«Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες του ΠΑΟΚ» (1974)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 14/8/1974, ο αθηναϊκός τύπος φιλοξενούσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του Λες Σάνον, στην οποία αναφερόταν τους στόχους του ΠΑΟΚ για τη σεζόν 1974-1975, τη μεταγραφική ενίσχυση του Δικεφάλου, αλλά και τα ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων, που πλησίαζαν ...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
«Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες του ΠΑΟΚ» (1974)

Ο Σάνον ήταν ένας προπονητής που πέρα από το γεγονός ότι άφησε το στίγμα του στον ΠΑΟΚ με τις κατακτήσεις των δύο Κυπέλλων (1972 και 1974), πίστευε πάρα πολύ στις δυνατότητες των Ελλήνων παικτών και δεν συγχωρούσε όσους μοιρολατρικά ήταν απαισιόδοξοι κάθε φορά που μια ελληνική ομάδα είχε να αντιμετωπίσει μια ευρωπαϊκή!

Διαβάστε τα όσα δήλωσε ο Άγγλος τεχνικός, στη συνέντευξη την οποία έδωσε στον Λάμπη Τσιριγωτάκη.

Για τα παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα: «Αναγνωρίζω ότι η (τότε) γιουγκοσλαβική ομάδα είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Εγώ όμως πιστεύω ότι τελικά θα τη αποκλείσουμε. Πιστεύω πολύ στον ΠΑΟΚ, και οι παίκτες μου πιστεύουν επίσης στις δυνάμεις τους».

Για τις πληροφορίες που συγκέντρωσε για τον αντίπαλο: «Συγκέντρωσα αρκετές! Πρόσφατα ήμουν στην Αγγλία και συναντήθηκα με τον Μπιλ Σάνκλι, ο οποίος μου μίλησε για το παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα. Όπως ξέρετε, πέρυσι ο Ερυθρός Αστέρας απέκλεισε τη Λίβερπουλ από το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Συγκέντρωσα επίσης πληροφορίες για τους αντιπάλους μας και από άλλους τεχνικούς. Ωστόσο στις 25 Αυγούστου θα πάω στη Σκωτία για να δω τον αντίπαλό μας να αγωνίζεται σε φιλικό παιχνίδι εκεί. Δε θα πρέπει να παραλείψω ότι χρήσιμες πληροφορίες μας έδωσε και ο τεχνικός του Άρη, Μπράνκο Στάνκοβιτς».

Για τον τρόπο που γίνονται οι μεταγραφές στην Ελλάδα, είχε πει: «Με τον τρόπο που γίνονται οι μεταγραφές έχει δημιουργηθεί ένας πληθωρισμός που θα πνίξει οικονομικά τις ομάδες αυτές που θα θελήσουν να κάνουν μεταγραφές. Παίκτες και σύλλογοι ζητούν παράλογα ποσά! Ποσά που δεν ανταποκρίνονται ούτε στην οικονομική δυνατότητα των ελληνικών ομάδων, ούτε όμως και στην πραγματική ποδοσφαιρική αξία των παικτών».

Η δική του πρόταση για να διορθωθεί η κατάσταση: «Δύο πράγματα θέλω να προτείνω: Πρώτα θα έδινα μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στις μεταγραφές, δηλαδή κατά τη γνώμη μου οι μεταγραφές θα πρέπει να γίνονται στο διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος μια αγωνιστικής περιόδου μέχρι την έναρξη της νέας.

Έτσι οι σύλλογοι θα κάνουν τις μεταγραφές των παικτών ήρεμα και παράλληλα οι τιμές των παικτών δε θα ανεβαίνουν με έξαλλο ρυθμό.

Ένα δεύτερο πράγμα που προτείνω, είναι να τεθεί κάποιο πράγμα στα ποσά των μεταγραφών. Αυτό είναι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί κάποια φόρμουλα και να γίνει μια κλιμάκωση. Επίσης, η «δημοπρασία» των παικτών πρέπει να γίνεται φανερά και να μην ισχύουν πλάγια μέσα».

Σε ερώτηση αν είναι ευχαριστημένος από τη μεταγραφική ενίσχυση του ΠΑΟΚ, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω ότι πήρα τους παίκτες που ήθελα! Δεν έχω παράπονο όμως γι' αυτό από την προσπάθεια της διοίκησης, καθώς οι παίκτες που ζήτησα, ήθελαν υπέρογκα ποσά, τόσο αυτοί όσο και οι ομάδες τους. Η Παναχαϊκή π.χ. μας ζήτησε 4.500.000 δρχ για τον Σπυρόπουλο και άλλα τόσα για τον Λεβέντη».

Όσο για το ποιους άλλους παίκτες είχε ζητήσει: «Ζήτησα τον Συνετόπουλο και τον Πουπάκη, αλλά ο Ολυμπιακός δεν ήταν διατεθειμένος να μας τους δώσει».

Για τους Ντεκ και Γκουερίνο που απέκτησε ο ΠΑΟΚ, σχολίασε: «Κατ' αρχήν τονίζω ότι είμαι κατά των ξένων παικτών. Πιστεύω και προτιμώ τους Έλληνες παίκτες! Όμως φέτος αναγκάστηκα να καταφύγω στους ξένους, γιατί η ξένη αγορά είναι πιο φτηνή. Δηλαδή ο Γκουερίνο αν ήταν Έλληνας θα στοίχιζε τα διπλάσια λεπτά! Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον Ντεκ! Πάντως ανεξάρτητα από αυτό, είναι και οι δύο καλοί παίκτες και θα μας βοηθήσουν».

Τέλος σε ερώτηση αν θα προωθήσει νεαρούς παίκτες στην πρώτη ομάδα, ανέφερε: «Υπάρχουν στον ΠΑΟΚ αρκετοί νέοι παίκτες στους οποίους πιστεύω πολύ. Σε αυτούς τους παίκτες θα δώσω την ευκαιρία να προωθηθούν αν το αξίζουν».

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...