"Δεν μπορώ να ζω χωρίς τον ΠΑΟΚ"!

Η χτεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη σ' έναν από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ. Αθόρυβος. Με τεράστια προσφορά. Παίκτης - εγγύηση. Με τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ οι ΠΑΟΚτσήδες ένιωθαν ασφαλείς.
"Δεν μπορώ να ζω χωρίς τον ΠΑΟΚ"!

Και χτες στην Τούμπα ο Πολωνός γνώρισε την αποθέωση την ώρα της τιμητικής διάκρισης από τα χέρια του Παναγιώτη Ποικιλίδη. Δίπλα του ήταν ο μικρός Μαξ.

Ο Μίρο αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ από το 2007 μέχρι το 2012. Συνολικά σε 124 επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις: 92 στο πρωτάθλημα και από 16 στο Κύπελλο και στην Ευρώπη. Στα πέντε χρόνια (όλα με το 27 στην πλάτη) που έπαιξε στον ΠΑΟΚ έμεινε με το μαράζι ότι δεν πέτυχε κάποιο γκολ, αλλά έδωσε τρεις ασίστ.

-Μίρο είναι αλήθεια ότι φέτος πήρες διαρκείας για την Τούμπα;

"Ναι! Δεν μπορώ να ζω χωρίς τον ΠΑΟΚ! Επαιξα πολλά χρόνια στην ομάδα και πιστεύω ότι ήταν τα καλύτερα χρόνια μου ως ποδοσφαιριστής. Πέρασα πολύ καλά, έπαιξα πολλά παιχνίδια, ενώ είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ και στην Ευρώπη. Εχω τον ΠΑΟΚ στην καρδιά μου. Και πέρυσι που έφυγα έβλεπα τα ματς του ΠΑΟΚ, αλλά φέτος που δεν έχω ομάδα και είμαι στη Θεσσαλονίκη αποφάσισα να πάρω διαρκείας!"

-Σε ποια θύρα;

"Στον 4ο όροφο των επισήμων"

-Στο γήπεδο έρχεσαι με τα παιδιά σου;

"Αυτός που έχει μεγάλη τρέλα με τον ΠΑΟΚ είναι ο Μαξ. Ο μικρός, ο Λέον που είναι 5 ετών, δεν γουστάρει πολύ γήπεδο. Ερχεται καμιά φορά αλλά προτιμάει το playstation"

-Ο Μαξ είναι γραμμένος και στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ;

"Ναι. Είναι αριστεροπόδαρος. Παρότι είναι 8 ετών παίζει με την ομάδα Κ9, με πιο μεγάλα παιδιά γιατί είναι μεγάλο ταλέντο".

-Τι θέση παίζει;

"Αριστερό μπακ! Στην άμυνα παίζει σκληρά. Είναι πολύ καλός για την ηλικία του. Βγαίνει και μπροστά αν χρειαστεί. Αξίζει να πω ότι ο προπονητής του, Ανδρέας Μπαλαμπάνης, είναι πολύ καλός".

-Τα παιδιά σου που μεγαλώνουν στην Ελλάδα αν έρθει η ώρα να διαλέξουν μεταξύ Εθνικής Ελλάδας και Πολωνίας τι θα κάνεις;

"Εχω μιλήσει με τον Μαξ! Μπορεί να είναι 8 ετών και να έχει ζήσει όλα του τα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά ξέρει που είναι η πατρίδα μας. Μου είπε ότι αν έρθει η ώρα θέλει να παίξει για την Πολωνία. Εχω παίξει κι εγώ δύο παιχνίδια στην Εθνική Πολωνίας και θέλει κι αυτός να παίξει εκεί"

-Τελικά σταμάτησες το ποδόσφαιρο ή ακόμη μπορεί να σε δούμε σε κάποια ομάδα;

"Το καλοκαίρι δεν βρήκα ομάδα που να με καλύπτει και είναι δύσκολο να παίξω τώρα τον Ιανουάριο. Είναι δύσκολο να βρω καλή ομάδα, οργανωμένη και χωρίς προβλήματα. Δε θέλω στο τέλος της καριέρα μου να πάω σε μία ομάδα με προβλήματα. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει λοιπόν αν έχω σταματήσει ή όχι. Παίζουν και τα δύο σενάρια...".

ΘΑ ΓΙΝΩ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ!

