Υπέρ πρόσθετων βοηθών ο Ντάλας, ερωτήματα για τη στάση της ΕΠΟ

Από soccerplus.gr: Η χρησιμοποίηση επιπρόσθετων διαιτητών ήταν μία σκέψη της UEFA, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση το 2012 και είχε σαν στόχο αυτά τα "επιπλέον ζευγάρια μάτια" να βοηθήσουν διαιτητές και επόπτες στο δύσκολο έργο τους.
Πηγή: soccerplus.gr
Υπέρ πρόσθετων βοηθών ο Ντάλας, ερωτήματα για τη στάση της ΕΠΟ

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει εφαρμοστεί ήδη στo Champions League, το Europa League, το Ευρωπαϊκό Super Cup και τα προκριματικά του EURO 2016, με την UEFA να προετοιμάζει περίπου 40 διαιτητές για τον συγκεκριμένο ρόλο ενόψει της νέας σεζόν.

Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Νυόν το "παρών" έδωσαν ο γνώριμός μας Χιου Ντάλας που είναι και μέλος της ΚΕΔ/ΕΠΟ μαζί με τους Μαρκ Μπάττα και Βλάντιμιρ Σάιν, ενώ ο ειδικός σε θέματα προπόνησης διαιτητών, Βέρνερ Χέλσεν μαζί με το επιτελείο του γύμνασε τους διαιτητές που εκπαιδεύτηκαν σε συνθήκες αγώνα.

Στόχος του σεμιναρίου αυτού ήταν η βελτίωση των επιπρόσθετων διαιτητών που βρίσκονται στη γραμμή του άουτ δίπλα στο δοκάρι του τέρματος και επιβλέπουν τη μεγάλη περιοχή, στην τοποθέτηση και στην σωστή κίνηση στον χώρο που είναι υπεύθυνοι, αλλά και στην άμεση και ακριβή επικοινωνία τους με τους διαιτητές ανά πάσα στιγμή στον αγώνα.

Μάλιστα, η εκπαίδευση των επιπρόσθετων διαιτητών μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη ιστοσελίδα στην οποία όχι μόνο μπορούν να μελετήσουν βίντεο που αφορούν διάφορα περιστατικά σε αγώνας, αλλά μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και με αξιωματούχους της UEFA σε θέματα διαιτησίας.

"Ξέρουμε ότι οι επιπρόσθετοι διαιτητές θα πρέπει να βελτιωθούν. Είναι σημαντικό να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο ματς", δήλωσε αρχικά για το θέμα ο Χιου Ντάλας, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

"Οι επιπρόσθετοι διαιτητές πρέπει να ενεργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας. Αν παίκτες και προπονητές γνωρίζουν ότι υπάρχει "επιπλέον ζευγάρια μάτια" στον αγώνα, τα πράγματα θα μπορέσουν να κυλήσουν πιο ήρεμα σε μία αναμέτρηση".

Επιπλέον, ο Σκωτσέζος που είναι μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και της ΕΠΟ τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της χρησιμοποίησης των επιπρόσθετων διαιτητών που στοχεύει στην μείωση των λαθών όσον αφορά τα πέναλτι, ενώ επεσήμανε ότι αφαιρούν αρμοδιότητες από τους επόπτες, οι οποίοι μπορούν να επικεντρωθούν στις υποδείξεις των offside.

Τέλος πρόσθεσε ότι η ύπαρξη πρόσθετων βοηθών αποτρέπει τους ποδοσφαιριστές από την προσποίηση και τα φάουλ με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση αυτών των φαινομένων που συμβάλλει στην ακεραιότητα των αγώνων.

Πάντως παρότι από τη μία ο Ντάλας, ως μέλος της UEFA, διδάσκει και επιχειρηματολογεί υπέρ της ύπαρξης των πρόσθετων βοηθών διαιτητών και τη συμβολή τους στην ομαλή περαίωση των αγώνων, δημιουργούνται εύλογα ερωτήμα σχετικά με το γιατί ένα τόσο επιτυχημένο μέτρο δεν υιοθετείται και από την ΕΠΟ για τους αγώνες της Super League και για περισσότερους αγώνες του κυπέλλου και όχι μόνο για τους ημιτελικούς και τον τελικό.

Διαβάστε ακόμη...