Ο «άνθρωπος νταμπλ» του ΠΑΟΚ

Ο Δημήτρης Εφραιμίδης μπορεί να μην είναι ο σούπερ σταρ όμως έχει... το κοκαλάκι της νυχτερίδας και πέρσι η παρουσία του στον Δικέφαλο ήταν καταλυτική.
Πηγή: inpaok.com
Ο «άνθρωπος νταμπλ» του ΠΑΟΚ

Ο ακραίος του ΠΑΟΚ είναι 25 ετών και έχει ήδη ανακηρυχθεί δύο φορές νταμπλούχος με δύο διαφορετικές ομάδες! Δεν είναι και πάρα πολλοί οι Έλληνες πετοσφαιριστές που έχουν πετύχει κάτι ανάλογο. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την αξία του. Την περασμένη (επιτυχημένη) χρονιά του Δικεφάλου σε πρωτάθλημα και κύπελλο αποτέλεσε σημαντικό γρανάζι της ασπρόμαυρης μηχανής, αποδεικνύοντας πως δεν παραμένει απλά «ταλέντο» αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του κορμού της ομάδας. Το ΙΝPAOK τον συνάντησε και τον «ανέκρινε».

-Νέα χρονιά, νέα πρόσωπα. Οι στόχοι της ομάδας παραμένουν ίδιοι;

«Αν και είναι νωρίς να πούμε πολλά, είναι σίγουρο ότι οι στόχοι παραμένουν υψηλοί. Αν και υπήρξαν πολλές αλλαγές, η φετινή ομάδα χτίστηκε για ψηλά πράγματα. Έχουν φύγει δύο βασικοί παίχτες όπως ο Σαφράνοβιτς και ο Γκόμεζ, αλλά έρχεται ο Κουβανός διαγώνιος, ο Σεπέντα που θα βοηθήσει πολύ και πιστεύω ότι η ομάδα μπορεί και πάλι να πρωταγωνιστήσει σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και να κάνουμε μια πολύ καλή πορεία στο Champions League».

-Η ομάδα έχει ήδη μια χρονιά πρωταθλητισμού στην πλάτη της. Η περσινή χρονιά θεωρείς ότι θα αγχώσει την ομάδα για να κρατήσει τα κεκτημένα ή θα τη βοηθήσει με τις εμπειρίες που της έδωσε;

«Το ότι κατακτήσαμε πέρσι το νταμπλ θεωρώ πως είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για εμάς, γιατί μας βοηθάει να σκεφτόμαστε ότι τα καταφέραμε και μπορούμε να το ξανακάνουμε. Μας γεμίζει βέβαια με ευθύνη και λίγο παραπάνω άγχος γιατί ξέρουμε ότι πλέον ο κόσμος, η διοίκηση αλλά και εμείς οι ίδιοι έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους εαυτούς μας. Ξέρουμε όμως ότι κατακτήσαμε κάτι πολύ σημαντικό πέρσι και σίγουρα θα θέλαμε να το επαναλάβουμε».

-Το ρόστερ απαρτίζεται από πολύ έμπειρους παίχτες με παραστάσεις πρωταθλητισμού. Αυτό αγχώνει τους μικρότερους σε ηλικία παίχτες και πως οι εμπειρότεροι το διαχειρίζονται αυτό;

«Δεν μας αγχώνει καθόλου το γεγονός ότι έχουμε μια ομάδα που αποτελείται από πολύ σημαντικούς παίχτες που έχουν καταφέρει πολλά πράγματα σε εγχώριο αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο στην καριέρα τους. Μας βοηθάνε σίγουρα πολύ, γιατί μας βάζουν σε ένα κλίμα πρωταθλητισμού ουσιαστικά αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη πίεση, μας βοηθάνε πάρα πολύ με συμβουλές. Έχουμε την τύχη να έχουμε πολύ καλούς χαρακτήρες στην ομάδα και αυτό δημιουργεί ένα οικογενειακό κλίμα που εκτονώνει κατά κάποιο τρόπο την πίεση και το άγχος που μπορεί να νιώθει κάποιος. Είναι πολύ μεγάλη βοήθεια αυτό για εμάς τους μικρότερους».

-Φέτος, πέρα από το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, η ομάδα συμμετέχει και στη διοργάνωση του Champions League. Ποιές είναι οι σκέψεις σου για αυτά τα παιχνίδια;

– Σίγουρα η ομάδα θα βοηθηθεί κάνοντας κάποια παιχνίδια παραπάνω, θα πάρουμε ως ομάδα κάποιες παραστάσεις ευρωπαϊκού και παγκοσμίου επιπέδου από αυτές τις ομάδες και τους παίχτες που θα αντιμετωπίσουμε στο Champions League. Η παραπάνω κούραση είναι δεδομένη σε σχέση με πέρσι που δεν είχαμε τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά επειδή η ομάδα έχει βάθος πάγκου, υπάρχουν παίχτες που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα και να αντικαταστήσουν τους βασικούς αν κουραστούν. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερο πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι. Οι παραστάσεις και οι εμπειρίες θα μας βοηθήσουν σίγουρα γιατί θα παίξουμε απέναντι σε καλύτερους παίχτες, έτσι στο πρωτάθλημα θα είμαστε πιο έτοιμοι στους αγώνες μας.

