Τίμησαν τα "6" αετόπουλα (photos-video)

Σε μια συγκινητική και σεμνή τελετή ο Αετός Ανωγείων και ο Σύνδεσμος φίλων Π.Α.Ο.Κ. Ρεθύμνου τίμησαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο Δημοτικό στάδιο Ανωγείων την μνήμη των έξι αδικοχαμένων φιλάθλων που σκοτώθηκαν στα Τέμπη πριν από 15 χρόνια.
Τίμησαν τα "6" αετόπουλα (photos-video)

Η εκδήλωση απόψε είχε και άλλη μια χροιά συγκίνησης καθώς τελέστηκε μνημόσυνο και για τον Παναγιώτη Ποικιλίδη που έφυγε πρόσφατα από την ζωή καθώς ήταν την περασμένη χρονιά στα Ανώγεια στην ίδια εκδήλωση.

Παρόντες στο γήπεδο ο υπεύθυνος συνδέσμων της Π.Α.Ε. Π..Α.Ο.Κ κ.Γιάννης Αθανασιάδης, ο πρόεδρος του Αετού κ. Μίλτος Πλουσής με σύσσωμο το Δ.Σ. τον προπονητή κ.Φίλιππο Μακατουνάκη και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ.Βασίλης Σμπώκος,ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτρης Κονιός, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων κ. Νίκος Βρέντζος ,ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων κ. Μανόλης Νταγιαντάς με τον προπονητή σκακιού κ. Γιάννη Μαρή και φίλαθλοι του Π.Α.Ο.Κ από όλους τους συνδέσμους της Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι η εκδήλωση δεν έγινε στις αρχές Οκτωβρίου καθώς τα παιδιά του Π.Α.Ο.Κ. σεβάστηκαν τον Αετό και τις δύσκολες στιγμές που περνούσε με το τροχαίο και τον τραυματισμό τριών ποδοσφαιριστών του.

Τρισάγιο στη μνήμη των έξι αετόπουλων και του Παναγιώτη Ποικιλίδη τέλεσε στο κέντρο του γηπέδου ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης ενώ μπροστά του στο τραπεζάκι δέσποζε η μορφή του Ποικιλίδη κρατώντας τη φανέλα του Αετού Ανωγείων και πίσω ένα πανό με τις μορφές των έξι παιδιών.

Μετά το τρισάγιο ο π.Ανδρέας τόνισε τη σημασία της τιμής των νέων που χάθηκαν ενώ φορτισμένος μίλησε για τον φίλο του χωριού Παναγιώτη Ποικιλίδη.Κατά τη διάρκεια της ομιλίας και ενώ ανέφερε το όνομα του ακούστηκαν από απόσταση μπαλωθιες ως φόρος τιμής για τους νεκρούς του Π.Α.Ο.Κ.Αναλυτικά ο π.Ανδρέας είπε τα εξής:

"Ας είναι αιωνία η μνήμη των έξι αδικοχαμένων φιλάθλων της ιστορικής ομάδας του Π.Α.Ο.Κ.

Αυτοί οι έξι φίλαθλοι χάθηκαν έτσι όπως χάθηκαν γιατί πίστευαν σε μια ιδέα. Γιατί ο Π.Α.Ο.Κ είναι ιδέα και το λέω αυτό διότι σωματεία ιστορικά όπως ο Π.Α.Ο.Κ η Α.Ε.Κ ,ο Απόλλων Αθηνών, ο Πανιώνιος Νέας Σμύρνης, είναι σωματεία που κουβαλάνε μέσα τους την προσφυγιά την ιστορία και τις ελληνικές ρίζες.

Άρα αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν για μια ιδέα όχι μόνο στο όνομα του ποδοσφαίρου αλλά στο όνομα μιας γενικότερης ιδέας άλλων πατρίδων που σήμερα τις έχουμε χάσει.

Ο κόσμος όχι μόνο του Π.Α.Ο.Κ. αλλά όλοι οι υγιείς φίλαθλοι θα τιμούν την μνήμη τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Όμως είμαστε σήμερα ιδιαίτερα λυπημένοι για ένα επιπλέον λόγο κι αυτός είναι ότι λείπει από την παρέα μας ένας άνθρωπος ο οποίος τη περασμένη χρονιά τέτοιες ημέρες ήταν εδώ. Ένας άνθρωπος που αγαπάμε και που έχει γράψει την δική του ιστορία στον χώρο της Πάλης και του Αθλητισμού. Ένας Άνθρωπος με «Α» κεφαλαίο: Ο Παναγιώτης Ποικιλίδης.

Ο Παναγιώτης βρίσκεται κι έχει συναντήσει αυτά τα παιδιά πάνω εκεί στους ουρανούς και μαζί δίνουν το δικό τους αγώνα και παλεύουν εκεί για τις δικές τους ιδέες. Σε ένα άλλο στίβο ένα άλλο σημείο του σύμπαντος.

Με την ευκαιρία σήμερα που τιμάμε τη μνήμη των έξι παιδιών και του Παναγιώτη Ποικιλίδη θα ήθελα να πω μερικά πράγματα.

Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα βλέποντας το παιχνίδι Σερβίας -Αλβανίας είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο προκειμένου να αναβιώσουν τον εθνικισμό στα Βαλκάνια.

