Γιαξής: «Μεγάλο το κίνητρο στον ΠΑΟΚ, σπουδαία υπόθεση ένα plan b για τον ποδοσφαιριστή»

Από sdna.gr: Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποτελεί έναν εκ των εμπειρότερων παικτών του ΠΑΟΚ Β'.
Πηγή: sdna.gr
Γιαξής: «Μεγάλο το κίνητρο στον ΠΑΟΚ, σπουδαία υπόθεση ένα plan b για τον ποδοσφαιριστή»

Ο λόγος για τον Κυριάκο Γιαξή που μιλάει στο SDNA για τον «Δικέφαλο» και τις προσωπικές βλέψεις ενώ ξεδιπλώνει το κουβάρι για τις σπουδές του και τη σημασία που έχει, όπως λέει χαρακτηριστικά, ένα plan b για τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή.

Αρχικά, για τους στόχους που θέτουν στη δεύτερη ομάδα των «ασπρόμαυρων», ο 22χρονος μέσος αναφέρει: «Ο ΠΑΟΚ Β' δεν μπορεί ν' ανεβεί ή να πέσει, κοιτάμε να αποδίδουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μέσα στο γήπεδο ανεβάζοντας και την παραγωγή παικτών ώστε να πλαισιωθεί η πρώτη ομάδα. Πέρσι βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία, ήταν μία νέα εμπειρία για πολλά παιδιά, αν και εγώ είχα αγωνιστεί στη Β' εθνική με τον Πανσερραϊκό. Ήρθαμε κόντρα με ενήλικες επαγγελματίες που παλεύουν να δίνουν πόντους στις ομάδες τους ταΐζοντας έτσι και τις οικογένειές τους. Έχουμε μάθει στον ανταγωνισμό πλέον, είναι πιο εύκολη η προσαρμογή και ξέρουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Η συζήτηση για την κατάσταση στη Super League 2 θα έλεγε κανείς πως είναι ατέρμονη και τίποτα πλέον δεν εκπλήσσει κανέναν, με τον Σερραίο χαφ να αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα του «Δικεφάλου» υπογραμμίζοντας: «Η κατηγορία έχει δυσκολίες για όλες σχεδόν τις ομάδες που δεν μας τιμούν, ούτε σαν πρωτάθλημα, ούτε σαν χώρα εν γένει. Κάθε χρονιά διακόπτεται για διαφορετικούς λόγους, υπάρχουν οικονομικά ζητήματα και κακά γήπεδα, όλα αυτά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή ταλέντων. Εμείς είμαστε στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε σε ένα προστατευμένο περιβάλλον με παροχές που για άλλους συλλόγους είναι αδιανόητες. Μπορεί να μην υπάρχει ως πρώτιστο κίνητρο το βαθμολογικό ενδιαφέρον όμως, στη β' ομάδα έχουμε άλλου είδους κίνητρα, όπως το να κάνει ο κάθε παίκτης το επόμενο βήμα».

Ακολούθως, για τον ίδιο και τους προσωπικούς στόχους που θέτει, ο νεαρός άσος του ΠΑΟΚ Β' τονίζει στο SDNA: «Βλέπουμε παιδιά να στελεχώνουν και να πρωταγωνιστούν στην πρώτη ομάδα. Αυτό μου δίνει το κίνητρο ώστε να δουλεύω περισσότερο καθημερινά, έχω κάνει μεν αρκετές αποστολές με την πρώτη ωστόσο θέλω να κληθώ ξανά στην καλοκαιρινή προετοιμασία και να είμαι στέλεχός της. Θέλω να σταθώ στον Κωνσταντέλια, το ταλέντο του είναι σπάνιο και ευρωπαϊκού επιπέδου. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, πρέπει να μοχθήσεις, στον ΠΑΟΚ υπάρχει μεγάλη πίεση και υψηλές βλέψεις».

Kαι προσθέτει: «Γενικότερα παρακολουθώ ξένο ποδόσφαιρο και μου αρέσει ακόμη να επικεντρώνομαι στην ψυχολογική συνθήκη των παικτών, τις διάφορες καταστάσεις που περνάνε και βλέπουμε σε βίντεο και ντοκιμαντέρ, πέραν από το αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι. Θα πω ότι ένας παίκτης που θαυμάζω, πέραν από την ποιότητά του αλλά και σαν προσωπικότητα, είναι ο Στέφαν Σβαμπ. Σπούδασε και πήρε πρόσφατα το πτυχίο του (σ.σ πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στο Αθλητικό Management). Είναι σπουδαίο να υπάρχει ένα πανεπιστήμιο από πίσω, με ενδιαφέρει το μορφωτικό επίπεδο».

