Η σημασία του ντέρμπι για Πογέτ και Τούντορ

Από sport24.gr: Η σύγκρουση της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ δεν είναι ένα ακόμα ντέρμπι "Δικεφάλων" αλλά έχει ιδιαίτερη αξία για τους Γκουστάβο Πογέτ και Ίγκορ Τούντορ. Το Sport24.gr αναλύει.
Πηγή: sport24.gr
Η σημασία του ντέρμπι για Πογέτ και Τούντορ

Μπορεί οι Γκουστάβο Πογέτ και Ιγκόρ Τούντορ να είναι σχετικά "φρέσκοι" στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον Κροάτη να έχει αναλάβει το τιμόνι του "Δικεφάλου του Βορρά" το περασμένο καλοκαίρι και τον Ουρουγουανό να κοουτσάρει την Ένωση από τα μέσα του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, παρόλα αυτά το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ δείχνει να έχει πολύ μεγάλη σημασία για αμφότερους.

Για τον Πογέτ, κριτήριο για την παραμονή του στον πάγκο είναι η εικόνα που θα εμφανίσει η ΑΕΚ στα εντός έδρας ντέρμπι που ακολουθούν τόσο με τον ΠΑΟΚ όσο και με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (ο προκάτοχός του Τραϊανός Δέλλας απομακρύνθηκε άλλωστε μετά από βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό) ενώ ο Τούντορ ψάχνει και αυτός ένα σπουδαίο αποτέλεσμα ως "ανάχωμα" στην αρκετή κριτική που υπάρχει προς το πρόσωπό του.

Λίγες ώρες πριν τη σπουδαία μονομαχία των δύο "Δικεφάλων" στο χορτάρι του ΟΑΚΑ, το Sport24.gr σας αναλύει για ποιο λόγο το ματς αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους δύο προπονητές και δεν είναι ένα ακόμα ντέρμπι γοήτρου μεταξύ των δύο ομάδων.

Η σημασία του αγώνα για τον Πογέτ
Ο Γκουστάβο Πογέτ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ τρεις μέρες πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο. Παρόλο που είχε την επιλογή να πιάσει δουλειά τυπικά από την επόμενη του ματς, ο ίδιος ζήτησε να καθίσει κανονικά στον πάγκο. Δείγμα του πόση σημασία έχουν για τον Ουρουγουανό τέτοιου είδους παιχνίδια. Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ πάντως, έχει περισσότερες από μια ιδιαιτερότητες για τον Πογέτ. Καταρχάς είναι το πρώτο του στον πάγκο της ΑΕΚ, εντός έδρας. Ήδη ο Ουρουγουανός τεχνικός έχει αναπτύξει ξεχωριστή σχέση με τον κόσμο της ομάδας. Έχει επαφή με την εξέδρα και έχει πει ακόμα και δημόσια πως ανυπομονεί να ζήσει την ατμόσφαιρα ενός τέτοιου παιχνιδιού στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και φυσικά δεν θέλει να απογοητεύσει τον κόσμο.

Επίσης το ματς με τον ΠΑΟΚ θα είναι το πρώτο ντέρμπι στο οποίο η ΑΕΚ θα πάει με την αγωνιστική σφραγίδα του Πογέτ. Σ' εκείνο το ματς με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, ο Ουρουγουανός μπορεί να είχε ζητήσει να καθίσει στον πάγκο και να κοουτσάρει την ομάδα, αλλά μέσα σε μόλις δυο προπονήσεις, δεν είχε προλάβει να προσθέσει τίποτα από την αγωνιστική του φιλοσοφία στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Τώρα ο Πογέτ δουλεύει με την ομάδα ήδη περίπου τρεις μήνες. Και έχει περάσει τα στοιχεία που θέλει, ενώ έχει αλλάξει ακόμα και το σύστημα. Απέναντι στον ΠΑΟΚ, θα είναι το πρώτο ντέρμπι που θα δοκιμαστεί η «συνταγή» Πογέτ.

