτικής δομής, του επαγγελματικού προσωπικού το οποίο είναι τοποθετημένο στις σωστές θέσεις, της σαφούς στρατηγικής και της στήριξης του ποδοσφαιρικού τμήματος.Ποιο ήταν το δικό μου λάθος σ' αυτό το θέμα; Μάλλον για μένα ο ΠΑΟΚ είχε συσχετιστεί με τη μεγάλη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Όλος ο Βορράς είναι ερωτευμένος με τον ΠΑΟΚ και είναι ΠΑΟΚ, είμαστε σε μια πόλη με 1 εκατομμύριο κατοίκους κι εγώ δεν προέβλεψα ένα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης συνεργατών με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό.

Ο ΠΑΟΚ έχοντας μια ιστορία 90 ετών δεν μπόρεσε να αποκτήσει αυτή τη μεθοδολογία της ωρίμανσης και της ανάπτυξης ενός θεσμού συνεργατών που προέρχονται από τα σπλάχνα. Εμείς λοιπόν καλούμε συνεργάτες από το εξωτερικό, αλλά αυτό δεν γίνεται πάντα με επιτυχία, γιατί πέρα από την ύπαρξη του επαγγελματισμού, υπάρχει μια έλλειψη της κατανόησης του DNA του ΠΑΟΚ. Σε αυτόν στον τομέα χρειαζόμαστε χρόνο, θα επενδύσουμε χρήματα. Για αυτό απευθύνθηκα και στον κύριο Κούδα να συμμετέχει μαζί μας.Εμείς ξανά και ξανά δεν θα αποκλείουμε τα λάθη και αυτό δεν θα είναι το εμπόδιό μας. Ξέρετε μερικές φορές κάποιοι σαν τον Κούδα εμφανίζονται πιο εύκολα ως σούπερ επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ενώ είναι πιο δύσκολο να γίνουν επαγγελματίες διευθυντές ποδοσφαίρου.

Συχνά στους αθλητικούς συλλόγους θεωρούνταν ότι αυτά ήταν δευτερεύοντα, ενώ είναι ένα ζήτημα πολύ ουσιώδες και σημαντικό γιατί αλλιώς δεν θα γίνουμε ποτέ ένας μοντέρνος Σύλλογος γνώσης της υψηλής τεχνολογίας του ποδοσφαίρου.Θα σας πω ειλικρινά ότι στην επιδίωξη της «χημείας» για κάποιο χρονικό διάστημα ήμασταν ιδεαλιστές. Ο πρώτος προπονητής που προσέλαβα ήταν ο Huub Stevens, το πιο διάσημο όνομα που έχει εργαστεί ποτέ για ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ελλάδα, ήμουν σίγουρος ότι θα καταφέρει να βρει τη χημεία και την αρμονία στην ομάδα.Δεν θέλω να νομίζετε ότι οι προπονητές ή οι διευθυντές έχουν περιορισμένες ευθύνες. Δεν θα μπω σε μια διαμάχη με εκείνους τους δημοσιογράφους που λένε ότι ο Σαββίδης από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθεί εξ αποστάσεως να διοικήσει τον ΠΑΟΚ.

Όλοι όσοι πληρώνονται, έχουν αρμοδιότητες και πρέπει να έχουν την ευθύνη αν δεν χρησιμοποιούν αυτές τις αρμοδιότητες. Του έδωσα ό,τι ζήτησε, του δώσαμε ακριβούς και μεγάλους παίκτες, τον Στοχ, τον Νάτχο και άλλους, μαζί με τους Έλληνες διεθνείς. Δεν πετύχαμε όμως μια σωστή χημεία, άρα δεν πήραμε σωστό αποτέλεσμα.Ήταν λάθος; Όχι, παρότι αναγνωρίζω τα λάθη μου. Τα μαθήματα τα παίρνεις είτε κάνοντας λάθη, είτε προσλαμβάνοντας έναν δάσκαλο. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει σχηματίσει ούτε μια σχολή ποδοσφαιρικών δασκάλων. Εμείς κινούμαστε με έντονους ρυθμούς, κυνηγώντας στόχους, παίζοντας κάθε χρόνο πρακτικά στην Ευρώπη, ενώ και κάθε χρόνο μας αφαιρούν πόντους και η αίσθηση είναι πως τρέχουμε ως αθλητές του στίβου και ταυτόχρονα προσπαθούμε να διδαχθούμε πράγματα. Αυτή είναι η μοίρα κι εμείς την αποδεχόμαστε.Εμείς όταν βλέπουμε επιτυχία είμαστε σαν μεθυσμένοι στο τιμόνι. Μας φαίνονται όλα ωραία και τελικά έχουμε ατύχημα! Και λέμε «Δόξα τω Θεώ που μείναμε ζωντανοί»! Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα εκτίμησης. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε το να κάτσουμε μεθυσμένοι στο τιμόνι και να μην εγκληματήσουμε.

Αναφερθήκαμε στο 1,5 εκ. πρόστιμα του γηπέδου, αλλά να μην ξεχνάμε τα ποσά που ουσιαστικά αφαιρέθηκαν, εφόσον δεν συμμετείχαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ.Θυμάστε τους αφαιρεμένους βαθμούς στα πλέι οφ, τους -3 φέτος. Θέλω όμως να ξέρετε ότι αυτή ήταν μια συνειδητή μου απόφαση. Οι σκεπτικιστές μπορεί να πουν ότι υπήρχε κάποια πίεση και τότε για να κατανοήσω πως θα εκλάβει μια τέτοια απόφαση η οικογένεια του ΠΑΟΚ, προκάλεσα για να δω τις εκτιμήσεις και αν ο Σύλλογος ήταν έτοιμος για μια τέτοια απόφαση και πήρα θετική απάντηση.

