Ψήφισαν το ... αυτονόητο!

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης, που αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού των 202 στρεμμάτων, τα οποία ως γνωστό ενδιαφέρουν τον Ιβάν Σαββίδη ...
Ψήφισαν το ... αυτονόητο!

Συγκεκριμένα από τους 27 παρευρισκομένους συμβούλους μόνο δύο ψήφισαν κατά και έτσι το Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως στη διενέργεια της δημοπρασίας των στρεμμάτων που ζητά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Για την ιστορία, Ιγνατιάδης και Τριανταφυλλίδης ήταν οι δύο σύμβουλοι που εκφράστηκαν αρνητικά ...

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν:

Αρχικά πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Θέρμης:

"Ο δήμος φρόντισε μέσα από τον σχεδιασμό του να δημιουργήσει τα εχέγγυα ώστε να είναι επιλογή για κάποιο επιχειρησιακό πλάνο. Οι εκτάσεις που έχει ζητήσει για επένδυση ο Ιβάν Σαββίδης και οι οποίες είναι: 47 στρέμματα στους Ταγαράδες και 155 στην Θέρμη". Και συνέχισε ...

"Δεν θα κάνουμε χάρη σε κανέναν, κάνουμε δημόσιο διαγωνισμό στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Εμείς θέλαμε να κάνουμε ένα κολυμβητήριο. Είναι μια υπόσχεση που έχουμε δώσει εδώ και χρόνια στους πολίτες και την οποία δυστυχώς χάσαμε ένα πρόγραμμα και δεν μπορέσαμε να  κάνουμε. Έχουμε υποχρέωση προς του πολίτες να χτίσουμε ένα κολυμβητήριο για όλους τους νέους. Έχουμε δεσμευτεί για το ανοικτό δημοτικό κολυμβητήριο σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση που θα μας φέρουν θα πρέπει να εξασφαλίζει την υλοποίηση αυτού του έργου, που σύμφωνα με τα στοιχεία μας φτάνει στις 750.000 ευρώ. Θα πρέπει πρώτα να μας καταβάλει το πόσο του κολυμβητηρίου και μετά να πάμε για μίσθωση 40 ετών, με τιμή εκκίνησης τις 99.000 χιλιάδες το χρόνο. Προτείνουμε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο να καταβληθεί και το πρώτο μίσθωμα. Κλείνοντας πρέπει να πω ότι γι’ αυτό τον χώρο δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς από το 1932".

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Νίκος Βεζυρτζής:

"Δεν ήρθα σαν οπαδός του ΠΑΟΚ ή  σαν πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Εγώ θα μιλήσω για το συμφέρον αυτού του τόπου. Αυτό το μέρος είναι από τους παππούδες μας έτσι. Μέχρι τώρα δεν είχε έρθει ένας άνθρωπος ώστε να ζητήσει να κάνει μια επένδυση. Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το χώρο κάνοντας όχι μόνο δυο – τρία γηπεδάκια αλλά και ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο το οποίο θα αποτελείται από τα πάντα. Κατά πληροφορίες μου, ίσως να είναι ένα από τα καλύτερο αθλητικό κέντρο που θα χτιστεί σε όλη την Ευρώπη. Όντως συζητήθηκε πάρα πολύ το θέμα. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζεται ότι αρκετοί δήμοι, εδώ και ένα χρόνο περίπου κατέλαβαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να προσφέρουν ακόμα και 600 στρέμματα χωρίς κανένα κόστος, αρκεί αυτή η εγκατάσταση να γίνει στον δήμο το δικό τους".

Και κατάληξε λέγοντας: "Είμαι ενθουσιασμένος πραγματικά. Εμένα δεν με έστειλε ο ΠΑΟΚ εδώ, εμένα με έστειλαν οι δημότες της Θέρμη"...

