Την Κυριακή η έκτακτη Γ.Σ. της Ο.Χ.Ε

Από handball.org.gr: Σημαντικές αποφάσεις για το άθλημα θα ληφθούν στη Μίκρα Θεσσαλονίκης
Πηγή: handball.org.gr
Την Κυριακή η έκτακτη Γ.Σ. της Ο.Χ.Ε

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος, κατά την συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2015, αποφάσισε, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού, τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι των σωματείων- μελών της Ομοσπονδίας, την προσεχή Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 και ώρα 12:00 στην αίθουσα «Ιωάννης Μελισσανίδης» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας (τέρμα Νέας Κρήνης Θεσσαλονίκης) με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Εκλογή Προεδρείου
2. Εκκαθάριση μητρώου διαγραφή σωματείων
3. Τροποποίηση καταστατικού
4. Τροποποίηση κανονισμών: Αγώνων, Μεταγραφών, Διαιτησίας, Πειθαρχικό δίκαιο
5. Προτάσεις- Αποφάσεις για την βελτίωση του τρόπου διεξαγωγής των πρωταθλημάτων
6. Απόφαση σχετικά με την υπαγωγή ή όχι του Ράγκμπυ στην ΟΧΕ

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει, σύμφωνα με το καταστατικό, η απαιτούμενη απαρτία, η Γ.Σ. θα επαναληφθεί την ίδια ημερομηνία και ώρα 13:00, στον ίδιο χώρο με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΧΕ ΣΤΗΝ Γ.Σ.

Τροποποιήσεις καταστατικού, κανονισμών αγώνων, μεταγραφών, διαιτησίας, πειθαρχικού δίκαιου και προτάσεις για την βελτίωση των πρωταθλημάτων.

Σε μία από τις σημαντικότερες Γ.Σ. του αθλήματος αναμένεται να εξελιχθεί αυτή της 14ης Ιουνίου 2015 στη Θεσσαλονίκη. Το Δ.Σ. της ΟΧΕ θα εισηγηθεί μία σειρά από αλλαγές στο καταστατικό, τους κανονισμούς, αλλά και σε θέματα που άπτονται την βελτίωση των πρωταθλημάτων.

Αναλυτικότερα το Δ.Σ. της ΟΧΕ θα εισηγηθεί:

-Την εκκαθάριση του μητρώου της ΟΧΕ με την διαγραφή 96 σωματείων που δεν έχουν δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.
-Την τροποποίηση του καταστατικού σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της ΓΓΑ και για λόγους εκσυγχρονισμού.
-Την τροποποίηση κανονισμών αγώνων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα πρακτικά θέματα κατά την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.
-Την τροποποίηση του πειθαρχικού κανονισμού, καθώς και του κανονισμού διαιτησίας εναρμονίζοντας τους με την πρακτική και την σύγχρονη πραγματικότητα.
-Την τροποποίηση Κανονισμού εγγραφών- μεταγραφών που αφορά την νέα μείωση του ορίου ηλικίας απελευθέρωσης των αθλητών από τα 25 στα 23 έτη με 8 χρόνια παραμονής στον ίδιο σύλλογο, καθώς και την θέσπιση δεύτερης μεταγραφικής περιόδου για Έλληνες αθλητές.
-Τέλος το Δ.Σ. της ΟΧΕ θα ζητήσει από την Γ.Σ. να εγκρίνει ένα προσχέδιο ψηφίσματος προς την πολιτεία που θα περιέχει αίτημα για την μη ενσωμάτωση του αθλήματος του Ράγκμπυ στην ΟΧΕ.