Για να πάρω την απόφαση, είχα μια μεγάλη συνάντηση με τους βετεράνους του ΠΑΟΚ, με τους οποίους αντάλλαξα απόψεις γιατί ήταν μια πράξη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια μαύρη απόφαση.Κατάλαβα ότι αυτή την απόφαση έπρεπε να πάρουμε. Είναι άσχημο που αυτοί που προκάλεσαν αυτή την απόφαση δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι μας οδηγούσαν εκεί. Έχουμε τη δύναμη και να πυροβολήσουμε προς τα πίσω και ταυτόχρονα μπορούμε να φερθούμε και ψύχραιμα. Τη στιγμή της λήψης αυτής της απόφασης, έτσι το όρισε η μοίρα, έπρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση και να ξεκινήσουμε την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου και παράλληλα να θυσιαστούμε. Αυτό διαμορφώθηκε στη διάρκεια δεκαετιών, ο ΠΑΟΚ ήξερε και μπορούσε να θυσιαστεί στο όνομα κάτι πιο μεγάλου και ουσιώδους.Υπάρχουν κάποια μαθήματα που δεν μπορείς να διαβάσεις κάπου ή να τα αγοράσεις. Κάποια πρέπει να τα ζήσεις και να δώσεις μια σωστή εκτίμηση.

Και η αλλαγή προπονητών και θα έλεγα μια συνεχόμενη ανακατάταξη ποδοσφαιριστών από ξένους και Έλληνες διεθνείς και μετά στους νεαρούς και μετά πάλι στους ξένους, είναι μια διαδικασία αναζήτησης, εύρεσης και μια διαδικασία αναγκαίων λαθών χωρίς τα οποία είναι αδύνατον να κινηθείς θετικά προς τα εμπρός.Ανοίξαμε ένα μπουκάλι νερό για να πιούμε ένα ποτήρι. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί λάθος;Η δυσκολία του Συλλόγου μας είναι ότι στην δύσκολη ελληνική πραγματικότητα με μοναδικές συνταγές, με μοναδικό χάρισμα, με μοναδική φιλοσοφία και ιδεολογία, έπρεπε και οι φίλαθλοι να καταλάβουν ότι δεν επιτρέπεται να περιμένουμε έναν προπονητή με ξένη φιλοσοφία.

Αυτόν έπρεπε να τον φέρουμε και να του δείξουμε ποιοί είμαστε. Όχι επειδή ήθελα να έχουμε αποτυχίες, αλλά για να ανοίξει ο διάλογος. Άκουγα καιρό ότι χρειαζόμαστε τεχνοκράτες. Τους έφερα. Και στη θέση του προέδρου και στη θέση του αθλητικού διευθυντή. Και για μια φορά ακόμη απέδειξα ότι δεν έχω εμμονές. Ήμουν σίγουρος μέσα μου ότι δεν θα υπάρχει επιτυχία. Δεν μπορούμε ένα αγγλικό ή ένα γερμανικό μοντέλο να το εφαρμόσουμε στον ΠΑΟΚ. Όπως απέτυχε και η ξενόφερτη μοναρχία στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα ακολουθώντας το βασικό κριτήριο αν έχουμε προσλάβει κάποιον, πρέπει να έχει πίστωση χρόνου. Και προσλαμβάνοντας προπονητές και διευθυντές τους έδινα μια πίστωση εμπιστοσύνης.

Ποτέ δεν έπαψα να εγκρίνω όλες τις απαραίτητες για κάθε προπονητή μεταγραφές. Την ίδια στιγμή, όμως, συνειδητοποίησα ότι αυτές οι διαδικασίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την καθορισμένη στρατηγική και το σχέδιο. Η κάθε σεζόν πρέπει να ενισχύει ήδη υπάρχον ρόστερ της προηγούμενης χρονιάς. Κι εμείς κάθε σεζόν ξεκινούσαμε ουσιαστικά από την αρχή. Αυτό ήταν ένα συνολικό στρατηγικό λάθος. Το ξαναλέω όμως, όταν βάζεις υψηλούς στόχους και παράλληλα αντιμετωπίζεις πολλά προβλήματα, πρέπει να καθορίσεις τι είναι πρωτεύον και τι είναι δευτερεύον. Κι εγώ είπα ότι όλα θα τα κάνουμε εν κινήσει.

Η ζωή θα δείξει αν ήταν ένα λάθος ή ο μοναδικός σωστός δρόμος, το να ξεκινήσουμε τη διαδικασία να αλλάξουμε τον εαυτό μας, παράλληλα με την στόχευση αποτελεσμάτων.Το καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε τους παίκτες να αναπτυχθούν επαγγελματικά. Εμείς αγοράσαμε παίκτες με μεγάλη αξία και η αξία τους έπεσε, αυτό πρέπει να το διακόψουμε. Για μένα αυτό είναι ένας ακρογωνιαίος στόχος. Αντιλαμβάνομαι ότι χωρίς υποδομές, χωρίς καλά τμήματα ιατρικά και αθλητικό εν γένει τμήμα, αυτό είναι αδύνατο.Εκτός Θεσσαλονίκης είναι εφικτό και χωρίς αυτά.

Έχω μια εντύπωση ότι η πόλη έχει μέσα της τον ιό της χαλάρωσης και της νυχτερινής ζωής. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε και επιτυχίες σε αυτή την κατεύθυνση. Τι από αυτά είναι πιο σημαντικό είναι δύσκολο να πω. Είναι η απόκτηση του Μακ σε ένα χαμηλό ποσό και μια επιτυχημένη πώληση ή η χρησιμοποίηση ενός έξυπνου μοντέλου όσον αφορά τον Λούκας;Εγώ θεωρώ ότι και τα δυο είναι οι πράξεις ενός συλλόγου προορισμένου για ψηλά. Δεν θα σπαταλήσω το χρόνο σας διηγούμενος πως έγιναν αυτά. Μεταξύ άλλων όταν δεν υπάρχει μια καλή δουλειά από το αθλητικό τμήμα, κάποια πράγματα έρχονται από τον ουρανό. Το ποσοστό μεταπώλησης του Λούκας, ήρθε από τον ουρανό.

Εγώ είπα σαν ιδέα να βάλουμε αυτόν τον όρο, μπορεί και να μας αποφέρει κάτι. Όμως αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να έρχονται τυχαία, αλλά να είναι σωστά προετοιμασμένες από το αθλητικό τμήμα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και 40 και 50%. Αλλά όλα αυτά ήταν συναισθηματικές αποφάσεις.Εγώ από τη μια δεν ήθελα να φύγει ο Λούκας, αλλά από την άλλη καταλάβαινα ότι ή θα πρέπει να τον πουλήσουμε δοκιμάζοντας να βγάλουμε αρκετά χρήματα ή θα παίζει έτσι που στο τέλος θα τον πληρώσουμε κιόλας για να φύγει γιατί αυτός ήθελε να πάει σπίτι του. Εγώ υπολόγισα ότι εκείνη τη στιγμή η Λα Κορούνια μπορούσε να πληρώσει 1,5 εκ, όσα περίπου δώσαμε για να τον αποκτήσουμε.

Όταν πουλάς στην ίδια τιμή που αγόρασες δεν είναι σωστό. Αν πρόσφεραν 2,5 εκατομμύρια θα τον πουλούσαμε αμέσως και τελικά καλώς δεν μπορούσε γιατί βάλαμε αυτόν τον όρο. Όλα αυτά τα λέω για να αναδείξω πόσο σημαντικό είναι να δουλεύεις οργανωμένα και με σχέδιο και πόσο δύσκολα είναι να δουλεύεις όταν δεν υπάρχει ένας αλγόριθμος επιλογής σωστών αποφάσεων και απλά λειτουργείς με συναίσθημα.Τότε όταν θα μπορούσαμε να πουλήσουμε τον Αθανασιάδη, εγώ έλεγα ότι δεν μπορώ να τον πουλήσω γιατί μου αρέσει. Κι αυτό είναι ένα στρατηγικό λάθος.

Εγώ ήρθα στον ΠΑΟΚ σαν οπαδός και ακόμα αφότου έγινα βασικός μέτοχος του ΠΑΟΚ παραμένω οπαδός και αυτό δεν είναι σωστό. Είναι ένα λάθος που αντιλαμβάνομαι. Αλλιώς θα συμπεριφερόμουν ως μάνατζερ, αλλά ως φίλαθλος δεν μπορώ. Αν δεν ήμουν οπαδός ίσως δεν θα έφερνα και τον Μπερμπάτοφ. Αλλά και ως μάνατζερ πίστευα ότι αυτός θα φέρει πίσω τα λεφτά του και νομίζω ότι και εμείς βοηθήσαμε για να μη γίνει αυτό. Είναι μαθήματα που παίρνουμε στη ζωή μας.Συχνά με ρωτάνε αν πήρα τον Ίβιτς από ανάγκη. Όχι, ήταν επιλογή και θέλω να με πιστέψετε. Είχα μιλήσει ένα χρόνο πριν και του δίνω ένα εύσημο για την υπευθυνότητά του που μου είπε τότε ότι δεν είναι έτοιμος. Γιατί ήθελα ένα χρόνο πριν να δοκιμάσω μαζί του, ως έναν προπονητή-φορέα του DNA του ΠΑΟΚ. Και τελικά φτάσαμε στο σήμερα.

Ζητάω από όλους σας να συγκεντρωθείτε στον τομέα υποστήριξής του και συγκεκριμένα στην ψυχοσυναισθηματική στήριξή του. Εγώ πιστεύω ότι με τον Ίβιτς μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγάλει χρήματα και από τους προπονητές! Αυτός θα έχει ρήτρα αποχώρησης και πιστεύω ότι μπορεί να περάσει ένα μεγάλο σχολείο και να φέρει στον ΠΑΟΚ επιτυχίες. Και ο κ. Μίχελ πρέπει να ενισχύσει τη δουλειά μαζί του, μαζί με το υπόλοιπο επιτελείο κι εμείς να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο το επιτελείο.Δεν φοβάμαι να παραδεχτώ τα λάθη μου. Η συνεχής αλλαγή των προπονητών δεν έφερε στο σύλλογο επιτυχίες και ήταν λάθος.Υποθέτω ότι σας είναι ξεκάθαρο ότι όποιον και να φέρναμε ένα χρόνο πριν στον ΠΑΟΚ, ότι η ελληνική πραγματικότητα ήταν τέτοια που σε έκανε να σκεφτείς ότι ο ΠΑΟΚ ίσως έπρεπε να πάει και σε άλλο πρωτάθλημα.

