Ψηφίστηκε ο αθλητικός νόμος με "παρατράγουδα" από τους ΑΝ.ΕΛ.

Από soccerplus.gr: Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από τη Βουλή κατ' άρθρο το αθλητικό νομοσχέδιο.
Πηγή: soccerplus.gr
Ψηφίστηκε ο αθλητικός νόμος με "παρατράγουδα" από τους ΑΝ.ΕΛ.

Τα περισσότερα κόμματα ψήφισαν «ναι» στα περισσότερα άρθρα, ενώ λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας η Ν.Δ. απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 15 που αφορά τη διατύπωση για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ λόγω της νέας νομοτεχνικής παρέμβασης που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, έπειτα από τη χθεσινή αντίδραση της UEFA που προκλήθηκε από τη διαφωνία της ΕΠΟ.

Από τη συγκεκριμένη διάταξη απαλείφθηκε η ο προσδιορισμός «εσωτερικές» στις υποθέσεις που η ΕΠΟ μπορεί να διαχειρίζεται ανεξάρτητα, ενώ προστέθηκε η φράση «μς δεδομένο ότι», που αντικατέστησε τη φράση «λαμβανομένου υπόψη» η οποία με τη σειρά της είχε αντικαταστήσει τη φράση «υπό την προϋπόθεση» η οποία περιέχονταν την πρόταση της UEFA.

Η τελική διατύπωση που κατατέθηκε είναι η εξής: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία, με δεδομένο ότι η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος».

Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αφού άνοιξε θέμα με το άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές με τον Π. Χαϊκάλη των ΑΝ.ΕΛ. από βήματος να μεταφέρει ως «επίσημη θέση» της ΕΠΟ, τη διαφωνία της στην τριετή θητεία των μελών των πειθαρχικών οργάνων

Η αλλαγή που υπήρξε και στο άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές, είναι ότι ο διορισμός τους θα γίνεται από την ΕΠΟ αλλά μέσα από λίστα που θα στέλνεται από αρμόδια δικαστική αρχή.

Από βήματος Βουλής ο κ. Κοντονής είπε ότι για τη συγκεκριμένη αλλαγή επήλθε συμφωνία με την UEFA, αλλά η ΕΠΟ φέρεται να διαφωνεί.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές «ναι» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Το άρθρο ψηφίστηκε με κατα πλειοψηφία επί των παρόντων με 146 "ναι", 67 "όχι" και 33 "παρών".

«Ναι» στο συγκεκριμένο άρθρο είπαν οι Μαυραγάνης, Παπαχριστόπουλος, Ξουλίδου, Κόκκαλης και Δ.Καμμένος.

Κατά από τους ΑΝ.ΕΛ ψήφισε ο αντιφατικός καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, Π. Χαϊκάλης και «παρών» οι Δαμαβολίτης και Κάτανας.

Απόντες ήταν μεταξύ άλλων οι Π. Καμμένος και Κόλλια.

Απο τη ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο δήλωσε ότι απέχει η πρόεδρο της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Κοντονής: Δεν θίχθηκε ο πυρήνας του νομοσχεδίου

Μετά τη ψήφιση του νόμου ο υφυπουργός Αθλητισμού, δήλωσε:

"Η Κυβέρνηση έκανε όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις, που δεν θα έθιγαν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, για να υπάρξει συναίνεση. Ελπίζω αυτή η συναίνεση να φανεί και σε όλες τις συζητήσεις και δηλώσεις των εμπλεκομένων. Εξαντλήσαμε τα περιθώρια συνεννόησης.

Πιστεύω ότι ο κάθε Έλληνας φίλαθλος θα καταλάβει ότι ποτέ η Κυβέρνηση δεν διανοήθηκε οι σύλλογοι και η Εθνική ομάδα να αποκλειστούν από τις διεθνείς διοργανώσεις. Το βάρος το έχουν άλλοι. Οι συνομιλητές μας θα καταλάβουν. Λειτουργήσαμε με αίσθημα ευθύνης και συναίνεσης», επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού".

Διαβάστε ακόμη...