«Αθώος και ανιδιοτελής ο Σαρρής»

Ο προεδρεύων της ΕΠΟ, Γιώργος Βούρβαχης μιλάει στο sdna.gr για την πρόταση που είχε κάνει στον Γιώργο Σαρρή να φτιαχτούν καινούργιοι πίνακες στην ΚΕΔ, αλλά... έπεσε στο κενό, παραδέχεται τις πιέσεις που δέχτηκε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και «δείχνει» τα λάθη του. Τι λέει για Γκιρτζίκη, Γκαγάτση και την επόμενη μέρα...
Πηγή: sdna.gr
«Αθώος και ανιδιοτελής ο Σαρρής»

Πριν φύγει το 2014, πήρε... μαζί του και τον Γιώργο Σαρρή, ο οποίος μετά από αρκετά «επεισόδια», αποτελεί παρελθόν πλέον για την ΕΠΟ και στις 23 Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε τον διάδοχό του. Ο Γιώργος Βούρβαχης, από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Σαρρή, όντας δεύτερος αντιπρόεδρος και πλέον προεδρεύων στην ομοσπονδία μιλάει στο sdna.gr και για πρώτη φορά «δείχνει» ορισμένα από τα λάθη του... συναδέρφου του, γιατρού από τη Χίο, ενώ αποκαλύπτει το «όχι» που άκουσε όταν πρότεινε να γίνει «κάθαρση» στους πίνακες της ΚΕΔ.

«ΉΘΕΛΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΣΕ ΟΛΑ...»

Θεωρείτε επιβεβλημένη την αλλαγή που έγινε στην ΕΠΟ;

«Όχι, δεν τη θεωρώ επιβεβλημένη, αλλά εφόσον έκρινε ο κ.Σαρρής ότι έπρεπε να φύγει, καλώς έπραξε. Ήταν καθαρά δική του επιλογή, για λόγους που εκείνος γνωρίζει».

Ποια κρίνεται ως τα μεγαλύτερα λάθη του κ.Σαρρή;

«Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος κάνει λάθη. Στην προκειμένη περίπτωση, θεωρώ πως ό,τι έκανε, γινόταν πάντα με γνώμονα το καλό του ποδοσφαίρου. Ασχέτως των όσων μπορούν να του προσάψουν, έπραττε πάντα με ανιδιοτέλεια, αυτό τουλάχιστον μπορώ να το πω με βεβαιότητα

Από εκεί και πέρα το μεγαλύτερο «ατόπημά» του είναι ο συγκεντρωτικός τρόπους που διοικούσε. Ήθελε όλα να περνάνε από το χέρι του. Δεν υπήρξε καταμερισμός των αρμοδιοτήτων, κάτι που θεωρώ ότι θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο, όλοι να λογοδοτούν σε εκείνον, αυτός έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις για τα πάντα. Προφανώς έπρεπε να γνωρίζει παντού τι γίνεται ως πρόεδρος, όχι όμως καθ' αυτόν τον τρόπο».

«ΔΕΧΤΗΚΕ ΠΙΕΣΕΙΣ Ο ΣΑΡΡΗΣ»

Ήταν και αποτέλεσμα πιέσεων όσα βλέπαμε να γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Δέχτηκε και πιέσεις ο κ.Σαρρής απ' όλες τις πλευρές. Δεν ξέρω τι είδους πιέσεις ήταν αυτές, ούτε μου έδωσε και το δικαίωμα να τον συμβουλεύσω. Αν μου άφηνε «χώρο» θα μπορούσα να του πω τη γνώμη μου σε πράγματα που ίσως μπορούσα να γίνουν διαφορετικά. Εκείνο ωστόσο που πρέπει να σταθούμε είναι πως όλοι θα πρέπει να το δουν διαφορετικά το πράγμα, θα πρέπει μόνοι τους να προστατεύσουν το προϊόν».

