«Ο Στανόγεβιτς θα πάρει πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ»

Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς ανακοινώθηκε ως ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ και ο Σέρβος δημοσιογράφος, Πέταρ Λάζιτς αναλύει στο SDNA τον συμπατριώτη του τεχνικό.
«Ο Στανόγεβιτς θα πάρει πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ»

Στην Ελλάδα υπάρχει μια παροιμία που λέει πως: «αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει» και φαίνεται πως την ξέρουν και στη στην Σερβία μιας και κανείς από τη χώρα δεν έχει να πει κακιά κουβέντα για τις προπονητικές ικανότητες του νέου τεχνικού του ΠΑΟΚ, Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

Ο 43χρονος προπονητής θεωρείται από τους καλύτερους στην πατρίδα του και σε αυτό δεν διαφωνεί ούτε ο δημοσιογράφος του «hotsport.rs», Πέταρ Λάζιτς, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα έργα και τις ημέρες του Αλεξάνταρ Σανόγεβιτς:

«Ο Στανόγεβιτς έχει ειδικότητα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές»

«Ο Αλεξάνταρ είναι από τους καλύτερους Ευρωπαίους προπονητές που γεννήθηκαν μετά το 1970. Τον δυναμισμό του και το ταλέντο του το έδειξε όταν ήταν βοηθός προπονητή στην εθνική Σερβίας και μετά στην Παρτιζάν όταν όλοι νόμιζαν πως δεν θα έκανε κάτι καλό επειδή ήταν η πρώτη του δουλειά ως πρώτος τεχνικός. Ο Στανόγεβιτς έχει ειδικότητα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και με αυτόν στον πάγκο παίζουν πολύ και μπορώ να παραδεχτώ πως κάθε φίλαθλος της Παρτιζάν τον θέλει πίσω στο Βελιγράδι», είπε αρχικά ο Σέρβος δημοσιογράφος στο SDNA.

«Μην σας ανησυχεί, ξέρει την κατάσταση του ΠΑΟΚ πάρα πολύ καλά»

Στον ΠΑΟΚ ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς θα έχει την πίεση του πρωταθλητισμού και ο δικέφαλος έχει ως στόχο τη νέα χρονιά τον τίτλο, μπορεί όμως να φτάσει τους ασπρόμαυρους στην κορυφή της λίγκας όπως έκανε με την Παρτιζάν; «Σίγουρα μπορεί. Αν και εργάστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ασία, ξέρει πολύ καλά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ειδικά το ελληνικό πρωτάθλημα που είναι ενδιαφέρον. Μην σας ανησυχεί, ξέρει την κατάσταση του ΠΑΟΚ πάρα πολύ καλά. Παίρνει τη θέση του Βλάνταν Ίβιτς τον οποίο είχε συμπαίκτη και με τον οποίο μίλησε πριν αναλάβει. Ενας από τους ανθρώπους που επηρέασε τον Αλεξάνταρ για να έρθει στη Θεσσαλονίκη είναι ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς, φίλος του Ιβάν Σαββίδη και πρώην συμπαίκτης του Στανόγεβιτς».

Τι να περιμένει ο κόσμος του ΠΑΟΚ από τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς;

«Αυτός ο προπονητής μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στην Ελλάδα, λίγοι άνθρωποι τον εμπιστεύτηκαν όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του στην Παρτιζάν. Μέσα σε 24 ώρες αντικατέστησε έναν από τους χειρότερους προπονητές στην ιστορία της ομάδας, τον Γκόραν Στεφάνοβιτς, και όλα αυτά ως ο νεότερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου σε ηλικία 36 ετών. Κέρδισε τους τελευταίους επτά αγώνες της σεζόν, συμπεριλαμβανομένου του ντέρμπι και έκανε ιστορική επιτυχία με την είσοδο της Παρτιζάν στο Champions League. Αρα πρέπει ο κόσμος του ΠΑΟΚ να περιμένει πολλά από τον Στανόγεβιτς».