Τα αναλυτικά προσχέδια των τροποποιήσεων υπάρχουν στην ενότητα διακηρύξεις- ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της ΟΧΕ
http://www.handball.org.gr/index.php/el/federation/declarations-announcements

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΔΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Σχετικά με τις εισηγήσεις που αφορά το θέμα για την βελτίωση των πρωταθλημάτων, το Δ.Σ. –αφού έλαβε υπόψη του και τις απαντήσεις όσων σωματείων απάντησαν στα ερωτηματολόγια- θα προτείνει:

ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ- ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ- ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ
Προτείνεται οι Εθνικές Κατηγορίες να παραμείνουν ως έχουν τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ - ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Αλλαγή των υφιστάμενων συστημάτων διεξαγωγής με στόχο την αύξηση του συνολικού αριθμού των αγωνιστικών/αγώνων για όλους.
Στην Α1 Ανδρών, ένα αριθμό αγώνων για όλες τις μετέχουσες ομάδες οποίος δεν θα είναι μικρότερος του 27.
Στην Α1 Γυναικών ένα αριθμό αγώνων για όλες τις μετέχουσες ομάδες οποίος δεν θα είναι μικρότερος του 20.
Στην Α2 Ανδρών η εφαρμογή και μιας δεύτερης φάσης που θα εμπλέκονται οι υποψήφιες ομάδες για άνοδο και υποβιβασμό και θα προσθέσει τουλάχιστον 3 ακόμα αγωνιστικές.
Στην Α2 Γυναικών και Β Ανδρών την εφαρμογή ενός συστήματος που θα διασφαλίζει τουλάχιστον 12 - 14 αγώνες σε κάθε ομάδα που μετέχει.
Επίσης λόγω της αύξησης του αριθμού των αγώνων οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης θα μεταφερθούν νωρίτερα και αργότερα αντίστοιχα.
Η τελική απόφαση για τα επιμέρους συστήματα διεξαγωγής θα αποτυπωθεί στις αντίστοιχες προκηρύξεις.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προτείνεται το ίδιο σύστημα διεξαγωγής σε Άνδρες και Γυναίκες με επαναφορά του Final 4 αντί για μονό Τελικό.
ΘΕΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΩΝ
Α) Ιατροφαρμακευτική κάλυψη
Προτείνεται η θέσπιση υποχρέωσης των σωματείων να ασφαλίζουν τους αθλητές τους για περιπτώσεις τραυματισμού κατά την διάρκεια αγώνων και προπονήσεων.
Β) Μεταγραφές
Προτείνεται η θέσπιση δεύτερης μεταγραφικής περιόδου για Έλληνες αθλητές ως κάτωθι:
· Ημερομηνίες: 20 Δεκεμβρίου - 10 Ιανουαρίου
· Λόγος/Είδος μεταγραφών: Ελεύθερη, Υποσχετική (μέχρι τέλος περιόδου), Αποδέσμευση (εφόσον δεν έχει δηλωθεί στις λίστες από το καλοκαίρι όχι εκ παραδρομής)
· Κατηγορίες Ομάδων/ ηλικίες: όλες οι Εθνικές κατηγορίες (όχι ηλικιακά) και μόνο για αθλητές–τριες που δεν δικαιούνται συμμετοχή στα ηλικιακά πρωταθλήματα.
· Η εφαρμογή της θα προβλέπεται από την εγκύκλιο μεταγραφών με την αίρεση έγκρισης του τροποποιημένου κανονισμού από την ΓΓΑ.

Ξένοι αθλητές
Α1 Ανδρών-Γυναικών δικαίωμα απόκτησης έως 3 αλλοδαποί και απεριόριστος αριθμός αθλητών από ΕΕ, αλλά δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες θα έχουν μόνο τρεις.
Α2 Ανδρών-Γυναικών δικαίωμα απόκτησης 2 αλλοδαποί και απεριόριστος αριθμός αθλητών από ΕΕ, αλλά δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες θα έχουν μόνο δύο.
Λοιπές κατηγορίες: Κανένας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Προτείνεται η καταβολή των οδοιπορικών στελεχών αγώνων (κόστος μετακίνησης) σε ποσοστό 50-50% από τα διαγωνιζόμενα σωματεία πριν την έναρξη του αγώνα. Το παράβολο θα χρησιμοποιείται από την ΟΧΕ αποκλειστικά για την κάλυψη του κόστους μετακινήσεων διαιτητών και στελεχών αγώνων και θα κυμαίνεται ενδεικτικά από 200€ έως 1500€ ανάλογα με την κατηγορία. Θα καταβάλλεται (όχι συμψηφιστικά) μαζί με την δήλωση συμμετοχής των ομάδων και θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
α. Για την κατηγορία Νεανίδων προτείνεται να υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής αθλητριών και από την αμέσως επόμενη διετία (για φέτος 2000-2001) χωρίς κανένα περιορισμό. Στόχος, η αύξηση των ομάδων που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα των νεανίδων και η αύξηση των αγώνων στις σημαντικές αυτές ηλικίες.