Την αθηνοκεντρική ελληνική νοοτροπία δεν την είχαμε αλλάξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι στρατιώτης, έτοιμος να κάνω τα πάντα. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί να ξοδεύουμε ενέργεια, υγεία, χρήματα για κάποιους... νερόμυλους.Και σήμερα θέτω το αίτημα στον Πρωθυπουργό, ότι την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει προσωπικά να την επιτηρήσει ο ίδιος. Είναι μια εγκληματική προσέγγιση προς την επίλυση του θέματος και αυτή η εγκληματική προσέγγιση πρέπει να τελειώσει. Είτε σεβόμενος τον ελληνικό νόμο να τον ενισχύσουμε ή αλλιώς είναι αναπόφευκτες κάποιες διαδικασίες που δεν μπορούν να αντιστραφούν.

Ακαδημίες

Αν μιλάω για την πορεία που επιλέξαμε, τότε θα πρέπει πάλι να απευθυνθούμε στα 90 χρόνια της ιστορίας μας, η καρδιά της οποίας είναι η επιτυχία που είχαν φέρει οι νεαροί παίκτες από τη Βόρεια Ελλάδα. Το κύριο μέλημα του συλλόγου θα πρέπει να είναι ο εμπλουτισμός της πρώτης ομάδας με τη δική μας σάρκα και αίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρχονται οι ξένοι παίκτες που είναι αναγκαίοι. Αλλά εμείς θα πρέπει διαρκώς να αποκτούμε ενίσχυση από τις Ακαδημίες μας. Διαρκώς! Με ταλαντούχα παιδιά που μεγάλωσαν στην οικογένειά μας, στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.

Στα τέσσερα τελευταία χρόνια 49 παίκτες από τις ακαδημίες υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός δείκτης που δείχνει ότι έχουμε ταλέντο, αλλά κάτι κάναμε αδύναμα. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να το εξετάσουμε σαν ένα βασικό απόθεμα δυνατοτήτων.Οι 16 έπαιξαν στην πρώτη ομάδα. Όταν επισκέφθηκα την Τότεναμ, έκανα μια ερώτηση στον κύριο Λεβί, τον ιδιοκτήτη. Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερή σας επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια; Και μου απάντησε πως ένας παίκτης από την Ακαδημία έπαιξε στην πρώτη ομάδα. Ένας παίκτης... Εμείς πήραμε 16 παίκτες, αλλά είναι παράξενο που δεν βγάλαμε κάποιους επαγγελματίες πολύ υψηλού επιπέδου.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούσαν να γίνουν και οι 16, αλλά όταν επιλέγεις ένα ταλέντο ξέρεις ότι έχει τις δυνατότητες να φτάσει ως την πρώτη ομάδα. Κι εμείς δεν βρήκαμε το ιδανικό σύστημα δουλειάς μαζί τους. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα σοβαρό δικό μου λάθος και νιώθω και κάποια ενοχή γι' αυτό, ότι πολλοί ενδιαφέροντες νεαροί παίκτες για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να συνεχίσουν στον ΠΑΟΚ.

Φταίμε όλοι, φυσικά κι εγώ.Σκεφτόμαστε και στην κατεύθυνση της Β' ομάδας εφόσον πρόκειται σύντομα να είναι μια νόμιμη επιλογή. Όταν αυτοί οι παίκτες μεγαλώνουν για το παιδικό, δεν είναι έτοιμοι να παίξουν ανδρικό ποδόσφαιρο. Κι εμείς τους παίρνουμε μαζί μας στην πρώτη ομάδα και κάπου εκεί χάνονται. Και σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να έχουμε μια Β' ομάδα όπως στο εξωτερικό.Φτάσαμε σε κάποιες επαφές με ομάδες Β' εθνικής κι εδώ χτυπάμε στην ελληνική νοοτροπία. Δεν θέλω μια ομάδα ξένη στη νοοτροπία του ΠΑΟΚ κι αυτές που θεωρούμε συγγενείς ομάδες δεν είναι έτοιμες να δεχτούν αυτή τη μοίρα του να βρίσκονται πάντα στη Β' εθνική.

Δεν θα πω ονόματα, αν και κατά καιρούς κι εσείς γνωρίζετε με ποιους γίνονται συζητήσεις. Θα μπορούσα ίσως να διαλέξω έναν ημιπαράνομο τρόπο, αλλά αυτό δεν είναι για μένα! Εννοώ ότι αν μια ομάδα μπορεί να βγει κατηγορία, ας βγει. Εγώ σας το λέω υπεύθυνα ότι μια τέτοια ομάδα αν είχαμε, δεν θα ανέβαινε ποτέ στη Superleague. Θα είναι για να πηγαίνουν οι παίκτες μας όταν φεύγουν από την Ακαδημία και αυτό θα προβλέπεται στη στρατηγική ανάπτυξης του ΠΑΟΚ και θα ακολουθεί αυτή η ομάδα το μοντέλο προπονήσεων του ΠΑΟΚ. Και οι προπονητές αυτής της ομάδας και οι προπονητές των Ακαδημιών θα ανήκουν σε ένα ενιαίο επιτελείο για να μπορούν να συζητούν τον κύκλο προπονήσεων, ένα μοντέλο, μια προσέγγιση. Ακαδημία, ΠΑΟΚ Β' και ΠΑΟΚ. Και μ' αυτό τον τρόπο στοχευμένα μπορούμε να ενσωματώνουμε παίκτες.

Αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία θέλουμε να κινηθούμε.Συνολικά 44 παίκτες από τις Ακαδημίες συμμετείχαν σε εθνικές ομάδες (40 στην Ελλάδα και 4 στην Αλβανία).Έχουμε 300 παίκτες από Κ6 έως Κ20, ένα τεράστιο απόθεμα και τεράστια έξοδα που να είστε σίγουροι ότι δεν θα περικοπούν. Όχι μόνο αυξήσαμε το επίπεδο των υποδομών, σας είπα για τον ξενώνα που μας επιτρέπει να φέρνουμε παίκτες από την περιφέρεια, αλλά αυξήσαμε και το επίπεδο του προσωπικού. Αυτή η ανησυχία για την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών μας οδήγησε να προλάβουμε στις ακαδημίες ψυχολόγους, διατροφολόγους, σχολικούς συμβούλους κλπ.Ο ΠΑΟΚ συνεργάζεται με 59 ακαδημίες στην Ελλάδα και σε Γερμανία, Κύπρο, Ισραήλ.

Έχουμε 12 προπονητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα για τα 500 καλύτερα ταλέντα που είναι υπό εβδομαδιαία παρακολούθηση.Οι K20, K17, K15 κέρδισαν τίτλους και διάσημα τουρνουά στο εξωτερικό και τώρα ανταγωνίζονται με τις καλύτερες νεανικές ομάδες στην Ευρώπη.

Εξωγενείς παράγοντες

Συνοψίζοντας το αποτέλεσμα της τετραετούς παρουσίας μας στο σύλλογο, δεν μπορώ να μην επικεντρωθώ στο ρόλο και τη σημασία του εξωτερικού περιβάλλοντος στη ζωή και το έργο του ΠΑΟΚ. Εδώ και πολύ καιρό γνωρίζω για το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ίσως όχι στο βαθμό που είδα στην συνέχεια. Και στην εκκίνηση αυτής της χρονιάς πήρα την ευθύνη για να εμφανιστώ ως ένας ογκολόγος χειρούργος, αντιλαμβανόμενος ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί σε ογκολογικό επίπεδο και η θεραπεία δεν μπορεί πια να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι εφικτή μόνο μια χειρουργική επέμβαση.Γνωρίζω επίσης, ότι ο ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος σύλλογος που είχε παραβιάσει το status quo στη δεκαετία του '70 κι έκτοτε έγινε στόχαστρο ορισμένων δυνάμεων.

Έτσι, όταν ερχόμουν στο σύλλογο ήμουν έτοιμος ότι θα κηρυχθεί πόλεμος, πόλεμος εναντίον της ενίσχυσης του ΠΑΟΚ. Κι εμένα μ' ενοχλεί περισσότερο η δική μας έλλειψη ενότητας εναντίον αυτών που πολεμούν την ενίσχυση του ΠΑΟΚ. Ειδικά όταν το βρώμικο σύστημα που ελέγχει το ποδόσφαιρο συνειδητοποίησε, ότι εγώ δεν είμαι προσωρινός, ότι ήρθα για καιρό. Από τότε, ο κύριος στόχος μου ήταν η δημιουργία ενός καθαρού συστήματος για τον ΠΑΟΚ, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις μελλοντικές γενιές.Ο ΠΑΟΚ έγινε ηγέτης στην εκστρατεία ενάντια στο σύστημα και ήρθε αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή αντιπαράθεση την οποία γνωρίζετε πολύ καλά, τα βλέπετε, τα ζείτε και συμπάσχετε με τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πολύ καιρό σκεφτόμουν και ανέλυα, με ποια λέξη θα μπορούσα να χαρακτηρίσω όλα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, στην Ελλάδα, στο σύστημα... Φοβούνται! Φοβούνται τον ΠΑΟΚ, αναμφισβήτητα φοβούνται και μένα και έχασαν την άνεσή τους για το λόγο αυτό.

Κάνουν τα πάντα, ό,τι είναι δυνατό και ό,τι καινούργιο επινοήσουν για να μας σταματήσουν!Πριν λίγες μέρες ήρθα κυριολεκτικά για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε πολύ καλές συσκέψεις με τους υπεύθυνους, με τον Λούμπος, τον Ίβιτς, το Γραφείο τύπου, το τμήμα οικονομικών και ασφαλείας. Πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε την αρχή ότι θα χάσουμε αν υποτιμήσουμε κάποιον. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις μεθόδους. Και είμαστε υποχρεωμένοι να μην το επιτρέψουμε, να είμαστε προετοιμασμένοι στο μάξιμουμ. Και να μην επιτρέψουμε να έχουμε εσωτερικές μάχες. Υπάρχουν πολλοί τομείς που κάποιος μπορεί να προχωρήσει σε δολιοφθορά. Αυτοί υπολογίζουν ότι ο ΠΑΟΚ θα απογοητευτεί στον αγώνα του και θα χάσει το θάρρος του. Είτε θα συνεχίσει να έχει τη βασική του ιδιότητα που είναι η ετοιμότητα για αγώνα.

