Ο Στέφενς φαγώθηκε, ο ΠΑΟΚ έχασε ξανά

Το επίσημο τέλος της συνεργασίας με τον Ολλανδό τεχνικό δεν μπορούσε παρά να φέρει όλους μας προ των ευθυνών μας.
Ο Στέφενς φαγώθηκε, ο ΠΑΟΚ έχασε ξανά

Το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», όπως έμοιαζε η χτεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έρχεται για να αναδείξει πολλές από τις παθογένειες της ομάδας μας, αλλά και να μας ταρακουνήσει όλους για το μέλλον.

Δυστυχώς, σε μια χρονιά που όλα έδειχναν πολύ καλύτερα από το παρελθόν, έχουμε και πάλι την ίδια κατάληξη. Ίσως γιατί υπάρχει η ίδια νοοτροπία, ίσως γιατί γίνονται τα ίδια λάθη. Ο Χουμπ Στέφενς αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου και το ερώτημα «αν όχι αυτός, τότε ποιος» εκφράζεται από πολλούς.

Προφανώς, από κάποιον που θα είναι αρεστός στους παροικούντες την Τούμπα, είναι η απάντηση που δίνουμε εμείς.

Το βλέπαμε, το συζητούσαμε, το γράφαμε βδομάδες τώρα. «Ο Στέφενς είναι για… φευγιό». Στην αρχή οι αντιδράσεις ήταν αρκετές. Πλέον όμως ήταν κοινό μυστικό. Και, ακόμα και οι τυφλοί μπορούσαν να διακρίνουν τα σημάδια αποσύνθεσης στην αγωνιστική παρουσία της ομάδας μας. Τα τραγικά λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ οι λύσεις όλο και λιγόστευαν. Ειδικά στους τελευταίους αγώνες, θα έλεγε κανείς πως υπήρχαν παίκτες που ξέχασαν το άθλημα, κλωτσώντας τη μπάλα στα… τυφλά.

Δεν ξέρουμε, όπως οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αν όντως ο Χουμπ έκανε μέτριες προπονήσεις, αν έκανε σωστή τακτική ή αν έδερνε τους παίκτες στα αποδυτήρια. Ξέρουμε όμως πως ήταν πολλές οι φορές, που η απάντηση των παικτών ήταν «Κόουτς, αυτό που ζητάς εμείς δε μπορούμε να το παίξουμε». Και μας αρκεί.

Δυστυχώς, το πρόβλημα του ΠΑΟΚ δεν ήταν ο Στέφενς, και λύση δεν δόθηκε με την αποπομπή του. Το πρόβλημα της ομάδας είναι μεγαλύτερο, παλιότερο και δυστυχώς όλο και αυξάνεται. Ο συνδυασμός της κακώς εννοούμενης δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας εντός κι εκτός γηπέδου, μαζί με γελοία μικροσυμφέροντα και την αστάθεια στα αποδυτήρια, επιφέρουν ένα μίγμα εκρηκτικό που μόνο πίσω πάει την ομάδα, μόνο φτωχότερο κάνει το Σαββίδη.

Η επιλογή του Γ.Χ. Γεωργιάδη ως υπηρεσιακού προπονητή, είναι λογική. Το πλασάρισμα όμως αυτής της είδησης ως «ξαφνική» και «αναπάντεχη» μόνο γέλια προκαλεί. Γιατί, το να ξέρουμε εμείς (και σχεδόν όλοι οι σύνδεσμοι) το πλάνο εδώ και σχεδόν ένα μήνα, και να μην το έχει ακούσει κανείς άλλος, το θεωρούμε λίγο απίθανο.

Το αν η χρονιά χάθηκε ή όχι για την ομάδα, λίγο μας απασχολεί. Διότι, με την κατάσταση που επικρατεί και τη συνήθεια να βαφτίζουμε άχρηστους ή ακατάλληλους σχεδόν όλους τους προπονητές που περνούν από την Τούμπα, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Δυστυχώς, η λογική στήριξης ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προπονητή, όπως εκφράστηκε επί Σάντος, δείχνει να αποτελεί παρελθόν. Και δεν νομίζουμε πως αυτό ήταν επιλογή Σαββίδη.

Ο Χουμπ Στέφενς, ένας προπονητής με τα θετικά και τα αρνητικά του, πέρασε και ουσιαστικά δεν ακούμπησε από την Τούμπα. Αυτό βεβαίως δεν είναι τιμητικό ούτε για τον ίδιο. Μπορεί πράγματι να φέρει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της ομάδας. Μπορεί όμως και να είχε αντιληφθεί έγκαιρα πως η συνεργασία με άτομα που δεν τον ήθελαν, ήταν ανέφικτη.

Με ανυπομονησία περιμένουμε λοιπόν να δούμε, τα «τσαφ» συγκεκριμένων παικτών να μειώνονται κατακόρυφα, την ομάδα να αποκτά τακτική παιδεία μέσα σε λίγες μέρες και βεβαίως, την έλευση ενός γνωστού και αποδεκτού προπονητή, που δεν θα προκαλεί δυσαρέσκεια στα καλοπληρωμένα αστέρια της ομάδας με τις απαιτήσεις του.

Διότι, αν το σενάριο λέει «Νέος και άφθαρτος κόουτς, χωρίς προηγούμενη παρουσία στην Ελλάδα», τότε μια από τα ίδια θα δούμε και του χρόνου.

Μια τεράστια ευκαιρία χάθηκε για τον ΠΑΟΚ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως χάθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, με τις ίδιες πρακτικές και τον ίδιο ουσιαστικά εξευτελισμό για το όνομα της ομάδας, όταν ο Λάζλο Μπόλονι λοιδορούνταν και εκδιώκονταν με αστείες μεθόδους. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι πρακτικές συγκεκριμένων ανθρώπων της ομάδας, απέναντι στον «δικό τους» Δώνη.

Δυστυχώς, όσο κάποια πρόσωπα παραμένουν ίδια, τόσο τα επεισόδια θα επαναλαμβάνονται.

Διαβάστε ακόμη...