β. Προτείνεται αυστηρή καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων από τις ενώσεις Εφήβων-Νεανίδων την 31/01/2016 και έναρξη ταυτόχρονα με την έναρξη τις Α1 Ανδρών & Γυναικών αντίστοιχα. Στόχος η έγκαιρη ολοκλήρωση της τελικής φάσης ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια αθλητών & αθλητριών της Γ΄ Λυκείου.
Ημερομηνίες διεξαγωγής Α' φάσης ηλικιακών
ΕΦΗΒΩΝ-ΠΑΙΔΩΝ ΕΝΑΡΞΗ το αργότερο 26-27/09/2015
ΝΕΑΝΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΕΝΑΡΞΗ το αργότερο 10-11/10/2015

γ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ & ΟΠΕΝ
· Προτείνεται η διεξαγωγή των τελικών φάσεων Εφήβων και Παίδων με βάση το σύστημα του Final 12 ή 6 χωρίς ημιτελικές φάσεις.
· Προτείνεται η διεξαγωγή των τελικών φάσεων Νεανίδων και Κορασίδων με βάση το σύστημα του Final 6 χωρίς ημιτελικές φάσεις.
· Επίσης προτείνεται η υιοθέτηση περισσότερων από μία διοργανώσεων ΟΡΕΝ (OPEN Κλιμακίων-Επιλογής Αθλητών/τριών-Χριστουγέννων κλπ) για κάθε ηλικιακή κατηγορία στη διάρκεια μιας χρονιάς με κριτήρια γεωγραφικά, χρονικά και οικονομικά. Τις διοργανώσεις αυτές θα τις προκηρύξει η ΕΑΠ από την αρχή της χρονιάς για να αιτηθούν τα υποψήφια σωματεία διοργανωτές ή και συνδιοργανωτές 2 και περισσοτέρων σωματείων.

ΓΕΝΙΚΑ:
· Θα υπάρξει προσπάθεια σε συνεργασία με την ΚΕΔ να θεσπισθεί ο Διαιτητής Ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν κάποια νομικά κωλύματα.
· Απαραίτητη και υποχρεωτική η παρουσία Προπονητή με κάρτα Προπονητή Ανάπτυξης σε όλες της ομάδες ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ της Ανάπτυξης

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Προτείνεται η θεσμοθέτηση φιλικών αγώνων της Εθνικής Ομάδας Ανδρών και Γυναικών με Σωματεία της Α1, καθ' όλη την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οι αγώνες θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, στο Βορρά ή στο Νότο (εναλλάξ) με διαφορετικό σωματείο, απ την συγκεκριμένη περιφέρεια, με το αντίστοιχο κλιμάκιο της Εθνικής. Θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρχει μετακίνηση της ομάδας από το πρωτάθλημα που θα δώσουμε τον αγώνα, την προηγούμενη ημέρα- βράδυ. Ο τόπος διεξαγωγής θα είναι η έδρα του Σωματείου και η ημέρα που προτείνουμε είναι ή Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας αν είναι εφικτό, με την προϋπόθεση ή ομάδα αυτή να έχει αγωνιστεί το Σάββατο. Επίσης, δεν θα γίνονται φιλικά τις εβδομάδες που υπάρχει εμβόλιμη αγωνιστική ημέρα την Τετάρτη, αλλά και όταν προκύπτει ευρωπαϊκό παιχνίδι του συλλόγου. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας με την ενιαία Εθνική Ομάδα, όταν αυτό είναι εφικτό.
Στην Συνέλευση έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν εκπρόσωποι των Διαιτητών (ΣΥΔΧΑ), εκπρόσωποι των Προπονητών (ΣΥΠΧΕ) και των αθλητών (ΠΣΑΧ).

Διαβάστε ακόμη...