Tα λάθη του ΠΑΟΚ στα γκολ που δέχθηκε – Οι απορίες στην τακτική του Λουτσέσκου

Από paokday.gr:Το PAOKDAY Football Analysis βάζει στο μικροσκόπιο τα δύο γκολ που πέτυχε η ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και προσπαθεί να εξηγήσει τα λάθη που έγιναν από την πλευρά του "Δικεφάλου του Βορρά".
Πηγή: paokday.gr
Tα λάθη του ΠΑΟΚ στα γκολ που δέχθηκε – Οι απορίες στην τακτική του Λουτσέσκου

Επίσης η στήλη εκφράζει τις απορίες της ως προς την τακτική που ακολούθησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου κατά την διάρκεια του αγώνα και παρουσιάζει πιθανές κινήσεις που ίσως να άλλαζαν την εικόνα που παρουσίαζε η ομάδα.

Το 1-0 της ΑΕΚ και η κακή επιλογή του Κοτάρσκι

Ο Κοτάρσκι αποφασίζει να κάνει βαθιά μεταβίβαση προς τον άξονα και συγκεκριμένα προς τον χάφ του ΠΑΟΚ, Μεϊτέ. Αρχικά ένας απο τους κανόνες που υπάρχει για την θέση του τερματοφύλακα αναφέρει πως όταν κάνει βαθιά μεταβίβαση στον άξονα τότε αυτό γίνεται με δύναμη προκειμένου σε περίπτωση που χαθεί η μπάλα να μπορέσει η ομάδα να προχωρήσει στην αμυντική μετάβαση (διαδικασία που οι παίκτες παίρνουν τις θέσεις άμυνας).

Στην προκειμένη περίπτωση χάθηκε η κατοχή σε ένα σημείο που η ΑΕΚ βγάζει πολύ εύκολα αντεπίθεση χωρίς να υπάρχει χρόνος στο ΠΑΟΚ να έχει καλή μετάβαση στην άμυνα. Στην φάση του γκολ είδαμε τον Βιερίνια να μένει πολλά μέτρα πίσω αλλά είναι πολύ πιθανό έτσι όπως εξελίχθηκε η φάση και κάποιος άλλος να ήταν στην θεση του να έμενε αρκετά μετρα πιο πίσω.

Η πιο σωστή επιλογή για τον Κοτάρσκι είναι να παίξει στο Εκονγκ που έχει πολλά μέτρα μπροστά του χωρίς να υπάρχει ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ που θα τον ενοχλήσει. Μια επιλογή που έχει ασφάλεια και είναι μέσα στο πλάνο παιχνιδιού του Λουτσέσκου που θέλει η ομάδα να ξεκινάει τις επιθέσεις από πίσω.

Η δεύτερη επιλογή αν θεωρήσουμε δεδομένο πως θέλει να κάνει βαθιά μεταβίβαση είναι η περίπτωση του Βιερίνια στην πλάγια γραμμή. Εκεί ο αρχηγός του ΠΑΟΚ σε περίπτωση που του ερχόταν η μπάλα είχε δυο συμπαίκτες του για βοήθεια και υπήρχε μια σχέση 3vs2.

To 2-0 της ΑΕΚ και η λανθασμένη επιλογή του Εκόνγκ

Ο Εκόγκ σε αυτή την φάση δέχεται πίεση από τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και αποφασίζει λανθασμένα να δώσει στο Μεϊτε, έχοντας στο οπτικό του πεδίο πως πλησιάζει παίκτης της Ένωσης στην πλάτη του συμπαίκτη του. Γεγονός που μεγαλώνει τις πιθανότητες απώλειας της κατοχής της μπάλας σε ένα σημείο που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα του ΠΑΟΚ.

Η πιο σωστή επιλογή του Εκονγκ σε εκείνο το σημείο και η πιο συχνή επιλογή είναι η απομάκρυνση της μπάλας. Χωρίς να ρισκάρει κάποιο λάθος δεδομένου πως η ΑΕΚ είχε ανεβάσει πολλούς παίκτες.

Η δεύτερη επιλογή με θεωρητικά μικρότερο ρίσκο είναι η προωθημένη πάσα στον κενό χώρο στον Σάστρε που είχε μέτρα να πάρει στο γήπεδο έστω και υπο πίεση καθως είναι δεδομένο πως θα τον ακολουθούσε ο παίκτης της ΑΕΚ.

Οι απορίες στην τακτική του Λουτσέσκου μετά το 2-0
Aπο το παιχνίδι κόντρα στη ΑΕΚ προέκυψαν και κάποιες απορίες όσον αφορά την τακτική προσέγγιση του Ραζβάν Λουτσέσκου μετά το 2-0 και το γεγονός πως επιθετικά υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς δεν μπορούσε να βάλει την μπάλα στην μεγάλη περιοχή αλλά και να κάνει τελική προσπάθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το ματς με 0.06 xGoals!!

Η πρώτη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει είναι χωρίς να αλλάξει τον σχηματισμό 4-2-3-1 να βάλει τους Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Ντεσπότοφ να αλλάζουνε πλευρές. Κάτι που θα δημιουργούσε αναταραχή στα μπακ της ΑΕΚ και δεν θα ήταν τόσο προβλέψιμος. Κάτι που κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν το έκανε πολύ συχνά με Αντρίγια και Νάρεϊ.Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν συμβαίνει και φέτος;

Τα παιχνίδια που ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς σε όλη του την καριέρα έχει αγωνιστεί ως δεξί ή αριστερό εξτρέμ.

Τα παιχνίδια που ο Ντεσπότοφ σε όλη του την καριέρα έχει αγωνιστεί ως δεξί ή αριστερό εξτρέμ.

Το επόμενο είναι η αλλαγή του σχηματισμού και είσοδος δεύτερου επιθετικού στον αγώνα για να μπορέσει να γίνει πιο απειλητικός και να δημιουργήσει ευκαιρίες στην αντίπαλη περιοχή.

Διαβάστε ακόμη...