Ο Άγγελός του…

Πάντα υπάρχει εκείνος ο ένας (ή η μία) για τον οποίο η οικογένεια δεν είναι σίγουρη ότι εγκρίνει, οι φίλοι δε συμπαθούν και ο περίγυρος δεν καταλαβαίνει. Για κάποιους είναι ο άγγελός τους. Για τον ΠΑΟΚ, είναι ο Άγγελος Αναστασιάδης.
Πηγή: sdna.gr
Ο Άγγελός του…


Σε λίγους μήνες θα κλείσει τα 70 του χρόνια. Απίστευτο δεν φαντάζει; Σχεδόν μια ζωή στα γήπεδα, σχεδόν μια δεύτερη ζωή στους πάγκους, σχεδόν όλη του τη ζωή στον ΠΑΟΚ. Ακόμα κι όταν δεν ήταν έμοιαζε να είναι. Και όταν ήταν, το ζούσε τόσο έντονα και με τέτοιο εύρος συναισθημάτων που κάλυπτε και τα χρόνια που δεν ήταν. Ο Άγγελος Αναστασιάδης επέστρεψε για ακόμα μια φορά στον δικέφαλο του βορρά. Στην ομάδα που αγάπησε όσο καμία άλλη, την ομάδα που δεν αποχωριζόταν ούτε από τις κάλτσες του, όντας προπονητής του Ηρακλή (μέχρι να ανακαλύψουν ότι τις δίπλωνε για να μην φαίνεται το σήμα), στην ομάδα για την οποία πάντα μιλούσε. Κι αυτά του τα λόγια εμπεριείχαν όσα μπορούν να εμπεριέχουν τα λόγια κάθε μεγάλης αγάπης: Πίκρα, αφοσίωση, τρέλα, πόνο, εμμονή, έρωτα…

Ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι πολλά, και σίγουρα είναι και οι ατάκες του για τον ΠΑΟΚ. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές όλα αυτά τα χρόνια, είτε ήταν προπονητής του δικεφάλου του βορρά, είτε όχι.

1. «Ο ΠΑΟΚ μόνο καλές μέρες μπορεί να έχει. Ένα αποτέλεσμα πίκρανε και σκότωσε πολύ κόσμο και πρώτα εμένα. Θέλετε να φύγω; Όχι δεν φεύγω. Αν θέλει η Παναγιά θα φύγω. Κανείς δεν μπορεί να διώξει. Είμαστε εδώ 26 μήνες με τους ανθρώπους που βοηθήσανε τον ΠΑΟΚ, δεν μπορούμε να φύγουμε. Απαγορεύεται να φύγουμε για τους πολλούς ΠΑΟΚτσήδες, γιατί ήταν πολλοί αυτοί που στήριξαν την προσπάθεια, όχι αυτοί που χαίρονται όταν χάνει ο ΠΑΟΚ. Αυτοί που πραγματικά λυπούνται, αυτοί που συμμετέχουν στην προσπάθεια και είναι ΠΑΟΚ, είτε είναι ο ΠΑΟΚ στη Δ' Εθνική, είτε είναι στην Α', είτε παίρνει πρωτάθλημα, είτε είναι στην κατάντια που τον κατάντησαν όσοι βγάζετε στα ραδιόφωνα εκτός μερικών εξαιρέσεων. Εγώ είμαι εδώ. Το είπα και μετά τον αποκλεισμό από την Μακάμπι, το είπα και πριν από 26 μήνες. Όποιος δεν θέλει να είναι με την εντιμότητα, με τη δουλειά με την αλήθεια να πάει απέναντι δεν τον φοβάμαι. Για μένα δεν υπάρχει. Νιώθω ότι έχω περισσότερη δύναμη από πέρυσι, από χτες. Βλέπω ότι περισσότερος κόσμος συστρατεύεται σε αυτό που κάνουμε εδώ Δεν τρώω παραμύθι εδώ».

Σεπτέμβριος του 2004, 9 του μήνα για την ακρίβεια, και στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, ο Άγγελος Αναστασιάδης θα ξεσπάσει κυρίως εξαιτίας της μαινόμενης κόντρας του με τους δημοσιογράφους. Ήταν ουσιαστικά η τρίτη του θητεία στον πάγκο του ΠΑΟΚ, η οποία είχε ξεκινήσει το 2002 και έληξε λίγο καιρό μετά από εκείνη τη συνέντευξη Τύπου. 26 Σεπτεμβρίου για την ακρίβεια, 17 μέρες μετά.

2. «Είχα ζητήσει από την Παναγιά να με αξιώσει να είμαι προπονητής στον ΠΑΟΚ μόνο για ένα παιχνίδι. Και κοιτάξτε τι έγινε. Πήγα τρεις φορές στον ΠΑΟΚ, με έδιωξαν άλλες τόσες, με χτύπησαν. Είμαι ο μοναδικός που έφαγε ξύλο, ενώ χτύπησαν και τη γυναίκα μου. Από την άλλη, όμως, είμαι ο μακροβιότερος προπονητής που πέρασε από την ομάδα, αυτός που πέτυχε τις περισσότερες νίκες. Αυτά, για να τα περάσεις, περνάς από κύματα και αυτό, γιατί η αλήθεια πειράζει».

