«Παίκτες οικογένεια, επικοινωνία, εκτίμηση»

H αλήθεια είναι ότι όταν ανακοινώθηκε ο Μαρκ Πέιν το καλοκαίρι μόνο στον ΠΑΟΚ πίστευαν ότι ο Αμερικανός θα έπαιζε τέτοιο ρόλο στην ομάδα. Κανείς άλλος...
«Παίκτες οικογένεια, επικοινωνία, εκτίμηση»

Με βάση βέβαια το τι είχε κάνει ο Πέιν στον Πανιώνιο την προηγούμενη χρονιά. Κι όμως... Ο ξανθομάλλης φόργουορντ δικαίωσε την επιλογή και αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα, δεύτερο χάλκινο μετάλιο... Τελικά ο Μαρκ ασπάζεται την λογική... "πρωταθλητής στο τουρνουά των 12 ομάδων";

«Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις τις δύο ομάδες που έχουν τόσο μεγάλο μπάτζετ και έτσι στόχος εξ αρχής είναι η 3η θέση, κάτι που καταφέραμε και είναι φανταστικό» σχολίασε ο Πέιν στο "Μ" και πρόσθεσε. «Ήμαστε ικανοποιημένοι που πετύχαμε τους στόχους μας μετά από 10μηνη σκληρή δουλειά και η αίσθηση της επιτυχίας είναι σημαντική. Δεν πήραμε τίποτε δεδομένο. Ήταν το οικογενειακό κλίμα, η επικοινωνία και η εκτίμηση που βγήκε σε όλη την χρονιά».

-Τελικά ποιό ήταν το μυστικό;

«Δεν υπήρχε ο εγωισμός, όλοι είχαν το εγώ τους κάτω από την ομάδα, ήμασταν μια αδελφοποιημένη ομάδα, αυτό μας κράτησε ενωμένους και αυτό μας ανέβασε όταν χρειάστηκε».

-Ήταν ταβάνι η ξεπεράστηκε;

«Νομίζω ναι. Φτάσαμε στο ταβάνι. Στα πλέι οφ παίξαμε το καλύτερο μπάσκετ μετά τα σκαμπανεβάσματα στην κανονική περίοδο κυρίως λόγω της Ευρώπης. Στο σωστό τάιμινγκ ήμασταν υγιείς και τα καταφέραμε. Βέβαια δουλέψαμε για αυτό, είχαμε αρχικά στόχο το φάιναλ φορ και αφού το πετύχαμε μετά ήμασταν πιο άνετοι. Αντίθετα ο Πανιώνιος είχε πίεση».

-Ήταν και για αυτούς δύσκολο όμως. Τρεις νίκες μπροστά στην κανονική περίοδο, τελικά 4οι... Άδικο;

«Έκαναν μια φοβερή χρονιά, είχαν το πλεονέκτημα, αλλά έπεσαν στα ματς με τον Ολυμπιακό σε αντίθεση με μας που πιέσαμε πολύ τον Παναθηναικό, είχαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ίσως θα ήταν πιο δίκαιο για αυτούς αν η σειρά τελείωνε στα πέντε ματς. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε περήφανοι για ότι πετύχαμε».

-Νιώθεις τιμωρός του Πανιωνίου;

«Όχι. Εκεί έχω μόνο φίλους. Διασκέδασα την σειρά, τους αντιμετώπισα σαν να είχα απέναντι μου τον Παναθηναικό. Έβγαλα ενέγεια, τα παιχνίδια ήταν σκληρά και έτσι έπαιξα και εγώ σκληρά, ήθελα να κερδίσω. No hard feelings. Μόνο καλές αναμνήσεις έχω, οι σχέσεις με τα παιδιά και το σταφ είναι πολύ καλές».

-Η ομάδα έπαιξε 46 επίσημα ματς. Ποια σου έμειναν;

«Ίσως το πρώτο με την Κηφισιά για τα πλέι οφ στην έδρα μας. Ήμασταν κάπως νευρικοί, ξέραμε ότι ήταν το καθοριστικό παιχνίδι για την 4άδα και δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Ήταν πολύ σημαντική η νίκη μας. Και το ματς με τον Ολυμπιακό που το χάσαμε στο τέλος, οι μεγάλες νίκες με τον Άρη, στο Μαυροβούνιο, με την Χιμίκ που παίξαμε καταπληκτικά...».