Ο Θόδωρος Ιγνατιάδης της παράταξης που εκλέχτηκε από το ΚΚΕ, διαφοροποιήθηκε:

"Διαφωνούμε με την απόφαση να παραχωρήσουμε τα στρέμματα και διαφωνούμε για τα χρόνια μίσθωσης που αναφέρετε. Αρχικά η μίσθωση ξέραμε ότι θα ήταν για 25 χρόνια, μετά έγινε 35 και τώρα ακούμε για 40. Πρόκειται για έναν ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο. Το τίμημα κατά την άποψή μας είναι ευτελές και δεν διασφαλίζονται τα αντισταθμιστικά οφέλη. Κατά την εκτίμησή μας άλλαξαν και οι όροι για το κολυμβητήριο με μείωση των απαιτήσεων του Δήμου.

Το έργο δεν πρόκειται να βοηθήσει τουριστικά. Είμαι ΠΑΟΚτσής αλλά ο μεγαλομέτοχος πάει να κάνει την μπίζνα του και η εκμετάλλευση δεν έχει δημόσιο χαρακτήρα. Θυμίζω δε ότι και στην ΣΕΚΑΠ υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και απεργίες και απολύσεις.  Από εκεί και πέρα αυτό δεν πρόκειται να λύσει το γηπεδικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Τα γήπεδο δεν θα είναι στην διάθεση του κόσμου.  Για το τίμημα πρέπει να πούμε ότι η μίσθωση είναι ύψους 300 χιλιάδων για χώρο μικρότερο από αυτόν που τώρα συζητάμε".

Στη συνέχεια πήραν θέση αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι τάχθηκαν ξεκάθαρα ΥΠΕΡ της δημοπράτησης του χώρου! Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την τελευταία τοποθέτηση του Νίκου Βεζυρτζή και του Δημάρχου Θέρμης,  Θόδωρου Παπαδόπουλου ...

Ο Βεζυρτζής δήλωσε: "Ακουσα τους πάντες εδώ μέσα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας και αυτό ξεκινάει από εμάς όλους, ότι εκπροσωπούμε το δήμο Θέρμης. Ο δήμος Θέρμης είναι ένας. Επειδή σε πέντε περίπου μήνες, η θητεία αυτού του δημοτικού συμβουλίου τελειώνει, πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα εμείς και να δείξουμε με πράξεις και όχι με λόγια, ότι πλέον όλοι αυτοι οι πρώην δήμοι ανήκουν σε ένα φορέα".

Απευθυνόμενος στους Συμβούλους είπε:

"Αποδείξατε σήμερα το υψηλό επίπεδο πολιτικής λειτουργίας αυτού του δημοτικού μας συμβουλίου. Χαίρομαι που με επιχειρήματα, κόσμια εκφράστηκαν ακόμα και οι αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι μια πιστοποίηση της ωριμότητας του δημοτικού συμβουλίου. Είναι εγγύηση και παρακαταθήκη για το μέλλον της περιοχής. Το δημοτικό συμβούλιο διαχρονικά, γιατί εγώ συμμετέχω εδώ και 31 χρόνια, ήταν προσηλωμένο στο να αξιοποιεί την περιουσία του, χωρίς να πουλάει. Βέβαια, θέλω να ξέρετε ότι σχεδόν σε όλες τις προτάσεις αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, η αρχική προσέγγιση ήταν για πώληση. Δεν το κάναμε ποτέ, γιατί θέλουμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας. θέλουμε να αναπτυχθεί ο δήμος, αλλά ποτέ δε θέλουμε να αφαιρούμε περιουσία, εφόσον υπάρχει τροπος να τα πετύχουμε αυτά. Αυτό κάνουμε και τώρα. Δε μπορώ όμως να ξεχάσω, τι συνέβη στις ανάλογες περιπτώσεις που προέκυψαν κατά το παρελθόν, για ζητήματα αξιοποίησης της περιουσίας και υπήρχαν αντιδράσεις με επιχειρήματα που υπάκουα στον λαϊκισμό, αλλά αποδείχτηκαν σαθρά. Θέλω να σας θυμίσω την περίπτωση του Hyatt, τις τόσες αντιδράσεις που είχαμε και βέβαια τη στάση των μελών του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίοι παρά το διαφώνησαν, μετά από λίγο καιρό είπαν ότι το δημοτικό συμβούλιο έπραξε το σωστό".

"Δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι ευτελές το αντίτιμο, εμείς βάζουμε το ποσό έναρξης"

"Ούτε η κοινωνία θα κανει κουμάντο αν επενδύσει το δημόσιο, ούτε το δημόσιο θα επενδύσει ποτέ σε αυτό το χώρο. Όσες φορές πήγαμε να συνεργαστούμε, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με αξιοποίηση περιουσίας με το δημόσιο, βρήκαμε πραγματικά τον μπελά μας. Το στάδιο "Μελίνα Μερκούρη" δεν έγινε ποτέ. Με τα νοσοκομεία της Μίκρας, εκεί που κάναμε συνεργασίες με ιδιοτητές, απέβησαν επ ωφελεία του δήμου και των πολτιών του. Δε μπορεί κ. Ιγνατιάδη να λέμε ότι το αντίτιμο είναι ευτελές. Αυτό το δημοτικό συμβούλιο, βάζει την τιμή εκκίνησης. Το αντίτιμο καθορίζεται απο τον ανταγωνισμό. Αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη έκταση που σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το αντίτιμο να ανεβεί, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Η τιμή εκκίνησης είναι το κατώτατο αντίτιμο που θα πληρώσει ο οποιοσδήποτε πλειοδότης. Η διαδικασία εξασφαλίζει διαφάνεια για όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Δε μπορούμε να επιχειρηματολογούμε αντίθετα και στον εισαγόμενο τουρισμό, που είναι μία από τις ελάχιστες δυνατότητες να αυξήσει η χώρα το ΑΕΠ της, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι οι εργοδότες δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. Δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να μην πάμε για αξιοποίηση του ακινήτου. Κανένας δε μπορεί να τροποποιήσει τους όρους της διακύρηξης. Οπως περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο έτσι θα προκυρηχθεί. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι θα αλλάξει πάλι από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν έχει τη δυνατότητα κανένας επενδυτής χωρίς τη συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου να αλλάξει το ρυμοτομικό σχέδιο. Υπάρχει όρος που λέει ότι με έξοδα και ευθύνη του πλειοδότη, θα γίνει τοπικό ρυμοτομικό σε όλη την έκταση, για να μπορέσουμε και εμείς να φτιάξουμε αυτά που θέλουμε, για να αξιοποιηθεί το σύνολο της έκτασης".

Και συνέχισε: "Είπε πριν λίγο και ο κ. Βεζυρτζής. Πιστεύετε ότι η επιλογή της περιοχής γίνεται τυχαία; Γίνεται μη λαμβάνοντας υπόψη να πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα; Η γειτνίαση με το πολεοδομικό συγκρότημα; Με το αεροδρόμιο; Με τους οδικούς άξονες; Συζητήσαμε και με επιχειρήματα προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε την επένδυση. Δεν είναι τυχαία αυτά. Ξέρετε πόσοι έδωσαν δωρέαν έκταση στο συγκεκριμένο επενδυτή; Επειδή ο κάθε επιχειρηματίας, τα σταθμίζει όλα και ο συγκεκριμένος τα εξέτασε όλα πολύ καλά, μετά απο συζητήσεις επέλεξε αυτόν το χώρο για να επενδύσει. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι μόνοδρομος η επιλογή. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε μέσω του διαγωνισμού και τη διάφανεια και τη δυνατότητα του καθενός να συμμετέχει σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό κάνουμε και κατά τον καλύτερο τρόπο. Επειδή εγώ γνώρισα τον άνθρωπο, τον δημότη, Ιωάννη Σαββίδη και άκουσα το επιχειρηματικό του όραμα για την περιοχή, θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την περιοχή μας, να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση γιατί θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την περιοχή. Εδώ είναι το ξεκίνημα και θα γίνουν και άλλες επενδύσεις, γιατί έχω ακούσει το όραμα του ανθρώπου για την περιοχή".

Διαβάστε ακόμη...