Πρέπει να παίζουμε σαν ΠΑΟΚ

Το πρόβλημα της τεχνικής ηγεσίας παραμένει άλυτο τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΟΚ κι ούτε η παρουσία ενός εύρωστου μεγαλομετόχου στάθηκε ικανή να το λύσει.
Πρέπει να παίζουμε σαν ΠΑΟΚ

Στην τριετή παρουσία του ως τώρα ξεκίνησαν αλλά δεν τελείωσαν τη σεζόν οι Δώνης, Στέφενς και φέτος Αναστασιάδης. Ωσάν ... κατάρα, τα τελευταία τρία χρόνια, σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή πραγματοποιείται αλλαγή στον εκάστοτε επικεφαλής αυτής. Κοινός παρονομαστής και στις τρεις περιπτώσεις η διαδοχή. Ο Γιώργος Γεωργιάδης επιστρατεύτηκε και στις τρεις περιπτώσεις προκειμένου να κάνει ότι μπορεί για να κλείσει η σεζόν όσο το δυνατόν καλύτερα και στην προκειμένη περίπτωση, να προσπαθήσει να οδηγήσει την ομάδα στην πρώτη θέση των πλέι οφ. Σε λίγες ημέρες συμπληρώνει ένα μήνα παρουσίας στον πάγκο της ομάδας μετρώντας ως τώρα δυο νίκες και μια ήττα. Στο πλαίσιο της ημέρας επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης δόθηκε η ευκαιρία συζήτησης με τον τεχνικό της ομάδας μέσα από την οποία προέκυψαν και τα πρώτα σχόλιά του για τις διαφοροποιήσεις που επιχείρησε ως τώρα:

"Το πρώτο πράγμα που κοιτάζεις είναι να δεις αν υπάρχει θέληση και συγκέντρωση των παικτών στις προπονήσεις. Είμαι ικανοποιημένος από τη διάθεσή τους να τρέξουν, να δουλέψουν και να μάθουν πράγματα που τους ζητώ. Στο τελευταίο παιχνίδι, αυτό με την Ξάνθη, είδα αρκετά πράγματα, σε σχέση μ ᾽αυτά που δουλέψαμε. Οι παίκτες που δεν ήταν εδώ ήταν ακόμα μακριά από αυτό που ήθελα, και σε τρεξίματα αλλά και σε κομμάτια αγωνιστικής ταυτότητας. Υπάρχουν κομμάτια ενθαρρυντικά και κομμάτια στα οποία έχουμε ακόμα δρόμο".

- Τί είναι αυτό που ζητάτε από την ομάδα σας;

"Κατά πρώτον... Το τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να παίζει ο ΠΑΟΚ, το ορίζει ο ίδιος ο ΠΑΟΚ και το κοινό του. Το κοινό του θέλει να βλέπει μια ομάδα που πιέζει ψηλά, που ᾽πνίγει᾽ τον αντίπαλο, που βγαίνει γρήγορα στην αντεπίθεση, που έχει κατοχή μπάλας. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Θα ήταν το ιδανικό, αλλά δεν μπορεί να συμβεί. Αυτό που μπορώ να πρέπει να κάνω εγώ είναι να βρω τον τρόπο ώστε ο ΠΑΟΚ να κερδίζει τα παιχνίδια".

- Δηλώσατε εξ αρχής πως βασικός τομέας βελτίωσης πρέπει να είναι η άμυνα. Ποιά ήταν η δυσλειτουργία;

"Είχα πει εξ' αρχής ότι αυτό θέλουμε. Καθήσαμε κι είδαμε ένα προς ένα και τα σαράντα γκολ που είχαμε δεχθεί. Είναι πολλά γκολ, πάρα πολλά. Ειδικά αν καθήσεις και σκεφτείς το ποιοί παίκτες απαρτίζουν την άμυνα, τα χαφ, τους τερματοφύλακες, τότε πραγματικά θα απορήσεις. Τα γκολ είναι δυσανάλογα της ποιότητας και του ονόματος των παικτών που έχουμε. Από τα σαράντα, τα δέκα έξι ήταν από μετάβαση στην άμυνα και άλλα οκτώ με ᾽τυφλή᾽ μπαλιά στη πλάτη της άμυνας, όπως με τον Πανθρακικό. Με την Ξάνθη, η ομάδα ως το εβδομηκοστό λεπτό, ήταν καλά"