-Που θα έδινες κρέντιτ;

«Στον κόουτς... Φοβερή προσωπικότητα, σεβασμός... Μας πίστευε δεν μας πίεζε συνεχώς όταν χάναμε αλλά ήταν εκεί με το τρόπο του μας έλεγε πως να προχωρήσουμε. Και σε παιδιά που δεν φάνηκαν πολύ όπως ο Μαργαρίτης που έπαιξε καταπληκτική άμυνα, έδωσε τόσα πολλά. Και ο Κασελάκης που ήξερε πολύ καλά τον ρόλο του».

-Και ο Ντι Τζέι;

«Έχει το χάρισμα και την ενόραση. Το σημαντικό είναι ότι δεν κάνει λάθη. Πιστεύω θα κάνει μεγάλη καριέρα, μακάρι να παίξει στο ΝΒΑ».

-Πως θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η ομάδα την προίκα της 3ης θέσης;

«Ξέρω ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες. Όταν η ομάδα ξεφύγει από αυτά, θα είναι πολύ καλύτερα. Όλοι οι άνθρωποι που είναι στην ομάδα κάνουν σωστά πράγματα. Ο Μπάνε, ο Νίκος, είναι πρώην παίκτες και ξέρουν την δουλειά. Είναι ειλικρινείς, μας μιλούσαν όταν υπήρχαν προβλήματα. Να μείνει ο κόουτς, είναι μεγάλος προπονητής, όλα τα παιδιά που δουλεύουν πολύ, που έχουν μικρά «εγώ»... Δεν χρειάζεται να υπάρχουν οι παίκτες των 20 πόντων. Αυτή είναι η σωστή φιλοσοφία και η ομάδα την ακολουθεί».

Ο Μπόγρης και ο «Μπίδης»

Ήρθε και η ώρα για πιο ανάλαφρα πράγματα... Ζητήθηκε από τον Μαρκ να σκεφτεί μια στιγμή μέσα στην χρονιά που έβγαλε πολύ γέλιο... «Θυμάμαι όταν επιστρέφαμε από την Ρωσία και κάναμε στάση στο Μόναχο, πήγαμε με το τρένο στο κέντρο και καθίσαμε σε μια μπυραρία. Ήμασταν τόσο κουρασμένοι, δεν μιλήσαμε για μπάσκετ, ασχοληθήκαμε με ότι άλλο υπήρχε και περάσαμε φοβερά. Δεν μπορέσαμε να πιούμε και μπύρες γιατί ήμασταν χάλια...». Και οι πιο χιουμορίστες συμπαίκτες του. «Ο Μπόγρης. Εγώ έκανα παρέα με τον Ντι Τζέι αλλά και με τον Μαργαρίτη και τον Τσόχλα με τις κοπέλες μας, περνούσαμε πολύ καλά» είπε ο Πέιν, που αποθέωσε τον Χαραλαμπίδη. «Ο Κώστας έχει πολύ χιούμορ αλλά πάνω απ' όλα είναι ηγέτης, έχει τρομερή εμπειρία, έχει το πρόσταγμα όταν χάνουμε, μας λέει να μην στεναχωριόμαστε να προχωράμε».

Τα cd της Έλλης

Αν κάποιοι θεωρούν ότι ο Μαρκ ως Καλιφορνέζος θα έχει πάρει τις συνήθειες του τόπου καταγωγής του, πλανώνται. «Μου αρέσει η Ελληνική κουζίνα είναι φανταστική. Το σουβλάκι, η σαλάτα... Δεν μου αρέσουν τα ψάρια, δεν μάθαμε να τα τρώμε με την κοπέλα μου». Και από μουσική... «Εμένα μου αρέσει η κάντρι, η μουσική του Σάουθερν Τέξας. Μας αρέσουν όμως κμαι τα Ελληνικά. Η κοπέλα μου πήρε από τον Μπόγρη ένα cd με τραγούδια της Έλλης και αν και δεν καταλαβαίνει τι λένε, έμαθε τους στίχους και τους τραγουδά».