Τι πρόσημο θα βάζατε εσείς στην παρουσία του;

«Έκανε σίγουρα και λάθη, όπως όμως έκανε και αρκετά καλά ο κ.Σαρρής. Για παράδειγμα στο θέμα της κάρτας υγείας. Μιλάμε για ένα τεράστιο ζήτημα, που ζημίωσε σχεδόν 14 εκατ. ευρώ την ΕΠΟ. Ήταν εκείνος που πήγε το θέμα στα δικαστήρια. Καταγγείλαμε τη σύμβαση και το λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη».

Υπάρχουν πάντως και δίκες που εκκρεμούν με κατηγορούμενο –μεταξύ άλλων- τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ...

«Σωστά, αλλά σχεδόν όλα αφορούν τις προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ όπου ήταν μέλος ο κ.Σαρρής. Πιστεύω στην αθωότητά του και νομίζω θα αποδειχθεί στη συνέχεια αυτό. Ο κ.Σαρρής δέχτηκε ανελέητο πόλεμο και μάλιστα αδίκως τις περισσότερες φορές. Οι ομάδες θέλοντας να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες, τη δική τους αγωνιστική ένδεια, έβρισκαν τον πρόεδρο της ΕΠΟ ως εξιλαστήριο θύμα. Θα πρέπει κι αυτό να το δούμε».

«ΕΙΠΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ, ΑΛΛΑ...»

Ακούστηκε αρκετές φορές πως η ΕΠΟ σκέφτεται να βγάλει την ΚΕΔ από πάνω της. Υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο;

«Όχι, δεν νομίζω πως έγινε πραγματικά κάποια τέτοια σκέψη. Καταρχήν δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, βάσει και των κανονισμών της ΟΥΕΦΑ. Ακόμα κι αν το θέλαμε λοιπόν, δεν πιστεύω ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μία τέτοια σκέψη».

Μία από τις μεγάλες «πληγές» ωστόσο του ποδοσφαίρου, είναι και οι κατηγορίες για «στημένους» πίνακες...

«Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό αφορούσε προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ και σε ό,τι αφορά τις διώξεις που έχουν γίνει. Θέλω ωστόσο να τονίσω ότι είχα πει στον κ.Σαρρή πως: '' Είμαστε καινούργια διοίκηση, έχουμε την ευκαιρία να τα αλλάξουμε όλα, να φτιάξουμε καινούργιους πίνακες'', ωστόσο η πρόταση μου δεν εισακούστηκε. Από εκεί και πέρα όμως δεν θεωρώ ότι υπήρξαν στημένοι πίνακες, η δικαιοσύνη είναι ωστόσο αυτή που θα πάρει αποφανθεί».

«ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ Ο ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ»

Η επόμενη μέρα ποια θα είναι για την ΕΠΟ; Ποιο ισχυρή υποψηφιότητα φαντάζει του κ.Γκιρτζίκη, υπάρχει όμως και ο κ.Γκαγκάτσης στο προσκήνιο...

«Ο κ.Γκιρτζίκης έχει την πιο ισχυρή υποψηφιότητα αυτή τη στιγμή, τον έχω ήδη στηρίξει κι εγώ, από τη στιγμή που τον πρότεινα. Ήδη νομίζω πως έχουν δείξει τη στήριξή τους περίπου 30 Ενώσεις, οπότε λογικά είναι το φαβορί για την προεδρία της ομοσπονδίας. Έχει παράγοντας με ιστορία, ξέρω πως είναι ηθικός και τίμιος, αγαπάει το ποδόσφαιρο. Σε ό,τι αφορά τον κ.Γκαγκάτση, δεν νομίζω πως έχει πια να προσφέρει τίποτα. Δεν βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο για να μπει ξανά στο πλάνο. Πριν καιρό άλλωστε μας έλεγε ότι θα κάνει πράγματα, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με όσα έπραξε εκείνος στο διάστημα της προεδρίας του. Θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα και για την ΕΠΟ, αλλά και για το ποδόσφαιρο».