Σκληρή παραδοχή

Η εικόνα της ομάδας στον πρόσφατο αγώνα με την Ξάνθη ήταν θετική μεν αλλά μετά από τα πρώτα εξήντα, εβδομήντα λεπτά η πορεία της ήταν πτωτική. Η εξήγηση που δόθηκε από τον καθ᾽ ύλη αρμόδιο είχε ως εξής:

"Στο 2-0, είχαμε ευκαιρίες και για τρίτο γκολ. Αρχίσαμε να χάνουμε μέτρα στο γήπεδο, είναι αλήθεια. Ολα ξεκινούν από τα άσχημα αποτελέσματα. Οι παίκτες, από κάποιο σημείο και μετά, μόλις αισθάνθηκαν ότι φτάνουν κοντά στη νίκη, σταμάτησαν να δουλεύουν. Οπισθοχώρησαν, άρχισαν να φοβούνται. Δεν είναι ντροπή να χάνεις μέτρα μέσα στο γήπεδο. Ναι, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι αλλιώς αλλά αυτή τη στιγμή, κοιτάμε το αποτέλεσμα. Και μέτρα να χάσεις, αν δε σου κάνει ο αντίπαλος ευκαιρίες, μπορείς να πετύχεις το στόχο σου".

- Το αμυντικό μεν αλλά αποτελεσματικό δε, στιλ αποτελεί χρόνια συζήτηση στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Μήπως είναι ικανό από μόνο του να κάνει τη διαφορά;

"Διαφωνώ. Τη διαφορά την έκανε κάποτε ο Βιεϊρίνια στον ΠΑΟΚ, ο Μιραλάς στον Ολυμπιακό κλπ. Επειδή όλες οι ομάδες έχουν αμυντικούς προσανατολισμούς, τη διαφορά την κάνει η ομάδα που προηγείται, ειδικά όταν πρόκειται για μια από τις θεωρητικά "μεγάλες" ομάδες".

Πρόβλημα στη μεσαία γραμμή

Το σύνθετο πρόβλημα τραυματισμού του Τζιόλη είναι μια πραγματικότητα με την οποία έχει μάθει να ζει ο ίδιος ο άτυχος ποδοσφαιριστής αλλά το ίδιο πρέπει να κάνει κι ο ΠΑΟΚ εν όψει των πλέι οφ. Και σα να μην έφτανε αυτό, προστέθηκε και το πρόβλημα του Νομπόα με τις υποχρεώσεις του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Εκουαδόρ για το Κόπα Αμέρικα, γεγονός που όπως όλα δείχνουν θα τον υποχρεώσει σε πρόωρη αποχώρηση.

"Οντως θα είναι δύσκολα για μας. Για τον Τζιόλη, ξέρω ότι δε θα μπορούμε να τον έχουμε για δυο συνεχόμενα παιχνίδια, Κυριακή - Τετάρτη. Η απουσία του Νομπόα είναι σημαντική. Πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις".

- Η απογοήτευση στις τάξεις των φιλάθλων είναι μεγάλη και επιβεβαιώνεται τόσο από την απουσία στις κερκίδες, όσο κι από τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν και στον αγώνα με την Ξάνθη. Πώς τις σχολιάζετε;

"Αυτή η ομάδα, τα έχει αυτά. Θυμάστε τι τράβηξε ο Κλάους πριν δυο χρόνια, τι τραβάει ο Σαλπιγγίδης, τι τράβηξε ο Κάτσε. Αυτή είναι η ομάδα. Ολοι θέλουμε να είμαστε εδώ. θα πρέπει να το υποστούμε και να παλέψουμε για να τους κάνουμε όλους να μας χειροκροτήσουν. Ο κόσμος θέλει και κάποια άλλα πράγματα εκτός από έναν τίτλο. Να δει την ομάδα όπως τη θέλει".

Διαφορετική ομάδα, διαφορετικός Γεωργιάδης

Μπορεί να είναι η τρίτη φορά που αναλαμβάνει την ομάδα αυτήν την εποχή, όμως καμία από αυτές τις τρεις ομάδες δε μοιάζουν μεταξύ τους. Κάτι ανάλογο όμως ισχύει και για τον ίδιο, όπως υποστηρίζει: "Θεωρώ ότι τώρα είμαι πιο έμπειρος, πιο έτοιμος. Θυμάμαι την πρώτη φορά στα πλέι οφ, όταν και έκανα αρκετά λάθη".

