Η πρώτη σέντρα της Α' Εθνικής...

Από gazzetta.gr: Σκαλίζοντας τα αρχεία του ποδοσφαίρου δεν μπορείς να μην σταματήσεις στη σημερινή ημέρα. Στις 25 Οκτωβρίου 1959, σαν σήμερα δηλαδή, άρχισε το ταξίδι της Α΄ εθνικής κατηγορίας. Για είκοσι χρόνια ήταν ημιεπαγγελματικό, το 1979 συστήθηκαν οι πρώτες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) και πλέον συνεχίζεται ως... Συνεταιρισμός.
Πηγή: gazzetta.gr
Η πρώτη σέντρα της Α' Εθνικής...

Δεν προκαλεί σε κανέναν έκπληξη το γεγονός, ότι για να φθάσουμε στη δημιουργία της πρώτης εθνικής κατηγορίας έπρεπε να αναστατωθεί ολόκληρη η χώρα, να υπάρξουν ενστάσεις και το κατεστημένο της εποχής, δηλαδή οι τοπικές ενώσεις, να βλέπουν με επιφύλαξη την μετατροπή των τοπικών πρωταθλημάτων σε μια ενιαία κατηγορία.

Ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε σαφέστατη εντολή προς τους παράγοντες της ΓΓΑ και της ΕΠΟ: Να καθιερωθεί Α' εθνική κατηγορία. Το ίδιο έλεγε και η ΟΥΕΦΑ, που τέσσερα χρόνια πριν είχε ξεκινήσει τις ενιαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις το πρωταθλητριών και το κυπελλούχων, παράλληλα με το κύπελλο Εκθέσεων.

Το ζητούσε και ο ΟΠΑΠ, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 1959, αλλά «έμπαινε μέσα» αφού ο κόσμος μπερδεμένος δεν έδινε μεγάλη σημασία στο νέο διαγωνισμό. Όπως, δεν έδωσε σημασία σε δύο σημαντικές μετακινήσεις εκείνο το καλοκαίρι. Ο Μίμης Δομάζος από την Άμυνα Αμπελοκήπων, αν και Ολυμπιακός, βρέθηκε στον Παναθηναϊκό και ο Γιώργος Σιδέρης από τον Ατρόμητο Πειραιά., αν και είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, πήγε στον Ολυμπιακό.

Στις 31 Αυγούστου μετά από τετράωρη σύσκεψη των ιδρυτριών ενώσεων (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) αποφασίστηκε στο πρωτάθλημα να πάρουν μέρος 16 ομάδες και να ξεκινήσει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 1959.

Το πρώτο ματς στην ιστορία της Α' εθνικής έγινε πρωί. Σέντρα στις 10 το πρωί στο γήπεδο Καραϊσκάκη, το οποίο χρησιμοποιούσαν και οι τέσσερις ομάδες του Πειραιά που έπαιζαν στην «μεγάλη κατηγορία», η Προοδευτική υποδέχθηκε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και μπροστά σε 1.432 θεατές ο διαιτητής Στράτος Κουλαξής σφύριξε την έναρξη του αγώνα και ουσιαστικά μιας ολόκληρης κατηγορίας. Το πρώτο τέρμα σημείωσε ο Νίκος Μυτώσης με σουτ εις βάρος του τερματοφύλακα του Απόλλωνα, Παράσχου Αυγητίδη στο 67ο λεπτό.

Η πρώτη έκπληξη μεγάλου μεγέθους έγινε στην αλάνα του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Κορίνθου. Εκεί, όπου ο άσημος Παγκορινθιακός νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό με εύστοχο χτύπημα φάουλ στο 41ο λεπτό του Γιώργου Κόη.

Όλα τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:

Προοδευτική - Απόλλων Καλαμαριάς 1-0

Παγκορινθιακός – Ολυμπιακός 1-0

ΠΑΟΚ - Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης 3-2

Παναθηναϊκός – Παναιγιάλειος 2-1

Εθνικός Πειραιώς – ΑΕΚ 0-1

Δόξα Δράμας – Αρης 2-2

Ηρακλής – Απόλλων 0-0

Πανιώνιος - ΑΕ Νίκαιας 3-0

Το πρώτο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός. Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκης.

Διαβάστε ακόμη...