Η nouvelle vague του ΠΑΟΚ

Η πρώτη φορά είναι συνήθως γλυκιά. Στην περίπτωση δε, ενός ποδοσφαιριστή που υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο είναι τρόπον τινά και μια δικαίωση.
Η nouvelle vague του ΠΑΟΚ

Μια πρώτη επίσημη ανταμοιβή των κόπων ετών. Για τους παίκτες της Κ20 του ΠΑΟΚ Ραφαήλ Σολεϊμέζογλου, Γιάννη Τσολακίδη, Νίκο Βασαϊτη, Στέφανο Πολύζο και Μάνο Πατράλη το 2014 μπήκε με τον καλύτερο τρόπο.

Ραφαήλ ΣΟΛΕΪΜΕΖΟΓΛΟΥ

Συνειδητοποιημένος για το... απαιτητικό και το περίεργο της θέσης του, ο τερματοφύλακας της Κ20, Ραφαήλ Σολεϊμέζογλου έγινε επαγγελματίας στις 14 Ιανουαρίου του 2014. «Πήγα το πρωί στην προπόνηση και μου είπαν να μη φύγω διότι το απόγευμα θα υπέγραφα επαγγελματικό συμβόλαιο», λέει και συνεχίζει: «Το γιόρτασα οικογενειακά, αν και μέσα μου ξέρω ότι τα δύσκολα ξεκινούν από εδώ και πέρα».

Ο Ραφαήλ Σολεϊμέζογλου είναι «παλιός» στον ΠΑΟΚ. Ηρθε από τη Γερμανία, όπου έζησε από τα πέντε μέχρι τα δέκα του χρόνια, στη Θεσσαλονίκη και από το 2006 είναι στον ΠΑΟΚ. Τι τον έχει σημαδέψει; «Υπέγραψα επαγγελματικό συμβόλαιο στις 14 Ιανουαρίου. Στις 14 Ιανουαρίου, έφυγε από τη ζωή ένας καλός μου φίλος, ο παίκτης της Κ17 του Αρη Αγγελος Τσιπούρας. Είναι αδύνατο να μην το συνδέσω. Αυτός με βοήθησε».

Νίκος ΒΑΣΑΪΤΗΣ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ώρες πριν μπει το 2014, τον πήραν τηλέφωνο από τον ΠΑΟΚ. «Εντελώς ξαφνικά υπέγραψα επαγγελματικό συμβόλαιο, δεν το περίμενα, λέει ο Νίκος Βασαϊτης, που αμέσως το γιόρτασε με τους γονείς του, τα δύο μικρά αδέλφια του, αλλά κυρίως με τον παππού του Νίκο. «Επί 13 χρόνια που παίζω ποδόσφαιρο, αυτός με τρέχει στα γήπεδα. Αυτός με πηγαίνει στην προπόνηση, αυτός με γυρίζει στο σπίτι, αυτός έρχεται σε όλα τα ματς, σε όλα τα τουρνουά, από την Γερμανία, μέχρι την Ολλανδία», λέει. «Να γράψεις για τον παππού», τονίζει.

«Τώρα πρέπει να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου, να προσπαθώ ακόμα περισσότερο», τονίζει ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ, που ήρθε στην ομάδα το 2008 από τις Ελπίδες Συκεών.

Αγαπημένος του παίκτης είναι ο Τιάγκο Σίλβα και διαχρονικά ο Εντγκαρ Ντάβιντς και «ένα πράγμα θέλω να πω σε όλα τα παιδιά», καταλήγει. «Να μην απογοητεύονται, να μην σταματούν και οι κόποι τους κάποια στιγμή θα ανταμειφθούν».

Μάνος ΠΑΤΡΑΛΗΣ

«Εγώ ζω για το ποδόσφαιρο», ξεκαθαρίζει εξ αρχής ο Μάνος Πατράλης, που στις 23 Δεκεμβρίου του 2013 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ. Το αμυντικό χαφ της Κ20, που ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2008 από τη Νέα Ραιδεστό. Εκεί μένει. Ξεκινάει από το σπίτι του στις 7 το πρωί και γυρίζει αργά το βράδυ. «Είναι δύσκολο και κουραστικό, γι' αυτό και δεν προλαβαίνω να διαβάσω για το σχολείο», παραδέχεται (είναι μαθητής της Β' Λυκείου), «αλλά ξέρω ότι ο στόχος μου ήταν και είναι να παίξω ποδόσφαιρο».

«Υπογράφοντας συμβόλαιο, αυτό που άλλαξε ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το ότι νιώθω μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι σε όσους αποφάσισαν να με κάνουν επαγγελματία», λέει ο μικρός που αγαπάει τον Αντρέα Πίρλο, ζει με δύο αδέλφια, στα οποία δεν αρέσει καθόλου το ποδόσφαιρο και περιμένει εναγωνίως να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα.

Στέφανος ΠΟΛΥΖΟΣ

O Στέφανος Πολύζος υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στις 7 Ιανουαρίου του 2014 και γι' αυτόν είναι η «αναγνώριση των κόπων του και ένα έναυσμα για να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο». Ηρθε στον ΠΑΟΚ το 2009 από την Σιάτιστα Κοζάνης και την πρώτη χρονιά έκανε το ταξίδι Κοζάνη – Θεσσαλονίκη τέσσερις φορές την εβδομάδα για να προπονηθεί με τον ΠΑΟΚ.

Μικρός έκανε στίβο, 1.000μ. και 400μ., αλλά επέλεξε και τον επέλεξε το ποδόσφαιρο. Είναι κεντρικό χαφ, θαυμάζει τον Τζέραρντ, φοιτεί στα ΤΕΦΑΑ, στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του παίζει μπάσκετ και έχει έναν μικρότερο αδελφό που αγωνίζεται με την Κ15 του ΠΑΟΚ. «Υπάρχει ανταγωνισμός;» τον ρωτάμε. «Ευγενής άμιλλα, θα έλεγα» απαντά χαριτολογώντας.

Δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι το 2012 έσπασε τον αστράγαλό του και έμεινε 2,5 μήνες εκτός, αν κι ένα πράγμα συνηθίζει να λέει: «Δεν τα παρατάω ποτέ».

Γιάννης ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ

Είναι ακραίος μεσοεπιθετικός, αγωνίζεται και στις δύο πλευρές και ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2011 από τον Αλέξανδρο Κιλκίς. Μέλος της Κ20 του ΠΑΟΚ και τα τελευταία δύο χρόνια της Εθνικής ομάδας Νέων, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο κάπου στα πέντε του χρόνια.

Ο πατέρας του έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τον στηρίξει και μέχρι στιγμής δικαιώνεται. «Το ποδόσφαιρο για μένα είναι τα πάντα, είναι έρωτας», λέει ο Γιάννης Τσολακίδης που πιτσιρικάς τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά με την επιμονή και την υπομονή που τον χαρακτηρίζει επανήλθε γρήγορα.

«Το σημαντικότερο είναι να είσαι γερός», λέει «και να δουλεύεις γι' αυτό που πιστεύεις». Στόχος του πια είναι να προπονηθεί αρχικά με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ και να γίνει κάποια στιγμή μέλος της βεβαίως. Αγαπημένος του παίκτης; Ο Βιερίνια, φυσικά...

Διαβάστε ακόμη...