"Κλείσε μέσα σου τον ΠΑΟΚ και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο" (1955)

Η νίκη του ΠΑΟΚ με 4-2 μέσα στη Νέα Σμύρνη την Πρωτομαγιά του 1955 και η πρόκριση στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Εντυπωσιακή υποδοχή και πανό φτιαγμένο από τους φιλάθλους της ομάδας.
Πηγή: paokfc.gr
"Κλείσε μέσα σου τον ΠΑΟΚ και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο" (1955)

Δεν ήταν απλά Πρωτομαγιά του 1955, αλλά και Κυριακή όταν οι ομάδες που είχαν προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους σε μονές αναμετρήσεις. Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο στις 3:30 το μεσημέρι, όπου μετά από ένα σκληρό ματς και με δέκα ποδοσφαιριστές από το 22ο λεπτό κατάφερε να πανηγυρίσει σπουδαία πρόκριση με το εντυπωσιακό 4-2.

Ο Δικέφαλος βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 11ο λεπτό ο Χρονόπουλος με σουτ μέσα από την περιοχή βάζει μπροστά στο σκορ τον Πανιώνιο. Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήταν άμεση και μετά από προσπάθεια του Παπαδάκη, ο Καραφουλίδης σπρώχνει την μπάλα στα δίχτυα με σουτ για το 1-1. Η ένταση του αγώνα ήταν σε υψηλά επίπεδα από πολύ νωρίς και σε ένα σκληρό μαρκάρισμα που δέχθηκε από τον Θανάση Σαραβάκο ο Χουρμπουλιάδης αντέδρασε και η επίθεση του στον ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου του κόστισε την αποβολή από τον αγωνιστικό χώρο από το 22ο λεπτό.

Ο Καραφουλίδης βάζει μπροστά στο σκορ τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες με ωραίο σουτ (32′) και πριν κλείσει το ημίχρονο ο Κουϊρουκίδης (40΄) γράφει το 3-1 απέναντι στον Πανιώνιο που δεν μπορεί να αντιδράσει στην επιθετική κυριαρχία του Δικεφάλου. Η αλλαγή θέσεων των ποδοσφαιριστών του Πανιωνίου στο δεύτερο ημίχρονο φέρνει μια πίεση για την άμυνα του ΠΑΟΚ που την ξεπερνά και με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γερούδη (70′) γράφει το 4-1 . Το μόνο που κατάφερε η ομάδα της Νέας Σμύρνης ήταν να μειώσει με σουτ του Χρονόπουλου στο 75ο λεπτό σε 4-2 που ήταν και το τελικό σκορ. Την επόμενη ημέρα οι φίλοι του Δικέφαλου επιφύλαξαν πανηγυρική υποδοχή στην αποστολή των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή από τις εφημερίδες της εποχής: "Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν οι πολυπληθείς φίλαθλοι του ΠΑΟΚ εις την επιστρέψασαν σήμερον την μεσημβρίαν ενδεκάδα η οποία ως γνωστόν εθριάμβευσεν επί του Πανιωνίου. Αρκετήν ώραν προ της αφίξεως του λεωφορείου πλήθη φιλάθλων συγκεντρωμένα εις το προ του πρακτορείου της ΤΑΕ χώρον ανέμενον τους ποδοσφαιριστάς σχολιάζοντες την νίκην. Το τι έγινε μόλις το φέρον την ομάδα λεωφορείον κατέφθασεν δεν περιγράφεται. Προσεφέρθησαν ανθοδέσμες. Οι δεν παίκτες εφέροντο εις του ώμους των φιλάθλων. Εις την υποδοχή παρέστησαν ο πρόεδρος κ. Χαραλαμπίδης και οι Ντούλος, Δημάδης, Τασκουνίδης κ.α.

Επίσης η γνωστή μασκώτ του ΠΑΟΚ Ιορδάνης Καραμαλής έφερον τεράστιον πανό γράφοντα: "Κλείσε μέσα σου τον ΠΑΟΚ δια να νοιώσεις κάθε είδους μεγαλείο". Το πανό αυτό, όπως και τα άλλα που εμφανίζονται πάντοτε εις το γήπεδο όταν αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ αποτελεί έμπνευσιν και κατασκευή του φανατικού οπαδού της πρωταθλήτριας μας Κουταλιανού όστις διατηρεί κατάστημα επιγραφών επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου. Ας ευχηθούμε τον σημερινόν ενθουσιασμόν να τον ακολουθήσουν και άλλοι ως αποτέλεσμα νέων νικών της πρωταθλήτριας μας".

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Πανιώνιος: Πεντζαρόπουλος, Βασιλείου, Μυλωνάκης, Καζαντζίδης, Παπουλίδης, Σαραβάκος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Τσολιάς, Κωνσταντινίδης, Χρονόπουλος

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Γερούδης, Δουκάκης, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Καραφουλίδης, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...