Η παρακαταθήκη των ακαδημιών: Πρώτος σε «παραγωγή» παικτών ο ΠΑΟΚ!

Από sdna.gr: Σε μία περίοδο που γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πλάνο του ΠΑΟΚ, το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου (CIES) κατατάσσει τον Δικέφαλο στους top «παραγωγούς» ποδοσφαιριστών, ανάμεσα στα 31 πρώτα πρωταθλήματα στη βαθμολογία της UEFA!
Πηγή: sdna.gr
Η παρακαταθήκη των ακαδημιών: Πρώτος σε «παραγωγή» παικτών ο ΠΑΟΚ!

Δεν υπάρχει κάτι που επί της ουσίας δεν έχει ειπωθεί για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ... Η χρόνια επένδυση του Ιβάν Σαββίδη θα αφήσει μία μεγάλη παρακαταθήκη στο κλαμπ που απολαμβάνει ήδη τους «καρπούς» της. Πόσω μάλλον όταν τα πρώτα αποτελέσματα έχουν και διεθνή αντίκτυπο. Ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεται κανείς στην πραγματική του διάσταση σήμερα...

Στο μικροσκόπιο του CIES (Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου) μπήκαν -λοιπόν- ομάδες που έχουν εκπαιδεύσει τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα 31 πρώτα πρωταθλήματα. Σε αυτήν τη λίστα συγκαταλέγονται ποδοσφαιριστές που έχουν βρεθεί στην ομάδα για τουλάχιστον τρία χρόνια, ανάμεσα στα 15 και τα 21 τους χρόνια. Επί της ουσίας αφορά παίκτες γηγενείς ή homegrown, όπως αναγράφεται και στους κανονισμούς της UEFA.

Δεδομένα η ομάδα που ξεχωρίζει και καταλαμβάνει δικαιωματικά την πρωτιά είναι ο Άγιαξ ως ένα «εργοστάσιο» ανάδειξης ποδοσφαιριστών, έχοντας τον... τρομακτικό αριθμό των 85 παικτών που έχουν παίξει στην πρώτη ομάδα από 15 έως 21 ετών και παραμένουν ενεργοί ανά την Ευρώπη! Στην κατηγορία ξεχωρίζει και η Μπενφίκα με 72 συνολικά ποδοσφαιριστές σε... ισοπαλία με την Ντιναμό Κιέβου, δυο ομάδες που φημίζονται για την έμφασή τους στην ανάδειξη ταλέντων μέσα από ένα εξελιγμένο σύστημα των τμημάτων υποδομής τους.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά δεδομένα, ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ομάδα σε αυτή την έρευνα του CIES, έχοντας ενεργούς αυτή την περίοδο 25 γηγενείς παίκτες ανά την Ευρώπη ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται πίσω από τον Δικέφαλο, έχοντας αυτή την περίοδο 24.

Ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο που προκύπτει από αυτήν την έρευνα και αφορά τον ΠΑΟΚ είναι ότι βρίσκεται στην 10η θέση σε όλη την Ευρώπη στο μέσο όρο ηλικίας των παικτών που έχει ενεργούς στην παρούσα φάση, διασκορπισμένους σε αυτά τα 31 πρωταθλήματα. Από τους 25 του ΠΑΟΚ που παίζουν, οι έξι στελεχώνουν το ρόστερ του Δικεφάλου και ο μέσος όρος ηλικίας αυτών είναι στα 23.1, αριθμός που τον φέρει στην 10η θεση στη γενική ευρωπαϊκή κατάταξη!

Διαβάστε ακόμη...