Από τη Μίλαν στην Ιντερ (photos)

Χωρίς αμφιβολία, η Ιντερ είναι από τις πιο σπουδαίες ομάδες, που θα έχουν φιλοξενηθεί στην Τούμπα για φιλικά παιχνίδια εναντίον του ΠΑΟΚ. Επιχειρώντας μια αναδρομή στο παρελθόν, διαπιστώνει κανείς ότι από τα πρώτα σπουδαία φιλικά ματς στην Τούμπα ήταν επίσης κόντρα σε ιταλική ομάδα.
Πηγή: thessports.gr
Από τη Μίλαν στην Ιντερ (photos)

Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου 1970 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τη Μίλαν, φέρνοντας ισοπαλία χωρίς σκορ. Το παιχνίδι είχε εορταστικό χαρακτήρα, μια και εγκαινιάστηκαν οι πυλώνες του γηπέδου (στο παιχνίδι διατέθηκαν 20230 εισιτήρια, ενώ οι εισπράξεις ήταν 1.133.000 δραχμές).

Από τα πλέον ιστορικά φιλικά παιχνίδια στο γήπεδο της Τούμπας ήταν κι αυτό με τον Αγιαξ στις 15 Φεβρουαρίου 1973. Η υπερομάδα του Κρόιφ τα βρήκε σκούρα απέναντι στην παρέα του Γιώργου Κούδα, με τελικό αποτέλεσμα 1-1. Μάλιστα, οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 36΄ με τον Σταύρο Σαράφη, ενώ τρία λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης ο Αρι Χάαν (μετέπειτα προπονητής του ΠΑΟΚ) διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Συνολικά είχαν διατεθεί 36.676 εισιτήρια που απέφεραν στο ταμείο της ομάδας 3.017.750 δραχμές.Από τα παραλειπόμενα του παιχνιδιού και η... γκρίνια του κόσμου για το γεγονός ότι ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ αγωνίστηκε μόλις για 26 λεπτά...

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο Αγιαξ ήρθε ξανά στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ σε φιλικό αγώνα. Το παιχνίδι της 28ης Αυγούστου 1988 είχε διεξαχθεί στο Καυτανζόγλειο στάδιο και ο ΠΑΟΚ με εντυπωσιακή εμφάνιση είχε επικρατήσει των Ολλανδών με 4-2.

Ξεχωριστό ήταν και το φιλικό παιχνίδι της 2ας Σεπτεμβρίου 1999 με τη Γαλατάσαραϊ. Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε συμβεί ο φονικός σεισμός στη γειτονική χώρα μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που άφησε πίσω του πολλά θύματα, πληγέντες και τεράστιες οικονομικές ζημιές. «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που συμμερίζεται τον πόνο μας» έγραφε το μεγάλο πανό, που κρατούσαν οι παίκτες της τουρκικής ομάδας στη σέντρα του γηπέδου. Για την ιστορία, οι φιλοξενούμενοι είχαν επικρατήσει με 2-0.

Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς ο ΠΑΟΚ έχει υποδεχθεί στην Τούμπα και εθνικές ομάδες χωρών για φιλικά παιχνίδια. Ετσι, το 1972 αναδείχθηκε ισόπαλος 3-3 με την εθνική Ρουμανίας, το 1975 επικράτησε 1-0 της εθνικής Πολωνίας, το 1997 έφερε ισοπαλία 1-1 με την εθνική Βουλγαρίας, ενώ το 1999 επικράτησε της εθνικής ομάδας του Μεξικού με 5-2.

Διαβάστε ακόμη...