Ο Μαρκ είναι γενικά ήρεμος τύπος. «Δεν πήγαμε φέτος στα μπουζούκια. Προτιμούσα να πηγαίνω για καφέ, αλλά και να τριγυρνάμε στην Θεσσαλονίκη με την κοπέλα μου και να μελετάμε την ιστορία της. Πήγαμε στα Κάστρα, είδαμε πόσα αρχαία έχει η πόλη, διαβάσαμε στο google σχετικά, τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ, είναι απίθανο τι ιστορία υπάρχει εδώ».

Οι δυσκολίες του Γιούροκαπ

Ευχή η κατάρα η Ευρώπη; Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή οι παίκτες αισθάνθηκαν... χωρίς χέρια και πόδια. «Ήταν δύσκολη δουλειά το Γιούροκαπ. Πολλά μακρινά ταξίδια, λεωφορεία, αεροπλάνα, ολόκληρες μέρες στο δρόμο. Κάποια στιγμή νοιώθαμε εξοντωμένοι. Για αυτό και κάναμε ήττες από Τρίκαλα, Κηφισιά, η ακόμα και τις βαριές σε Άγκυρα και Ρωσία. Ίσως όμως εκείνες οι ήττες μας βοήθησαν μετά» σχολίασε ο Πέιν που πρόσθεσε... «Καταφέραμε και μείναμε ενωμένοι μετά από σερί ήττες. Η διακοπή των Χριστουγέννων μας έκανε καλό, βγάλαμε το βάρος από πάνω μας, ξεκουραστήκαμε, παίξαμε μετά πιο σκληρά και μας βγήκε η χημεία και η ενέργεια. Πήραμε πολλά θετικά από τα δύσκολα ματς, από τις κόντρες, καταλάβαμε ότι ήμαστε καλή ομάδα καιμ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον καθένα».

Αβέβαιο το μέλλον

Συμβόλαιο δεν υπάρχει. Ο Μαρκ Πέιν είναι ελεύθερος να παίξει όπου θέλει του χρόνου. Τι σκέφτεται; «Μόλις τελειώσαμε. Θα μιλήσω με τους ανθρώπους της ομάδας, με τον ατζέντη μου... Με την κοπέλα μου αγαπήσαμε αυτά τα δύο χρόνια την Ελλάδα, περάσαμε υπέροχα, θα ξεκουραστώ και θα αποφασίσω. Πετώ την Παρασκευή για τις ΗΠΑ και θα δούμε μετά».

Και οι φανς; Μάλλον περίμενε κάτι περισσότερο. «Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι να περιμένω. Όταν όμως έβλεπα κόσμο στο γήπεδο ήταν πολύ όμορφα. Στα ματς με τον Άρη, με τον Παναθηναϊκό. Είναι πιστοί, στήριζαν και μετά από αρνητικά αποτελέσματα και αυτό με έκανε ευτυχισμένο. Ειδικά στα πλέι οφ. Μου έλεγαν μπράβο Μαρκ, καλή δουλειά, πάμε για το επόμενο, άντε ΠΑΟΚΑΡΑ. Ο ΠΑΟΚ έχει φοβερή παράδοση, κουλτούρα, θυμάμαι τότε που ο Μπάνε έλεγε «ότι όλοι πρέπει να πάρουν εισιτήρια», 100 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ από την Αυστραλία αγόρασαν εισιτήρια για να βοηθήσουν. Ήταν φοβερό. Ήθελα βέβαια να δω 8000 κόσμο στο γήπεδο, αλλά για αυτό εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ελπίζω την επόμενη χρονιά.

Είδα ότι στο ποδόσφαιρο ο κόσμος στηρίζει πολύ. Δεν πήγα στο γήπεδο, ήταν να πηγαίναμε στο ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά μου είπαν τα παιδιά... άστο, θα είναι δύσκολα. Είδα όμως η ατμόσφαιρα ήταν τρομερή. Εγώ πάντως ευχαριστώ τους φιλάθλους για την στήριξη, που έμειναν μαζί μας μέχρι το τέλος. Αυτό σημαίνει πολλά για μας, ειδικά τους ξένους, που ήρθαμε από άλλα μέρη και χρειαζόμασταν την αγκαλιά τους. Το μόνο που θέλω να τους πω είναι οτι ο ΠΑΟΚ απέκτησε έναν ακόμα φανατικό οπαδό, τον Μαρκ Πέιν».

Διαβάστε ακόμη...