Γενεύη 26/3/1991: Με την ματιά και το... κόμπλεξ των Ισπανών

Από basketplus.gr: Ήταν η πρώτη μεγάλη στιγμή μιας τρομερής εξαετίας για τον ΠΑΟΚ. Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια ο Δικεφάλος κατακτούσε το κύπελλο κυπελλούχων κερδίζοντας στο παγοδρόμιο Πατινουάρ της Γενεύης με 76-72.
Πηγή: basketplus.gr
Γενεύη 26/3/1991: Με την ματιά και το... κόμπλεξ των Ισπανών

Η κούπα αυτή είχε μια εντυπωσιακή συνέχεια με πέντε ακόμα τελικούς (το 1993 δεν έπαιξε τελικό αλλά ήταν στο φάιναλ φορ του Ευρπωπαϊκού πρωταθλήματος).

Έχουν ειπωθεί πολλά όλα αυτά τα χρόνια... Η διακοπή, το +8 για τους Ισπανούς και το καμ μπακ του ΠΑΟΚ με Μπάνε, Μπάρλοου και τους Φασούλα, Παπαχρόνη, Ιωάννου στο πάγκο με φάουλ. Για τα βήματα του Κεν, την αποβολή του Ντέβις στο 38΄, για το σσπασμένο κύπελλο, για την απίστευτη υποδοχή μέσα στη πίστα του "Μακεδονία".



Πως το βίωσαν όμως οι Ισπανοί; Είπαν τότε απίστευτα πράγματα. Ειδικά ο Πέπε Αρσέγκα, ο πόιντ γκαρντ της ομάδας έβγαλε όλο το Ισπανικό κόμπλεξ, ρίχνοντας τις ευθύνες της ήττας της ομάδας του στην ατμόσφαιρα. Και ακολούθησαν τα Ισπανικά ΜΜΕ... Πως να δεχθούν μια τέτοια σφαλιάρα από την μικρή και φτωχή μπασεκτικά Ελλάδα;

Μιλώντας στην ιστοσελίδα BalonZesto του αδελφού του Φερνάντιο Αρσέγκα έβγαλε τόνους δηλητήριο. "Ήταν δύσκολη χρονιά. Κερδίσαμε τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού κυπέλλου με τον κόουτς Βαν Εμάν και 15 μέρες πριν το τελικό αυτός εξαφανίστηκε. Ήρθε ο Κομάς, αλλά η ομάδα δεν πήγε προς το χειρότερο. Μαζευτήκαμε τρεις μέρες πριν στην Γενεύη. Αποδείχθηκε ότι η ΦΙΜΠΑ δεν μπορούσε να διοργανώσει τελικό Ελλήνων Ισπανών και μάλιστα στη Γενεύη.



Ήμασταν στα αποδυτήρια και οι Έλληνες εξαφάνισαν έναν οπαδό μας που κουνούσε μια σημαία. Βγήκαμε να τον προστατεύσουμε και δεν μας άφησαν. Μπήκαμε πάλι στα αποδυτήρια με τρομερή αβεβαιότητα γιατί οι οικογένειες μας ήταν εκεί έξω. Δεμ θα έπρεπε να παίξουμε κάτω από τις συνθήκες. Ποτέ... " σχολίασε ο Αρσέγκα, που κατέληξε... "Τα Ελληνικά ΜΜΕ δεν έγραψαν για το σκάνδαλο και μάλιστα δικαιολόγησαν την αντίδραση των οπαδών που διαμαρτυρήθηκαν και δεν ανέχθηκαν τα φάουλ που σφύριξαν οι διαιτητές στον Φασούλα. Αυτός βέβαια δεν είδε τι έγινε με την συμπεριφορά των οπαδών της ομάδας του. Τον τιμώρησε ο Μπράουν την επόμενη σεζόν. Ακόμα και το κύπελλο που πήραν το έσπασαν από αδεξιότητα...".

Την άποψη του εξέφρασε και ο τότε πρόεδρος της Σαραγόσα Χοσέ Λουίς Ρούμπιο... "Κάναμε μεγάλο ματς και στο τέλος ήταν η μοίρα. Θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία μας, αλλά μπορούμε να πούμε ότι δεν χάσαμε λόγω των καλαθιών. Αν όλα κυλούσαν νορμάλ, η ΦΙΜΠΑ δεν θα επέτρεπε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ήταν σαν παίζαμε σε αυτή φυλακής. Ήταν ένα ματς που θα το κερδίζαμε και μάλιστα εύκολα με 10 πόντους διαφορά. Θα έπρεπε να επαναληφθεί το παιχνίδι και τότε θα κερδίζαμε πολύ άνετα σε ένα ουδέτερο έδαφος".

Διαβάστε ακόμη...