Προφανώς και για τον Ουρουγουανό τεχνικό έχει μεγάλη σημασία και το αποτέλεσμα, για το μέλλον του. Οι οριστικές αποφασίσεις για το αν θα παραμείνει ή όχι στον πάγκο της ΑΕΚ, θα παρθούν από κοινού με την ομάδα στο τέλος της σεζόν. Αλλά ένα από τα κριτήρια, θα είναι και η αγωνιστική εικόνα που θα έχει η ΑΕΚ και τα αποτελέσματα που θα πάρει στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Είναι δεδομένο πως οι νίκες, θα ισχυροποιήσουν πολύ την θέση του Πογέτ.

Ο Τούντορ θέλει διπλό ηρεμίας
Ακόμη και ο πιο αδαής πάνω στα θέματα του ΠΑΟΚ έχει αντιληφθεί ότι, εδώ και εβδομάδες (μην πούμε μήνες γιατί ουσιαστικά η έντονη κριτική άρχισε από την ήττα στην Τρίπολη), ο Ίγκορ Τούντορ είναι το κεντρικό πρόσωπο στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ.

Ακολουθώντας τον δρόμο όλων των προπονητών του Δικεφάλου τα τελευταία χρόνια, ο Κροάτης βρίσκεται μόνιμα στο επίκεντρο των συζητήσεων για τις επιλογές του:

-Για τα εντυπωσιακά ξεσπάσματα, αλλά και τις "μαύρες τρύπες" στην απόδοση του ΠΑΟΚ.

-Για την ενδεκάδα που ποτέ δεν είναι ίδια.

-Για την εμμονή αρχικά και πλέον την εγκατάλειψη του 3-5-2.

-Για τις χοντροκομμένες δηλώσεις που κάνει για παίκτες

-Για ότι δεν έβαζε τον Αθανασιάδη και τον Μπερμπάτοφ μαζί στην ενδεκάδα και πλέον γιατί επιμένει να κρατά τον Βούλγαρο, την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ, στον πάγκο.

-Κυρίως, όμως, για τα μπρος-πίσω που κάνει ο ΠΑΟΚ που δεν έχει καταφέρει να πείσει σε σταθερή βάση ότι είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα πίσω από τον Ολυμπιακό, βάει των χρημάτων που έχει επενδύσει ο ιδιοκτήτης της και βάσει της πληρότητας του υλικού της, όπως πιστεύουν στην Τούμπα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, σαφώς και η ξέλιξη του μεγάλου ντέρμπι έχει μεγάλη αξία για τον Τούντορ. Ένα διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ θα του προσφέρει τεράστια αποθέματα ηρεμίας και θα τον κάνει να πάει με μεγαλύτερη σιγουριά στα πιστεύω του στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Πανιώνιο την ερχόμενη Τετάρτη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μία βαριά ήττα του ΠΑΟΚ μπορείν να του δημιουργήσει πρόβλημα παραμονής, η αλήθεια, όμως, είναι-χωρίς σε τέτοια θέματα να μπορεί κάποιος να γίνει απόλυτος-ότι σε αυτή τη φάση ο Κροάτης κινδυνεύει μόνο σε περίπτωση αποκλεισμού από το Κύπελλο.

Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου γνωρίζει ότι τον ακολουθεί η... ταμπέλα (ρετσινιά για ορισμένους) του "προπονητοφάγου" και θέλει να εξαντλήσει τη σεζόν με τον ίδιο προπονητή. Από την άλλη, όμως, η κάψα του για έναν τίτλο αγγίζει τα όρια της ψύχωσης...

Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, πάντως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο ομογενής επιχειρηματίας, πέρα από την κριτική που κάνει, αναγνωρίζει και αρκετά θετικά στοιχεία στον νεαρό προπονητή της ομάδας του (όπως και την απειρία που είναι φυσιολογικό να έχει). Ότι προώθησε νεαρούς παίκτες (Μυστακίδη, Χαρίση), ότι ο ΠΑΟΚ έχει παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο, ότι επιμένει σ' αυτά που πιστεύει (αν και αρκετές φορές με θολωμένη σκέψη). Σε κάθε περίπτωση, όμως, κι αυτός θα κριθεί από τα αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη...