Οι ξένοι του ΠΑΟΚ, παρουσία και προσφορά

Απομένουν δυο αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, ο χρόνος φεύγει και σ? ότι αφορά τον ΠΑΟΚ τον αποχαιρετά στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο Europa League και προσδοκά την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων στο Κύπελλο, για την οποία θ? αντιμετωπίσει στην Κέρκυρα την ομώνυμη ομάδα.
Πηγή: novasports.gr
Οι ξένοι του ΠΑΟΚ, παρουσία και προσφορά

Σε όλα αυτά ως τώρα, συμμετοχή είχαν και οι εννιά ξένοι ποδοσφαιριστές που πλαισιώνουν το φετινό ρόστερ. Από αυτούς τέσσερα είναι τα νέα πρόσωπα κι ως πέμπτο θα μπορούσε να λογιστεί κι ο Σαρλς Ιτάνζ, καθώς την περσινή σεζόν είχε δοθεί ως δανεικός στην Τουρκία και στην Κόνιασπορ.

Σε σχέση με την περσινή σεζόν τέσσερα είναι τα νέα πρόσωπα που έγιναν κάτοικοι Τούμπας κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Κάτσε, αφού η πολυετής παρουσία του στην ομάδα και τη Θεσσαλονίκη μόνον ξένο δε θυμίζει, όμως από τη στιγμή που αγωνίζεται και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, ως τέτοιος λογίζεται.

Επίσης, παίκτες του «Δικεφάλου» είναι άλλοι δυο ξένοι, αμφότεροι Ισπανοί, οι Χακόμπο, Λούκας, όμως κι οι δυο στο ξεκίνημα της σεζόν δόθηκαν ως δανεικοί στην Τενερίφη και στη Λα Κορούνια αντίστοιχα.

Για τους υπόλοιπους λοιπόν, με μια πρόχειρη ματιά, μέσα από τη ... «γλώσσα» των αριθμών επιχειρείται μια ανάγνωση των μέχρι τώρα πεπραγμένων τους.

Αναλυτικά:

Νο1 Σαρλς Ιτάνζ

Η χρονιά ξεκίνησε περίεργα για τον γαλλοαναθρεμένο Καμερουνέζο τερματοφύλακα. Το μέλλον του στην ομάδα έμοιαζε ζοφερό. Λόγω της συμμετοχής του στον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας καθυστέρησε να ενσωματωθεί στην ομάδα, φτάνοντας στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας τη δεύτερη εβδομάδα. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του υπήρχε από Τουρκία, όχι όμως στα χρήματα που ζητούσε ο ΠΑΟΚ για να τον παραχωρήσει. Μετά και το σοβαρό, οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετώπισε, επέστρεψε στις υποχρεώσεις της ομάδας του έχοντας χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των Γλύκου και Γιακουμή. Παρόλα αυτά, δούλεψε σκληρά, δε δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα και σιγά - σιγά άρχισε να συμπεριλαμβάνεται στις αποστολές. Πριν από μια εβδομάδα στα Ιωάννινα, ο τραυματισμός του Γλύκου, του έδωσε τη δυνατότητα για την πρώτη του επίσημη συμμετοχή με τον ΠΑΟΚ στη σεζόν. Κατά συνέπεια μετράει δυο συμμετοχές στο πρωτάθλημα με 160? λεπτά συμμετοχής και μια κίτρινη κάρτα.

Νο5 Ράτζβαν Ρατς

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τον περασμένο Ιούνιο, όταν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την επίτευξη συμφωνίας με τον 34χρονο Ράτζβαν Ρατς, την αγωνιστική επιρροή που θα είχε στην ομάδα ο αρχηγός της Εθνικής Ρουμανίας. Κανείς, με προφανή εξαίρεση αυτούς που τον επέλεξαν. Ο ... «παππούλης» όπως τον βάφτισαν εντός της ομάδας, όντας πλέον ο πρεσβύτερος ηλικιακά, εκτός όλων των άλλων είχε ν? αντιμετωπίσει και την άδικη σύγκριση με τον προκάτοχό του, Λίνο, δυο διαφορετικές περιπτώσεις. Με βασικό του στοιχείο τη νοοτροπία νικητή, αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα της ομάδας όπως προδίδουν κι οι δώδεκα αγώνες πρωταθλήματος (939? λεπτά), με τρία γκολ, τρεις ασίστ και πέντε κίτρινες. Ενενήντα πέντε λεπτά στον ένα και μοναδικό αγώνα που συμμετείχε στο Κύπελλο και επτά αγώνες (637?) στην Ευρώπη, με δυο ασίστ και δυο κίτρινες.

Νο15 Μιγκέλ Βίτορ

«Αυτός είναι ... κάτι άλλο», αποφάνθηκε σχετικά ο Αγγελος Αναστασιάδης για τον Πορτογάλο κεντρικό αμυντικό του ΠΑΟΚ, μιλώντας βέβαια για τη σχεδόν αδιάλλειπτη παρουσία του από το ξεκίνημα της σεζόν. Εχοντας χάσει αγώνα μόνον λόγω τιμωρίας αποτελώντας ουσιαστικά το μοναδικό, κλασσικό στόπερ - μαζί με τον Κατσικά - μετράει δέκα τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος (1274?), έχοντας τέσσερις κίτρινες και μια κόκκινη. Μια συμμετοχή στο Κύπελλο (95?) και μια κίτρινη αλλά και έξι αγώνες στο Europa League με 535?. Κανονικός . μαραθωνοδρόμος, με θετικό πρόσημο στην παρουσία του και μείον στην εν γένει απόδοσή του η συχνή αλλαγή παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας.