Ήταν Μάιος του 2004, όταν ο Άγγελος Αναστασιάδης έκανε απολογισμό για τη σεζόν που είχε μόλις ολοκληρωθεί. Στην ίδια θητεία του με την προαναφερόμενη, εκείνη που ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004, ο Έλληνας τεχνικός είχε και πάλι αναφερθεί σε όσα έχει περάσει στον ΠΑΟΚ για τον ΠΑΟΚ.

3. «Από την αρχή είπα ότι ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να πάει για το πρωτάθλημα, όπως αναγκασμένος είναι ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός. Σήμερα κάναμε μόνο ένα βήμα. Όχι το τελευταίο βήμα. Κάθε μέρα παρακαλώ την Παναγιά για να μην τρελαθώ. Δεν πρέπει να πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Πρέπει την Κυριακή να πάμε στην Ξάνθη με τα προβλήματά μας. Τέλειωσε ο αγώνας με τον Ολυμπιακό και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι». Ήταν Δεκέμβριος του 2014, ο ΠΑΟΚ ζούσε το όνειρο της κορυφής, και ο Άγγελος Αναστασιάδης προσπαθούσε να διαχειριστεί όλα εκείνα που συνέβαιναν την ίδια στιγμή στην ομάδα του. Τη νίκη στο Καραϊσκάκη, την πρώτη θέση, το θέμα Τζαβέλλα και το επόμενο ματς με την Ξάνθη. Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ είχε ηττηθεί 4-2 στην ακριτική πόλη.

4. «Δεν μπορείς να παίξεις μπάλα, όταν δεν μπορείς να ακουμπήσεις τον αντίπαλο. Τι βλέπουν τα ματάκια μας; Είμαι πολύ ευχαριστημένος, εγώ από το καλοκαίρι είπα ότι πρέπει να κερδίζουμε και τους διαιτητές και αυτό έγινε σήμερα. Φορτωθήκαμε πάλι με κάρτες χωρίς να υπάρχει λόγος. Ερχόμασταν από δύο ήττες και είπαμε ότι πρέπει να κρατηθούμε στην κορυφή, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Κάναμε δύο γκολ, είχαμε ένα δοκάρι και ευκαιρίες. Δεν θα παίξω κανενός το παιχνίδι. Όταν γνωρίζεις ότι ο άλλος έρχεται να σε σκοτώσει, προσέχεις. Εμείς θα παίζουμε κλεφτοπόλεμο μέχρι τον Μάϊο, εγώ παρακάλεσα την Παναγιά να δώσει το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ. Θέλω να δώσει κουράγιο σε όλους μας. Με αυτό που έγινε σήμερα αγανακτεί ο κόσμος, αν αγανακτήσουμε κι εμείς θα βγούμε μπροστά και θα μας σκοτώσουν. Όσο και να με πιέζουν αυτοί μέσα στον αγωνιστικό χώρο εγώ δεν θα το κάνω αυτό». Ίδια σεζόν, λίγο καιρό μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο ΠΑΟΚ φεύγει νικητής από την Λιβαδειά, κερδίζοντας 2-1 τον Λεβαδειακό, ωστόσο ο Άγγελος Αναστασιάδης εκφράζει με τον τρόπο του το σοκ και την απογοήτευση για τη διαιτησία του Ανδρέα Παππά.

5. «Ποτέ δεν εγώ δεν πούλησα ομάδα, ποτέ δεν έκανα κάτι που να ήταν κακό για τους άλλους, μόνο για μένα. Να είσαι προπονητής στην Εθνική Ελλάδας είναι τιμή, ειδικά για έναν προπονητή που είναι Έλληνας, αλλά δεν μπορώ εγώ να έχω συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ και να συζητάω με άλλη ομάδα, η Ρεάλ Μαδρίτης να έρθει εγώ δεν θα συζητήσω». Το 2014 υπήρχαν φήμες ότι η ΕΠΟ θέλει να έρθει σε συμφωνία μαζί του. Οι φήμες ήταν τόσο έντονες που μέχρι και η ομοσπονδία είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 για να τα διαψεύσει. Το ίδιο είχε κάνει, αλλά με πολύ πιο χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο, και ο Άγγελος Αναστασιάδης.