Εγώ δε θέλω να σκεφτόμαστε ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παλεύουμε ως αντιπολίτευση. Ο στόχος της παράτασης των εκλογών στοχεύει να μας δημιουργήσει αυτή τη συνήθεια. Εμείς δεν επιτρέπεται να συνηθίσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν θα χάσουμε το θάρρος και τη διάθεση. Θα διανύσουμε το δρόμο που διαλέξαμε κι ότι κι αν κάνουν αυτοί απλά θα μας ενώσουν περισσότερο, άρα θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Παρακαλώ σ' αυτή τη διαδικασία της ενότητας να μην φειδόμαστε δυνάμεις και χρόνο.Σήμερα, ο ΠΑΟΚ είναι ο ηγέτης, ο οποίος με ανυπομονησία προσβλέπει στην ανατροπή του φαύλου καθεστώτος, αυτή είναι η σωστή έκφραση. Συνήθως αυτή χρησιμοποιείται όταν αλλάζουν τα κυβερνητικά καθεστώτα, αλλά οι μεταστάσεις του συστήματος έχουν μπει τόσο βαθιά πλέον που κόβεις ένα κεφάλι και στην ίδια θέση μεγαλώνουν δέκα.

Αναμφισβήτητα κάνουν προσπάθειες ώστε να αποκτήσουν οι άνθρωποι σαν ιό την πεποίθηση ότι το σύστημα είναι ανίκητο.Όλα αυτά τα χρόνια το επίκεντρο όλων των πρωτοβουλιών, νόμων και αποφάσεων ήταν η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Σίγουρα αυτό είναι λογικό σε πολλές χώρες, θα έλεγα στις περισσότερες. Αλλά έχουμε και λαμπρά παραδείγματα, πιο λαμπρά δεν υπάρχουν, στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία με τη Βαρκελώνη και τέτοια παραδείγματα ηγετών του ποδοσφαίρου, που το επίκεντρο του ποδοσφαίρου δεν είναι η πρωτεύουσα. Γι' αυτό μιλάμε για ουσιώδεις αλλαγές, γι' αυτό εννοώ ότι το επίκεντρο πρέπει να γίνει και η Θεσσαλονίκη και θα κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι θα είμαστε ένας σύλλογος που μένει στο περιθώριο. Είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς. Είμαστε πιο δυνατοί σε όλα τα επίπεδα. Η μοίρα το καθόρισε έτσι, ότι σε εμάς πριν 90 χρόνια αναφέρονταν υποτιμητικά η φράση «ήρθαν αυτοί». Αυτό πρέπει να το δεχθούμε με ευθύνη. Ναι, εμείς ήρθαμε για να βελτιώσουμε και να εξευγενίσουμε.Στις προηγούμενες εκλογές ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ απορρίφθηκε μόνο από τέσσερις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Οι 51 ψήφισαν «υπέρ». Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Το μοναδικό που δεν κάνουμε, είναι πρόωρα να πανηγυρίσουμε τη νίκη. Υπήρχε απόλυτη πεποίθηση ότι οι επιθυμούντες να βελτιώσουν την κατάσταση είναι όλη η Ελλάδα, τα νησιά και η Στερεά Ελλάδα, ο βορράς ο νότος η δύση και η ανατολή.

Σε αυτή την προσπάθεια ήμασταν σίγουροι ότι σε αυτό το επίπεδο ξεκινήσαμε να γράφουμε τις νέες σελίδες στο βιβλίο της εξέλιξης του ελληνικού ποδοσφαίρου.Ο ΠΑΟΚ ηγείται των αλλαγών που άρχισαν. Ο ΠΑΟΚ είναι η ψυχή του κινήματος που παλεύει για τη δικαιοσύνη, για όποιον έχει αυτό το στόχο. Ο ΠΑΟΚ πυροδότησε τη διαδικασία αλλαγής στις 2 Μαρτίου και είμαι πραγματικά χαρούμενος που εκείνη τη νύχτα που συναντήθηκα με τους βετεράνους και με ρωτούσαν αν αντιλαμβάνομαι ότι το -3 είναι το μίνιμουμ τιμωρίας, τους απάντησα ότι ο ΠΑΟΚ στη ζωή του έχει χάσει τόσα, που το -3 με στόχο να αποκτήσουμε καθαρό ποδόσφαιρο επιτέλους, δεν μ' ανησυχεί καθόλου. Και τότε μου είπαν προχώρα.Είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να μας δημιουργήσει αμφιβολία.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο μόνος σύλλογος που πλήρωσε για τη στάση του σε αρχές με το ίδιο του το αίμα. Αναμφισβήτητα προσπαθούν να μας χρησιμοποιήσουν, αλλά κάνουν λάθος που προσπαθούν να με υποτιμήσουν. Τότε πήρα την απόφαση να μπω στο ΔΣ και να ηγηθώ του ΠΑΟΚ και να πάρω έτσι την πλήρη ευθύνη, την οποία δεν φοβάμαι. Παίρνω την ευθύνη για το μέλλον του ΠΑΟΚ και αναμφισβήτητα θα είμαι δίπλα σε όσους πιστεύουν στον ΠΑΟΚ κι εμένα και είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνω τα πάντα που εξαρτώνται από μένα και ακόμη περισσότερα για να ενισχύσω τη θέση του ΠΑΟΚ.

