Πρώτο θέμα τα στημένα!

Την ώρα που οι Έλληνες αξιωματούχοι (Μώραλης, Σαρρής, Ανδριανός) δεν είπαν κουβέντα για τη μάστιγα των στημένων αγώνων που "χτυπάει" και τη χώρα μας, ο πρόεδρος των ευρωπαϊκών Λιγκών, Φρεντερίκ Τιριέ το έθετε ως βασική προτεραιότητα, στο Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου "FootbAllabout".
Πηγή: contra.gr
Πρώτο θέμα τα στημένα!

Ξεκίνησε την Πέμπτη το μεσημέρι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου "FootbAllabout" που διοργανώνει η Super League.

Στις εισαγωγικές τους ομιλίες, ο πρόεδρος της ελληνικής λίγκας, Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, αναφέρθηκαν στα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ωστόσο τη διαφορά την έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Λιγκών και πρόεδρος της γαλλικής λίγκας, Φρεντερίκ Τιριέ.

Ο κ.Τιριέ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από τη στιγμή που στην παρούσα φάση η χώρα μας προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε τρεις στόχους: πρώτος και κορυφαίος όλων, "η προστασία της ακεραιότητας των αγώνων. Είναι πολύ σημαντική η σύμβαση κατά των στημένων παιχνιδιών που πρέπει να υπογραφεί από όλες τις χώρες της Ε.Ε.".

Από εκεί και πέρα τόνισε την "οικονομική σταθερότητα" που απαιτείται, καθώς και την "κοινωνική πτυχή του αθλητισμού".

Αντίθετα με τον πρόεδρο της EPFL και της γαλλικής λίγκας, οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν στη μάστιγα των στημένων αγώνων που ταλαιπωρεί και τη χώρα μας, με πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις και δεκάδες ποινικές διώξεις για κακουργήματα και άλλα αδικήματα. Ένα θέμα που αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει στην χώρα μας!

Ο Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην κριτική που γίνεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο και πρότεινε να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι:

"Στο περυσινό συνέδριο έθεσε ως πρώτη επιδίωξη την οικονομική σταθερότητα των ομάδων σε ένα κράτος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Για μας είναι επιτυχία ότι πέρυσι ξεκινήσαμε με 16 ομάδες και τελειώσαμε με 16 κι ας φαντάζει αυτονόητο. Ο δεύτερο που είχα τονίσει είναι να έχουμε μια χρονιά χωρίς κρούσματα βίας. Φέτος έχουμε πάει καλύτερα με ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά. Το τρίτο είναι η προοπτική: πετύχαμε συμφωνίες που εξασφαλίζουν τη λειτουργία του συνεταιρισμού και των ΠΑΕ. Βελτιώσαμε παράλληλα και τους αγωνιστικούς χώρους.

Φέτος παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα με θετικά και αρνητικά. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην κορυφή. Για όλες τις υπόλοιπες θέσεις, όμως, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Υπάρχει αύξηση και στα γκολ. Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σε δύο χρόνια στις 16 ομάδες. Η οικονομία της χώρας και ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπει πάνω από 16. Και επεξεργαζόμαστε πολλές άλλες σκέψεις.

Τα προβλήματα δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεπεραστούν στο άμεσο προσεχές διάστημα αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει από το να προσπαθούμε. Είναι πολλά που δεν μπορέσαμε να βελτιώσουμε. Δέχομαι την κριτική που γίνεται αλλά πολλές φορές πρόκειται για κακοπιστία και εμπάθεια. Πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι που μπορούμε να ανταγωνιστούμε μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη και αυτό τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την Εθνική κλπ. Γι' αυτό λέω ότι καμιά φορά η κριτική είναι ισοπεδωτική. Δεν υπεκφεύγουμε των προβλημάτων.

Υπάρχει ένα κλίμα έντασης και όξυνσης που εμποδίζει από το να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε αυτά που μας ενώνουν, που είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Αν δεν γίνει αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε προοπτική. Μπορούμε να τα λύσουμε μόνο αν καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι. Πρέπει να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις και εμμονές. Ίσως έτσι καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των φιλάθλων".

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, είπε μεταξύ άλλων: "Η σύγχρονη αγορά απαιτεί σύγχρονες αντιλήψεις. Η ΕΠΟ είναι ανοιχτή προς όλους να συζητήσει και να αφουγκραστεί και να δούμε τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει".

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, τέλος, επεσήμανε στη σύντομη ομιλία του:

"Με την ειλικρινή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, όλοι έχουν να κερδίσουν. Η πολιτεία έχει τη βούληση να συμβάλει, αλλά και να διασφαλίσει τη νομιμότητα".

Διαβάστε ακόμη...