- Μια κι ο λόγος για τα πλέι οφ, τί περιμένετε από τα επικείμενα πλέι οφ

"Βλέπω τον Αστέρα Τρίπολης να είναι πιο δυνατός από κάθε άλλη φορά Εχει πλέον και την εμπειρία της συμμετοχής σε ομίλους στην Ευρώπη. Εχει παίξει απέναντι σε μεγάλες ομάδες και αυτό τους δίνει αυτοπεποίθηση. Από την ομάδα μου, περιμένω βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς. Θαύματα δεν γίνονται, βελτιώσεις όμως γίνονται. Φτάνουμε στις 10 Απριλίου και ήδη οι ομάδες δουλεύουν επτά μήνες".

- Η ομάδα που δουλεύετε έχει ως λογική μόνον τη φετινή χρονιά ή πορεύεται βάσει πλάνου με ορίζοντα και για την επόμενη σεζόν;

"Θα έπρεπε, ανεξάρτητα από τις όποιες καταστάσεις υπάρχουν, να δίναμε βάση και στην επόμενη χρονιά. Κάτι έχουμε κάνει, αλλά όχι στο βαθμό που θα έπρεπε. Υπάρχει ένα κενό με τον τεχνικό διευθυντή και γι' αυτό είμαστε λίγο πίσω".

Η ανισορροπία στο ρόστερ και τ᾽ αποδυτήρια

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για έλλειψη ισορροπίας στο ρόστερ, λόγος για τον οποίο ζητήθηκε μια περαιτέρω εξήγηση την οποία και δεν αρνήθηκε να δώσει, σημειώνοντας: "Ναι, είμαστε γεμάτοι από κεντρικούς αμυντικούς, γεμάτοι από κεντρικούς επιθετικούς, και μας λείπουν μέσοι και εξτρέμ".

- Πόσο σημαντικό είναι για έναν προπονητή το κλίμα των αποδυτηρίων;

"Εγώ δεν πιστεύω αυτό που λέτε εσείς και το ακούω συνέχεια, για οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια. Μόνο εδώ γίνονται αυτά. Εκτός κι αν μου πείτε ότι και στη Ρεάλ Μαδρίτης υπάρχει οικογενειακό κλίμα. Εγώ δεν πιστεύω στο οικογενειακό κλίμα και σ᾽ αυτά. Πιστεύω στον επαγγελματισμό και στη δουλειά. Αν έρχονται νίκες, όλα είναι καλά. Κι οι παίκτες είναι καλοί χαρακτήρες και υπάρχει καλό κλίμα. Οταν χάνει μια ομάδα, ακούτε χίλια δυο πράγματα. Φέτος στα αποδυτήρια είμαστε καλά από χαρακτήρες. Τα βρίσκουν εκεί μέσα, αλλά εμένα με νοιάζει να τα βρίσκουν στον αγωνιστικό χώρο".

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις

Κι η συζήτηση ολοκληρώθηκε με κουβέντα γύρω από τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου με όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Οπως ανέφερε: "Ολοι μας σ ᾽αυτόν το χώρο, του ποδοσφαίρου, γνωριζόμαστε, κι όλοι γνωρίζουν το ποιόν του καθενός. Ακόμα και ο ισχυρός, γνωρίζει... Η δουλειά του κάθε προπονητή κρίνεται από λεπτομέρειες, από τους διαιτητές. Ακούω μερικούς συναδέρφους μου να λένε ότι δε θέλουν να μιλήσουν για τη διαιτησία, ενώ η δουλειά τους κρίνεται από αυτήν. Οι ομάδες που ευνοούνται κερδίζουν, άρα έχουν καλούς προπονητές, καλούς παίκτες, καλά όλα. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και δεν μπορούμε να τις αγνοούμε. Οι διαιτησίες παίζουν μεγάλο ρόλο και το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουν καλά τη δουλειά τους οι διαιτητές".

- Μήπως η ομάδα ασχολήθηκε αρκετά με τους διαιτητές και αυτό τη φθείρει;

"Όχι, με τον προηγούμενο προπονητή υπήρχε ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης, αλλά θα πρέπει και να ασχοληθείς. Πείτε μου, με διαιτησίες 50%-50%, πως θα ήταν η βαθμολογία; Ισως ο ΠΑΟΚ να είχε 7-8 βαθμούς παραπάνω και άλλες ομάδες 7-8 βαθμούς λιγότερους. Σε έναν αγώνα χάνεις βαθμούς λόγω διαιτησίας, στον επόμενο χάνεις επειδή δεν παίζεις καλά, και όλοι στεκόμαστε στο δεύτερο παιχνίδι και όχι στο τι σε οδήγησε σε τέτοιο σημείο".

Διαβάστε ακόμη...