Θέλω να πιστεύω ότι μπροστά μας έχουμε μεγάλες αθλητικές επιτυχίες, αλλά αυτή είναι η Ελλάδα: δυστυχώς φτωχή, πολλές φορές ακατανόητη, με ένα εγκληματικό ποδοσφαιρικό σύστημα, παρόλα αυτά αγαπημένη απ' όλους μας και αγαπημένη μάλιστα με δέος απ' όλους μας.Εμείς συνεχίζουμε να παρατηρούμε και τις επόμενες μέρες μπορεί να αλλάξει η δική μας προσέγγιση, με ποιον τρόπο δηλαδή να κάνουμε την ευθανασία, γιατί αυτό πρέπει να κάνουμε. Γιατί το σύστημα έχει μια επιθανάτια αγωνία και ως χριστιανοί ορθόδοξοι, πρέπει να έχουμε ανθρωπιά. Η ευθανασία είναι αναπόφευκτη.Πιστεύω πάρα πολύ ότι η σημερινή διοίκηση της ΟΥΕΦΑ και θέλω να με πιστέψετε, θα ακούσει τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναμφισβήτητα και του ΠΑΟΚ, ως ενός φαινομένου μέσα σε αυτό το ποδόσφαιρο.

Θα έχουμε καλές δυνατότητες προκειμένου να κάνουμε με πιο πολιτισμένο τρόπο την ένταξη του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό.Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα δεν ξοδέψαμε το χρόνο μας, αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να σας μεταφέρω και να σας μεταδώσω ό,τι κάναμε αυτά τα χρόνια κι αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος. Μερικές φορές λέω ότι για να με καταλάβει κάποιος πρέπει να έρθει στη θέση μου.

Όραμα, σχέδια, προοπτικές

Όλα τα παραπάνω είναι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων μας. Όλα τα παραπάνω είναι ένα αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς και θέλω να το δείτε ως ένα θετικό αποτέλεσμα κι ας μην έχουμε κερδίσει το πρωτάθλημα, αλλά κάναμε τεράστια δουλειά και σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι εντελώς διαφορετικός από 4 χρόνια πριν.

Προφανώς αυτό έπρεπε να το περάσουμε και σήμερα, απομένει ένα και ίσως το πιο σημαντικό. Είναι πλέον οι τίτλοι, τα Κύπελλα και τα Πρωταθλήματα, χωρίς τα οποία κανένας σύλλογος δεν μπορεί να ζήσει. Σήμερα, μίλησα για τα οικονομικά, τα κέρδη, τη διαχείριση, το αγωνιστικό τμήμα, αλλά στο τέλος της ομιλίας μου θέλω να τονίσω έντονα ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι μία άλλη επιχείρηση για μένα, δεν τον αντιλαμβάνομαι έτσι.Ο ΠΑΟΚ είναι το πάθος μου, το όνειρό μου, η οικογένειά μου, είναι αυτό το οποίο ενώνει την προσωπική μου οικογένεια.

Εμείς όλοι ζούμε κάθε μέρα σκεπτόμενοι τον ΠΑΟΚ. Αυτό πάντα διευκολύνει και ενισχύει και δίνει μια ευχάριστη υποχρέωση και δεν δημιουργεί προβλήματα, όταν εντός της οικογένειας υπάρχει κατανόηση, τι κάνουμε και γιατί και το λέω ειλικρινά ποτέ δεν είχαμε αμφιβολία για το αν έπρεπε να εμπλακούμε με τον ΠΑΟΚ. Είμαι χαρούμενος που δεν υπήρξε πρόβλημα γιατί ως άνθρωπος δεν κάνω τίποτα που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην οικογένειά μου. Αυτό εφαρμόζω στη ζωή, στις επιχειρήσεις, αυτό θα γίνει και στον ΠΑΟΚ. Αυτά τα 4 χρόνια νομίζω ότι έχετε πειστεί γι' αυτό.Ο μοναδικός στόχος που έβαλα είναι, κάνοντας αυτάρκη, αυτοϊκανοποιούμενο οικονομικά, με θετικό απολογισμό, ως Σύλλογο τον ΠΑΟΚ, είναι να βοηθήσω το σύλλογο να φτάσει την κορυφή που αξίζει.

Και δεν θα κουραστώ να θέτω υψηλούς στόχους, όπως στη ζωή μου. Όταν πάλευα στο δρόμο και πάλευα συχνά, ο βασικός μου στόχος ήταν να μην πέσω στα δυο γόνατα. Το να πέσεις στο ένα γόνατο δεν είναι ήττα, αλλά ο χρόνος που χρειάζεσαι για να ανασυνταχθείς. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορεί τα αθλητικά αποτελέσματα να είναι πάντα βραχυπρόθεσμα. Κάνουμε λάθη και τα διορθώνουμε, προσπαθούμε με διαφορετικές προσεγγίσεις, χτίζουμε, δημιουργούμε, αυξάνουμε την ποιότητα της ομάδας κάθε μέρα και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση που επιλέξαμε, την κατεύθυνση της δημιουργίας.Αναμφισβήτητα θέλω να δω τον ΠΑΟΚ όχι αποσπασματικά, αλλά συστηματικά να διεκδικεί το πρωτάθλημα.Μερικές φορές μου λένε στην Αθήνα ότι και ο ΠΑΟΚ και εγώ αξίζουμε να πάρουμε ένα πρωτάθλημα. Εγώ τους λέω να το αφήσουν αυτό, να το κρατήσουν για τον εαυτό τους, εμείς δεν θέλουμε τα υπολείμματα όσων δεν έχουν φάει.

