Θέμα χρόνου: Ο ΠΑΟΚ γίνεται η κορυφαία ελληνική ομάδα σε ranking στην Ευρώπη!

Από sdna.gr: Ο ΠΑΟΚ μείωσε σε απόσταση μιας ισοπαλίας την διαφορά από τον Ολυμπιακό στο συλλογικό ranking και ετοιμάζεται να γίνει η πιο πετυχημένη ελληνική ομάδα της τελευταίας πενταετίας.
Πηγή: sdna.gr
Θέμα χρόνου: Ο ΠΑΟΚ γίνεται η κορυφαία ελληνική ομάδα σε ranking στην Ευρώπη!

Πριν από δύο χρόνια η πορεία του σταμάτησε στα προημιτελικά του Conference League από την Μαρσέιγ. Φέτος εξασφάλισε την παρουσία του στους «16» της ίδιας διοργάνωσης και... έχει ο Θεός.

 

Τα ευρωπαϊκά όνειρα του ΠΑΟΚ δεν έχουν ταβάνι και αυτή η ευρωπαϊκή του έκρηξη αποτυπώνεται και στα νούμερα του συλλογικού ranking, των βαθμών που συγκεντρώνει κάθε ομάδα με βάση τα αποτελέσματα της την τελευταία πενταετία και η οποία χρησιμοποιείται από την UEFA για τις κληρώσεις και τον καταρτισμό των γκρουπ δυναμικότητας.

 

Πως υπολογίζεται αυτό το ranking; Για κάθε νίκη της από την φάση των ομίλων κάθε ομάδα παίρνει 2 βαθμούς, ενώ για κάθε ισοπαλία παίρνει έναν. Από εκεί και μετά υπάρχουν αρκετά μπόνους τα οποία, όπως είναι λογικό, είναι πολύ μεγαλύτερα στο Champions League (λόγω του αυξημένου δείκτη δυσκολίας) και κατεβαίνουν αναλογικά στις δύο επόμενες διοργανώσεις.

Μέσα στην τελευταία τριετία, ο ΠΑΟΚ κάλυψε μία τεράστια διαφορά που τον χώριζε από τον Ολυμπιακό και πλέον φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να τον ξεπεράσει και να γίνει για πρώτη φορά η ελληνική ομάδα με το κορυφαίο ranking πενταετίας.

Με την κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου του, ο Δικέφαλος πήρε ως μπόνους άλλους δύο βαθμούς, που σε συνδυασμό με την νίκη του στην Φρανκφούρτη μείωσαν την απόσταση από τον Ολυμπιακό στην μία ισοπαλία.

Αυτή την στιγμή οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην 51η θέση της Ευρώπης με 34,000 βαθμούς, ενώ ο ΠΑΟΚ έπεται με 33,000 στην 52η.

Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων αμφότεροι έχουν βατό έργο, αφού υποδέχονται εντός έδρας Μπάτσκα Τόπολα και Ελσίνκι αντίστοιχα, όμως για την οικονομία της συζήτησης κρατήστε τούτο:

Οι βαθμοί από τα νοκ-άουτ παιχνίδια (στα οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ) μετρούν μόνο στον εθνικό συντελεστή (στην βαθμολογία της Ελλάδας στην UEFA) και όχι στο συλλογικό ranking, ενώ η τρίτη θέση σε όμιλο Europa League δεν δίνει κάποιο επιπλέον μπόνους.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο Δικέφαλος του Βορρά έχει εξασφαλισμένα μίνιμουμ δύο ακόμα παιχνίδια στην φάση των «16» που μπορούν να αυξήσουν κι άλλο το ranking του, ενώ οι άλλες τρεις ελληνικές ομάδες πρέπει να περάσουν ακόμα έναν γύρο (τα νοκ-άουτ του Conference League) για να μπορέσουν να αυξήσουν κι άλλο το συλλογικό τους ranking.

Παρατηρώντας τις τάσεις των τελευταίων ετών παρατηρούμε την πολύ μεγάλη βουτιά του Ολυμπιακού, ο οποίος από την 24η θέση στην Ευρώπη που βρισκόταν το 2016 έχει διολισθίσει στην 51η, έχοντας σταθερά πτωτική πορεία, αλλά και την αντίθετη τροχιά που ακολουθεί ο ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται στην 52η θέση και πάει για ιστορικό ρεκόρ, αφού ουδέποτε έχει βρεθεί πάνω από την 49η θέση στην βαθμολογία συλλόγων, κάτι που είχε συμβεί δύο φορές, το 2004 και το 2018 (για την ιστορία η ΑΕΚ βρίσκεται στην 142η θέση με 10,000 και ο Παναθηναϊκός στην 262η με 5.425 τον εθνικό συντελεστή δηλαδή, αφού από φέτος άρχισε να χτίζει το συλλογικό του ranking πενταετίας).

Ένας ΠΑΟΚ που ήδη τρέχει ένα σερί 12 αήττητων ευρωπαϊκών αγώνων (11 φέτος και ο περσινός με την Λέφσκι) και απειλεί το απόλυτο ρεκόρ ελληνικής ομάδας το οποίο κατέχει η ΑΕΚ με 14.

Ένας ΠΑΟΚ που έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που συγκεντρώνει πάνω από 12 βαθμούς σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 16, ανεβάζοντας στον... Θεό τον πήχη του συγκεκριμένου ρεκόρ.

Ένας ΠΑΟΚ που έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κάνει τρία διπλά σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Ελσίνκι, Αμπερντίν, Φρανκφούρτη) και η πρώτη που μετράει πέντε εκτός έδρας νίκες σε μία σεζόν, αν προσθέσουμε σε αυτά τα διπλά σε Ιερουσαλήμ επί της Μπεϊτάρ και σε Εδιμβούργο επί της Χάρτς.

Ένας ΠΑΟΚ που μόνος του έχει προσφέρει φέτος 3,200 από τους 7,000 βαθμούς που έχει πάρει συνολικά η Ελλάδα στην βαθμολογία της UEFA.

Ένας ΠΑΟΚ που είναι φέτος η 13η ομάδα σε συγκομιδή βαθμών (μαζί με τα μπόνους) και στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μία από τις 8 ομάδες (μαζί με Μπάγερν Μονάχου, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι από το Champions League, Μπάγερ Λεβερκούζεν από το Europa League και Βικτόρια Πλζεν, Μπριζ, Γάνδη από το Conference League) που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 13 βαθμούς στην φετινή φάση των ομίλων οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ένας άξιος πρέσβης του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη...

Διαβάστε ακόμη...