-Και τι θα κάνεις στο μέλλον;

"Το έχω σκεφτεί. Θα γίνω προπονητής. Ηθελα να πάω πριν από λίγο καιρό για τα σεμινάρια στα Γιάννινα, αλλά δεν πρόλαβα. Τώρα ίσως πάω στη Ρόδο που είναι το επόμενο σεμινάριο για να πάρω το πρώτο δίπλωμα προπονητή. Μπορεί όμως να πάω και στην Πολωνία καθώς θα είναι πιο εύκολα να πάρω το δίπλωμα λόγω γλώσσα. Οπως και να έχει θα γίνω προπονητής! Βλέπω ότι πηγαίνοντας τον γιο μου στην προπόνηση μου αρέσει να βλέπω πώς μαθαίνουν τα παιδιά το ποδόσφαιρο, πως βελτιώνονται κτλ. Και πιστεύω ότι έχω καλό μάτι για να ξεχωρίσω τα ταλέντα".

-Ισως γίνεις και σκάουτερ;

"Το μάτι το έχω, βλέπω ποιος κάνει και ποιος όχι... Σίγουρα θα ασχοληθώ με κάτι κοντά στο ποδόσφαιρο"

-Αφού έχεις... μάτι ποιος σου αρέσει στον φετινό ΠΑΟΚ;

"Ο Βίτορ παίζει πολύ καλά. Ισως κανένας δεν το περίμενε να είναι τόσο καλός. Στην άμυνα δεν κάνει λάθη. Ισως έχει κάνει 1-2 λάθη μέχρι τώρα αλλά συνολικά είναι πολύ σταθερός. Γενικά είναι πολύ σωστός και σοβαρός. Και επιπλέον βάζει και γκολ. Επίσης ο Λάζαρ κάνει σπουδαία δουλειά. Βλέπω φέτος ότι μεγάλη βελτίωση έχει ο Κίτσιου. Ανεβαίνει πολύ. Οταν ήμουν στον ΠΑΟΚ έκανε κάποιες προπονήσεις, αλλά τότε έπαιζε αμυντικό χαφ. Τώρα ως δεξί μπακ τα πηγαίνει πολύ καλά. Είμαι χαρούμενος για αυτόν"

-Ο ΠΑΟΚ έχει βγάλει παιδιά από τις Ακαδημίες του τα τελευταία χρόνια.

"Η ακαδημία του ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή και πολύ οργανωμένη. Δεν βγάζει τυχαία παίκτες. Και με την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη οι προοπτικές είναι καλύτερες για το μέλλον".

-Ζαγοράκης, Βρύζας, Κωνσταντινίδης, Κονσεϊσάο, Γεωργιάδης, Ιβιτς όλοι επέστρεψαν στον ΠΑΟΚ σε άλλους ρόλους. Εσύ;

"(Γέλια!) Θα δούμε... Πρώτα να πάρω το δίπλωμα προπονητή και μετά θα μιλήσουμε για να δούμε τι θα κάνουμε... "

-Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος στα ελληνικά γήπεδα;

"Ο Σκόκο. Επίσης ο Λέτο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Πιο παλιά και ο Τζόρτζεβιτς. Αλλά πιο δύσκολος από όλους ήταν ο Βιεϊρίνια στις προπονήσεις. Είναι μεγάλος παίκτης και πολύ φίλος μου. Πριν 2-3 μέρες μιλήσαμε. Του ευχήθηκα περαστικά. Περιμένω να τον δω και από κοντά όταν έρθει στη Θεσσαλονίκη για να κάνει θεραπεία".

-Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες;

"Πολλοί ήταν εξαιρετικοί παίκτες. Ο Βιεϊρίνια ίσως ήταν ο καλύτερος. Αλλά και ο Γκαρσία είναι σπουδαίος παίκτης. Επίσης ο Κονσεϊσαο, ο Κοντρέρας".

-Υπήρξε κάποιος που ήταν πιο απόμακρος από όλους;

"Δεν είχα πρόβλημα ποτέ με κανέναν. Είχα καλό χαρακτήρα και δεν δημιουργούσα θέματα. Εχω μόνο φίλους από το ποδόσφαιρο...".

-Πιο τρελός ποιος ήταν;

"Ο Τσιρίλο, ο Γκαρσία. Επίσης, ο Μουσλίμοβιτς δεν ήταν... καλά! Ο Πάμπλο είναι πολύ δύσκολος άνθρωπος. Αν θέλει να πει κάτι θα το πει. Τα έλεγε πάντα έξω από τα δόντια. Και αν κάποιος τον πείραζε μέσα στο παιχνίδι χτυπούσε κιόλας"!