Τι είναι αυτό που τον ξεχωρίζει ως προπονητή;

«Είναι ένας αυστηρός coach ειδικά στην επαγγελματική σχέση παίκτη και προπονητή. Έχει απαιτήσεις και πέτυχε τόσο νέος επειδή παράλληλα ως ποδοσφαιριστής ήταν και βοηθός προπονητή. Είχε αναλάβει πριν ακόμα κρεμάσει τα παπούτσια του. Καταλαβαίνει τους παίκτες του πολύ καλά και δεν είναι εκρηκτικός χαρακτήρας, αλλά ήρεμος. Δεν είχε κανένα περιστατικό στο σερβικό ποδόσφαιρο, το οποίο είναι πολύ σπάνιο».

Ποια είναι η τακτική που προτιμάει;

«Όταν εργάστηκε στη Σερβία, έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο με πολλές αλλαγές. Πάντως, στο Τσάμπιονς Λιγκ προτιμούσε να αγωνίζεται με σύστημα. Κόντρα στην Άντερλεχτ χρησιμοποίησε πολύ επιθετικό σχήμα και ανέδειξε τον Cle ο οποίος έγινε ο καλύτερος φορ στην ιστορία του σερβικού πρωταθλήματος. Στην Κίνα δεν τους αρέσουν και πολύ σε τακτικές, πάντως είχε νικήσει με 6-0 την ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον».

Γιατί άφησε τη Σερβία και πήγε στην Κίνα;

«Στη Σερβία είναι δύσκολο να δουλέψεις λόγω της οικονομικής κατάστασης που είναι κακή. Απλήρωτες υποχρεώσεις, δυσαρέσκεια των παικτών και άλλα πολλά. Πάντως, κανένα τέτοιο πρόβλημα δεν ήρθε στην επιφάνεια ενώ ο Στανόγεβιτς ήταν στην Παρτιζάν. Πήγε στην Κίνα όπου η οικονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και η πίεση χαμηλότερη. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η είσοδος της Παρτιζάν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έγινε ο πρώτος Σέρβος προπονητής που τα κατάφερε μιας και ο προηγούμενος ήταν ο Λόταρ Ματέους».

Έχει καλές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές του;

«Είχε στηρίξει τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Μάρκο Σκέποβιτς όταν τον αποδοκίμαζαν όλοι, τον στήριξε και τον βοήθησε να κερδίσει ξανά την αυτοπεποίθηση του. Το μόνο πρόβλημα που είχε με ποδοσφαιριστή ήταν με τον δανεικό από τη Μίλαν, Dominic Adiyiah. Ήταν αντιεπαγγελματίας, του άρεσε η νυχτερινή ζωή περισσότερο από την προπόνηση και ο Στάνογεβιτς σε συμφωνία με το διοικητικό συμβούλιο τον έδιωξε από το σύλλογο».

Ποιοι είναι το μειονέκτημα του;

«Οτι έχει μείνει χρόνια χωρίς τίτλους. Δηλαδή από τότε που έφυγε από τη Παρτιζάν. Σε δύο σεζόν στο Βελιγράδι πήρε δυο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Στη Κίνα δεν σήκωσε τρόπαιο όπως και στη Μακάμπι Χάιφα. Ξέροντας τις φιλοδοξίες του ΠΑΟΚ, πιστεύω ότι θα τον οδηγήσει στον δρόμο των επιτυχιών όπως έκανε στην Παρτιζάν».

Τι είναι αυτό που του αρέσει περισσότερο;

«Του αρέσει να δουλεύει με νεαρούς παίκτες και να τους κάνει παγκόσμιας κλάσης. Το έκανε με τον Στέφαν Σάβιτς. Τον πήρα από ένα μικρό σύλλογο, την BSK Borca και πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι από τους καλύτερους παίκτες της Ατλέτικο Μαδρίτης και του Μαυροβουνίου.

Ο Αλέξανταρ Στανόγεβιτς δεν είναι προπονητής που χρησιμοποιεί μόνο ένα σύστημα. Θα χτίσει την ομάδα με τους πιο φορμαρισμένους παίκτες εκείνη τη στιγμή. Να περιμένετε πολύ καλή συνεργασία με τον Πρίγιοβιτς και θα αντικαταστήσει επάξια τον Βλάντιμιρ Ίβιτς».

Διαβάστε ακόμη...