Νο7 Εγιάλ Γκολάσα

Κι ο Ισραηλινός, που εντάχθηκε φέτος το καλοκαίρι στην ομάδα, προερχόμενος από σημαντική περίοδο απραξίας, χρειάστηκε τον χρόνο του για να βρει ρυθμό. Και πάλι όμως προέκυψαν νέες λόγω τραυματισμού με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να βρίσει τον ρόλο του στην ομάδα. Στο πρωτάθλημα έχει δέκα συμμετοχές (709?) με δυο κίτρινες, στο Κύπελλο δυο παρουσίες με 190?και μια κίτρινη, ενώ στην Ευρώπη, έξι συμμετοχές (277?) με μια ασίστ στη Φλωρεντία.

Νο8 Χέντβιγκες Μαντούρο

Ο 30χρονος Ολλανδός μέσος ήλπιζε να μπορέσει να παρουσιάσει φέτος όλα όσα δεν κατάφερε στο περσινό μισό της σεζόν. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχτηκε δυσανάλογη, όντας λαβωμένος κι από τραυματισμούς. Εχει αγωνιστεί σε τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος (175?) έχοντας αντικρύσει μια κίτρινη και τέσσερις παρουσίες σε αγώνες του Europa League με 211? λεπτά συμμετοχής και μια κίτρινη. Το μέλλον του μοιάζει δυσοίωνο στην ομάδα. Παρότι πάντως έχουν γραφεί κι έχουν λεχθεί τόσα πολλά για το ενδεχόμενο φυγής του, παραμένει ανεπηρέαστος, με την ίδια θετική διάθεση και προσπάθεια σε καθημερινή βάση με συνέπεια να χειροκροτηθεί στα Ιωάννινα πριν από το ματς όταν κι έκανε ατομικό πρόγραμμα αλλά και στη Λιβαδειά όπου πραγματοποίησε θετική εμφάνιση.

Νο10 Φακούντο Περέιρα

Ο Αργεντινός που παρακολουθούνταν εδώ και δυο χρόνια από τον ΠΑΟΚ αποδεικνύει πως μάλλον άξιζε τον κόπο. Σε δώδεκα αγώνες στο πρωτάθλημα (840?) μετράει επτά γκολ, ενώ έχει και μια κόκκινη. Στην Ευρώπη αγωνίστηκε σε έξι παιχνίδια (386?) μετρώντας ένα γκολ και δυο ασίστ. Ολα αυτά στο πρώτο εξάμηνο παρουσίας του στην Ελλάδα, στην παρθενική του συμμετοχή σ? ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην καριέρα του. Ο ... Φανούρης ή Φάκο όπως τον αποκαλούν εντός της ομάδας, είναι από τις περιπτώσεις που «έδεσαν» άμεσα με την ομάδα, κάνοντας τους ιθύνοντες να ... τρίβουν τα χέρια τους με την επιλογή τους.

Νο11 Ρόμπερτ Μακ

Από πολύ νωρίς έδειξε πως μπορεί να κάνει τη διαφορά και πως στην καλή του ημέρα είναι ικανός να συμπαρασύρει όλη την ομάδα σε υψηλή απόδοση. Ο νεαρός διεθνής Σλοβάκος ξεκίνησε εντυπωσιακά αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη λόγω τραυματισμών. Με εννιά αγώνες στο πρωτάθλημα, ήτοι 717? λεπτά συμμετοχής, έχει έξι γκολ, τρεις ασίστ, ενώ έχει δει και μια κίτρινη. Σε τέσσερις αγώνες στο Europa League (260' ) πρόλαβε να σημειώσει ένα γκολ. Πλεον βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποθεραπείας του κι ελλείψει εναλλακτικών λύσεων ως τώρα τον περιμένουν πώς και πώς να επιστρέψει.

Νο26 Εργκούς Κάτσε

Μπορεί να λογίζεται ως ξένος αλλά κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι. Προερχόμενος από τα τμήματα υποδομών της ομάδας, μεγαλώνει, βελτιώνεται κι εξελίσσεται διαρκώς αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ομάδας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στο πρωτάθλημα έχει δέκα τέσσερις αγώνες με 1264?λεπτά συμμετοχής, τρία γκολ, μια ασίστ κι έξι κίτρινες. Μια συμμετοχή στο Κύπελλο (95?) κι επτά στην Ευρώπη με 589?.

Νο40 Μάαρτεν Μάρτενς

Διεκδικεί τον τίτλο της πλέον σύγχρονης μεταγραφικής απογοήτευσης του ΠΑΟΚ. Ο αρχηγός της Αλκμάαρ που αποκτήθηκε πέρσι τέτοιο καιρό, δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί και να μεταφέρει επί ελληνικού εδάφους όλα αυτά που τον έκαναν αυτό που είναι, στα δέκα χρόνια παρουσίας του στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Στη φετινή σεζόν έχει οκτώ συμμετοχές στο πρωτάθλημα (254?), δυο στο Κύπελλο (141?) και πέντε στο Europa League (161?), όπου σημείωσε και δυο τέρματα. Συζητήσεις πάντως για τη λύση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές είχαν γίνει και το καλοκαίρι, κάτι που επαναλαμβάνεται πλέον κι αυτή τη χρονική περίοδο.

Διαβάστε ακόμη...