Λάθος δρόμο διάλεξαν, γιατί ο εθνικισμός έχει αποδείξει μέσα από την ιστορία ότι στο μόνο στο οποίο οδηγεί είναι στα νεκροταφεία. Εκεί οδηγεί ο εθνικισμός και οι εθνικιστικές ιδέες.

Τα Βαλκάνια την έχουν πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την ιστορία που λέγεται εθνικισμός και πρόσφατα μάλιστα με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια με τον διαμελισμό της Σερβίας και την απόσχιση του Κοσσόβου.

Ας σταματήσουν λοιπόν ορισμένοι να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο προκειμένου να παίξουν τα πολιτικά τους παιχνίδια. Το ποδόσφαιρο είναι για αυτούς που αγαπάνε το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Η πολιτική είναι για τους πολιτικούς. Μην τα μπερδεύουμε διότι αν συνεχιστεί αυτό το οποίο είδαμε με τα αεροπλανάκια, με τις μεγάλες ιδέες, με τη μεγάλη Αλβανία ,τα εθνικιστικά συνθήματα και την εθνικιστική έξαρση, πολύ φοβάμαι πως θα ζήσουμε σκηνές που ζήσαμε τις περασμένες δυο δεκαετίες με τα όσα έγιναν στη Γιουγκοσλαβία και στο Κοσσυφοπέδιο.

Δε νομίζω ότι αξίζει το κόπο να τα ξαναζήσει και πάλι ειδικά αυτή η περιοχή που τόσα έχει τραβήξει.

Ας είναι αιωνία η μνήμη αυτών των παιδιών.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Παναγιώτη Ποικιλίδη.

Θα είμαστε εδώ ως Ανώγεια και ως Αετός να τους τιμάμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή..."

Στη συνέχεια μίλησε ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ.Βασίλης Σμπώκος που τόνισε:

"Ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τα παιδιά που χάθηκαν και τον Ολυμπιονίκη μας Παναγιώτη Ποικιλίδη που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή.Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει ένα ισχυρό πυρήνα εδώ στα Ανώγεια και εμένα με εξιτάρει και με ενθουσιάζει το γεγονός ότι η Θύρα 4 δεν είναι μόνο φίλαθλοι είναι κάτι περισσότερο.Εγώ δεν έχω πάει στη Τούμπα κάποια στιγμή θα το ήθελα.Με γέμιζει το γεγονός ότι ήταν η πρώτη κερκίδα της Επικράτειας που βγήκε ενάντια στο φασισμό.Και εμείς ήμαστε μια περιοχή που ορθώσαμε ανάστημα εναντίον στο φασισμό και μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Καλώς ορίσατε και πάλι και αιωνία η μνήμη των νεκρών".

Έντονα συναισθηματικά φορτισμένος ο υπεύθυνος συνδέσμων της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ κ.Γιάννης Αθανασιάδης παρέλαβε μια φανέλα από τον πρόεδρο του Αετού κ.Πλουσή και τόνισε στους παρευρισκόμενους:

"Βρισκόμαστε εδώ να τιμήσουμε τα παιδιά μας και τον Παναγιώτη που έφυγαν τόσο άδικα από τη ζωή.Χαίρομαι ιδιαίτερα που μια τέτοια εκδήλωση γίνεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος όπως τα Ανώγεια.Βρίσκομαι λίγη ώρα εδώ και νιώθω τη ζεστασιά όλων σας.Θα έρθω ξανά όχι ως επίσημος της ομάδας αλλά ως φίλος σας.

Αιωνία η μνήμη των ανθρώπων μας που έφυγαν".

Ο πρόεδρος του Αετού Ανωγείων Μίλτος Πλουσής μίλησε στο γήπεδο αναφέροντας τα εξής:

"Εμείς σαν Αετός σας δίνουμε αυτή τη φανέλα και σας καλωσορίζουμε.Να γνωρίζετε ότι και για μας είναι πολύ σημαντική αυτή η εκδήλωση που γίνεται στα Ανώγεια.

Αντιμετωπίσαμε και εμείς πριν λίγο καιρό ένα ανάλογο περιστατικό ευτυχώς χωρίς θύματα,αλλά μπήκαμε έστω και για λίγο στη θέση σας και μπορούμε να καταλάβουμε την τραγικότητα του συμβάντος.

Θα εξακολουθήσουμε να τιμάμε αυτά τα παιδιά κάθε χρόνο στα Ανώγεια..".

Τέλος ο πρόεδρος του συνδέσμου φίλων Π.Α.Ο.Κ. Ρεθύμνου κ.Γιώργος Αντωνογιαννάκης τόνισε στην ΑνωΓη:

" Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.Οι Παοκτσήδες της Κρήτης και η Λέσχη του Ρεθύμνου κάνουν ξανά το χρέος τους και τιμά αυτά τα αδικοχαμένα παιδιά και τον φίλο της Λέσχης Παναγιώτη Ποικιλίδη που πέρσι μας τίμησε με τη παρουσία του αλλά δυστυχώς έφυγε άδικα από τη ζωή.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είναι εδώ ο κ.Αθανασιάδης επίσημος εκπρόσωπος της Π.Α.Ε .

Ευχαριστούμε τα Ανώγεια,τον Αετό,τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη που για τρίτο χρόνο μας φιλοξενούν στο χωριό για αυτή την εκδήλωση και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.Με υγεία να είμαστε και πάλι όλοι εδώ..'

Διαβάστε ακόμη...