-Είσαι στην ηλικία των 25 και έχεις κατακτήσει 2 φορές το νταμπλ, το 2012 με τον Ηρακλή και πέρσι με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Ποιοί είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για το μέλλον;

«Σίγουρα η κατάκτηση τέτοιων τίτλων είναι σημαντική αλλά δεν μένω σε αυτό, προσωπικοί μου στόχοι ήταν και θα είναι πάντα να μπορώ να παίζω όσο καλύτερο βόλεϊ μπορώ, στο ψηλότερο επίπεδο που μπορώ. Πρώτα και κύρια όμως θέλω να βοηθάω όσο το δυνατόν περισσότερο την ομάδα στην οποία αγωνίζομαι, γιατί το βόλεϊ είναι ομαδικό άθλημα. Αν καταφέρω να κατακτήσω και άλλους τίτλους καλώς, αν όχι θέλω πάντα να ξέρω όταν κοιτάζω στο παρελθόν μου, πως κάθε φορά έκανα το καλύτερο που μπορούσα για την ομάδα μου και τίποτα άλλο».

-Πέρσι ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία αποκτώντας τον Χιμένες, τον πρώτο Κουβανό που έπαιξε βόλεϊ μακριά απο την χώρα με την άδεια της Ομοσπονδίας. Φέτος απέκτησε και τον αρχηγό της Εθνικής Κούβας, Σεπένταα. Τι να περιμένει ο κόσμος του ΠΑΟΚ από τις δυο αυτές μεταγραφές;

– «Καταρχάς και μόνο το γεγονός ότι έχουμε στην ομάδα δύο παίχτες από την Εθνική Κούβας, είναι τεράστια επιτυχία και ο κόσμος θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είναι παίχτες Παγκοσμίου επιπέδου, πρωταγωνιστούν στο Παγκόσμιο βόλεϊ και παίζουν βασικοί στην Εθνική ομάδα της χώρας τους. Ο κόσμος να περιμένει να δει δυο εξαιρετικά επιθετικογενείς παίχτες, με έφεση στην επίθεση και το σκοράρισμα, δυο παίχτες που θα βοηθήσουν πάρα πολύ τον ΠΑΟΚ να φτάσει στους στόχους του. Ουσιαστικά αυτοί οι παίχτες δεν είναι το κερασάκι στην τούρτα, θα είναι ο κύριος κορμός του φετινού ΠΑΟΚ και θα βοηθήσουν έμπρακτα την ομάδα, σε όλους τους τομείς. Ειδικά στα ευρωπαϊκά ματς θα βοηθήσει πολύ το γεγονός ότι έχουν διεθνείς παραστάσεις πολύ υψηλού επιπέδου, γιατί το επίπεδο που θα αντιμετωπίσει η ομάδα είναι ένα σκαλί παραπάνω από το Ελληνικό πρωτάθλημα. Οι παίχτες αυτοί (σ.σ. οι Κουβανοί) με τις εμπειρίες που έχουν, θα ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν, γιατί έχουν αντιμετωπίσει τους ίδιους παίχτες ως αντιπάλους και στο παρελθόν με τις Εθνικές ομάδες».

– Πόσο σημαντική είναι για την ομάδα η παρουσία του κόσμου στο Παλατάκι;

– «Σίγουρα ο κόσμος βοηθάει, ακόμα περισσότερο από όσο καταλαβαίνει και ο ίδιος. Αυτό φάνηκε πέρσι στους ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό και στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Όταν γέμισε το Παλατάκι, οι αντίπαλες ομάδες ήταν σαν να πάθαιναν μπλακ άουτ, οι παίχτες τους ήταν πολύ αγχωμένοι και αυτό φαινόταν μέσα στο γήπεδο. Πολλές φορές δεν μπορούσαν να κάνουν σωστά τις κινήσεις τους και φαίνονταν σφιγμένοι. Ουσιαστικά ο κόσμος βοηθάει και εμάς να παίξουμε καλύτερα, μας δίνει... φτερά ώστε να κρατήσουμε το δικό μας ρυθμό, αλλά κόβει τελείως και το ρυθμό του αντιπάλου. Γι" αυτό φέτος περιμένουμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας από πιο νωρίς, από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, να μας στηρίξει σε κάθε επιτυχία αλλά και αποτυχία. Αν γίνει αυτό πιστεύω ότι όλοι μαζί, εμείς και ο κόσμος θα τα καταφέρουμε».

Διαβάστε ακόμη...