6. «Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου τους κερδίσαμε όλους. Ακόμα και τον Ολυμπιακό στον Πειραιά. Κερδίζαμε με κόντρα την διαιτησία. Ήμασταν πρώτοι στον βαθμολογικό πίνακα με +5 από τον Ολυμπιακό. Ήμασταν μέσα στο Κύπελλο και μέσα στην Ευρώπη. Ξαφνικά άλλαξαν όλα. Οι παίκτες μέχρι τότε έτρεχαν ασταμάτητα. Ξαφνικά σταμάτησαν να τρέχουν. Τα γαϊδουράκια έδειξαν ότι μπορούν να τρέξουν. Ξαφνικά δεν μπορούσαν να τρέξουν. Δεν θέλω να πω άλλα. Τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Και η Κωνσταντινούπολη έτσι έπεσε. Κέρδισα όλους τους αντιπάλους, αλλά δεν μπόρεσα να κερδίσω τον ΠΑΟΚ». Όταν μίλησε για την παρουσία του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, τη σεζόν 2014-15. Μια σεζόν που έμοιαζε ονειρική για τον δικέφαλο του βορρά μέχρι και τη νίκη στο Στάδιο Καραϊσκάκη, ωστόσο κατέρρευσε με τρεις ήττες μέσα σε ένα μήνα και με τρεις ακόμα από τις 31 Ιανουαρίου ως της 15 Φεβρουαρίου. Ο ΠΑΟΚ του συν πέντε στην κορυφή στις 4 Δεκεμβρίου βρισκόταν στο -8 στα μέσα Φλεβάρη.

7. «Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή με τους άλλους διεκδικητές του τίτλου έχει μία βασική διαφορά. Χθες είδα το παιχνίδι Ολυμπιακός-Νίκη Βόλου. Εκεί αποθεώνεται ο πρόεδρος, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές προτού ξεκινήσει το παιχνίδι. Εδώ βρίζεται ο μεγαλομέτοχος, βρίζονται οι παίκτες και ο προπονητής του ΠΑΟΚ είναι ο χειρότερος προπονητής που υπάρχει στη γη. Το 1976 στο πρώτο πρωτάθλημα παίζαμε πρώτο παιχνίδι εδώ με τον Πιερικό, φέραμε ισοπαλία και μας περιμέναν για να μας χτυπήσουν». Η δήλωσή του είναι από τον Αύγουστο του 2014, όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την Καλλονή στην Τούμπα στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Super League και δεν κατάφερε να νικήσει…

8. «Το θέμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Εγώ γνωρίζω πόσο μεγάλη δύναμη έχει ο ΠΑΟΚ. Κι αυτό ήταν το μεγαλύτερο αβαντάζ που είχα έναντι των άλλων προπονητών που πήγαιναν στον ΠΑΟΚ. Γιατί εγώ, πρώτον, είχα το dna του ΠΑΟΚ και δεύτερον, γνώριζα και το τι γίνεται κάτω στην Αθήνα. Διαβάζω τώρα «η Αθήνα θα μας κυνηγήσει». Ποια Αθήνα θα σε κυνηγήσει; Τώρα που υπάρχει το VAR; Πήγαμε στη Μυτιλήνη τότε να παίξουμε και ο άλλος δεν ήξερε τι σφύριζε. Κερδίσαμε με 10 παίκτες. Τότε παίζαμε συνέχεια με 9 παίκτες. Ήταν μία κατάσταση φως φανάρι, που δεν μπορούσες να την αντιμετωπίσεις, αλλά εμείς το παλεύαμε, δεν τους δίναμε σημασία. Δεν έβγαινα να βρίζω, αλλά έλεγα «θα κερδίζουμε και τους διαιτητές». Κι αυτό «τρέλαινε» και τον κόσμο. Έλεγαν «τι γίνεται, ρε, αυτός δεν βλέπει, ό,τι μας κυνηγάνε;». Μας κυνηγάνε, αλλά αν το χρησιμοποιήσεις αυτό ως δικαιολογία στα αποδυτήρια, η ομάδα «πέθανε». Η δικαιολογία είναι το χειρότερο». Σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην αθλητική ιστοσελίδα sport24.gr.

9. «Εγώ σαν προπονητής κέρδισα τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον Ηρακλή, τον Άρη και κέρδισα και τον ΠΑΟΚ σαν αντίπαλος μέσα στην Τούμπα. Το μόνο που δεν κατάφερα να κάνω ήταν να κερδίσω τον ΠΑΟΚ σαν προπονητής του ΠΑΟΚ». Στην… εξομολόγησή του στην «Αθλητική Κυριακή» για όσα συνέβησαν εκείνη την περίφημη περίοδο του 2014-15 και κυρίως από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, τα οποία είχαν και ως συνέπεια την απομάκρυνσή του τον Μάρτιο του 2015.

10. «Ο ΠΑΟΚ έχει στο DNA τον πρωταθλητισμό, δεν μπορεί να μην κάνει πρωταθλητισμό. Ακόμα και με τους εφήβους να κατέβει πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό. Αυτό θα πρέπει να περνάει. Όπως και ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, είναι μεγάλες ομάδες, πρέπει να κάνουν πρωταθλητισμό. Πρέπει να κάνουν όλοι τον ΠΑΟΚ να μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό. Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής».Η πιο πρόσφατη τοποθέτησή του για τον ΠΑΟΚ ήρθε στις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν ανακοινωθεί η συμμετοχή του στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Με αφορμή τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού, ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε μιλήσει για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη...