Ο Θανάσης Γιάχος στο πιάτο σας…

Από sdna.gr: Προβιβασμοί εξπρές, «πέτρα του σκανδάλου» στον τελικό του 2013, μπλεγμένος... κατά λάθος στην υπόθεση των στημένων αγώνων, με φοβερή παράδοση όταν σφυρίζει Ολυμπιακό και... τραγική όταν σφυρίζει ΠΑΟΚ! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Θανάση Γιάχο που θα διευθύνει το κυριακάτικο ντέρμπι.
Πηγή: sdna.gr
Ο Θανάσης Γιάχος στο πιάτο σας…

Ο 39χρονος ρέφερι που ζει και εργάζεται ως τραπεζικό στέλεχος στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην ΕΠΣ Χίου απ' όπου και κατάγεται, δεν θα σφυρίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Το είχε ξανακάνει τη σεζόν 2011-2012 (20η αγωνιστική) και πάλι τότε στο γήπεδο της Τούμπας. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός «καθάρισε» νωρίς το ματς, καθώς είχε φύγει νικητής με 2-0, χάρη στα γκολ του Αμπντούν (5') και Μιραλάς (18'). Εξάλλου, ο Γιάχος είχε αφήσει τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες στο 76', καθώς απέβαλε τον Λάζαρ.

Βλέποντας την προϊστορία γενικότερα, διαπιστώνει κανείς ότι ο Ολυμπιακός έχει «χτίσει» μια εκπληκτική παράδοση με διαιτητή τον Γιάχο! Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα 10 παιχνίδια των «ερυθρολεύκων» που έχει σφυρίξει στην καριέρα του, ο Ολυμπιακός δεν έχει ηττηθεί ποτέ, έχει φέρει μόλις μια ισοπαλία (σε ντέρμπι «αιωνίων») ενώ τα υπόλοιπα 9 τα έχει κερδίσει! Τα τέρματα; 20-2!

Υπάρχουν και άλλα... αξιοσημείωτα στη «σχέση» Γιάχου-Ολυμπιακού. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει σφυρίξει κανένα(!) παιχνίδι πρωταθλήματος των «ερυθρολεύκων», παρά μόνο το φετινό του Κυπέλλου, Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 0-1.

Επίσης για έναν μυστήριο λόγο, τις σεζόν 2011-12 και 2012-13, η ΚΕΔ όριζε τον Γιάχο μόνο σε σημαντικά και κρίσιμα ματς του Ολυμπιακού και πάντα με μεγάλους αντιπάλους! Εκείνη την διετία, τα παιχνίδια των Πειραιωτών με τον Γιάχο διαιτητή, ήταν με την ΑΕΚ (3-0), με τον Παναθηναϊκό (1-1), με τον Άρη (3-0), με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (2-0), τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΟΦΗ (3-0) και φυσικά τον αλήστου μνήμης τελικό του Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης (3-1).

Με τον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι ολίγον διαφορετικά... Ο «δικέφαλος του Βορρά» έχει κάκιστη παράδοση με τον Χιώτη ρέφερι: όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, σε 10 ματς πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει μόλις τα 3, ενώ έχει δεχτεί 13 γκολ! Εξάλλου, σε όποιο μεγάλο ματς βρίσκει στον δρόμο του τον Γιάχο (με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Άρη), ο ΠΑΟΚ δεν κερδίζει ποτέ! Εξαίρεση, ένα παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΚ (2-0) για τη φάση των 16 το 2011-12.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί...

Αναλυτικά όλα τα παιχνίδια Πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ που έχει διευθύνει ο Θανάσης Γιάχος:

2014-15: Κανένα παιχνίδι.
2013-14: Ξάνθη-ΠΑΟΚ 1-2, Εργοτέλης-ΠΑΟΚ 2-2.
2012-13: ΠΑΟΚ-Ξάνθη 0-1.
2011-12: Άρης-ΠΑΟΚ 1-1, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2, Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 1-1, Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 1-1 (πλέι οφ), Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-0 (πλέι οφ).
2010-11: ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 3-1, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Βόλου 5-1 (πλέι οφ).
ΣΥΝΟΛΟ (10 ματς): 3 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες, 15-13 τέρματα).

Αναλυτικά όλα τα παιχνίδια Κυπέλλου του ΠΑΟΚ που έχει διευθύνει ο Θανάσης Γιάχος:

2012-13: ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός 2-0 (α' προημιτελικός).
2011-12: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0 (φάση των 16).
ΣΥΝΟΛΟ (2 ματς): 2 νίκες, 4-0 τέρματα.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ (12 ματς): 5 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες, 19-13 τέρματα.

Αναλυτικά όλα τα παιχνίδια Πρωταθλήματος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ που έχει διευθύνει ο Θανάσης Γιάχος:

2014-15: Κανένα παιχνίδι.
2013-14: Κανένα παιχνίδι.
2012-13: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0.
2011-12: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2, Ολυμπιακός-Άρης 3-0.
2010-11: Ολυμπιακός-Κέρκυρα 2-0, Εργοτέλης-Ολυμπιακός 0-2.
2009-10: Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-0.
ΣΥΝΟΛΟ (7 ματς): 6 νίκες, 1 ισοπαλία, 15-1 τέρματα.

Αναλυτικά όλα τα παιχνίδια Κυπέλλου του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ που έχει διευθύνει ο Θανάσης Γιάχος:

2014-15: Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 0-1 (φάση ομίλων).
2012-13: Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 1-3 παράταση (τελικός).
2011-12: Ολυμπιακός-ΟΦΗ 1-0 (α' ημιτελικός).
ΣΥΝΟΛΟ (3 ματς): 3 νίκες, 5-1 τέρματα.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ (10 ματς): 9 νίκες, 1 ισοπαλία, 20-2 τέρματα.

Το... εξπρές Γιάχος: Από το ξεκίνημα ως... το σήμα της FIFA

Ιδιαιτέρως αργά, σε ηλικία 29 ετών (στα 29 του ο Ηλίας Σπάθας σφύριζε ντέρμπι «αιωνίων»!!!), ο Θανάσης Γιάχος σφύριξε το πρώτο παιχνίδι σε Εθνική Κατηγορία: ήταν στις 9/1/2005 το Θύελλα Πατρών-Βύζας Μεγάρων 1-1 για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής!

Στη Γ' Εθνική έμεινε 2 χρόνια και σφύριξε μόλις 8 παιχνίδια! Κάποιος φαίνεται είδε ότι εδώ υπάρχει... ένα τεράστιο ταλέντο και με ελάχιστα δείγματα γραφής ανήλθε στη Β' Εθνική. Τη σεζόν 2006-2007 κάνει ντεμπούτο στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία σφυρίζοντας το Αστέρας Τρίπολης-Καλαμάτα 3-1 (17/12/2006).

Στη Β' Εθνική έμεινε τρία χρόνια, σφυρίζοντας πάλι ελάχιστα παιχνίδια: μόλις 13! Τη σεζόν 2009-2010 τον ανεβάζουν στη Super League, κάνοντας ντεμπούτο στο Λεβαδειακός-Πανιώνιος 1-0.

Την σεζόν 2011-2012 φτάνει να σφυρίζει ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ, ντέρμπι «αιωνίων» και ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού. Το βράδυ πριν από το ντέρμπι «αιωνίων», μάλιστα, ο Γιώργος Σαρρής (του οποίου ο Γιάχος αποτελεί... δικό του παιδί, χωρίς καμία αμφιβολία), είχε δηλώσει ότι έδωσε στον Χιώτη ρέφερι ηρεμιστικό χάπι γιατί δεν μπορούσε να κοιμηθεί...

Την ίδια σεζόν, τον Φεβρουάριο του 2012, έχοντας επιδείξει μια πρωτόγνωρα γρήγορη ανέλιξη, η ΕΠΟ του Γιώργου Σαρρή του απονέμει το σήμα της FIFA και τον χρήζει διεθνή! Σχεδόν τρία χρόνια μετά, παραμένει διεθνής τρίτης κατηγορίας, παίρνοντας ελάχιστα παιχνίδια στην Ευρώπη και χωρίς να έχει την παραμικρή προοπτική εξέλιξης...

Τα «στημένα» και ο Τσακογιάννης!

Τον Ιούνιο του 2011, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου εκδίδει 15 εντάλματα σύλληψης και ασκεί ποινική δίωξη σε 83 πρόσωπα για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Μεταξύ αυτών και ο Θανάσης Γιάχος!

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Γιώργος Τσακογιάννης ακουγόταν στις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ να αναφέρει πως ο Γιάχος «θέλει τα λεφτά μπροστά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι».

Όπως προέκυψε λίγες μέρες αργότερα, τα λεφτά που ζήταγε μπροστά ο Γιάχος ήταν η νόμιμη αμοιβή του για τη διαιτησία του στο Ηλιούπολη-Εθνικός, αφού ο Κανονισμός για τη Β' Εθνική προβλέπει ότι οι διαιτητές πληρώνονται πριν τον αγώνα.

Ήταν μια παρεξήγηση από πλευράς εισαγγελέως που γρήγορα λύθηκε.

Τελικός 2013: το ματς για το οποίο θα τον θυμόμαστε!

Έχει δίκιο ο Θανάσης Γιάχος όταν έλεγε σε μια συνέντευξή του ότι ο κόσμος δεν θυμάται ποτέ τα εκατό σωστά σφυρίγματα, αλλά θυμάται πάντα το ένα λανθασμένο. Πώς όμως μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν αυτό το ένα, κρίνει έναν ολόκληρο τίτλο;

Τον Μάιο του 2013, στον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό (1-3), ο Θανάσης Γιάχος κάνει μία από τις πιο σκανδαλώδεις διαιτησίες που έχουμε δει ποτέ: δεν δίνει το πιο κλασσικό πέναλτι που μπορεί να γίνει σε έναν αγώνα, στο χέρι του Μανιάτη μπροστά στο τέρμα του Ολυμπιακού, που ήταν και αποβολή. Παράλληλα έδωσε στο τέλος και πέναλτι στους «ερυθρόλευκους» που ήταν οριακά εκτός περιοχής. Η διαιτησία του ήταν τέτοια, που ανάγκασε ακόμα και μια τεράστια μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού να αποχωρήσει από το γήπεδο και να μην δει την απονομή!

Οι ιδιοκτήτες του Αστέρα έβριζαν θεούς και δαίμονες και κατήγγειλαν... επισκέψεις στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του αγώνα. Ο τότε αθλητικός εισαγγελέας, Αριστείδης Κορέας, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μετά από λίγο καιρό, ασκεί ποινική δίωξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη και στον Σάββα Θεοδωρίδη, κατηγορώντας τους ότι «με αθέμιτες ενέργειες προσπάθησαν να επηρεάσουν την εξέλιξη και το αποτέλεσμα του τελικού».

Οι δύο παράγοντες δικάζονται και αθωώνονται λόγω αμφιβολιών. Ο εισαγγελέας Ζημιανίτης ασκεί έφεση, θεωρώντας την απόφαση λανθασμένη. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού δικάζονται εκ νέου στο Εφετείο, αλλά αθωώνονται και πάλι.

Και στις δύο δίκες, ο Θανάσης Γιάχος ήταν βασικός μάρτυρας και μεταξύ άλλων είχε καταθέσει τα εξής:

«Αυτό που μας είπε ο κ. Μαρινάκης στο ημίχρονο ήταν: "Καλή επιτυχία. Παίξτε 50-50 και μη φοβάστε τίποτα". Δεν ήταν κάτι αξιόποινο ώστε να μην δώσουμε άδεια να μπει στα αποδυτήρια. Αυτή τη φράση την λένε όλοι. Δώσαμε την άδεια γιατί δεν ήταν κακό να έρθει να μας ευχηθεί. Γενικά δεν πρέπει να μπαίνει κανείς, το λέει και ο κανονισμός, αλλά δεν έγινε κάτι μεμπτό. Ο κανονισμός λέει πολλά πράγματα. Αλλά ποδόσφαιρο είναι... Δεν αισθάνθηκα ότι με απειλεί κανείς. Το πέναλτι ούτε καν το είδα. Θεωρώ ότι έκανα λάθος. Εννοείται ανθρώπινο. Και τιμωρήθηκα γι' αυτό για 4 μήνες...».

Η τιμωρία του Θανάση Γιάχου ήταν για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που δεν έχει αγώνες! Τον Σεπτέμβρη επανήλθε...

Διαβάστε ακόμη...