«Έχω ονειρευτεί τίτλο με τον ΠΑΟΚ»

Οι γονείς του μετακόμισαν στην Γερμανία, πριν γεννηθεί, για ένα καλύτερο μέλλον.
«Έχω ονειρευτεί τίτλο με τον ΠΑΟΚ»

Ο ίδιος επέστρεψε πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα για τον ίδιο ακριβώς λόγο κι έμελλε να γίνει πρωταγωνιστής σε ένα μεταγραφικό σήριαλ που συμμετείχαν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε, ο Γιάννης Τσίγγος αποφάσισε τελικά «δικέφαλο» κι αμέσως μετά μίλησε αποκλειστικά στο «youngtalents» για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην καριέρα του και τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει: «Έχω ονειρευτεί τίτλο με τον ΠΑΟΚ» αναφέρει ο 18χρονος ταλαντούχος μεσοεπιθετικός που συμφώνησε για συμβόλαιο τριών ετών με τον «δικέφαλο» και έχει ήδη κάνει τις πρώτες του προπονήσεις με την U20 του Πάμπλο Γκαρσία: «Είναι τιμή για εμένα που θα τον έχω προπονητή» σχολιάζει ο γερμανοθρεμμένος επιθετικός μέσος.

 

 

Απομένουν, πλέον, κάποιες τυπικές λεπτομέρειες για την επισημοποίηση της μεταγραφής του διεθνή με την Εθνική Νέων άσου, που προέρχεται από τις Ακαδημίες της Αρμίνια και της Σάλκε. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ομογενής από τη Γερμανία ήταν «έρωτας» πολλών ετών για τους θεσσαλονικείς. «Ο ΠΑΟΚ έδειξε πως με ήθελε πολύ» υποστηρίζει και στοιχειοθετεί μ' αυτόν τον τρόπο την απόφασή του.

Για την ακρίβεια είχε απασχολήσει και προ διετίας τον «Δικέφαλο», όταν με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του στην Παίδων είχε τραβήξει όλους τους προβολείς πάνω του.

Τότε ήταν που τον έμαθαν οι περισσότεροι στην Ελλάδα, ωστόσο νωρίτερα, η Σάλκε αντιμετώπισε ισχυρό ανταγωνισμό για να τον πείσει να μπει στην Ακαδημία της, καθώς ο εκρηκτικός επιθετικός μέσος είχε προκαλέσει αίσθηση με τις εμφανίσεις του σε όλη τη Γερμανία.

Τελικά προτίμησε την ομάδα του Γκελζενκίρχεν και εκεί συνάντησε παίκτες όπως οι Ντράξλερ, Αβντίγιαι, Σανέ κι άλλα αστέρια των «μπλε».

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ντεμπούτο του στην Μπουντεσλίγκα θα ήταν θέμα χρόνου, ωστόσο ένας αρκετά σοβαρός τραυματισμός στον αστράγαλο, ανάγκασε τον Τσίγγο να μείνει εκτός δράσης για οχτώ μήνες. Η ανάγκη για αλλαγή τον έστρεψε πρώτα στην Πάντερμπορν και μετά τον έφερε στη χώρα καταγωγής του.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του να δοκιμάσει στο ελληνικό πρωτάθλημα έπαιξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Παίδων Βασίλης Γεωργόπουλος, που για τον Τσίγγο είναι ο ποδοσφαιρικός του πατέρας. «Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μιλάω συχνά μαζί του και ήταν αυτός που με έκανε να σκεφθώ να έρθω στην Ελλάδα».

Από την άλλη, στους πραγματικούς του γονείς, Παναγιώτη και Βάσω η μεταγραφή προκάλεσε χαρμολύπη. Από τη μία χάρηκαν για το βήμα που κάνει στον ΠΑΟΚ όμως από την άλλη λυπούνται που θα φύγει από κοντά τους, αφού διαμένουν μόνιμα στο Μπίλεφελντ όπου διατηρούν ελληνικό καφέ-μπαρ-εστιατόριο (σ.σ. Royal Cafe Bar Bistro ).

 

 

Εκεί μέσα μεγάλωσε και ο Γιάννης, περιτριγυρισμένος από ελληνικό στοιχείο. Γι' αυτόν το λόγο μιλάει άπταιστα τη γλώσσα και γουστάρει πολύ να παίζει με το εθνόσημο στο στήθος. Δεν κρύβει πως αισθάνεται περισσότερο Έλληνας και κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται την Ελλάδα για διακοπές επιλέγοντας την Ήπειρο, αφού κατάγεται από Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Τι σε δελέασε και άφησες πίσω σου την Γερμανία για την Ελλάδα;

Ήθελα να αλλάξω περιβάλλον μετά από ένα τραυματισμό που είχα στον αστράγαλο και είδα ότι με ήθελε πολύ ο ΠΑΟΚ. Αυτό μέτρησε καθοριστικά στην απόφασή μου.

Τι στόχους θέτεις με τη νέα σου ομάδα;

Καταρχήν θέλω να παραμείνω υγιής για να πάρω όσον το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια μετά τον τραυματισμό που είχα. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ να πάρει νίκες. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να μπορέσω να παίξω στην πρώτη ομάδα. Έχω ονειρευτεί έναν τίτλο με το ΠΑΟΚ.

