Ημέρα μνήμης…

O ΠΑΟΚ ως σωματείο που ιδρύθηκε από ανθρώπους ξεριζωμένους και είναι ταυτισμένο με τις χαμένες πατρίδες και την προσφυγιά τιμά τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στις «εκκαθαρίσεις» της επταετίας 1915-1922, που από το 1994 αναγνωρίστηκαν και στην Ελλάδα ως γενοκτονία των Ποντίων, η μνήμη των οποίων τιμάται έκτοτε στις 19 Μαΐου κάθε χρόνο...
Ημέρα μνήμης…

Ημέρα πένθους και εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων η σημερινή 19η Μαΐου και ο ΠΑΟΚ ως σωματείο που ιδρύθηκε από ανθρώπους ξεριζωμένους και είναι ταυτισμένο με τις χαμένες πατρίδες και την προσφυγιά τιμά τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στις «εκκαθαρίσεις» της επταετίας 1915-1922, οι οποίες είχαν κορυφωθεί το 1919.

Πριν από εννέα δεκαετίες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου (υπολογίζονται στις 353.000) έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη περισσότεροι έχασαν εκτός από τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τη γη τους και την πατρίδα τους. Η Γενοκτονία και ο Ξεριζωμός των Ελλήνων, από μια περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία 2.800 ετών, ολοκληρώθηκε το 1924, όταν αποχώρησε και ο τελευταίος Έλληνας του Πόντου, με βάση τις συμφωνίες Ανταλλαγής των Πληθυσμών (1923).

Διαβάστε ακόμη...