Το προφίλ του Άγιαξ

Φινάλε στα φιλικά προετοιμασίας στην Ολλανδία κόντρα σ' έναν πολύ δυνατό κι αρκετά γνώριμο αντίπαλο. 
Το προφίλ του Άγιαξ

Τον Άγιαξ. Σε μια αναμέτρηση που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και στη σκιά της μάχης του Αμπντελάκ Νούρι να κρατηθεί στη ζωή.

 Ο 20χρονος ταλαντούχος ποδοσφαιριστής κατέρρευσε στο φιλικό ματς του Αίαντα με τη Βέρντερ Βρέμης και το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει πως υπέστη σοβαρή και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Ένα γεγονός που αναμφίβολα έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη που βρίσκεται στο πλευρό του Νούρι και της οικογένειάς του.

Στο αγωνιστικό σκέλος της αναμέτρησης, οι Ολλανδοί δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην κορυφή της Eredivisie, τερμάτισαν στη δεύτερη θέση και πλέον προετοιμάζονται για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League – εκεί που την περασμένη σεζόν αντιμετώπισαν τον ΠΑΟΚ – και τους αγώνες με την γαλλική Νις. Παρά την απώλεια του πρωταθλήματος από τη Φέγενορντ, η χρονιά δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη, καθώς η ομάδα του Άμστερνταμ επέστρεψε έπειτα από πολλά χρόνια στο ευρωπαϊκό προσκήνιο φτάνοντας ως τον τελικό του Europa League, όπου ηττήθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Την επιτυχία καρπώθηκε ο προπονητής Πίτερ Μπος που πήρε μεταγραφή για την Μπορούσια Ντόρτμουντ, ενώ ο σταρ Ντάνι Κλάασεν πουλήθηκε (ακριβά όπως πάντα) στην Έβερτον. Ο Άγιαξ, όμως, γνωρίζει καλά να δημιουργεί αστέρια και το νέο του είναι ο Κάσπερ Ντόλμπεργκ. Ο Δανός επιθετικός που βρήκε θέση στην 11άδα μετά την πώληση του Μίλικ, έκανε ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ και τελείωσε τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ της ομάδας. Ο Άγιαξ, άλλωστε, μένει πιστός στη συνταγή «νεανική ομάδα με προοπτική», έχει μέσο όρο ηλικίας 22,5 και στηρίζεται στους ποδοσφαιριστές που βγάζει από τις ακαδημίες του. Όπως o Τζάστιν Κλάιφερτ – γιος του Πάτρικ Κλάιφερτ – ο Ματίς Ντε Λιχτ κι ο άτυχος Νούρι. Δίπλα τους βρίσκεται και πάλι ο πολύπειρος πλέον Κλας Γιαν Χούντελαρ που επέστρεψε στον Άγιαξ έπειτα από οκτώ χρόνια και παρουσία σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Σάλκε.

Στον πάγκο κάθεται ο 48χρονος Μάρσελ Κάιζερ που την περασμένη σεζόν ήταν προπονητής της δεύτερης ομάδας του Άγιαξ.

Το ένδοξο παρελθόν

Ιστορικά, ο Άγιαξ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους παγκοσμίως, καθώς έχει κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών 4 φορές, από μία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Κύπελλο UEFA, 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα και 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ. Επίσης, είναι ο πιο επιτυχημένος σύλλογος της Ολλανδίας έχοντας κατακτήσει τον αριθμό ρεκόρ των 33 Πρωταθλημάτων και των 17 Κυπέλλων, ενώ έχει στη συλλογή του και 8 εγχώρια Σούπερ Καπ.

Σημαντικό γεγονός στην ιστορία του συλλόγου είναι η... ανακάλυψη του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου από τον πρωτοπόρο Άγγλο προπονητή του Άγιαξ στα μέσα του 50', Τζακ Ρέινολντς. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε με επιτυχία το 1965 από τον Ρίνους Μίχελς στον Άγιαξ και αργότερα στην Εθνική Ολλανδίας. Ο πιο διάσημος επιθετικός που «ενσάρκωσε» το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο ήταν ο Ολλανδός επιθετικός Γιόχαν Κρόιφ.

Διαβάστε ακόμη...