Θα συνεργαστείς αρχικά με τον Πάμπλο Γκαρσία, τον γνωρίζεις;

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που θα έχω προπονητή τον Πάμπλο Γκαρσία. Έχει αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Φαίνεται πολύ καλός άνθρωπος και έχει δημιουργήσει οικογενειακό κλίμα στην ομάδα.

Οι γονείς σου ζουν μόνιμα στη Γερμανία, τι σε συμβούλεψαν;

Οι γονείς απλά μου είπαν ότι θα με στήριζαν σε ότι απόφαση κι αν έπαιρνα.

 

 

Χάρηκαν που θα συνεχίσεις την καριέρα σου στην Ελλάδα;

Χάρηκα και δε χάρηκαν. Η μητέρα μου στεναχωρήθηκε λίγο αλλά με την καλή έννοια. Επειδή μένουν μόνιμα στη Γερμανία και θα με χάσουν.

Εσύ γεννήθηκες στην Γερμανία. Αισθάνεσαι περισσότερο Γερμανός ή Έλληνας;

Δυστυχώς ή ευτυχώς έζησα όλα μου τα χρόνια στην Γερμανία. Ωστόσο αισθάνομαι περισσότερο Έλληνας γιατί έχω μεγαλώσει δίπλα σε Έλληνες. Η οικογένειά μου έχει εδώ και εννέα χρόνια ένα ελληνικό καφέ-μπαρ-εστιατόριο στο Μπίλεφελντ και καθημερινά συναναστρεφόμουν περισσότερο με Έλληνες.

Ήσουν πολλά χρόνια στις Ακαδημίες της Αρμίνια και της Σάλκε, ενώ πέρασες και από Πάντερμπορν. Στην Μπουντεσλίγκα έχουν παίξει αρκετοί Έλληνες. Έχεις συναντηθεί με κάποιον απ' αυτούς;

Με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο ο οποίος ήταν και στη Σάλκε. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι κάναμε μαζί αποθεραπεία στον Πειραιά. Επίσης γνωρίζω τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

 

 

Μίλησε μας λίγο για τη Σάλκε...

Στα 8 μπήκα στην Ακαδημία της Αρμίνια και στα 13 μου αποφάσισα να πάω στην Σάλκε. Ήταν ένα μεγάλο βήμα. Είχα κι άλλες προτάσεις στα χέρια μου αλλά προτίμησα τη Σάλκε για το οικογενειακό κλίμα και τις εγκαταστάσεις. Στην Ακαδημία της Σάλκε γήπεδα, σχολείο, ξενώνες ήταν όλα κοντά. Έμεινα εκεί τρία χρόνια.

Με ποιους παίκτες συνυπήρξες;

Πρόλαβα τον Τζούλιαν Ντράξλερ, τον Ντόνις Αβντίγιαι, τον Λερουά Σανέ κ.α. Έχω μεγαλώσει με όλους αυτούς. Ήμασταν μαζί στις προπονήσεις και έμαθα πολλά παίζοντας δίπλα τους.

Και μετά η επιλογή της Πάντερμπορν...

Ήταν μετά τον τραυματισμό μου. Έκανα τρεις επεμβάσεις στον αστράγαλο. Πήγα στην Πάντερμπορν γιατί ήθελα να πάρω παιχνίδια στα πόδια μου, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά...

Έχεις αξιοσημείωτη παρουσία στις μικρές Εθνικές, αλλά είσαι ένα από τα λίγα παιδιά που έρχονται από εξωτερικό. Θέλεις να μου κάνεις μια σύγκριση σε σχέση με τα παιδιά από Ακαδημίες ελληνικών ομάδων.

Αυτά που κάνουν στην Γερμανία στα παιδία 7-8 ετών τα δουλεύουν στην Ελλάδα στο ηλικιακό γκρουπ 10-11. Υπάρχει διαφορά κυρίως στη δύναμη αλλά όσο μεγαλώνουν οι Έλληνες παίκτες γίνονται ολοένα και καλύτεροι.

 

 

Ποιους παίκτες ξεχώρισες από την Εθνική Νέων που συμμετείχε στο τουρνουά «Granatkin Memorial» τον περασμένο μήνα;

Τον Κωνσταντίνο Χατζηδήμπα και τον Αργύρη Καμπέτση.

Τα πρότυπά σου από Ελλάδα και εξωτερικό;

Ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Σέρχιο Αγκουέρο.

Να μιλήσουμε και λίγο για Εθνική. Ήταν η πρώτη σου κλήση στην Νέων, τι συνάντησες εκεί;

Τα περισσότερα παιδιά τα ήξερα από την Παίδων. Είμαστε μια οικογένεια. Εξαιρετικό κλίμα και εξαιρετική συνεργασία με το τεχνικό τιμ.

Μείνατε ευχαριστημένοι από την 4η θέση στο τουρνουά;

Βασικός μας στόχος ήταν να μπούμε στους πρώτους οχτώ. Ήμασταν λίγο άτυχοι, ενώ είχαμε και κόντρα διαιτησία, αλλά σε γενικές γραμμές μείναμε ευχαριστημένοι.

Διαβάστε ακόμη...