Η 31η «σημαία» του ΠΑΟΚ στη Λευκορωσία

Το απόγευμα της Τρίτης, στις 6:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), η αποστολή του ΠΑΟΚ θα πατήσει το πόδι της στο Μινσκ, βάζοντας τη συγκεκριμένη χώρα στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες ο ΠΑΟΚ έχει δώσει επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η Λευκορωσία θα γίνει η 31η διαφορετική χώρα στην οποία θα έχει δώσει παιχνίδι ο Δικέφαλος από το 1965 μέχρι και σήμερα.
Πηγή: sentragoal.gr
Η 31η «σημαία» του ΠΑΟΚ στη Λευκορωσία

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Η πρώτη χώρα που μπήκε σε αυτήν τη λίστα ήταν η Αυστρία, όταν τη σεζόν 1965-66 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τη Βίνερ, με τον Δικέφαλο να επιστρέφει με το βαρύ 6-0 στις αποσκευές του και να αποχαιρετά το Κύπελλο Εκθέσεων από τον πρώτο γύρο, καθώς η εντός έδρας νίκη με 2-1 δεν ήταν αρκετή.

Η ΠΡΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην Αυστρία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα την οποία οι ασπρόμαυροι επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά, με τον αποκλεισμό να έρχεται από τη Ραπίντ Βιέννης με δύο ισοπαλίες. Οι Αυστριακοί προκρίθηκαν με τα εκτός έδρας γκολ της Τούμπας (2-2 στην Ελλάδα, 0-0 στη Βιέννη).

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ

Η παρθενική φορά που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει σε εκτός Ελλάδας νίκη ήταν επί κυπριακού εδάφους. Η επικράτηση με 2-1 επί της Ομόνοιας Λευκωσίας το 1976, σε συνδυασμό με την ισοπαλία στην Τούμπα, έδωσε τη πρόκριση, και στον επόμενο γύρο ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην τότε Σοβιετική Ενωση και νυν Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την Ντιναμό Κιέβου. Σε εκείνο το ταξίδι ο ΠΑΟΚ έφτασε να μετρά δέκα διαφορετικές χώρες στον «δικό του» χάρτη.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30

Χρειάστηκε να περάσουν 24 χρόνια για να βάλει ο ΠΑΟΚ άλλες δέκα διαφορετικές χώρες στη λίστα του (Δανία, Ελβετία, Γερμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Αγγλία, Σκοτία, Γεωργία, Πορτογαλία, Ισραήλ), διάστημα στο οποίο πέτυχε πέντε νίκες. Η τρίτη δεκάδα συμπληρώθηκε μέσα σε 14 χρόνια (Τσεχία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Κροατία, Ιρλανδία, Καζακστάν, Μολδαβία).

Το στολίδι των 40 εκατ.

Με το "Τράκτορ Στάνιον", έδρα της Ντιναμό Μινσκ, να μην έχει πάρει άδεια για τη διεξαγωγή αγώνων φάσης ομίλων Γιουρόπα Λιγκ, η αναμέτρηση της Πέμπτης θα γίνει στην «Μπορίσοφ Αρένα», χωρητικότητας 13.126 θεατών. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι που έγινε στο συγκεκριμένο γήπεδο -το οποίο κόστισε 40 εκατ. ευρώ- ήταν ο τελικός κυπέλλου Λευκορωσίας στις 3 Μαΐου 2014, με τη Σαχτάρ Σάλιγκορσκ να επιβάλλεται της Νέμαν Γκρόντο με 1-0 και να κατακτά το τρόπαιο. Η Ντιναμό Μινσκ γνωστοποίησε χθες ότι έχει ναυλώσει λεωφορεία προκειμένου την Πέμπτη να μεταφέρει δωρεάν τους φιλάθλους της προς και από το Μπορίσοφ για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ.

Οταν ο Γκαρσία ξεκινούσε στο Μινσκ...

Πριν από έναν χρόνο και οκτώ μήνες ο ΠΑΟΚ «κλονιζόταν» από το διαζύγιο με τον Πάμπλο Γκαρσία, το οποίο είχε φέρει μεγάλες αναταράξεις, με την πλειοψηφία των οπαδών να τα βάζει με τον τότε τεχνικό του Δικεφάλου Γιώργο Δώνη θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη τροπή που είχε πάρει η συγκεκριμένη υπόθεση, με τον Ουρουγουανό να λύνει το συμβόλαιό του και σε αποχαιρετιστήρια συνέντευξη να μιλά για την αποχώρησή του από τους «ασπρόμαυρους», τονίζοντας με δάκρυα στα μάτια ότι «ο ΠΑΟΚ είναι μάχη και θυσία».

Στις 27 Μαρτίου 2013 η Ντιναμό Μινσκ, στην οποία προπονητής ήταν ο Ολεγκ Προτάσοφ, ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Γκαρσία μέσω της επίσημης ιστοσελίδας. Ο Ουρουγουανός μέσος είχε έρθει σε προφορική συμφωνία και ετοίμαζε βαλίτσες για τη Λευκορωσία, εκεί που το πρωτάθλημα ξεκινά κάθε χρόνο στα τέλη Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Γκαρσία ήθελε αρχικά να βρει μία φόρμουλα έτσι ώστε να μπορεί να φύγει στα μισά της σεζόν, καθώς ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα, εφόσον έφευγε. Οι φίλοι του Δικεφάλου τον έψαχναν και ήθελα να συναντηθούν μαζί του για να τον πείσουν να μείνει Ελλάδα, έχοντας ως τελικό στόχο να τον επαναφέρουν στον ΠΑΟΚ. Δύο μέρες μετά την αρχική συμφωνία, ο Πάμπλο Γκαρσία γνωστοποίησε στους Λευκορώσους ότι η μεταγραφή δεν θα ολοκληρωθεί.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να είμαι μαζί σας για οικογενειακούς λόγους. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή και την Ντιναμό Μινσκ για την προσφορά που μου έκαναν. Πραγματικά ζητάω συγνώμη και δεν ήθελα να δημιουργήσω κανένα πρόβλημα», ανέφερε η γραπτή δήλωση, την οποία ο Πάμπλο Γκαρσία είχε μοιράσει στον Τύπο αναφορικά με την απόφασή του να μη γίνει κάτοικος Μινσκ.

Παρών στο Μπορίσοφ

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει ήδη ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι θα δώσει το «παρών» στο παιχνίδι της Πέμπτης, στο Μπορίσοφ. Ο μεγαλομέτοχος του «δικεφάλου» θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διά ζώσης με τους συνεργάτες του, καθώς υπάρχουν τόσο τα θέματα που προέκυψαν με τη Λίγκα όσο βέβαια και τα μεταγραφικά, τα οποία έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες. Ο Σαββίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνδράμει οικονομικά από τη στιγμή που θα υπάρχει κοινή απόφαση προέδρου, τεχνικού διευθυντή και προπονητή για συγκεκριμένες περιπτώσεις παικτών.

Αντώνης Τσακαλέας

Διαβάστε ακόμη...