-Το πιο μεγάλο πειραχτήρι ποιος ήταν;

"Ο Μπαλάφας. Εκανε πολλές πλάκες. Επίσης ο Στέλιος Ηλιάδης. Και ο Γιασέρ είχε πολύ πλάκα. Εκανε πάντα στα αποδυτήρια πως περπατάνε οι παίκτες της ομάδας και έπεφτε πολύ γέλιο. Ειδικά όταν έκανε τον Γκαρσία! Ηταν καλό παιδί".

-Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή σου στον ΠΑΟΚ;

"Νομίζω η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα πλέι οφ του 2010. Βγήκαμε πρώτοι και παίξαμε προκριματικά στο Τσάμπιος Λιγκ. Μεγάλες στιγμές έζησα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Τα ματς με Φενερμπαχτσέ, Αγιαξ, Βιγιαρεάλ. Εζησα μεγάλες στιγμές στον ΠΑΟΚ".

-Και ποια ήταν η χειρότερη;

"Οι πιο δύσκολες στιγμές για μένα ήταν το 2010 όταν είχα έναν τραυματισμό και έμεινα 3 μήνες εκτός δράσης και δεν μπορούσα να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ"

"Ο ΣΑΝΤΟΣ ΜΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕ ΠΟΛΥ..."

Ο Μίρο είναι απόλυτος όταν η κουβέντα πάει στους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Ελλάδα. Γι' αυτό και η απάντηση στην ερώτηση μας "ποιος ήταν καλύτερος προπονητής που συνεργάστηκες;", ήταν εύκολη και... δεδομένη!

"Σίγουρα ο Φερνάντο Σάντος. Είναι ένας πολύ σοβαρός τεχνικός και με βοήθησε πολύ από τον πρώτο χρόνο που ήμασταν μαζί στον ΠΑΟΚ. Παρότι η σεζόν για την ομάδα ήταν κακή, άλλαξε όλη την ομάδα και την έκανε πρωταγωνίστρια. Εδιωξε πολλούς παίκτες, αλλά εμένα με έπιασε και μου είπε ότι με γουστάρει όπως παίζω και με κράτησε. Δουλέψαμε πολύ και ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε διαφορετικός στη συνέχεια".

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΑΟΚ!

Σε ερώτηση αν μπορεί ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα ο Μίρο είπε:

"Βασικά μόνο ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό μπορούν να χτυπήσουν το πρωτάθλημα. Εύχομαι στον ΠΑΟΚ να παλέψει, να είναι μέσα στο παιχνίδι του τίτλου και να τα καταφέρει"

ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΜΑΞ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ο Σνάουτσνερ δεν έκρυψε ότι θα ήθελε να δει τον γιο του, τον Μαξ (ο οποίος είναι στις Ακαδημίες του Δικέφαλου) να παίζει στον ΠΑΟΚ!

"Μακάρι να δω κάποια στιγμή τον Μαξ στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ! Εχει βέβαια μεγάλο δρόμο μπροστά του, όμως έχει το πάθος. Και για την μπάλα αλλά και για τον ΠΑΟΚ! Εγώ θα τον βοηθήσω όσο μπορώ. Μακάρι να παίξει στον ΠΑΟΚ και να γουστάρει το κλίμα στην Τούμπα, όπως το έζησα κι εγώ. Θέλει να παίξει μόνο για τον ΠΑΟΚ! Σε καμία άλλη ομάδα. Ισως μόνο και στην Μπαρτσελόνα! Εχει μεγάλη τρέλα για τον ΠΑΟΚ".

"ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ ΤΟΝ ΣΠΑΘΑ"

Από το μυαλό του Πολωνού δεν βγαίνει το ματς κόντρα στον Αρη, εκεί όπου αποβλήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά από τον Σπάθα! Τα όργια κατά του ΠΑΟΚ από τον Πειραιώτη διαιτητή δεν ξεχνιούνται...

"Αποβλήθηκα εντελώς άδικα. Δεν ήταν σωστές οι κάρτες που μας έδωσε εκείνος ο διαιτητής. Εκείνο το ματς ήταν μεγάλη αδικία και μας έκοψαν τη φόρα για να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα".

-Ποιος ήταν ο καλύτερος διαιτητής;

"Ο Κάκος, αλλά όχι για τον ΠΑΟΚ! Οταν έπαιζε με εμάς ήταν σχεδόν πάντα... κακός! Μας έδινε πολλές κάρτες και έβγαζε άλλον εαυτό"!

Διαβάστε ακόμη...