Εγώ θέλω να γίνει κανόνας ο ΠΑΟΚ να είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Θέλω να βλέπω τον ΠΑΟΚ ισχυρή, ενωμένη οικογένεια, ικανή να αναλύσει και να διορθώσει τα λάθη της, ικανή να πετύχει τους στόχους της. Να εμφανίζονται άνθρωποι σαν τον Κούδα, τον Ζαγοράκη, τον Αναστασιάδη και τους υπόλοιπους και θα κάνουμε τα πάντα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι θρύλοι του συλλόγου για το καλό της ομάδας μας.Θέλω να βλέπω τον ΠΑΟΚ που παίζει καθαρό, όμορφο, αποτελεσματικό, υψηλής αισθητικής ποδόσφαιρο. Δεν είναι αυτοσκοπός το αποτέλεσμα. Ερχόμαστε στο γήπεδο για να πάρουμε ένα συναίσθημα, και πρέπει το αθλητικό τμήμα να μας προσφέρει συναίσθημα.

Το αποτέλεσμα έχει φυσικά αξία, αλλά όχι μόνο αυτό.Θέλω να βλέπω τον ΠΑΟΚ ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Θα έρθει αυτή η εποχή. Οι πόρτες των ηγετικών δομών και προσώπων του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα είναι ανοικτές για μας.Θέλω να βλέπω τον ΠΑΟΚ να παίζει σε ένα σύγχρονο γήπεδο. Δεν αποκλείω την νέα Τούμπα, την πλήρως ανακαινισμένη. Αναλύω όλα τα συν και πλην. Από τη μια πλευρά ένα νέο γήπεδο αλλού έχει λιγότερα προβλήματα στην κατασκευή, όμως θα μπορέσουμε να πάρουμε την ψυχή και τον παλμό του ΠΑΟΚ από εδώ; Θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον βασικό κώδικα στο DNA; Ίσως πρέπει να πάμε σε μια ανακαίνιση της Τούμπας; Κι εδώ υπάρχει ο φόβος της ελληνικής πραγματικότητας.

Μπορεί να αποκαλυφθεί ότι σ' αυτό το σημείο βρίσκεται το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες! Και έχουμε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των εργασιών. Έχουμε στρατηγική, εργαλεία, ανθρώπινο δυναμικό.Θέλω να βλέπω σε όλο τον κόσμο ευτυχισμένους οπαδούς που υποστηρίζουν την ομάδα, τα παιδιά και τους νέους στα ασπρόμαυρα χρώματα.Γι' αυτό θα υποστηρίξουμε στρατηγικές μέσω μάρκετινγκ, θα ανοίξουμε ενδιαφέρουσες για εμάς αγορές και θα σχηματίσουμε και εκεί μια πλειάδα ευτυχισμένων οπαδών.Ποιο ήταν ακόμη ένα λάθος το οποίο έκανα;Σίγουρα όταν θα φτάσω πια στα βαθιά μου γεράματα, θα γράψω για τον δικό μου ερχομό στον ΠΑΟΚ. Δεν υπέθετα ότι θα συναντήσω σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και καχυποψία κάποιων οπαδών του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ έχει μια κατηγορία που θα την χαρακτήριζα ουσιωδών και θεμελιωδών φιλάθλων, είναι αυτοί οι οποίοι μεγάλωσαν στην Τούμπα. Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία η οποία ονομάζεται «όλοι οι υπόλοιποι». Εγώ λοιπόν ήρθα από την δεύτερη κατηγορία διεκδικώντας την δική μου σημασία μέσα στην Τούμπα και ίσως έτσι προκλήθηκαν στην αρχή ερωτηματικά.Αδιαμφισβήτητα όμως στοχεύουμε στην αυτάρκεια, εγώ θέλω κάποια μέρα πάρα πολύ ο ΠΑΟΚ να μην εξαρτάται ούτε από μένα. Θέλω σαν φίλαθλος του ΠΑΟΚ να μπορώ να έρχομαι και να εκφράζω τα συναισθήματά μου και να μην σκέφτομαι ότι δεν μου αρμόζει εμένα. Ξέρετε ότι εγώ μετακινούμαι πάρα πολύ και υπάρχουν αρκετές δυνατότητες μέσα στο αεροπλάνο να σκέφτομαι και να αναλύω. Λυπάμαι πάρα πολύ που η πραγματικότητα της ζωής μου αφαίρεσε την δυνατότητα να επικοινωνήσω με αυτούς που ήταν στην πηγή της δημιουργίας του ΠΑΟΚ.Γιατί έχει μαζεμένα φτερά το έμβλημα του ΠΑΟΚ;

Εγώ λοιπόν ονειρεύομαι ότι κάποτε θα ανοίξει τα φτερά του και θα πετάξει σαν ένας αυτάρκης δυνατός αυστηρός και απαλλαγμένος από όλους μας σύλλογος!Πραγματικά σας παρακαλώ καθένας από εσάς να εξάγει από αυτά που είπα το δικό του κομμάτι και αύριο το πρωί να καθίσει και να σκεφτεί το δικό του τομέα και να ενεργεί με στόχο την ένωση ενός μωσαϊκού από αυτούς τους τομείς.

Σας ευχαριστώ πολύ»

Διαβάστε ακόμη...