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να αλλάξει η νέα διοίκηση;

«Καταρχήν εκείνο που θα πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί σε κάθε αποτυχία οποιασδήποτε ομάδας να φταίνε πάντα η ΕΠΟ και οι διαιτητές. Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν και κακές διαιτησίες, σαφώς και υπήρξαν, όλοι όμως έχουν και τις καλές, αλλά και τις κακές τους στιγμές. Δεν βρισκόμαστε όλη μέρα σε ένα γραφείο για να δολοπλοκούμε και να σκαρφιστούμε πως θα βλάψουμε τη μία ή την άλλη ομάδα».

Καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχουν προφανώς και σημαντικότερα προβλήματα που έχει να επιλύσει η ΕΠΟ. Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές της;

«Το είπαμε, θα πρέπει να υπάρξουν και σημαντικές τομές. Ξεκινώντας από την ίδια την ΕΠΟ και τη λειτουργία της. Ήδη έχουν υπάρξει κάποιες προσπάθειες για τη βελτίωσή της, υπάρχουν και οργανωτικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν, περισσότερα ωστόσο θα μπορούμε να πούμε μετά τις εκλογές, όταν θα γνωρίζουμε και τον νέο πρόεδρο».

«ΩΣ ΚΑΙ 15 ΕΚΑΤ. Η ΖΗΜΙΑ ΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ»

Αναφορικά με την Εθνική ομάδα; Έχουν γίνει δεδομένα αρκετά λάθη το τελευταίο διάστημα...

«Θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση το κομμάτι των Εθνικών ομάδων, όχι μόνο της ανδρικής, αλλά και των μικρότερων, με όσα είδαμε να συμβαίνουν το προηγούμενο διάστημα. Πρώτο και μεγαλύτερο –όπως αποδείχτηκε- λάθος ήταν η επιλογή του κ.Ρανιέρι. κανείς δεν περίμενε ότι θα εξελίσσονταν καθ' αυτόν τον τρόπο τα πράγματα.

Το πήρε επάνω του ο κ.Σαρρής, ήταν καθαρά δική του απόφαση. Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του, αλλά ήταν κάθετος. Νομίζω θα έπρεπε να εξεταστεί πιο προσεκτικά το θέμα του προπονητή, υπήρχαν άνθρωποι αρμόδιοι γι' αυτό το θέμα, αλλά ο κ.Σαρρής επέμεινε. Νομίζω το έκανε από υπέρμετρη αισιοδοξία, όπως αποδείχτηκε τουλάχιστον. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ ρουσφετολογικά, ούτε με τον Ρανιέρι, ούτε με τους προπονητές των μικρότερων Εθνικών, για το θέμα που δημιουργήθηκε».

Για τον επόμενο προπονητή, πότε θα έχουμε εξελίξεις;

«Τη στιγμή που μιλάμε, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη στο θέμα. Προτάσεις σίγουρα υπάρχουν και κάποιες φιλολογικές συζητήσεις, τίποτα όμως περισσότερο. Θα πρέπει πρώτα να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, αλλά να εξεταστούν κι όλοι οι παράμετροι. Θα μπουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, το που στοχεύει πλέον η Εθνική, το μπάτζετ που θα πρέπει να διατεθεί κι ακολούθως θα παρθεί η απόφαση».

Σε περίπτωση αποκλεισμού πόσο εκτιμάτε την οικονομική ζημιά για την ΕΠΟ; Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα για τη λειτουργία της;

«Η πρόκριση και μόνο θα μας φέρει 8 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και τις χορηγίες που πολύ πιθανώς να χάσουμε, τότε καταλαβαίνετε ότι το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 10 ή 15 εκατ. ευρώ, δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένο νούμερο με σιγουριά. Θα είναι σίγουρα η χειρότερη δυνατή εξέλιξη, ακόμα κι έτσι όμως δεν πρόκειται να παρουσιαστεί «θέμα» για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας σε σχέση με τις υποχρεώσεις της».

Διαβάστε ακόμη...