O Kυριάκος Γιαξής μου έβγαλε την καλύτερη ασίστ μέσω της αναφοράς στον Σβαμπ, για να του απευθύνω την ερώτηση σχετικά με την εκπαίδευση, ένα κομμάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς ο ίδιος πέραν από αθλητής εντός των τεσσάρων γραμμών «παίζει» και στον στίβο των ΤΕΦΑΑ.

Από τις πρώτες κουβέντες μαζί του καταλαβαίνει κανείς, πόσο σημαντικό είναι αυτό το πλαίσιο, τόσο για το «σήμερα» όσο και για το «αύριο», με τον ίδιο να ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα βιώματά του: «Τα ΤΕΦΑΑ είναι στις Σέρρες, το πρόγραμμά μου είναι σφιχτό όπως και το αντίστοιχο της σχολής με πολλά υποχρεωτικά μαθήματα. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να συνδυαστεί και από την πλευρά τους δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια για αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, και άλλα παιδιά βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση. Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει η κατανόηση που θα έπρεπε, αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει κάποιο παιδί που θέλει να σπουδάζει παράλληλα με το ποδόσφαιρο δίνοντας πανελλήνιες. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα plan b, μία λύση ώστε αύριο μεθαύριο, αν κάποιος εκτροχιαστεί μη έχοντας ανάλογη εξέλιξη στο άθλημά του, να μπορεί να στηριχθεί βιοποριστικά συντηρώντας τον εαυτό του και όχι μόνο», δηλώνει στο SDNA ο Γιαξής για να εξάρει την προσφορά της οικογένειάς του σε αυτό που είναι σήμερα:

«Ένιωσα τη μεγαλύτερη πίεση όταν ήμουν στην τρίτη λυκείου, μόνος στη Θεσσαλονίκη, με υποχρεώσεις νοικοκυριού και σχολείο. Είχα ορκιστεί στην αρχή της χρονιάς να τα καταφέρω, υπήρξαν φορές που έπιανα τον εαυτό μου ν' αναρωτιέται ''πώς θα τα καταφέρω;''. Θέλει υπομονή και επιμονή, μου φαινόταν δύσκολο και υπερβολικό αυτό που έκανα αλλά συνέβη με την υποστήριξη της οικογένειάς μου. Είτε με τηλέφωνα, είτε με γρήγορες επισκέψεις καθώς οι Σέρρες είναι κοντά, ήταν πάντα εδώ για μένα».

Πρωταγωνιστής στον βόρειο όμιλο της δεύτερης τη τάξει εθνικής κατηγορίας είναι ο Πανσερραϊκός, ομάδα της γενέτειρας του, εκεί όπου άρχισαν να φυτρώνουν οι σπόροι του νεαρού Κυριάκου ώστε να γίνει ο Γιαξής της πρώτης ομάδας των «λιονταριών» και νυν του «Δικεφάλου». Ο ίδιος δεν ξεχνά την αφετηρία του και δηλώνει: «Χαίρομαι πολύ να βλέπω την παλιά μου ομάδα, αυτή της πόλης μου, να προοδεύει και να εξελίσσεται. Γίνεται ξεχωριστή προσπάθεια τόσο ποδοσφαιρικά όσο και σε επίπεδο υποδομών και εγκαταστάσεων, είναι κάτι που δεν το συναντάς πολύ συχνά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στις Σέρρες γίνεται αξιόλογη προσπάθεια, σε όλον τον νομό με τις μεικτές και την ΕΠΣ που δημιουργούν ταλέντα δίνοντας βάση στις μικρές ηλικίες».

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσε να μην γίνει ερώτηση στον Κυριάκο Γιαξή για το κεφάλαιο «εθνική» με τον ίδιο να έχει αγωνιστεί στα κλιμάκια της «γαλανόλευκης».

«Είναι τιμή για τον κάθε παίκτη να φορά το εθνόσημο. Κάθε κλήση είναι ιδιαίτερη και φέρνει χαρά και υπερηφάνεια, σε κάθε παιχνίδι προσπαθώ να βλέπω στοιχεία από άλλους παίκτες κρατώντας τα θετικά ώστε να ενσωματωθούν στο παιχνίδι μου», δήλωσε ο άσος της ομάδας του Πάμπλο Γκαρσία για να προσθέσει: «Ο αντίπαλος που μου είχε κάνει εντύπωση, θα έλεγα ότι μου έμεινε αξέχαστος, είναι ο Μπουκάγιο Σάκα που πρωταγωνιστεί με την Άρσεναλ. Τον αντιμετωπίσαμε με την Εθνική Κ19 κόντρα στην αντίστοιχη της Αγγλίας, τον κυνηγούσαμε μέσα στο γήπεδο και δεν μπορούσαμε με τίποτα να τον κόψουμε!».

Διαβάστε ακόμη...