Η ηρωϊκή πρόκριση και το άχαρο αντίο στον Σαλούστρο

Από basketplus.gr: Την δουλειά την έκανε, τον στόχο τον πέτυχε. Σε άδειο γήπεδο, χωρίς 4 παίκτες και απέναντι σε μια πλήρη ομάδα, με έκρηξη, με καλό σχεδιασμό και στελέχωση (εξαίρεση αυτός ο Κουκ), δύναμη κοντά και μακριά από το καλάθι, με ίδιο καλό προπονητή,
Πηγή: basketplus.gr
Η ηρωϊκή πρόκριση και το άχαρο αντίο στον Σαλούστρο

Μόνο που οι "Βασιλιάδες της Κρήτης" προδόθηκαν από την ανετοιμότητα τους και την έλλειψη χημείας και συνεργασιών, αποτέλεσμα του νέου ρόστερ και της απουσίας του κόουτς στην Εθνική. Α, και αυτός ο Χάροου αξίζει τα 40 χιλιάρικα. Μόνο που για να λειτουργήσουν μαζί Σάφτενααρ, Κορόλεφ κάποιος πρέπει να τους οργανώνει και ο Χάροου είναι περισσότερο πόιντ εκτελεστής.

Και ο ΠΑΟΚ; Η νίκη πρόκριση είναι πολύ σημαντική με το τρόπο που ήρθε, Λίγοι το κατάλαβαν, προφανώς γιατί λίγοι εννόησαν την σημασία του ματς. Αρκεί να μην καλύψει η πρόκριση τα κενά. Το ότι έκαναν το σταυρό τους στο τέλος του αγώνα στο πάγκο δείχνει το πόσο αγχωμένοι ήταν, το πόσο υπολόγιζαν το Ρέθυμνο. Σημαντικό μειονέκτημα οι απώλειες, αλλά πάντα ζεις με αυτά που έχεις και αυτά που έχει τώρα ο ΠΑΟΚ... ανατρέχουν σε αυτό που λείπει. Τι είναι αυτό;

- Ο πόιντ γκαρντ... Πάλι ο Τσόχλας τρέχει-όσο μπορεί-την ομάδα γιατί ο Τέπιτς δεν το έχει, με τον Ντούβνιακ βέβαια να μην ήταν ποτέ άσος, Για πρώτη φορά τόσο πίσω σε αυτό το κομμάτι ο ΠΑΟΚ των τελευταίων επτά χρόνων του Σούλη, με εξαίρεση την πρώτη χρονιά. Τρομερή φροντ λάιν με άσο-τύποις-να έρχεται τον Μάιο, ο Ντελινινκάιτις, για τα πλέι οφ.

- Αν ο ΠΑΟΚ συνέχιζε να έχει την περιφερειακή άμυνα του πρώτου ημιχρόνου, το αποτέλεσμα θα ήταν οδυνηρό. Ο κάθε "Κρητικός" έμπαινε όποτε ήθελε στην ρακέτα του ΠΑΟΚ, γατί δεν συναντούσε καμμιά αντίσταση. Η ομάδα δεν έχει "πόδια" στην άμυνα στα γκαρντ, πλην Λιάπη.

- Χάθηκαν πολλά αμυντικά ριμπάουντ, ούτε καν ο ικανός ριμπάουντερ Μάρκοβιτς δεν ήταν παρών σε αυτό το κομμάτι. Ψηλά στην ρακέτα του ΠΑΟΚ, πολύ άσχημη η κατάσταση, το Ρέθυμνο έκανε πάρτι στο πρώτο ημίχρονο. Ο Δικέφαλος πήρε το ματς στην 4η περίοδο όταν το βελτίωσε αυτό, διώχνοντας τους αντιπάλους του μακριά από το καλάθι και αναγκάζοντας τους να επιχειρούν μακρινά άστοχα σουτ.

Θετικά δεν είχε ο ΠΑΟΚ; Φυσικά και είχε. Το ότι κέρδισε παρά τα παραπάνω μείον. Το οτι ίδρωσαν στην άμυνα όταν το ματς έγινε Γολγοθάς, το οτι ο Βασιλειάδης ανέλαβε τον ηγετικό ρόλο με στοιχεία πλην σκοραρίσματος, το πως ο Μάρκοβιτς εξέθεσε τον Κορόλεφ, Φτάνουν όμως αυτά; Με έναν άσο και αν βρεθούν χρήματα με έναν Αμερικανό να γεμίζει την ρακέτα, μια χσρά θα φτάσουν.

Και πάμε στο θέμα της ημέρας πέρα από την πρόκριση. Είναι όντως εντυπωσιακό το πως μέλη ενός τέτοιου μπασκετικού περιβάλλοντος δεν είδαν το κενό στο πόιντ γκαρντ και έφτασαν 7 Οκτωβρίου να κόβουν 25χρονο Έλληνα παίκτη που έχει άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο (με οψιόν). Στην ανάγκη το κάνεις, ΟΚ, αλλά ως αποτέλεσμα χαρακτηρίζει άσχημα μια ομάδα που τίμησε και τιμά Χαραλαμπίδη και Κακαρούδη στις μεγάλες τους ατυχίες και αποθεώθηκε δίκαια.

Με τον Σαλούστρο και την αποχώρηση του ο ΠΑΟΚ αδικεί ηθικά τον εαυτό του πέρα από την λογική του ότι δεν μπορεί να τον έχει εκτός 12άδας, ή να πληρώνει 8-9 γκαρντ. Ουσιαστικά το λάθος στον σχεδιασμό οδήγησε τους ανθρώπους της ομάδας να ξεπεράσουν τις συνήθειες τους και να βρεθούν πέρα από τις λογικές που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Από την άλλη και ο Σαλούστρος πέρσι αδίκησε τον εαυτό του. Σε μια ομάδα με μοναδικό σμολ φόργουορντ αυτόν, βασικό, έπρεπε να δείξει κάτι περισσότερο, αν και δεν είναι εύκολο να ξεπερνάς τον αμυντικό ρόλο, να μαρκάρεις τον αντίπαλο άσο. Αλλο αυτό όμως... Για το αγωνιστικό της υπόθεσης, ελάχιστοι μπορούν να διαφωνήσουν. Για τον χρόνο είναι η ένσταση, αποτέλεσμα του καλοκαιρινού λάθος στον άσο. Το θέμα είναι αν αυτή η "θυσία" προσφέρει λύση, Ο ΠΑΟΚ κλείνει κόμπο γκαρντ αντί για κλασσικό άσο...; Χμ...

* Πολύ "εύκολα" τα είπε και ο Σούλης για τον Σαλούστρο μετά το ματς. Δεν μπορεί να είναι αυτή η λογική του κόουτς, δεν είναι τόσο ψυχρός σε τέτοιες καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη...