Ο Γκαρσία και το «σήκω και φύγε παιδί μου»

Από thessports.gr: Πρόσφατα ο Γιώργος Δώνης αποδέχθηκε την πρόταση της Αλ Χιλάλ και θα συνεχίσει την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία. Πριν συμβεί αυτό παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ιστοσελίδα contra.gr, όπου ένα μεγάλο μέρος της «αφιερώθηκε» στη θητεία του στον ΠΑΟΚ.
Πηγή: thessports.gr
Ο Γκαρσία και το «σήκω και φύγε παιδί μου»

Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός τόνισε πως αν δεν συγκρούονταν με τον Πάμπλο Γκαρσία, πιθανόν να ήταν ακόμη τεχνικός του Δικέφαλου, αποκάλυψε πως κάποιος τον χτύπησε μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό και κατηγόρησε τη διοίκηση του ΠΑΟΚ ότι δεν τον προστάτεψε.

Ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

– Εχετε μετανιώσει για κάποιες από τις συγκρούσεις σας;
Εχω μετανιώσει για κάποιες αντιδράσεις που αφορούσαν άγνωστο κόσμο. Παράδειγμα. Κάποια στιγμή περπατούσα στο Αλκαζάρ στη Λάρισα και κάποιος γύρισε και με έβρισε χυδαία. Δεν κρατήθηκα! Στον ΠΑΟΚ κάποιος με χτύπησε μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό και αντέδρασα. Με τον όχλο γενικά κάποιες στιγμές βγήκα από τα ρούχα μου. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχω μετανιώσει γιατί είχαν 1.000.000% δίκιο. Σε όλες. Απλώς κάθε φορά προσπαθούσαν να κοροϊδέψουν τον Ελληνα. Ο ξένος μπορεί να τους πάει στη FIFA για να πληρώσουν, ο Ελληνας όχι. Τον εκβιάζουν.

Υπάρχει ένας μύθος σε σχέση με τον Δώνη. Η ομάδα που ήρθα σε σύγκρουση μαζί της είναι ο ΠΑΟΚ. Το λέω γιατί ακούγεται ότι όπου και αν δούλεψα, είχα προβλήματα. Με την ΑΕΚ έκανα συμβιβασμό. Επίσης ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι δεσμεύω τις ομάδες που εργάζομαι με μεγάλα, σε διάρκεια, συμβόλαια. Εγώ το λέω. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα δώσω στον άλλο δικαίωμα να με απολύσει σ' ένα μήνα χωρίς να με πληρώσει. Δεν υπογράφω όμως μεγάλα συμβόλαια. Τα μεγαλύτερα συμβόλαια που υπέγραψα ήταν τα διετή σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, και Ατρόμητο. Στην ΑΕΛ δεν είχα καν συμβόλαιο. Στον ΑΠΟΕΛ πρώτα υπέγραψα για 8 μήνες. Αρα οι ομάδες δεν κινδύνευαν από μένα.

– Σας κατηγορούν όμως ότι στη διαμάχη σας με τον ΠΑΟΚ δεν ρίξατε καθόλου νερό στο κρασί σας;
Μα έριξα στο κρασί μου χιλιάδες λίτρα νερού. Αυτοί που το λένε αυτό δεν γνωρίζουν την υπόθεση. Ο ΠΑΟΚ μας απέλυσε, μας θυροκόλλησε την απόλυση. Δύο φορές συμβιβαστήκαμε. Αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θα έκαναν διαφορετικά κάποια πράγματα, είμαι σίγουρος. Η άλλη πλευρά δεν ήθελε όμως, τι να κάνουμε.
Γιατί δεν έγινε το ίδιο με τον Στέφενς; Γιατί είμαι Ελληνας. Είναι απίστευτο αυτό το πράγμα. Πας να συζητήσεις με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας και είναι μειονέκτημα ότι είσαι Ελληνας. Οταν υπάρχει μία σύγκρουση ή έστω διαφωνία οι παράγοντες σε εκμεταλλεύονται επειδή είσαι Ελληνας. Ξέρετε ότι ήταν κριτήριο για την Αλ Χιλάλ ότι έχω γεννηθεί στη Γερμανία; Αυτό είναι κατάντια για τη χώρα. Λέγονται διάφορα για τους Ελληνες προπονητές.

– Λάθη όμως στον ΠΑΟΚ δεν κάνατε;
Σε μία πορεία ένας προπονητής μπορεί να χειριστεί τα πράγματα λάθος σε κάποια ματς, αυτό είναι δεδομένο. Το αποτέλεσμα όμως είναι χειροπιαστό. Τι μπάτζετ είχε ο Δώνης, το έχει σκεφτεί κανείς. Και να σας πω κάτι; Αν δεν ήταν ο Γκαρσία, ο Δώνης μπορεί και να ήταν ακόμη στον ΠΑΟΚ.

– Δηλαδή σας "έφαγε" ο Γκαρσία...
Δεν με έφαγε. Αλλο ήταν το θέμα. Η αγάπη του κόσμου για τον Γκαρσία, η αίσθηση ότι τρώει ο Δώνης το δικό μας το παιδί. Μα εγώ δεν έχω κριτήριο προπονητικό να κρίνω; Εγώ αποφάσιζα για τους παίκτες. Η διοίκηση όμως δεν με προστάτευσε, προστάτευσε τον εαυτό της.

– Η πλευρά Γκαρσία σας κατηγόρησε για ψέματα...
Για μένα κανένας παίκτης δεν είναι εχθρός. Ολοι είναι παιδιά. Και τα παιδιά έχουν αντιδράσεις. Το ποδόσφαιρο έτσι και αλλιώς είναι ένα παιχνίδι. Θα προτιμούσα αυτό να μου το πει face to face και να του εξηγήσω τα 100 πράγματα που έκανα. Και ας μου πει ότι έκανα λάθος. Αλλά να μου πει και αυτός που έκανε λάθος. Με τον Γκαρσία δεν μάλωσα πάντως. Ισως ήταν χολωμένος μαζί μου γιατί δεν τον προτιμούσα. Ηταν δικαιώμά μου, ήμουν προπονητής. Ψέματα όμως δεν του είπα ποτέ. Και έχω και ένα ερώτημα; Γιατί την επόμενη σεζόν που έγιναν χειρότερα πράγματα με τον Γκαρσία, ο κόσμος έκανε την πάπια; Γιατί δεν μπορείς ένας Ελληνας προπονητής να κρίνει τον Γκαρσία.

– Το καλοκαίρι του 2012 γιατί προτιμήσατε τον ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό;
Ο Παναθηναϊκός τότε έκανε μία διοικητική αλλαγή. Ηταν αβέβαια τα πράγματα. Υπήρχε και η πρόταση του ΠΑΟΚ. Εγώ από την αρχή είχα καλό προαίσθημα για τον ΠΑΟΚ και την προσφορά του. Παρά το γεγονός ότι ο Σαββίδης δεν είχε έρθει ακόμα και οι συνθήκες ήταν κακές. Ο Σπανός μου έλεγε θυμάμαι ότι είμαι τρελός που πάω στον ΠΑΟΚ. Δεν πήγα όταν ήταν σε καλή περίοδο στην ομάδα.

– Κάποιοι θα πουν ότι ξέρατε ότι θα έρθει ο Σαββίδης στη συνέχεια..
Δεν υπήρχε αυτό. Ποιος το λέει; Κανείς δεν το ήξερε με το χέρι στην καρδιά. Το καλό προαίσθημα είχε να κάνει με τον Βρύζα και τον Γεωργιάδη αλλά και με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου μεγάλωσα. Την αγαπούσα την πόλη μου, τώρα όμως δεν αισθάνομαι το ίδιο. Πέρασα πολύ άσχημα, πέρασαν πολύ άσχημα οι γονείς μου. Ο πατέρας μου, που δεν είναι πια στη ζωή, επηρεάστηκε πολύ άσχημα από τα γεγονότα. Λάτρευε το ποδόσφαιρο. Και ήρθε στα μέσα της σεζόν και μου είπε "σήκω και φύγε παιδί μου".

Διαβάστε ακόμη...